ΠΑΟΚ

Μεταγραφές ΠΑΟΚ: Υπάρχει καθυστέρηση;

Μεταγραφές ΠΑΟΚ: Υπάρχει καθυστέρηση;

Τι δείχνει η πρακτική που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια στην υλοποίηση του προγραμματισμού του και η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται οι μεταγραφικές του κινήσεις.

Δύο εβδομάδες περίπου πριν την πρώτη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και για την ώρα ο Δικέφαλος έχει αποκτήσει μόνο τον Ροντρίγκο Σοάρες, ανανέωσε τον Φερνάντο Βαρέλα και ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του Λάζαρου Λάμπρου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από την ομάδα που έκλεισε τη σεζόν παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται ο Σάκχοβ και οι δύο δανεικοί Καρέλης και Τόσκα.

Στα ανοικτά θέματα που τρέχουν υπάρχουν ακόμη η συμφωνία με τον Ζίβκοβιτς, η καταρχήν συμφωνία με τον Ισμαέλ Σίλβα, την ώρα που ο ΠΑΟΚ κρατά σε αναμονή τον Χοσέ Κάνιας και μιλά με έναν ακόμη κεντρικό μέσο.

Αυτός δεν είναι ούτε ο Τρεμπέλ, ο οποίος διαψεύστηκε από τον Γιώργο Σαββίδη, ούτε και ο Ουρουγουανός Μπρούγκμαν για τον οποίο δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι απασχολεί τους ανθρώπους του Δικέφαλου.

Οι τελευταίοι εμφανίζονται να είναι καθησυχαστικοί για τις κινήσεις που θα είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου οπότε και θα αναχωρήσει ο ΠΑΟΚ για την Ολλανδία για το πρώτο στάδιο της βασικής του προετοιμασίας.

Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η απόκτηση ενός ακραίου επιθετικού, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται χωρίς για την ώρα να έχει προκύψει οριστική συμφωνία με κάποιον από τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συζητούν οι επιτελείς του Δικέφαλου.

Απάντηση στο ερώτημα αν έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του προγραμματισμού μπορεί να δοθεί από τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Δικέφαλος τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια για την ενίσχυση του.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017: ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Το καλοκαίρι του 2017 ο ΠΑΟΚ είχε να λύσει πρώτα το θέμα του προπονητή μετά την αποχώρηση του Βλάνταν Ίβιτς. Ο διάδοχος του Σέρβου ήταν ο συμπατριώτης του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς και η πρώτη μεταγραφή που ανακοινώθηκε ήταν ο Ντοριάν Λεβέκ στις 19 Ιουνίου. Λίγες ημέρες μετά πραγματοποιήθηκε η πρώτη προπόνηση των ποδοσφαιριστών του Δικέφαλου.

Βέβαια νέο πρόσωπο σε αυτήν ήταν και ο Δημήτρης Λημνιός για τον οποίο ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει με τον Ατρόμητο λίγους μήνες νωρίτερα.

Το πρώτο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτό με τη χαμηλής δυναμικότητας Ολίμπικ Ντόνετσκ για τα προκριματικά του Europa League στις 27 Ιουλίου. Πριν από το αυτό ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε δύο ακόμη ποδοσφαιριστές: τον Ροντρίγκο Ρέι από την Γοδόι Κρουζ (12/7) και το δανεισμό του Μακ από τη Ζενίθ (17/7).

Στα πλέι οφ του Europa League με την Έστερσουντ ο ΠΑΟΚ πήγε με άλλο προπονητή, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και έχοντας προσθέσει στο ρόστερ του τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη στις 7 Αυγούστου.

Οι πιο ουσιαστικές κινήσεις έγιναν στη διάρκεια (!!!!) και μετά το δεύτερο αγώνα με τους Σουηδούς και τον αποκλεισμό του Δικέφαλου στις 24/8. Ο Ομάρ Ελ Καντουρί ανακοινώθηκε περίπου στο 60ο λεπτό του παιχνιδιού με την Έστερσουντ και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών με τον ΠΑΟΚ να ανακοινώνει το δανεισμό του Ζαμπράνο, την απόκτηση του Μαουρίσιο και τη μεταγραφή του Βιεϊρίνια.

Το καλοκαίρι του 2017 πάντως ο ΠΑΟΚ δεν έχασε κάποιον σημαντικό ποδοσφαιριστή του, παραχώρησε δανεικούς παίκτες που δεν είχε στα πλάνα του, αφήνοντας ελεύθερους Φακούντο Περέιρα και Στέφανο Αθανασιάδη.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018: ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ

Πέρυσι το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ έχασε τον Τζάλμα Κάμπος τον οποίο ο Λουτσέσκου ήθελε σαν τρελό στην ομάδα του και είχε να δώσει το πρώτο του παιχνίδι στις 24 Ιουλίου για τα προκριματικά του Champions League με τη Βασιλεία. Γνώριζε μάλιστα και τον αντίπαλο του από την στιγμή που ξεκίνησε τη βασική του προετοιμασία στην Ολλανδία.

Η πρώτη μεταγραφή του πάντως ήταν στο κέντρο της άμυνας και όχι στα άκρα της επίθεσης. Και ήταν ο Εβγέν Χατσερίντι, που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου. Ο αντικαταστάτης του Κάμπος ανακοινώθηκε στις 22 Ιουνίου, όταν η αποστολή του Δικέφαλου αναχωρούσε για την προετοιμασία της και ήταν ο Λέο Ζαμπά που αποκτήθηκε από την Αχμάτ Γκρόζνι.

Ο Πρίγιοβιτς έλειπε στην Ρωσία για το Μουντιάλ, μαζί με τον Ουάρντα και ο ΠΑΟΚ έψαχνε έναν επιθετικό, έναν ακραίο αμυντικό όταν όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο Λεβέκ δεν μπορεί να προσφέρει και έναν αμυντικό μέσο που θα ανέβαζε το επίπεδο των χαφ που είχε το ρόστερ.

Μοιάζει μάλλον παράδοξο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν έκανε καμία μεταγραφική κίνηση ολόκληρο τον Ιούλιο του 2018. Ο Τζούμπα Άκπομ που αποκτήθηκε με μεταγραφή από την Άρσεναλ ανακοινώθηκε στις 3/8 δύο ημέρες μετά την πρόκριση επί της Βασιλείας και ακολούθησε ο Βέρνμπλουμ στις 16 του μήνα, όταν ο ΠΑΟΚ είχε ήδη αποκλείσει και την Σπαρτάκ Μόσχας για να βρεθεί στα πλέι οφ του Champions League. Τον Σουηδό ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε ως ελεύθερο και τον περίμενε για μήνες μέχρι να αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας καλύφθηκε με το δανεισμό του Αλίν Τόσκα από τη Ρεάλ Μπέτις στις 24/ 8 όταν είχε παίξει ήδη τον πρώτο αγώνα με την Μπενφίκα στην Πορτογαλία και οι μεταγραφές έκλεισαν με το δανεισμό του Νίκου Καρέλη την τελευταία ημέρα του Αυγούστου.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΔΕΝ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΤΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ

Ο ΠΑΟΚ τις δυο προηγούμενες καλοκαιρινές περιόδους έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά μόνο σε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να χάσει, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Λέο Ζαμπά. Από την άλλη πλευρά έδειξε επιμονή και υπομονή για άλλους ποδοσφαιριστές που έκρινε ότι θα έπρεπε να επικεντρωθεί και να τους περιμένει.

Για το Βιεϊρίνια περίμενε σε συνεργασία με τον ποδοσφαιριστή να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες πίεσης στη Βόλφσμπουργκ για να τον αποκτήσει την τελευταία ημέρα των μεταγραφών.

Για τον Βέρνμπλουμ που μάλιστα ήταν ελεύθερος, του έδωσαν όσο χρονικό περιθώριο χρειαζόταν μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος ότι ο ΠΑΟΚ ήταν για αυτόν ο καλύτερος προορισμός. Και αυτό συνέβη γιατί όλοι όσοι αποφασίζουν για τα μεταγραφικά του Δικέφαλου είχαν συμφωνήσει πως ο Σουηδός ήταν ο ποδοσφαιριστής που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ στη μεσαία του γραμμή.

ΚΑΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ… ΠΡΩΤΟΥΣ

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι ότι οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ τα δύο τελευταία καλοκαίρια ήταν αποτυχημένες. Ο Λεβέκ δεν έπαιξε ποτέ ουσιαστικά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ενώ ο Χατσερίντι ποτέ δεν κατάφερε να αμφισβητήσει το δίδυμο Βαρέλα-Κρέσπο στα στόπερ του Δικεφάλου.

Η συνεργασία με το Γάλλο λύθηκε στα δικαστήρια, ενώ χάρη σε έναν όρο που προέβλεπε έναν μίνινουμ αριθμό συμμετοχών για να μείνει άλλα δύο χρόνια στην Τούμπα, ο Χατσερίντι μένει ελεύθερος χωρίς να έχει άλλες οικονομικές απαιτήσεις από τον ΠΑΟΚ.

Η πρώτη μεταγραφή που ανακοινώθηκε φέτος ήταν του Ροντρίγκο Σοάρες, που θα έχει την ευκαιρία να… ανατρέψει το κακό προηγούμενο, των Λεβέκ και Χατσερίντι.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ