FOOTBALL ANALYSIS

Ο ΠΑΟΚ έπαψε να είναι επικίνδυνος

Ανάλυση της πτώσης του ΠΑΟΚ στην επίθεση σε σχέση με πέρυσι
Ανάλυση της πτώσης του ΠΑΟΚ στην επίθεση σε σχέση με πέρυσι EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ έχει επιθετικό πρόβλημα, παρότι κάνει τις περισσότερες τελικές στη Super League. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την απουσία μεγάλων ευκαιριών στον Δικέφαλο.

Ο ΠΑΟΚ άλλαξε προπονητή, ο Πάμπλο Γκαρσία πήρε τη θέση του Αμπέλ Φερέιρα και ο Ουρουγουανός επιχειρεί να βελτιώσει τον Δικέφαλο εν πτήσει, με τη σεζόν να τρέχει.

Ο Γκαρσία έχει αρκετά επί μέρους ζητήματα να επιλύσει, ένα απ'αυτά είναι και αυτό στο κέντρο που συζητήσαμε στον τελευταίο Ζοσιμάρ πριν δύο εβδομάδες. Όμως, το βασικό θέμα για τον ΠΑΟΚ βρίσκεται στην επίθεση.

Υπάρχει ζήτημα επιθετικής απειλής το οποίο θα εξετάσουμε με τη βοήθεια των στατιστικών της Opta, που θα μας περιγράψουν μια κατάσταση που δεν φαίνεται ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη ματιά.

Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ: 1.71 xGOALS ΠΕΡΥΣΙ, 1.35 ΦΕΤΟΣ

Πάμε πρώτα να δούμε την εικόνα του ΠΑΟΚ υπό το πρίσμα των xGoals σε αυτούς τους πρώτους επτά αγώνες στη φετινή Super League Interwetten και να τη συγκρίνουμε με τις περσινές του επιδόσεις.

Στο πρώτο γράφημα έχουμε την επίθεση (xGoals Υπέρ ανά αγώνα), την άμυνα (xGoals Κατά ανά αγώνα) και τη διαφορά. Οι κόκκινες μπάρες είναι ο μέσος όρος της κανονικής διάρκειας πέρυσι και οι μπλε οι φετινές επιδόσεις.

Οι επιδόσεις του ΠΑΟΚ στα xG Υπέρ και Κατά σε σχέση με πέρυσι
Οι επιδόσεις του ΠΑΟΚ στα xG Υπέρ και Κατά σε σχέση με πέρυσι SPORT24

Η εικόνα στην άμυνα είναι φέτος λίγο βελτιωμένη, αλλά εστιάζουμε στην επίθεση. Πέρυσι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ είχε 1.7 xG υπέρ του σε κάθε ματς και φέτος έχει πέσει στο 1.4.

Η πτώση είναι σημαντική, δεν είναι αμελητέα. Και γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτούμε πως οι περσινές επιδόσεις έχουν μέσα και τα οκτώ ντέρμπι της κανονικής διάρκειας, αγώνες δύσκολους που επηρεάζουν αρνητικά τους μέσους όρους των ομάδων.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: ΞΕΦΥΓΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πτώση του ΠΑΟΚ γίνεται καλύτερα κατανοητή αν ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις ομάδες. Στο επόμενο γράφημα κάνουμε αυτό ακριβώς. Στον οριζόντιο άξονα είναι η επίθεση, δηλαδή τα xGoals Υπέρ, και στον κάθετο η άμυνα, δηλαδή τα xGoals Κατά.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο καλύτερα τα πάει στην επίθεση. Όσο πιο κάτω βρίσκεται, τόσο καλύτερα τα πάει στην άμυνα. Οι διακεκομμένες γραμμές υποδηλώνουν τους μέσους όρους του πρωταθλήματος, ώστε να έχετε άμεσα σαφή εικόνα του που κινείται η ομάδα σας.

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε καλύτερα το φετινό ξεκίνημα των ομάδων, κάναμε και το εξής. Τα "θαμπά" σήματα του Big-5 είναι οι περσινές τους επιδόσεις. Και τα βελάκια σας δείχνουν πως έχουν "μετακινηθεί" φέτος.

Η εικόνα όλων των ομάδων της Super League 2020-21 μετά τις πρώτες 8 αγωνιστικές
Η εικόνα όλων των ομάδων της Super League 2020-21 μετά τις πρώτες 8 αγωνιστικές

Ο περσινός ΠΑΟΚ ήταν οριακά μπροστά από τον Ολυμπιακό στην επίθεση, οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι στην άμυνα. Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει "κατέβει" με μικρή βελτίωση στην άμυνα, αλλά έχει οπισθοχωρήσει πολύ στην επίθεση.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός έχει κάνει "άλμα" προς τα μπροστά στην επίθεση, από το περσινό 1.62 στο φετινό 2.06. Ναι, ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει ακόμα ντέρμπι, λογικό να έχει καλύτερες επιδόσεις στην επίθεση, αλλά και ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει κάνει το ίδιο.

Ένα ήταν το ντέρμπι του Δικέφαλου, αυτό με την ΑΕΚ, στο οποίο μάλιστα επιθετικά πήγε καλά (0.40-1.82 υπέρ του ΠΑΟΚ ήταν τα xG). Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν ξεκινήσει με μικρές ή μεγάλες βελτιώσεις στην επιθετική απειλή, αλλά ο ΠΑΟΚ (και ο Άρης) είναι χειρότεροι από πέρυσι. Γιατι;

Ο ΠΑΟΚ ΕΚΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΣΗ;

Η πρώτη ματιά που ρίχνεις είναι στις τελικές, αλλά δεν παίρνεις απάντηση. Ίσα-ίσα, υπάρχει άνοδος. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ έκανε 14 τελικές ανά ματς, φέτος μέχρι στιγμής έχει ανέβει στις 16.6.

Ρίχνεις μια δεύτερη ματιά, στις τελικές που μετράνε περισσότερο, αυτές που γίνονται εντός περιοχής. Πάλι τα ίδια. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε 7.9 τελικές εντός περιοχής σε κάθε ματς, φέτος έχει 10.3. Τα ίδια και στις ενέργειες εντός περιοχής: 21 πέρυσι, 26 φέτος.

Τι γίνεται; Πως είναι δυνατόν μια ομάδα που εκτελεί περισσότερο, ακόμα και εντός περιοχής, να έχει πτώση στην επιθετική της απειλή;

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

Χρειάζεται και τρίτη ματιά. Όχι στην ποσότητα των τελικών, αλλά στην ποιότητά τους, στο πόσο επικίνδυνες είναι. Αυτό βλέπουμε στο επόμενο γράφημα.

Στον οριζόντιο άξονα έχουμε την ποσότητα των τελικών και στον κάθετο την επικινδυνότητα: τις πιθανότητες που έχει κατά μέσο όρο μια τελική να γίνει γκολ.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο πιο πολλές τελικές κάνει. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο πιο επικίνδυνες είναι αυτές οι τελικές.

Η ποσότητα και η επικινδυνότητα των τελικών των ομάδων της Super League 2020-21 μετά από 8 αγωνιστικές
Η ποσότητα και η επικινδυνότητα των τελικών των ομάδων της Super League 2020-21 μετά από 8 αγωνιστικές SPORT24

Νάτη η απάντηση που ψάχνουμε. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι είχε τις πιο επικίνδυνες τελικές του πρωταθλήματος: κατά μέσο όρο κάθε τελική του Δικέφαλου είχε 11.9% πιθανότητες να γίνει γκολ.

Φέτος μπορεί οι τελικές να είναι περισσότερες, αλλά η πτώση στην επικινδυνότητα είναι απίστευτη: Από το περσινό 11.9%, ο φετινός ΠΑΟΚ έχει μόλις 8.2% πιθανότητες να σκοράρει με κάθε τελική.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΜΟΛΙΣ 11ΟΣ Ο ΠΑΟΚ

Ο Δικέφαλος είναι πάρα πολύ χαμηλά. Είναι κάτω από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος (9.5%) και τόσο χαμηλά που δέκα ομάδες βρίσκονται πάνω από αυτόν.

Μόνο ο Άρης και οι δύο ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία (Απόλλων, Παναιτωλικός) κάνουν κατά μέσο πιο ακίνδυνες τελικές από τον ΠΑΟΚ.

Ορίστε λοιπόν γιατί είναι σχεδόν ανούσιο να μετράμε τελικές. Σημαντική είναι η ποσότητα των τελικών που κάνει κάθε ομάδα, αλλά δεν λέει τίποτα από μόνη της. Ο ΠΑΟΚ κάνει τις περισσότερες σε κάθε ματς, λίγο μπροστά από τον Ολυμπιακό (16.4 - 15.7), όμως οι ερυθρόλευκοι έχουν 2.06 xG ανά ματς και ο Δικέφαλος μόνο 1.35.

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

Βομβαρδισμός τελικών, αλλά όχι "καλές" τελικές, όχι επικίνδυνες. Είδαμε τι συμβαίνει, πάμε για μια ακόμη ματιά. Σειρά των μεγάλων ευκαιριών, που η Opta φροντίζει να τις μετράει ξεχωριστά, ώστε να ξέρουμε τι κάνουν σε αυτές οι ομάδες και οι παίκτες.

Πάμε να δούμε τις μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Οι κόκκινες μπάρες έχουν τις μεγάλες ευκαιρίες των ομάδων, οι μπλε τα γκολ που έχουν πετύχει με αυτές.

Οι μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 στις πρώτες 8 αγωνιστικές της Super League 2020-21
Οι μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 στις πρώτες 8 αγωνιστικές της Super League 2020-21 SPORT24

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ο Ολυμπιακός έχει 22 μεγάλες ευκαιρίες, η ΑΕΚ έχει 13 και ο ΠΑΟΚ μόνο οκτώ, παρότι έχει ένα παιχνίδι περισσότερο.

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Κι αφού οι ομάδες δεν έχουν δώσει τον ίδιο αριθμό αγώνων, ας μιλήσουμε με μέσους όρους. Ο Ολυμπιακός σπάει τα κοντέρ με 3.7 μεγάλες τελικές σε κάθε ματς, ακολουθεί η ΑΕΚ με 2.2 και ο Παναθηναϊκός με 1.9.

Ο ΠΑΟΚ έχει μόνο 1.1 μεγάλη ευκαιρία σε κάθε ματς, κάτω κι από τον Αστέρα, τον ΠΑΣ, τον Ατρόμητο, ακόμα και την ΑΕΛ και τη Λαμία. Η περσινή αντίστοιχη επίδοση του Δικέφαλου ήταν 2.3 μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα.

Η πτώση είναι τεράστια, πάνω από 50%. Από τις 16 τελικές που έχει ο ΠΑΟΚ σε κάθε ματς φέτος, μόνο μία χαρακτηρίζεται ως "μεγάλη ευκαιρία" από την Opta.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΣΙΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ...

Τι λείπει, τι φταίει; Σίγουρα λείπουν οι περσινοί top δημιουργοί του ΠΑΟΚ στις μεγάλες ευκαιρίες. Ο Μίσιτς έφτιαξε 10 μεγάλες ευκαιρίες, ο Λημνιός επτά, ο Άκπομ πέντε.

Από τους top5 δημιουργούς μεγάλων ευκαιριών στο ρόστερ είναι ακόμα ο Γιαννούλης, που είχε οκτώ και ο Βιεϊρίνια που είχε πέντε. Ο ένας τραυματίστηκε και θα λείψει έναν μήνα, ο άλλος ακόμα δεν έχει παίξει και τώρα ανεβάζει ρυθμούς.

...ΚΙ Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΝΕΟΥΣ

Ποιοι μένουν; Ο Τσόλακ, ναι αυτός, είναι πρώτος φέτος για τον ΠΑΟΚ. Ο Κροάτης έχει φτιάξει τρεις μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Ακολουθούν ο Σβιντέρσκι και ο Σβαμπ, με μία μεγάλη ευκαιρία έκαστος. Αυτό είναι, αυτή είναι η λίστα.

Ο Ζίβκοβιτς είναι ο top δημιουργός του Δικέφαλου φέτος, έχει φτιάξει 17 ευκαιρίες, όμως καμία εξ αυτών δεν είναι μεγάλη. Το ίδιο ισχύει για τον Γιαννούλη που έχει φτιάξει 12 ευκαιρίες και τους Μπίσεσβαρ και Τζόλη που έχουν δημιουργήσει από πέντε.

Υπάρχουν τελικές συμπαικτών τους που προέρχονται από τα πόδια τους, αλλά δεν είναι μεγάλες ευκαιρίες.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ZONE 14

Τελευταία ματιά στις ζώνες δημιουργίας. Στους χώρους δηλαδή στο γήπεδο από όπου βγαίνουν οι πάσες που φτιάχνουν τελικές. Το επόμενο γράφημα μας δείχνει από που βρήκε ο περσινός ΠΑΟΚ τις πάσες που έφτιαξαν ευκαιρίες, χωρίς να μετράμε τις στημένες φάσεις, κόρνερ και φάουλ.

Οι ζώνες δημιουργίας του ΠΑΟΚ στην Super League 2019-20
Οι ζώνες δημιουργίας του ΠΑΟΚ στην Super League 2019-20 SPORT24

Οι αριθμοί δείχνουν το σύνολο των ευκαιριών που προήλθαν από κάθε ζώνη και το ποσοστό επί του συνόλου. Ο περσινός ΠΑΟΚ πήρε τη μερίδα του λέοντος από το καλύτερο σημείο, από τη Zone 14. Έτσι ονομάζεται ο κεντρικός χώρος έξω από τη μεγάλη περιοχή, στο ημικύκλιο.

Από εκεί φτιάχνονται κατά κανόνα οι πιο επικίνδυνες ευκαιρίες, από εκεί πασχίζουν να δημιουργήσουν οι ομάδες. Ο ΠΑΟΚ βρήκε από εκεί το μεγαλύτερο κομμάτι της δημιουργίας του, πήρε το 17.8% των ευκαιριών του.

Φέτος; Από που έχει πάρει δημιουργία στο open play ο ΠΑΟΚ; Ιδού.

Οι ζώνες δημιουργίας του ΠΑΟΚ στην Super League 2020-21 μετά από οκτώ αγωνιστικές
Οι ζώνες δημιουργίας του ΠΑΟΚ στην Super League 2020-21 μετά από οκτώ αγωνιστικές SPORT24

Οι φετινές ζώνες που κυριαρχούν στη δημιουργία είναι στα άκρα. Αριστερά και δεξιά, ο ΠΑΟΚ έχει βρει 12 ευκαιρίες από κάθε πλευρά, το 18.4% των ευκαιριών του, συνολικά το 37% της δημιουργίας.

Και στη zone 14 ο ΠΑΟΚ έχει πέσει από το περσινό 17.8% στο φετινό 13.8%.

ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΒΙΑΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Το δείγμα των επτά αγώνων προφανώς και δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι και μικρό. Με ένα ντέρμπι και έξι παιχνίδια απέναντι στις ομάδες που πρέπει να νικήσεις μέσα-έξω, ο Δικέφαλος σίγουρα θα έπρεπε να έχει καλύτερες επιδόσεις.

Ίσως και ακόμα καλύτερες από τις περσινές, όπως έχουν κάνει ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός. Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ έχει σημαντική πτώση στη συνολική απειλή, που όπως είδαμε οφείλεται στην απουσία μεγάλων ευκαιριών, που επηρεάζει τρομερά την επικινδυνότητα των τελικών του.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βάλει την μπάλα κάτω, που έλεγαν κι οι παλιοί, να λειτουργήσει καλύτερα στην επίθεσή του. Να φτιάξει αυτοματισμούς και κινήσεις, να αναζητήσει με υπομονή την ποιότητα των ευκαιριών, όχι με βιασύνη την ποσότητα.

ΥΓ. Απαραίτητη σημείωση. Το γράφημα λέει πως ο ΠΑΟΚ έχει οκτώ μεγάλες ευκαιρίες και αυτές που έφτιαξαν Τσόλακ, Σβιντέρσκι και Σβαμπ είναι συνολικά πέντε. Δεν έχει γίνει κάποιο λάθος.

Οι τρεις μεγάλες ευκαιρίες που "λείπουν" απλώς έχουν προκύψει χωρίς να έχει προηγηθεί πάσα συμπαίκτη. Είτε από κλέψιμο, είτε γιατί ένας παίκτης εκτέλεσε μετά από απόκρουση τερματοφύλακα ή μετά από διεκδίκηση δύο παικτών, που του έστρωσε την μπάλα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ