ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο προφήτης της πολυμετοχικότητας

Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο προφήτης της πολυμετοχικότητας

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος συμμετείχε στο ΔΣ της ΠΑΕ την περίοδο της πολυμετοχικότητας και έβλεπε την επικείμενη καταστροφή. Ο... Τιτανικός, το "παναθηναϊκάκι", το "όχι" στην προεδρία και τα παραμύθια της... Arboris.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος συνδέθηκε με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, όντας επί δεκαετίες στο πλευρό του αδερφού του, Παύλου. Ωστόσο, η δραστηριότητα του δεν περιορίστηκε στον "Εξάστερο". Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος διατέλεσε πρόεδρος του Ερασιτέχνη επί μία δεκαετία (1999 - 2009), ενώ ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ μέχρι το 2012, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Ερασιτέχνη.

Ο Θανάσης συμμετείχε στις ταραγμένες συνεδριάσεις την περίοδο της πολυμετοχικότητας και συχνά εξέφραζε τους φόβους και την αγωνία του για το μέλλον της αγαπημένης του ομάδας. Μάλιστα, είχε προβλέψει το οικονομικό κραχ, παρομοιάζοντας τον Παναθηναϊκό με τον Τιτανικό...

"Ο Παναθηναϊκός είναι… Τιτανικός. Είναι δυνατόν να δίνεις 4 εκατομμύρια ευρώ να πάρεις τον Μελίσση και άλλα τόσα να δίνεις για τον Χριστοδουλόπουλο; Ο Παναθηναϊκός είναι… κολοσσός, έχει ιστορία 100 ετών, δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει με διάλυση. Έχει άνοιγμα 162 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα το καλύψει;" είχε αναρωτηθεί ο Θανάσης, μετά το ΔΣ της 21ης Μαΐου του 2010...

Ο Θανάσης, διορατικός και ως επιχειρηματίας, χτύπησε το καμπανάκι ακόμα πιο δυνατά στις 23 Μαρτίου του 2012, αμέσως μετά την παραίτηση σύσσωμου του ΔΣ. "Είναι πολύ δύσκολα, για να μην πω ότι ο Παναθηναϊκός είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Άκουσα πράγματα ανήκουστα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο. Άλλοι παραιτούνται, άλλοι παίρνουν τα λεφτά τους πίσω και κανένας δεν σκέφτεται τον Παναθηναϊκό. Κατά τη δική μου άποψη πάντοτε και αυτό θέλω να το τονίσετε. Αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις και όχι απόψεις του ΔΣ. Βλέπω ότι ο Παναθηναϊκός πάει για διάλυση. Μεγάλη κουβέντα, αλλά αληθινή" είχε τονίσει τότε ο "τυφώνας".

"ΕΛΗΞΕ" ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

Βέβαια, η οικονομική δυσπραγία της ΠΑΕ δεν προκλήθηκε από μόνη της, αλλά από τη στάση των μετόχων της πολυμετοχικότητας, οι οποίοι καυγάδιζαν συνεχώς. Ο Θανάσης καυτηρίαζε τις διαμάχες τους και είχε δηλώσει: "Δεν μπορεί κάποιοι που θέλουν να λένε ότι είναι καλοί Παναθηναϊκοί να θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και άλλοι να παραιτούνται. Άλλοι μεν παραιτούνται λόγω των φιλάθλων και άλλοι για να μην έχουν ποινικές ευθύνες. Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω. Δεν κάνω τον ξερόλα. Δεν κάνω τον καλό Παναθηναϊκό, αλλά μου είναι αδιανόητο με τα 30-35 χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό να βρίσκομαι σε τέτοιες καταστάσεις".

Το ίδιο καυστικός ήταν ο Θανάσης μετά τη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου του 2011, όταν άρχισε να φαίνεται το αδιέξοδο... Ο Γιαννακόπουλος σχολίασε κατά την αποχώρηση του: "Ελπίζω θα βρεθεί λύση. Αλλά παιδιά είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε πολλοί παράγοντες και ο καθένας σκέφτεται το μακρύ και το κοντό του. Έκανα μία πρόταση. Να γίνει αύξηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο Παναθηναϊκός να γίνει Παναθηναϊκάκι. Ο καθένας σκέφτεται αν θα βάλει ο ένας, να βάλω και εγώ. Αν αγαπάς τον Παναθηναϊκό, κοιτάς τι πρέπει κάνεις εσύ".

Μετά από λίγες μέρες, στις 12 Απριλίου, ο Θανάσης "τελείωσε" την πολυμετοχικότητα: "Έχω μάθει να λέω την αλήθεια. Το μέλλον προβλέπεται ζοφερό. Η πολυμετοχικότητα έχει τελειώσει. Υπήρξαν έριδες και διχογνωμίες. Ο ΠΑΟ χρειάζεται και θα χρειάζεται ενωμένες όλες τις δυνάμεις του. Το θέμα είναι οικονομικό". Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος τα έλεγε από τότε, αλλά ελάχιστοι τον άκουγαν. Γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα εντός της "πράσινης" οικογένειας, έχοντας πολυετή εμπειρία στα κοινά του Συλλόγου και έχοντας συνδιοικήσει μία από τις κορυφαίες εταιρίες της Ελλάδας, ο Θανάσης δεν δυσκολεύτηκε να καταλάβει που θα κατέληγε ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός. Είχε προφητεύσει τα μελλούμενα και δυστυχώς για το Τριφύλλι δικαιώθηκε...

ΤΟ ΔΙΠΛΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Το τέλος της σεζόν 2009 - 2010 βρήκε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και Κυπελλούχο, αλλά και σε αναζήτηση προέδρου. Ο Νικόλας Πατέρας παραιτήθηκε λόγω της διαμάχης του με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και η πρώτη σκέψη του τότε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ήταν να προτείνει το πόστο στον Θανάση Γιαννακόπουλο. Ο "Τζίγγερ" θεωρούσε ότι ο Θανάσης είχε τα προσόντα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου, καθώς και τη λαϊκή αποδοχή που χρειαζόταν.

Ωστόσο, ο Θανάσης το συζήτησε αρκετά με τον αδερφό του Παύλο και παρά το οικογενειακό όνειρο για την ΠΑΕ, αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 28/5/2010, η προεδρία προτάθηκε ξανά στον Θανάση από τον Γιάννη Ξυλά, αλλά ο "τυφώνας" αρνήθηκε εκ νέου. "Πράγματι με πρότεινε το Δ.Σ. για πρόεδρο, αλλά αρνήθηκα. Εγώ είμαι άντρας και φοράω παντελόνια" ανέφερε μετά το τέλος του ΔΣ, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, αφού η παρουσία του κόσμου κάτω από τα γραφεία της ΠΑΕ δεν επέτρεψε να γίνουν δηλώσεις.

Ο Πατέρας δεν τα βρήκε με τον Βαρδινογιάννη, επέμεινε στην παραίτηση του και στο ΔΣ της 3ης Ιουνίου, οι σύμβουλοι πρότειναν ξανά στον Θανάση να αναλάβει πρόεδρος. Αυτός είπε άλλο ένα "όχι" και εξέφρασε τη λύπη του για την αποστασιοποίηση του Βγενόπουλου: "Μου έγινε πρόταση για να είμαι εγώ ο πρόεδρος. Δυστυχώς ή ευτυχώς για μένα εγώ δεν πηγαίνω για πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Να θυμάστε μόνο μια κουβέντα. Είμαι Παναθηναϊκός πάνω από οποιονδήποτε Παναθηναϊκό και προσπαθώ πάντα για το συμφέρον της ομάδας. Είναι λυπηρό αυτό που έγινε με τον Ανδρέα και σας το λέω με το χέρι στην καρδιά. Μπορεί να είχαμε κάποιες διαφορές, αλλά πρέπει πάνω από όλα να βάζουμε το συμφέρον του Παναθηναϊκού".

ΤΑ... ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ARBORIS

Τον Οκτώβριο του 2011, ο πολυμετοχικός πόλεμος μαίνεται, ο Βλάσης Τσάκας έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο με τους πρίγκιπες του, ενώ μία επενδυτική εταιρία, η Arboris Capital, εκφράζει ενδιαφέρον για την ΠΑΕ μέσω του Έλληνα συνεργάτη της. Το ΔΣ συνεδριάσει στις 6/10 για να πάρει αποφάσεις, αλλά ο Θανάσης... απασφαλίζει στην έξοδο του: "Λυπάμαι για την κατάντια του Παναθηναϊκού. Παραμύθι η πρόταση της Arboris, δώσανε ένα χαρτί σε έναν άνθρωπο για να έρθει να πάρει προμήθεια 5%. Τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά; Ελπίζω να είναι σοβαρό με τον Πρίγκιπα".

Ο Θανάσης δεν μάσαγε τα λόγια του όταν έκρινε ότι πρέπει να γίνει σκληρός, αλλά ταυτόχρονα ήταν από τους πιο ψύχραιμους. Στο ΔΣ της 8ης Ιουνίου του 2011, ο Μίμης Δομάζος και ο Αργύρης Μήτσου είχαν ανταλλάξει υβριστικές εκφράσεις και παραλίγο να έρθουν στα χέρια, αλλά ο Θανάσης Γιαννακόπουλος λειτούργησε πυροσβεστικά και αποσόβησε την ένταση. Το προσπάθησαν και άλλοι Σύμβουλοι, αλλά ο Θανάσης είχε το ανάστημα και το σεβασμό και των δύο ώστε να τους σταματήσει...

Άλλωστε, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος διατηρούσε σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, παρά τα όσα... διαδίδονταν για τις σχέσεις των δύο οικογενειών. Οι δύο άνδρες παρακολούθησαν πολλά παιχνίδια δίπλα-διπλά, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και έλεγαν τα καλύτερα ο ένας για τον άλλο. Ακόμα και με τον Αντρέα Βγενόπουλο, ο "τυφώνας" δεν έπαψε ποτέ να συνομιλεί και είχε κάνει την ύστατη προσπάθεια να τον συμβιβάσει με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, προκειμένου να επιβιώσει η πολυμετοχικότητα.

Κυρίως, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν ασχολήθηκε με τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό για το παραγοντιλίκι. Πρωτίστως, ο "τυφώνας" είχε τη θέση του στα επίσημα του ΟΑΚΑ ή του "Απόστολος Νικολαΐδης" για να βλέπει την ομάδα του, να χαίρεται και να στεναχωριέται, πάντα με ευπρέπεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Θανάσης Γιαννακόπουλος: Ένας Παναθηναϊκός Τυφώνας
Αντίο τυφώνα
Θανάσης Γιαννακόπουλος: Ένας από εμάς!
PHOTOS: Οι στιγμές του Θανάση Γιαννακόπουλου στον Παναθηναϊκό
Με ένα "Θανάση" σε έκανε φίλο
Θανάσης Γιαννακόπουλος: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον "Τυφώνα"
Θανάσης Γιαννακόπουλος: Τεράστιος σε κάθε κίνηση!
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ