ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Οι προϋποθέσεις για μιαευρωπαϊκή διάκριση

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ καλείται μετά το νταμπλ στην Ελλάδα και το αήττητο πρωτάθλημα να πετύχει έξι επιτεύγματα, αν θέλει να γράψει ιστορία και στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Διαβάστε αναλυτικά.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τη αγωνιστική περίοδο 2018-19 πετυχαίνοντας επιτεύγματα που ήταν ανεπανάληπτα. Το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1985, το αήττητο σερί του, το νταμπλ είναι γεγονότα που έκαναν ιστορική τη σεζόν που τελείωσε για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Πλέον ο στόχος για την επόμενη χρονιά είναι, εκτός από τη διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα, η διάκριση στην Ευρώπη και η συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πάντως υπάρχουν επιτεύγματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικά, υπό την έννοια ότι δεν τα έχει πετύχει ποτέ στο παρελθόν και κάποια από τα οποία είναι απαραίτητα για να φτάσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης στους στόχους της.

Ιδού όσα μπορεί να πετύχει για πρώτη φορά στην Ιστορία του ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη.

1. Η συμμετοχή στους ομίλους του Champions league

Αρκετές φορές ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να συμμετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη, αλλά καμία δεν τα κατάφερε. Φέτος θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του να συμμετέχει στο Champions league, ως ο Πρωταθλητής Ελλάδας, Έτσι θα δώσει τα προκριματικά από το «μονοπάτι των Πρωταθλητών» που όλοι στον ΠΑΟΚ εύχονται να αποδειχθεί λιγότερο δύσβατο από αυτά που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.

2. Να κερδίσει στην Τούμπα στο παιχνίδι που δίνει πρόκριση στους ομίλους

Είναι μάλλον παράδοξο, αλλά είναι γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν κέρδισε στην έδρα του τον τελευταίο κρίσιμο αγώνα που κρίνει την πρόκριση στο Champions league. Γνωρίζοντας κανείς την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι του και τη δυναμική της Τούμπας θα περίμενε κανείς ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα σε τέτοιου είδους παιχνίδια αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Η αρχή έγινε την περίοδο 2004-05 με το «καταραμένο» αγώνα απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Μπορεί ο Δικέφαλος να έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά λόγω της αντικανονικής συμμετοχής του Λιάσσου Λουκά, αλλά είχε ηττηθεί και στο γήπεδο με 1-2 από τους Ισραηλινούς. Ο ΠΑΟΚ έχει χάσει και τα δύο παιχνίδια που έδωσε για τα πλέι οφ του Champions league στην έδρα του, παρά το γεγονός ότι είχε πάρει αποτέλεσμα στο γήπεδο των αντιπάλων του. Τη σεζόν 2013-14 έχασε από την Σάλκε 2-3, μετά το 1-1 στη Γερμανία και πέρυσι ηττήθηκε με 1-4 από την Μπενφίκα μετά την ισοπαλία και πάλι με 1-1 στο Ντα Λουζ.

Αντίστοιχα δεν κατάφερε να κερδίσει δύο φορές τον Άγιαξ, που είναι στους πιθανούς του αντιπάλους για φέτος το καλοκαίρι, έχοντας και πάλι προβάδισμα μετά από τις αντίστοιχες ισοπαλίες, όπως πάντα με 1-1 στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα. Τη σεζόν 2010-11 η ισοπαλία με 3-3 έστειλε στην επόμενη φάση τους Ολλανδούς όπως και η νίκη τους στην Τούμπα με 2-1 την περίοδο 2016-17.

3. Να αποκλείσει τον Άγιαξ ή κάποια άλλη ολλανδική ομάδα

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι τώρα στην ευρωπαϊκή του ιστορία να προκριθεί σε βάρος Ολλανδών. Δύο φορές αποκλείστηκε από την Αϊντχόφεν και μάλιστα σε δύο συνεχόμενες σεζόν: 2000-01 και 2001-2. Ακολούθησαν οι αποκλεισμοί από την Άλκμααρ την περίοδο 2004-05, την Χέρενφεν το 2009-10 πριν βρεθεί στο δρόμο του ο Άγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με τα αποτελέσματα που έχουν αναφερθεί παραπάνω.

4. Να αποκλείσει την Μπενφίκα

Τρεις φορές μέχρι τώρα ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει την Μπενφίκα σε νοκ άουτ αγώνες και τις τρεις δεν κατάφερε να προκριθεί σε βάρος των Πορτογάλων. Η μάχη τους στα πλέι του Champions league της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ήταν η τρίτη μεταξύ τους αναμέτρηση. Είχε προηγηθεί η σύγκρουση τους στη φάση των 32 του Europa League της περιόδου 2013-14 με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει δύο ήττες 0-1 στην Τούμπα και 0-3 στην Πορτογαλία.

Η πρώτη τους πάντως ήταν αυτή που είχε και την μεγαλύτερη αγωνία αφού η πρόκριση στον τρίτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1999-2000 κρίθηκε στα πέναλτι. Ο ΠΑΟΚ έχασε 1-2 τον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη και νίκης με το ίδιο σκορ στο Ντα Λουζ. Τελικά η Μπενφίκα προκρίθηκε επικρατώντας στα πέναλτι με 4-1.

5. Να προκριθεί σε νοκ άουτ φάση στη διαδικασία των πέναλτι.

Τέσσερις φορές ο ΠΑΟΚ έχει παίξει μια πρόκριση στα πέναλτι και τις έχασε όλες. Μια απέναντι στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης τη σεζόν 1981-82 με 4-5 , μια απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το 1983-84 με 8-9, μετά από δύο «λευκές» ισοπαλίες σε Τούμπα και Μόναχο, μια με τη Σεβίλλη με το δεύτερο παιχνίδι στην Τούμπα την περίοδο 1990-91 και μια απέναντι στην Μπενφίκα ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να προκριθεί και πλήρωσε την κατάρα των πέναλτι.

6. Να προχωρήσει περισσότερο από τη φάση των 32 στο Europa League.

Από την στιγμή που καθιερώθηκαν οι όμιλοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το…ταβάνι του ΠΑΟΚ ήταν οι 32 του Europa League. Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης τέσσερις φορές αλλά έμεινε στους 32. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Δικέφαλος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την Τούμπα γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες.

Η πρώτη συμμετοχή σε νοκ άουτ φάση του Europa ήρθε την περίοδο 2010-11 με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 0-1 στην έδρα του και αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1 στη Ρωσία. Η δεύτερη προσπάθεια την επόμενη σεζόν με αντίπαλο αυτή τη φορά την Ουντινέζε. Ισοπαλία χωρίς γκολ στην Ιταλία και ήττα με 0-3 στην Τούμπα ήταν τα αποτελέσματα των δύο αγώνων με τον ΠΑΟΚ να μένει εκτός συνέχειας στη διοργάνωση.

Τη σεζόν 2013-14 ο Δικέφαλος πέρασε και πάλι από τη φάση των ομίλων για να βρεθεί αντιμέτωπος με την Μπενφίκα και να αποκλειστεί με δύο ήττες: 0-1 στην Τούμπα, 0-3 στο Ντα Λουζ. Τρία χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται και πάλι στους 32 του Europa League με αντίπαλο αυτή τη φορά τη Σάλκε. Πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα και η ήττα με 0-3 από τους Γερμανούς δίνει διαδικαστικό χαρακτήρα στο δεύτερο παιχνίδι που τελείωσε ισόπαλο με 1-1. Η πρόκριση είχε όμως ήδη κριθεί.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΠΑΟΚ: Ποσοστό νικών 84%
ΠΑΟΚ: "Δεν ξεχνούμε, δεν αφήνουμε τους 353.000 νεκρούς να ξεχαστούν"
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ