ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Δουρέκας: "Ο Ολυμπιακός είναι το σπίτι μου, η Νότιγχαμ Φόρεστ ευθύνη"

Δουρέκας: "Ο Ολυμπιακός είναι το σπίτι μου, η Νότιγχαμ Φόρεστ ευθύνη"

Υπηρέτησε τον Ολυμπιακό 25 χρόνια. Έζησε 19 πρωταθλήματα, έξι κύπελλα και 17 παρουσίες στο Champions League. Τον Δεκέμβριο η ζωή του άλλαξε, έγινε διευθυντής ποδοσφαίρου στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Κούλης Δουρέκας μιλάει στο Sport24.gr.

Ο Κούλης Δουρέκας υπηρέτησε τον Ολυμπιακό από το 1993 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Εκτέλεσε χρέη υπευθύνου για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής του κλαμπ, εργάστηκε σε καθημερινές υποθέσεις του συλλόγου, στην ανάλυση αγώνων, στην οργάνωση της ακαδημίας, σε θέματα που αφορούσαν στο "Γ. Καραϊσκάκης", στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, στα ταξίδια της ομάδας και στο κομμάτι του σκάουτινγκ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΓΧΑΜ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

Κατά τη θητεία του στην ομάδα του Πειραιά έζησε 19 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, έξι Κυπέλλων και 17 παρουσίες στο Champions League, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους προπονητές, όπως ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και ο Μάρκο Σίλβα. Όλα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και ήρθε στη ζωή του η μεγάλη αλλαγή.

Του ζητήθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλάβει τη διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ύστερα από 25 χρόνια στους "ερυθρόλευκους", πήρε τη μεγάλη απόφαση να ζήσει στην Αγγλία και να εργαστεί στην ιστορική ομάδα με τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Δουρέκας: "Ο Ολυμπιακός είναι το σπίτι μου, η Νότιγχαμ Φόρεστ ευθύνη"

Το SPORT 24 ταξίδεψε στο Νότιγχαμ και συζήτησε με τον πολύπειρο παράγοντα, ο οποίος μίλησε για τα χρόνια που πέρασε στον Ολυμπιακό και για τη νέα του καθημερινότητα στο Νησί. Η ζωή μακριά από τον αγαπημένο του Πειραιά, η συνύπαρξη με ανθρώπους όπως ο Μάρτιν Ο' Νιλ και ο συνεργάτης του Ρόι Κιν, η αντιμετώπιση των Άγγλων προς τους Έλληνες που ασκούν διοίκηση στη Νότιγχαμ, αλλά και απαντήσεις για τον κορυφαίο παίκτη που πέρασε από τον Ολυμπιακό, για τον κορυφαίο τεχνικό, αλλά και για τη στιγμή που του έχει μείνει περισσότερο χαραγμένη στο μυαλό του στην 25ετή θητεία στους "ερυθρόλευκους".

Στην Αγγλία το προστατεύουν το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο. Οι τελικοί του Κυπέλλου δεν γίνονται με 200 άτομα και 3.000 αστυνομικούς

- Πώς είναι η ζωή σας μακριά από τον Ολυμπιακό ύστερα από τόσα πολλά χρόνια;

"Κάθε αρχή και δύσκολη. Όσο περνάει ο χρόνος προσαρμόζομαι όλο και περισσότερο στο νέο περιβάλλον εργασίας μου. Ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς ήταν και είναι κάτι σαν το σπίτι μου, την οικογένειά μου κι αυτό δεν θα αλλάξει. Τώρα όμως δουλεύω για την Νότιγχαμ και ο στόχος μου είναι να δικαιώσω τον κ. Μαρινάκη για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου"

- Πώς είναι να εργάζεστε σε μια ομάδα της Αγγλίας με τέτοια ιστορία;

"Είναι μεγάλη ευθύνη. Πραγματικά η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει διαγράψει τη δική της πολύ σημαντική διαδρομή στο αγγλικό ποδόσφαιρο και η προσπάθεια όλων όσοι εργάζονται σε αυτήν είναι να επανέλθει η ομάδα στο υψηλό επίπεδο, εκεί που αρμόζει στην ιστορία της".

- Ποιες είναι οι κύριες διαφορές στην οργάνωση και τη δομή του Ολυμπιακού σε σχέση με τη Φόρεστ;

"Το ποδόσφαιρο είναι παντού το ίδιο. Η διαδικασία δηλαδή δεν αλλάζει από ομάδα σε ομάδα, όμως προφανώς και υπάρχουν διαφορές, αφού άλλο η Αγγλία και άλλο η Ελλάδα. Θεωρώ ότι για να πετύχεις στο έργο σου θα πρέπει εκτός από επαγγελματίας να δεθείς και συναισθηματικά με τον σύλλογο που υπηρετείς. Η Νότιγχαμ κινείται σε άλλους ρυθμούς και έχει τα δικά της στάνταρ, όπως και ο Ολυμπιακός διαθέτει τη δική του φιλοσοφία".

- Έχοντας βιώσει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και πλέον στην Αγγλία, τι είναι αυτό που κάνει το βρετανικό ποδόσφαιρο τόσο διαφορετικό;

"Δεν είναι ένα αλλά πολλά. Κυρίως η νοοτροπία του κοινού που βρίσκεται κοντά στην ομάδα του περισσότερο στις δύσκολες στιγμές,. Είναι πολύ μεγαλύτερα τα οικονομικά μεγέθη και επ' αυτού δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Στην Αγγλία όμως το προστατεύουν όλοι το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο, από την ομοσπονδία μέχρι τις ομάδες και όλους όσοι συμμετέχουν στο παιχνίδι. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τη δική τους επιτυχία και δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται ψηλά όλο το ποδόσφαιρο. Οι τελικοί του Κυπέλλου στην Αγγλία γίνονται με 80.000 θεατές και με 200 αστυνομικούς έξω από το στάδιο. Στην Ελλάδα γίνονται τελικοί με 200 οπαδούς και 3.000 αστυνομικούς μέσα στο γήπεδο".

Η συζήτηση με Ρόι Κιν και Μάρτιν Ο' Νιλ είναι σαν να είσαι σε πανεπιστήμιο και να μαθαίνεις συνεχώς

- Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος στο Νότιγχαμ εσάς που είστε Έλληνες και ασκείτε τη διοίκηση μιας τόσο ιστορικής ομάδας;

"Με θετικό τρόπο καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ιδιοκτησία πασχίζει για το καλό της ομάδας τους. Στην Αγγλία άλλωστε είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να επενδύουν στο ποδόσφαιρο και της ομάδας μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες από το εξωτερικό. Θεωρούνται ευπρόσδεκτοι αφού προσφέρουν πολλά και στον σύλλογο και κατ' επέκταση και στο ίδιο το άθλημα".

Δουρέκας: "Ο Ολυμπιακός είναι το σπίτι μου, η Νότιγχαμ Φόρεστ ευθύνη"

- Πώς είναι η συναναστροφή με ανθρώπους όπως ο Ρόι Κιν και και Μάρτιν Ο' Νιλ;

"Ευτυχής συγκυρία. Και οι δύο είναι τεράστιες προσωπικότητες που έχουν γράψει ξεχωριστή ιστορία στη διαδρομή της Νότιγχαμ Φόρεστ. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη, ενώ αν μιλήσεις μαζί τους μπορείς να γράψεις όχι μόνο βιβλίο αλλά ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Είναι σαν να φοιτάς σε πανεπιστήμιο και να μαθαίνεις συνεχώς, καθώς όσα έχουν να σου πουν μπορεί να προέρχονται από το ένδοξο παρελθόν, όμως είναι άκρως διδακτικά και για το μέλλον".

- Πώς είναι η καθημερινότητα στην πόλη; Ο καιρός;

"Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Όπως και στον Ολυμπιακό. Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτό, θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στο 100%. Όσο για τον καιρό καμία σχέση με την Ελλάδα. Περισσότερη βροχή και λιγότερη ηλιοφάνεια".

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που κατακτήσαμε για δεύτερη φορά επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα

- Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο κορυφαίος παίκτης που πέρασε από τον Ολυμπιακό;

"Ο καλύτερος παίκτης είναι ο… Ολυμπιακός. Κι αυτό γιατί έχουν περάσει πολλοί και εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα και δεν είναι απλό να ξεχωρίσεις κάποιον. Η ομάδα είναι πάνω από όλα γιατί αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να φτάσει σε τόσες πολλές επιτυχίες".

- Ποιος ήταν ο προπονητής που "αγαπήσατε" περισσότερο στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια;

"Με όλους είχα άριστη συνεργασία γιατί ο στόχος μας ήταν κοινός και συνεχίζω να έχω επαφές. Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ταξίδι σε μία απέραντη θάλασσα και κάποια στιγμή μπορείς να βρεθείς ξανά στο ίδιο καράβι με κάποιους που είχες δουλέψει στο παρελθόν".

- Ποια στιγμή σας έχει μείνει περισσότερο στο μυαλό όσο καιρό δουλεύατε στον Ολυμπιακό;

"Όταν ισοφαρίσαμε το ρεκόρ της κατάκτησης επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Είχα βιώσει το μεγάλο αυτό επίτευγμα και την πρώτη φορά και μου ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι θα το ζούσα ξανά. Ο Ολυμπιακός έχει όμως τέτοια δυναμική που μπορεί μόνον αυτός να σπάει τα δικά του ρεκόρ".

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον φετινό Ολυμπιακό;

"Νομίζω ότι ήταν επιτυχημένο το εγχείρημα για τη δημιουργία καινούργιας ομάδας. Τα ποσοστά ευστοχίας της διοίκησης στην επιλογή προπονητή και παικτών ήταν ιδιαίτερα υψηλά για αυτό και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Το πίστεψε και ο κόσμος και επιβράβευσε αυτήν την προσπάθεια με την παρουσία του στο γήπεδο, αφού όπως θα ξέρετε ο Ολυμπιακός έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια".

- Τη νέα σεζόν θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να επιστρέψει τους τίτλους;

"Θα μπορούσε να το επιτύχει και από εφέτος αλλά δεν του το επέτρεψαν κάποιες συγκυρίες. Σαφώς και έχει φτιάξει μία ομάδα που διαθέτει τεράστια προοπτική και την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα διεκδικήσει με πιο πολλές πιθανότητες το πρωτάθλημα αφού ο χρόνος από αντίπαλος έχει γίνει πλέον σύμμαχός της".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: "Ο Μαρινάκης έφερε πίσω τη χαρά μας"
Μάρτιν Ο' Νιλ: "Με τη Φόρεστ στο Champions League"
TAGS ΝΟΤΙΓΧΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ