ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το μεταγραφικό "πάρτι" του Ζόρζε Μέντες

Jorge Mendes poses for photographers upon arrival at the world premiere of the film 'Ronaldo, in London, Monday, Nov. 9, 2015. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP)
Jorge Mendes poses for photographers upon arrival at the world premiere of the film 'Ronaldo, in London, Monday, Nov. 9, 2015. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP) PHOTO BY JOEL RYAN/INVISION/AP

Ο Ζόρζε Μέντες αποτελεί δικαίως, (και) τον φετινό πρωταγωνιστή της μεταγραφικής περιόδου, καθώς μεσολάβησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες μεταγραφές παικτών, όπως αυτές των Ρούμπεν Ντίας, Νέλσον Σεμέδο και Ντιόγκο Ζότα.

Ο ατζέντης του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Μπερνάρντο Σίλβα και άλλων μεγάλων ονομάτων που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου, Ζόρζε Μέντες, μονοπώλησε για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον και άξια χαρακτηρίστηκε ως ο μεγάλος νικητής των θερινών μεταγραφών.

Οι φετινές μεταγραφές γνωρίζαμε πως δεν θα είχαν τη λάμψη του παρελθόντος, δε θα θύμιζαν τις παλιές καλές εποχές, δεν θα έφταναν σε νούμερα περασμένων καλοκαιριών. Τα μυθικά ποσά που έβγαιναν από τα ταμεία των ομάδων για να αποκτήσουν είτε πρωτοκλασάτα ονόματα, είτε γενικότερα παίκτες της αρέσκειάς τους, αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν για καιρό μακρινή ανάμνηση. Όλα αυτά βέβαια, δεν αφορούν τον Μέντες.

Το μεταγραφικό "πάρτι" του Ζόρζε Μέντες
PHOTO BY JOEL RYAN/INVISION/AP

Σίγουρα, τα δεδομένα άλλαξαν και αυτό ήταν απόλυτο λογικό. Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε βαριά την οικονομία, προκαλώντας αναταραχή στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και πονοκέφαλο στις διοικήσεις. Οι μεγάλες εκπτώσεις στους κατόχους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η απώλεια χρηματικών εσόδων από τα εισιτήρια των αγώνων και οι απώλειες γενικότερα σε ολόκληρη την οικονομία "ζωγραφίζουν" τη νέα πραγματικότητα.

Επόμενο ήταν, λοιπόν, οι νέες συνθήκες να επηρεάσουν και το "πάρε-δώσε" των ομάδων. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου κλήθηκαν να προσαρμοστούν άμεσα και να υιοθετήσουν μια πιο... φειδωλή τακτική στις αγορές παικτών, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαραίτητα αρνητικό.

Βέβαια ο Μέντες φαίνεται πως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Παρά την οικονομική ύφεση, το όνομα του Πορτογάλου μάνατζερ βρέθηκε πίσω από σημαντικές μεταγραφές με πολύ υψηλά συμβόλαια.

Κατάφερε να "γυρίσει" μια αρνητική κατάσταση προς όφελός του και αυτό απαιτεί ταλέντο, έστω κι αν πρόκειται για διαπραγματευτικό και όχι για... ποδοσφαιρικό. Οι παρακάτω μεταγραφές ήταν αρκετές για να αφήσει και τη φετινή σεζόν το στίγμα του στην ποδοσφαιρική κοινότητα.

ΡΟΥΜΠΕΝ ΝΤΙΑΣ (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ, 68 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ)

Το δυνατό "χαρτί" του Μέντες. Αναμφίβολα ο πρώην αρχηγός της Μπενφίκα, Ρούμπεν Ντίας, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι αντί 68.000.000 ευρώ υπήρξε η σημαντικότερη και ακριβότερη μεταγραφή του Πορτογάλου. Μάλιστα, ο 23χρονος στόπερ βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης με τις 10 πιο ακριβές μεταγραφές του 2020, όπως σάς παρουσίασε χθες το Sport24.gr.

Ο Ρούμπεν Ντίας
Ο Ρούμπεν Ντίας JASON CAIRNDUFF/POOL VIA AP

ΝΤΙΟΓΚΟ ΖΟΤΑ (ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ, 41 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ)

Ο Ντιόγκο Ζότα θεωρείται μια εξίσου σημαντική περίπτωση για τον Μέντες, με το ποσό της μεταγραφής του νεαρού επιθετικού να ανέρχεται στα 41.000.000, συν άλλα 4.000.000 που θα δοθούν με τη μορφή μπόνους σε περίπτωση επίτευξης στόχων. Ο 23χρονος εξτρέμ της Γούλβς μετακόμισε στο Λίβερπουλ και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το καλοκαίρι του 2025 με τη φανέλα των Κόκκινων.

ΝΕΛΣΟΝ ΣΕΜΕΔΟ-ΜΑΤ ΝΤΟΧΕΡΤΙ (ΣΥΝΟΛΟ 46,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ)

Ο Μέντες ανακάτεψε την "τράπουλα" και στη Γούλβς, καθώς μετέφερε τον Νέλσον Σεμέδο, από τη Μπαρτσελόνα στους Λύκους, με τους Καταλανούς να βάζουν στα ταμεία τους 30.000.000 ευρώ. Ο Πορτογάλος αμυντικός, ο οποίος προοριζόταν εξαρχής για αντί-Ντόχερτι, πήρε τη θέση του, με τον 28χρονο Ιρλανδό να οδηγείται λίγες ημέρες αργότερα αντί 16.5000.000 ευρώ στην Τότεναμ. Αυτές οι μετακινήσεις συμπληρώνουν μαζί με την μεταφορά του Ντίας στους "μπλαουγκράνα, τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις του Πορτογάλου ατζέντη για την καλοκαιρινή περίοδο.

ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ (ΕΒΕΡΤΟΝ, 27 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ)

Νωρίτερα, ο Μέντες είχε ολοκληρώσει και τη μεταγραφή του Χάμες Ροντρίγκες από τη Ρεάλ, τον οποίο έβγαλε από το "αδιέξοδο" στο οποίο είχε περιέλθει. Ο 28χρονος Κολομβιανός είχε παράπονα από τον προπονητή των "μερένγκες", Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δεν τον υπολόγιζε.

Το μεταγραφικό "πάρτι" του Ζόρζε Μέντες
AP PHOTO/RICARDO MAZALAN, FILE

Έτσι, το "θα ήθελα να είμαι σε μία ομάδα που θα μπορώ να δείξω την ποιότητά μου" του Χάμες απέκτησε σάρκα και οστά με τη μεταγραφή του στην Έβερτον. Αν και η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι δεν ανακοίνωσε το ποσό που δαπάνησε για να τον αποκτήσει, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, αυτό ανέρχεται στα 27.000.000 ευρώ. Ο πρώην μεσοεπιθετικός της Ρεάλ, φαίνεται να βρίσκει τα πατήματά του με τα "ζαχαρωτά", καθώς στον αγώνα της Έβερτον κόντρα στη Γουέστ Μπρομ (19/9, 5-2) πέτυχε το πρώτο του γκολ.

DEALS ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Καταλήγοντας, ο οικονομικός απολογισμός των διαπραγματεύσεων του Πορτογάλου μάνατζερ για τη θερινή μεταγραφική περίοδο, οδήγησε περίπου σε ένα ποσό που έφτασε τα 180.000.000 ευρώ. Αν μη τι άλλο, καθόλου αμελητέο...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΓΓΛΙΑ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΤΟΤΕΝΑΜ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΒΕΡΤΟΝ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ PREMIER LEAGUE LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ