ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δάρας: "Ρίξαμε το χρέος από τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ στα 4,5"

ÄÓ ÔÇÓ SUPERLEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÄÓ ÔÇÓ SUPERLEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Χρήστος Δάρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων που περιμένει η ομάδα της Νέας Σμύρνης για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος και να μπορεί η ομάδα να κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο.

Μεγάλη ραδιοφωνική συνέντευξη στη συχνότητα του panionianea.gr παραχώρησε ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Χρήστος Δάρας, ο οποίος μίλησε για το ύψος του χρέους των "κυανέρυθρων" και την ανάγκη για ένταξη στις 120 δόσεις που έχουν ψηφιστεί εδώ και δυο μήνες αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον Δάρα το χρέος που παρέλαβε η νυν διοίκηση ήταν στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ και πλέον έχουν καταφέρει να το ρίξουν στα 4,5 εκατ. ευρώ και αν μπουν στη ρύθμιση τότε αυτό θα είναι διαχειρίσιμο.

Ο πρόεδρος του Πανιωνίου ρωτήθηκε και για τη μεταγραφή του Μασούρα λέγοντας πως δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και τόνισε πως δεν υπήρχε άλλη πρόταση.

Επίσης ρωτήθηκε και απάντησε τόσο για την αποχώρηση του Ανιγκό όσο και για την έλευση του Άκη Μάντζιου.

-Αρχικά πρόεδρε πείτε μας δύο λόγια για την μεταγραφή του Μασούρα στον Ολυμπιακό...
“Υπάρχουν δύο είδη μεταγραφών ποδοσφαιριστών. Η μία είναι αυτή των ποδοσφαιριστών που λήγουν τα συμβόλαια τους και μένουν ελεύθεροι και η άλλη είναι αυτή των παικτών που έχουν συμβόλαιο και για άλλο χρόνο. Άρα δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια λίστα τις δύο περιπτώσεις. Όσον αφορά το θέμα του Μασούρα, όπως ξέρετε σε 10 μέρες ο παίκτης μπορούσε να κλείσει σε άλλη ομάδα. Τα λάθη που είχαν γίνει παλιότερα, προτού δικής μας διοίκησης, παίκτες που είχαν αναδειχθεί από τον Πανιώνιο έφευγαν από τον σύλλογο ελεύθεροι. Δεν είναι λοιπόν άσχημο για τον Πανιώνιο και την ιστορία του παίκτες που βγαίνουν από την ομάδα να πηγαίνουν σε άλλες ομάδες στο τζάμπα. Ρωτάω εγώ, ποιος Πανιώνιος θα ήθελε ένας παίκτης που έμενε ελεύθερος να έφευγε έτσι τζάμπα; Δεν θα ήταν κρίμα;".

-Είναι λογικό αν με έναν παίκτη δεν μπορεί να γίνει ανανέωση, να προσπαθήσεις να τον πουλήσεις για να μην τον χάσεις στο τζάμπα...
"Η δεν μπορεί ή δεν θέλει ο παίκτης...".

-Εκτός από τον Ολυμπιακό υπήρξε κάποια πρόταση από άλλη ομάδα για τον Μασούρα;
"Δεν υπήρξε καμία άλλη πρόταση από καμία άλλη ομάδα. Πολλοί προφανώς περίμεναν να τον πάρουν το Καλοκαίρι σαν ελεύθερο. Ο μόνος που μας έκανε πρόταση ήταν ο Ολυμπιακός, όπως είχε γίνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή όταν έχεις μία πολύ καλή πρόταση, δεν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση και χάνεις τον παίκτη σε λίγες ημέρες ως ελεύθερο ακολουθείς αυτόν τον δρόμο, που ήταν μονόδρομος".

-Το καλοκαίρι έγιναν πολλές αλλαγές στο ρόστερ, ήρθαν αρκετοί ξένοι παίκτες. Ήταν κυρίως επιλογή του Ανιγκό αυτό;
"Όταν παίρνεις έναν προπονητή πρώτα ακολουθείς τις οδηγίες του, τα θέλω του, ώστε να μην έχει το δικαίωμα να πει μετά "κύριοι δεν μου πραγματοποιήσατε τα θέλω μου". Μετά βάζεις και εσύ κάποιες πινελιές. Έπρεπε να εκπληρώσουμε τις βασικές του επιλογές".

-Θα υπάρξουν αποχωρήσεις παικτών που επέλεξε ο Ανιγκό ή είναι καθαρά θέμα Μάντζιου;
"Είναι θέμα και του νέου μας προπονητή, αλλά κυρίως είναι θέμα τι δυνατότητες θα δημιουργηθούν και τι θα μπορούμε να κάνουμε εμείς και το λέω αυτό διότι αν θα γίνουν μεταγραφές εξαρτώνται από άλλους παράγοντες και δεν είναι στα χέρια μας. Δεν εξαρτάται δηλαδή από εμάς την διοίκηση, αν θα γίνουν μεταγραφές τον Ιανουάριο. Και για να μιλήσουμε ανοιχτά, με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να γίνουν μεταγραφές και το εξηγώ αυτό. Περιμένουμε αυτόν τον αθεόφοβο νόμο των 120 δόσεων που περιμένουν όλες οι ΠΑΕ.

Έχει ψηφιστεί αυτός ο νόμος εδώ και δύο μήνες, περιμέναμε μέσα στον Δεκέμβριο να εφαρμοστεί ώστε να έχουμε την δυνατότητα για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου και να έχουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που όπως ξέρετε είναι απαραίτητες για να γίνουν μεταγραφές τον Ιανουάριο και αυτό δεν έχει γίνει. Αν δεν γίνει και τον Ιανουάριο αυτό δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε μεταγραφές".

-Πείτε μας για τον νόμο των 120 δόσεων...
"Πριν ένα τρίμηνο περίπου βγήκε ειδικός νόμος για να είναι μόνο οι ΠΑΕ στον νόμο των 120 δόσεων. Και ξέρετε καλά ότι αυτός ο νόμος βγήκε για άλλη ομάδα και αναγκαστικά ακολούθησαν και όλες οι άλλες ΠΑΕ που έχουν τα προβλήματα".

-Άρα οι ΠΑΕ που έχουν αυτά τα προβλήματα είναι ξεκρέμαστες, δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση αν καταλαβαίνω καλά, σωστά;
"Καταλαβαίνετε πολύ σωστά. Περιμένουμε την ρύθμιση του Υπουργού η οποία έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν το βλέπω και τον Γενάρη να έχει εφαρμοστεί, για να μπορέσουμε να έχουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να κάνουμε μεταγραφές. Άρα λοιπόν για να μπορέσουμε να κάνουμε μεταγραφές και ανανεώσεις δεν εξαρτάται από τα δικά μας χέρια και την θέληση μας".

-Καθαρά φορολογικά που ο Πανιώνιος κι άλλες ομάδες δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση το σύνολο της οφειλής είναι απαιτητό πλέον;
"Το σύνολο της οφειλής, όταν δεν είσαι σε ρυθμίσεις, είναι απαιτητό και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, συν τις προσαυξήσεις. Ο νόμος αυτός του Υπουργού είναι για να ισχύουν 120 δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις".

-Όσον αφορά το χρέος της ομάδας, που βρισκόμαστε πλέον;
"Από την τρέλα τη δική μου και του Νίκου Ζαμάνη ξεκινήσαμε πριν από 3,5 χρόνια, γιατί η ομάδα τότε έπεφτε κατηγορία και ήμασταν στο χείλος του γκρεμού. Εμείς τότε στα γρήγορα προσπαθήσαμε να σώσουμε την ομάδα. Τότε όταν ξεκινήσαμε νομίζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χρέος περίπου 5,5 - 6 εκατομμυρίων, τελικά όμως αποδείχθηκε ότι ήταν 10,5 εκατομμύρια. Για να καταλάβετε, ήταν ένα πελώριο χρέος που και εμείς δεν το γνωρίζαμε. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε ένα χρέος προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε μήνα παίρνει τόκους και προσαυξήσεις.

Όλα τα λεφτά πήγαιναν εκεί και ότι μεταγραφές προσπαθούσαμε να κάνουμε τις κάναμε στο παρά-ένα. Το χρέος μας τώρα είναι 4,5 εκατομμύρια και αν μπούμε τώρα στις 120 δόσεις θα φύγει και ένα χρέος από τις προσαυξήσεις γύρω στο 1,5 εκατομμύριο και θα πάμε στα 3 εκατομμύρια. Αυτό αν το διαιρέσετε στις 120 δόσεις νομίζω ότι είναι μία δυνατότητα που η τσέπη του Δάρα και του Ζαμάνη και η ανάπτυξη του Πανιωνίου έχουμε την δυνατότητα να το αντέξουμε".

-Είναι βιώσιμο με δύο λόγια έτσι;
"Είναι βιώσιμο, όχι μόνο το χρέος, αλλά και η αναπτυξιακή πορεία της ομάδας μας".

-Τέσσερα χρόνια η διοίκηση Δάρα-Ζαμάνη τέσσερα χρόνια δεν είχε αλλάξει προπονητή στα μέσα της σεζόν. Τι ήταν αυτό που τους έκανε φέτος να προχωρήσουν σε αντικατάσταση προπονητή;
"Και εγώ και ο Νίκος βρισκόμαστε πολλά χρόνια στο γήπεδο. Η διοικητική μας πορεία τα τελευταία χρόνια δεν μας έδωσε το δικαίωμα να μπορέσουμε τα δύο τελευταία παιχνίδια (με Λαμία και ΑΕΛ) να παρουσιάζεται η ομάδα, για οποιονδήποτε λόγο, σε αυτή την κατάσταση. Και εγώ και ο Ζαμάνης από τη Λάρισα φύγαμε με σκυμμένα τα κεφάλια, γιατί ήταν μία ντροπιαστική ήττα και εμφάνιση για την ομάδα και την ιστορία μας. Υπήρξε και η προηγούμενη κακή εμφάνιση με την αγχωτική νίκη επί της Λαμίας και όπως καταλαβαίνετε η ομάδα χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ. Αποφασίσαμε έτσι αυτό το ηλεκτροσόκ να γίνει. Τα τρία παιχνίδια που έχουμε τώρα είναι καθοριστικά για την βαθμολογία μας. Αν δεν γινόταν αυτό το ηλεκτροσόκ τώρα θα μπαίναμε σε μία διαδικασία που θα μετανιώναμε".

-Άρα ο λόγος ουσιαστικά ήταν οι κακές εμφανίσεις της ομάδας...
"Ακριβώς, οι κακές εμφανίσεις και κυρίως αυτή με τη Λάρισα".

-Πείτε μας δύο λόγια για την επιλογή του Άκη Μάντζιου...
"Όπως είπε και ο Νίκος Ζαμάνης, ο Μάντζιος είναι ένα παιδί από τα σπλάχνα του Πανιωνίου, είναι ένας καταξιωμένος προπονητής και αγαπάει τον Πανιώνιο. Αυτή τη στιγμή θέλαμε έναν προπονητή που να μπορέσει να δώσει την αγάπη του για τον σύλλογο και στους παίκτες της ομάδας".

-Ρωτάει και ο κόσμος. Στην συμφωνία με τον Ολυμπιακό για τον Μασούρα, υπάρχουν και έμψυχα ανταλλάγματα;
"Εκτός από τα οικονομικά, υπάρχουν και ανταλλάγματα, όμως όπως σας είπα, για να γίνουν όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις δόσεις των 120".

- Μιλάμε για δανεικούς ή ελεύθερους παίκτες;
"Ουσιαστικά θα παίρναμε ελεύθερους τους παίκτες με ποσοστό μεταπώλησης, αλλά είπαμε τους παράγοντες που παίζουν ρόλο για να γίνουν μεταγραφές κλπ. Αν δεν περάσει ο νόμος τον Γενάρη δεν θα μπορούν να γίνουν μεταγραφές".

-Μία ακόμη ερώτηση από τον κόσμο είναι αν έχει υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από επενδυτή για την ΠΑΕ;
"Το να υπάρχει φημολογία για επενδυτές είναι λόγια της Χαλιμάς. 'Όταν θέλω εγώ να αναμιχθώ μπαίνω σε μία μέρα, όπως είχαμε κάνει με τον Ζαμάνη, και λέω κύριοι εδώ είμαι. Όποιος θέλει να έρθει μπορεί να μας καταθέσει τις προτάσεις του και αν είναι ευοίωνες για το μέλλον του ιστορικού συλλόγου μας και εγώ και ο Ζαμάνης ή θα συμπορευτούμε μαζί τους ή θα αποχωρήσουμε. Δεν υπάρχει κανένας, ο οποίος να έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του...".

-Κλείνοντας, δύο λόγια για το αν υπάρχουν σχέδια για προπονητικό κέντρο...
"Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή το οικόπεδο υπάρχει, τα σχέδια είναι έτοιμα, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει με τα αναπτυξιακά προγράμματα της νομαρχίας να μπορέσουμε να κινηθούμε για να μπορέσει να γίνει αυτό,. Αναμένουμε και εμείς εξελίξεις και περιμένουμε και την Κυβέρνηση και τις 120 δόσεις να τις βάλει σύντομα και να δώσει την δυνατότητα στις ομάδες, όπως παλιότερα, να φτιάξουν τα προπονητικά τους κέντρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ