ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Άμυνα από την... αρχή

EUROPA LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
EUROPA LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Οι αλλαγές στα πρόσωπα και το πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα για άμυνα ζώνης στις στατικές φάσεις και η διαφοροποίηση που φέρνει ο τραυματισμός του Φερνάντο Βαρέλα.

Κακά τα ψέμματα η άμυνα ήταν αυτή που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του. Η ομάδα με την καλύτερη αμυντική επίδοση, έφτασε στο αήττητο πρωτάθλημα, ωστόσο φέτος τα πράγματα έχουν διαφοροποιεί ήδη σε μεγάλο βαθμό και αναμένονται και άλλες αλλαγές σε πρόσωπα και τακτική.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Το βασικό σχήμα στα μετόπισθεν του Δικέφαλου την περυσινή σεζόν ήταν σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος ο Πασχαλάκης στην εστία, ο Μάτος στο δεξί άκρο της άμυνας, οι Κρέσπο και Βαρέλα στα στόπερ και ο Βιεϊρίνια μέχρι τον τραυματισμό του στα αριστερά.

Ο τραυματισμός του αρχηγού του ΠΑΟΚ έφερε στο προσκήνιο το Δημήτρη Γιαννούλη που δείχνει από την αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Μάλιστα οι καλές του εμφανίσεις αναγκάζουν τον Φερέιρα να σκέφτεται μετά την επικείμενη επιστροφή του Βιεϊρίνια να τον χρησιμοποιήσει ως προωθημένο και όχι στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Δεξιά ο Μάτος συνεχίζει να είναι η βασική επιλογή με τον Βραζιλιάνο πάντως ανασταλτικά να μην είναι τόσο συνεπής όσο ήταν την περασμένη χρονιά. Βέβαια ο Μάτος είναι πάντα ποιοτικός και σε θέση να βοηθήσει και επιθετικά την ομάδα του γεγονός που τον κάνει πολύτιμο και του δίνει προτεραιότητα για την αρχική ενδεκάδα.

Ο Κρέσπο είναι αυτός που κρατά τη θέση του στο κέντρο της άμυνας του Δικέφαλου. Μάλιστα καθώς είναι ένας από τους αρχηγούς της ομάδας, δεν διστάζει να εκφέρει και δημόσια άποψη για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του ακόμη και ασκώντας, έμμεσα έστω. κριτική στην τακτική του προπονητή του, αλλά και την συνέπεια των συμπαικτών του στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Η ΘΕΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήταν η αντικατάσταση του Πασχαλάκη με τον Ζίβκοβιτς. Ο Αμπέλ Φερέιρα έδωσε τη θέση του βασικού στην εστία στο Σέρβο τερματοφύλακα, δίκαια αν κρίνει κανείς από την απόδοση του μέχρι πρότινος πρώτου στην ιεραρχία γκολκίπερ του Δικέφαλου.

Και ο Ζίβκοβιτς στα δύο παιχνίδια που αγωνίστηκε με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και Αστέρα στην Τρίπολη δεν έδωσε δικαιώματα στον προπονητή να μπει σε δεύτερες σκέψεις για την επιλογή του.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΙΝΓΚΑΣΟΝ

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θα είναι αναγκαστική με τον Ίνγκασον να παίρνει τη θέση του τραυματία Βαρέλα, τουλάχιστον μέχρι ο στόπερ από το Κάπο Βέρντε να ξεπεράσει το πρόβλημα με την ρήξη μηνίσκου που υπέστη στην Τρίπολη.

Ο Ισλανδός που μέχρι τώρα λογίζονταν ως τρίτος κεντρικός αμυντικός θα αναλάβει να καλύψει το κενό του Βαρέλα που η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν ήταν τόσο σταθερός όσο την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα που θέλει να αλλάξει την τακτική της ομάδας του στην αντιμετωπίσει των στημένων φάσεων και να εφαρμόσει άμυνα ζώνης και στα κόρνερ. Ο Πορτογάλος μετά τον αγώνα με τον Αστέρα, στον οποίο και πάλι η ομάδα του δέχθηκε γκολ από εκτέλεση κόρνερ, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα της διακοπής για να μάθει την ομάδα να παίζει με άμυνα χώρου σε όλες τις στατικές φάσεις των αντιπάλων της.

Το θέμα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ είναι ότι αυτές τις δύο εβδομάδες δεν θα έχει στη διάθεση του τους Γιαννούλη και Ίνγκασον που έχουν υποχρεώσεις με τις Εθνικές τους ομάδες. Δεν θα έχει επίσης στη διάθεση του ούτε τον τραυματία Βαρέλα, ούτε καν τον Ενέα Μιχάι που συμπληρώνει την τετράδα των στόπερ, έστω και αν είναι πολύ μακριά από τις βασικές επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού.

Στην πραγματικότητα οι αμυντικοί που θα παραμένουν στη Θεσσαλονίκη θα είναι μόνο ο Μάτος, ο Ροντρίγκο Σοάρες και ο νεαρός Μιχαηλίδης. Καταλαβαίνει κανείς ότι θα είναι πολύ δύσκολο τουλάχιστον για την ώρα για τον Αμπέλ Φερέιρα να ξεκινήσει μαθήματα άμυνας ζώνης με τόσους ποδοσφαιριστές από τα μετόπισθεν απόντες.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ