THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΣ Γιάννινα: Low budget story

Οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα
Οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα EUROKINISSI

Για τον ΠΑΣ Γιάννινα η επιτυχία δεν μετριέται σε τίτλους. Και η φετινή του αντικατοπτρίζεται στην αποψινή κόντρα στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (7/4, 18:00, Cosmote Sport 2HD, SPORT 24) και αποτυπώνεται ανάγλυφα στις τεράστιες οικονομικές διαφορές που τον χωρίζουν από τους "ερυθρόλευκους".

Ρομαντισμός. Πάγιο, διαχρονικό συνοδευτικό κάθε παιχνιδιού Κυπέλλου, κάθε σχετικής αναφοράς στον θεσμό. Στον θεσμό των εκπλήξεων. Έτσι γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές να τον αποκαλούν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Εννοείται, όχι αδικαιολόγητα. Αναρίθμητα τα παραδείγματα που υπογραμμίζουν τον χαρακτηρισμό του.

Η ιστορία του ΠΑΣ, που στη φετινή πρωτόγνωρη σεζόν, με την επίσης ανεπανάληπτη διεξαγωγή της διοργάνωσης (με συμμετοχή μόνο ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας) εμπεριέχει τη διαιώνιση του ρομαντισμού. Πως ο Δαβίδ, σε κάθε επίπεδο, φτάνει να κονταροχτυπηθεί με τον Γολιάθ, διεκδικώντας για τρίτη φορά στην ιστορία του μια πρόκριση στον τελικό, με το πρώτο βήμα στις 18:00 στους Ζωσιμάδες (Cosmote Sport 2HD, SPORT 24).

ΜΠΑΤΖΕΤ ΙΣΟ ΜΕ... ΣΕΜΕΔΟ

Οι διαφορές, χαώδεις. Και αναδεικνύονται ανάγλυφα από τα οικονομικά δεδομένα των αποψινών ημιφιναλίστ των "Ζωσιμάδων". Η συνολική φετινή μισθολογική δαπάνη των Ηπειρωτών, σε αφορολόγητο ποσό, οριακά ξεπερνάει το εκατομμύριο, προσεγγίζοντας το 1,1 εκατ. ευρώ. Όσα δηλαδή, τουλάχιστον χρήματα εισπράττουν ετησίως οκτώ ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού: ο Σα, ο Σεμέδο, ο Παπασταθόπουλος, ο Εμβιλά, ο Φορτούνης, ο Βαλμπουενά, ο Μπρούμα και ο Ελ Αραμπί. Τα διπλάσια κόστισε στους "ερυθρόλευκους" η αγορά του Ρεάμπτσιουκ τον Ιανουάριο, 1,5 φορά περισσότερα θα έχει κερδίσει – μαζί με τα μπόνους – μόνος του ο Πέδρο Μαρτίνς στο τέλος της σεζόν.

Οι δύο πλέον ακριβοπληρωμένοι του ρόστερ του ΠΑΣ, ο (εκτός αποστολής σήμερα) Κρίζμαν και ο Ντομίνγκεθ, εισπράττουν αθροιστικά τόσα χρήματα (240 χιλιάδες ευρώ, από 120 χιλιάδες ο καθένας) όσα ο Χολέμπας, ο οποίος από αυτούς που αναμένεται να ξεκινήσουν στην ενδεκάδα των "ερυθρόλευκων" είναι ο λιγότερο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος.

Ο τρίτος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, ο Τζολάκης μετά την ανανέωση του συμβολαίου, ξεπερνάει σε απολαβές το χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΣ και νυν βασικό γκολκίπερ των Ηπειρωτών, τον Γιούρι Λοντίγκιν (60 χιλ. ευρώ ο Τζολάκης, 50 ο άλλοτε διεθνής Ρώσος). Αθροιστικά οι πέντε με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από τους αμυντικούς του ΠΑΣ – Πίρσμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Παντελάκης και Σάλιακας – δεν φτάνουν ούτε στα μισά (360 χιλ. ευρώ συνολικά) των όσων δίνει ετησίως ο Ολυμπιακός στο τελευταίο του χειμερινό απόκτημα, τον Γάλλο δεξιό μπακ Λαλά.

ΓΚΟΛ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ ΟΣΟ Ο ΜΙΛΙΝΤΣΕΑΝΟΥ

Κάθε – μέχρι στιγμής – γκολ από τα 20 που έχει πετύχει ο Ελ Αραμπί στο πρωτάθλημα κοστίζει στον Ολυμπιακό όσα καταβάλλονται ετησίως στον Μιλιντσεάνου (100 χιλ. ευρώ) που έφτασε στα Γιάννινα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ενώ όσα εισπράττουν μαζί οι δύο κορυφαίοι σε assist των Ηπειρωτών, ο αριστερός μπακ Πίρσμαν και o Καρτάλης (140 χιλ. δηλαδή) υπολείπονται του μηνιάτικου του κορυφαίου assist man του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά.

O δεξιός μπακ Σάλιακας των 50 χιλιάδων ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μπρούμα του 1,5 εκατομμυρίου, ο 1ος σκόρερ του ΠΑΣ, Παμλίδης των κάτι λιγότερο από 60 χιλιάδων ευρώ συμβολαίου, θα ψάξει τρόπους να διασπάσει μια καρδιά άμυνας που πληρώνεται με +2,6 εκατομμύρια (Σωκράτης, Σεμέδο), ο "Καμαρά" του ΠΑΣ, ο Εντβιν Κάστρο των 90 χιλιάδων ευρώ θα κοντράρει το… πρωτότυπο, ο οποίος μετά την ανανέωση του συμβολαίου του κερδίζει επτά φορές περισσότερα χρήματα.

Το ενοίκιο δανεισμού που συμφώνησε ο Ολυμπιακός από την παραχώρηση του Μάξι Λοβέρα στη Ράσινγκ, είναι υπερδιπλάσιο (600 χιλ. ευρώ) του συνολικού μισθολογικού κόστους μιας τετράδας στο κέντρο του ΠΑΣ, η οποία αποτελείται από τους Σιόντη, Κάστρο, Ελευθεριάδη και Μπρένερ (260 χιλ. ευρώ το άθροισμα)

Δεδομένα ενδεικτικά των διαφορών που υπάρχουν. Και που τονίζονται, ειδικά σε τέτοια παιχνίδια, σε τέτοιο στάδιο, μιας τέτοιας διοργάνωσης, που πάντα ξυπνάει ιδιαίτερα συναισθήματα, δίνοντας περιθώριο για ξεχωριστές ιστορίες. Ιστορίες που τουλάχιστον για τον εκάστοτε Δαβίδ δεν μετατρέπονται σε συνώνυμα επιτυχιών μόνο με νίκες ή κατακτήσεις. Ισα ίσα.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα πως ο ΠΑΣ ήδη ξεπέρασε στον προηγούμενο γύρο τον Παναθηναϊκό με (υπέρ)επταπλάσιο μπάτζετ, αντιμετωπίζει απόψε την πιο ακριβή ομάδα της χώρας και ακόμη και αν καταφέρει να ανέβει αυτό το βουνό, στον τελικό θα περιμένει μια από τις αμέσως επόμενες ακριβότερες, τότε η φετινή low budget ιστορία του "Αγιαξ της Ηπείρου", έχει ήδη συμβάλλει στη διαιώνιση του ρομαντισμού της διοργάνωσης.

* Η πρώτη εκπομπή Game Night κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 7 Απριλίου στις 22:00, μετά τη λήξη του δεύτερου ημιτελικού, με καλεσμένο τον πρωταθλητή Ευρώπης Νίκο Νταμπίζα και με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Θέμη Καίσαρη στο studio, ενώ live από το γήπεδο θα είναι ο Βαγγέλης Αρναούτογλου.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ