FOOTBALL ANALYSIS

Γιατί παίζει ο Πασχαλάκης;

Η έξοδος του Πασχαλάκη στο 1-1 του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό
Η έξοδος του Πασχαλάκη στο 1-1 του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα ο Πασχαλάκης τρώει ένα γκολ για κάθε δύο τελικές που αντιμετωπίζει εντός περιοχής κι ο Θέμης Καίσαρης αναρωτιέται γιατί ο Γκαρσία άλλαξε τερματοφύλακα.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει το πιο σκληρό παιχνίδι στον κόσμο. Τελευταίο θύμα αυτής της "σκληράδας" ο ΠΑΟΚ, που έκανε το τέλειο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στον Ολυμπιακό και έφερε 1-1 από τη μία και μοναδική τελική των ερυθρόλευκων μετά την ανάπαυλα.

Οι πιο συνηθισμένοι σ'αυτήν τη σκληράδα είναι οι τερματοφύλακες. Εκείνοι στους οποίους δεν συγχωρείται κανένα λάθος, το παραμικρό. Εκείνοι που πιο συχνά από τον οποιονδήποτε κουβαλάνε την ταμπέλα του μοιραίου, χωρίς πάντα να μπορούν να επανορθώσουν.

Ο φορ που χάνει αυτό που δεν χάνεται μπορεί να βάλει το επόμενο. Ο αμυντικός που βάζει το αυτογκόλ μπορεί να προωθηθεί και σκοράρει, να πάρει το αίμα του πίσω. Το μεγάλο λάθος του κίπερ δεν έχει επιστροφή.

ΠΕΤΑΞΕ ΚΙ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΑΔΕΙΑ

Δεν είχε και για τον Πασχαλάκη απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν φταίει μόνο εκείνος που ο Μπα παίρνει ανενόχλητος την κεφαλιά, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την ενέργεια του κίπερ.

Πέταξε εκεί που δεν ήταν ούτε η μπάλα, ούτε ο παίκτης, άφησε άδεια την εστία, με μια ακόμη απόφαση χωρίς ψυχραιμία και διάβασμα της φάσης.

Όμως, δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για μία φάση, ούτε για ένα ματς. Η πρόσβαση στα δεδομένα της Opta δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Μια φάση μπορούν να την κρίνουν όλοι, όμως η συνολική παρουσία ενός τερματοφύλακα κρίνεται με δεδομένα σε βάθος χρόνου. Και δεν περιμέναμε το ντέρμπι για να κάνουμε την κουβέντα για το τέρμα του ΠΑΟΚ, την κάναμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως το ντέρμπι μας "αναγκάζει" να επανέλθουμε.

ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΠΑΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Και τα δεδομένα είναι πολύ σκληρά για τον Πασχαλάκη. Αυτά είναι τα ποσοστά στις αποκρούσεις των τερματοφυλάκων στη φετινή Super League, χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Τα ποσοστά αποκρούσεων στη Super League Interwetten
Τα ποσοστά αποκρούσεων στη Super League Interwetten SPORT24

Μόνο τρεις τερματοφύλακες έχουν χειρότερο ποσοστό από το 69.6% του Πασχαλάκη. Ο Νάγκι της ΑΕΛ, ο Σωτηρίου του ΟΦΗ και ο Τσιντώτας. Ο Ζίβκοβιτς είναι πολύ πιο πάνω, στο 77.8%.

ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πάμε να δούμε και τι γίνεται στις τελικές που γίνονται εντός περιοχής, πάλι χωρίς να μετράμε τα πέναλτι.

Τα ποσοστά αποκρούσεων σε τελικές εντός περιοχής στη Super League Interwetten
Τα ποσοστά αποκρούσεων σε τελικές εντός περιοχής στη Super League Interwetten SPORT24

Ο Τσιντώτας είναι ακόμα ο χειρότερος, όπως είδαμε στο θέμα της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά πλέον έχει "ανταγωνισμό". Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έχει πει "όχι" μόνο στο 44.4% των τελικών που έχει αντιμετωπίσει εντός περιοχής, ο Πασχαλάκης στο 45.4%.

Κανένας άλλος τερματοφύλακας δεν έχει κάτω από το 60%, που ακόμα κι αυτό κακό ποσοστό είναι. Οι δύο Έλληνες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ είναι αρκετά κάτω κι από το 50%, από το να πιάνουν ένα στα δύο.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ;

Ο Τσιντώτας, ξεκίνησε τη σεζόν ως βασικός και έχει χάσει τη θέση του στα δύο τελευταία ματς της ΑΕΚ. Ο Πασχαλάκης την άρχισε ως αναπληρωματικός του Ζίβκοβιτς, μέχρι που ο Γκαρσία τον έκανε βασικό.

Γιατί; Υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον Ζίβκοβιτς; Ο Σέρβος δεν είναι στους κορυφαίους του πρωταθλήματος, αλλά είναι "εκεί", πάνω από τον μέσο όρο. Μπορεί κάποιοι φίλοι του ΠΑΟΚ να ήθελαν καλύτερο τερματοφύλακα για την ομάδα τους, αυτό δεν απαγορεύεται, αλλά δεν γίνεται με τίποτα να πεις πως ο Ζίβκοβιτς αποτελεί πρόβλημα της ομάδας.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Γιατί δεν παίζει ο ξεκάθαρα καλύτερος; Και για να γίνει πιο σαφές το "ξεκάθαρα", ας δούμε σύγκριση Ζίβκοβιτς - Πασχαλάκη σε μεγαλύτερο δείγμα.

Αυτές είναι οι επιδόσεις τους από το καλοκαίρι του 2019, με τον Ζιβκοβιτς να έχει παίξει 2.520 λεπτά και τον Πασχαλάκη 2.160.

Τα ποσοστά αποκρούσεων του Ζίβκοβιτς και του Πασχαλάκη στη Super League από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Τα ποσοστά αποκρούσεων του Ζίβκοβιτς και του Πασχαλάκη στη Super League από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα SPORT24

Συνολικά ο Ζίβκοβιτς αποκρούει το 75% των τελικών που αντιμετωπίζει, ο Πασχαλάκης μόνο το 68%. Κι εντός περιοχής, ο Σέρβος έχει 64% και ο Έλληνας μόλις 50%.

Ο ΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, Ο ΑΛΛΟΣ ΤΡΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν είναι θέμα κακής στιγμής, κακού φεγγαριού, ντεφορμαρίσματος. Σταθερά, σε δείγμα πάνω από 2.000 λεπτά, ο Ζίβκοβιτς τα πηγαίνει καλύτερα.

Σ'αυτό το διάστημα, ο Σέρβος έχει δεχθεί τρία γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα: οι τελικές που έχει αντιμετωπίσει ήταν για 20 γκολ και έχει φάει 17. Ο Πασχαλάκης έχει φάει τρία περισσότερα απ'αυτά που θα έπρεπε, 20 αντι για 17.

Ποιος διαλέγει να έχει για τέρμα αυτόν που στοιχίζει γκολ αντί για εκείνον που τα γλιτώνει;

ΗΤΑΝ SUPERMAN...

Ο Πασχαλάκης ήταν Superman στο νταμπλ του ΠΑΟΚ, αυτό συνέβη και κανένας δεν μπορεί να του το στερήσει. Όμως, η ομάδα τον ξέρει. Δεν είναι ο Αθανασιάδης, που ο Χιμένεθ του έδωσε την ευκαιρία μπας και δει βελτίωση κάτω από τα γκολπόστ της ΑΕΚ.

Είναι εδώ και πολύ καιρό σαφές πως ο Πασχαλάκης δεν είναι στο επίπεδο που απαιτεί ο ΠΑΟΚ. Το "φωνάζει" η εικόνα του, οι αποφάσεις που παίρνει στα παιχνίδια, ο τρόπος που παίζει τη θέση.

...ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Αλλά αυτά είναι θέμα γνώμης. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται υποκειμενικής ανάγνωσης. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε λόγο να ανταλλάξει το 75% με το 68%, δεν είχε λόγο να στείλει στον πάγκο τον Ζίβκοβιτς για να παίζει ο τερματοφύλακας που σταθερά τρώει ένα στα δύο εντός περιοχής και συνολικά τρία γκολ περισσότερα απ'αυτά που θα έπιανε ο "μέσος τερματοφύλακας".

Όχι για την έξοδο στο κόρνερ, όχι για το 1-1 που στέρησε από τον ΠΑΟΚ τη νίκη και τη μείωση της διαφοράς από τον Ολυμπιακό. Απλώς γιατί ο Ζίβκοβιτς τα πηγαίνει σταθερά καλύτερα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ