MARKET

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο πρεσβευτής των "Μικρών Ηρώων" της Stoiximan, Δημήτρης Διαμαντίδης εγκαινίασε τον ανακατασκευασμένο αθλητικό πολυχώρο στο σχολείο της Σικίνου, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους μία πραγματική εμπειρία ζωής. Το Sport24.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει τις μοναδικές στιγμές.

Η ζωή σε ένα ακριτικό νησί δεν είναι εύκολη. Κάθε άλλο. Έχει δύσκολους χειμώνες με ιδιαίτερη ακτοπλοϊκή επικοινωνία, περιορισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είναι βέβαιο πως χρειάζεται πολλή υπομονή και αγάπη για να αντέξεις -σε πολλές περιπτώσεις- τις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν χάνουν το κουράγιο τους, παραμένουν αισιόδοξοι και δεν παύουν στιγμή να είναι φιλόξενοι και εγκάρδιοι με όλους.

Εκτιμούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους που "ξεβολεύονται" από την άνεση του σπιτιού τους και κάνουν ένα μακρινό ταξίδι προκειμένου να βρεθούν κοντά τους. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, έναν πρωταθλητή Ευρώπης και έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων καλαθοσφαιριστών στην ιστορία, τότε ο σεβασμός κι η εκτίμηση πηγαίνει σε άλλο επίπεδο.

Το διήμερο 15-16 Ιουλίου, το Sport24.gr είχε την ευκαιρία να βρεθεί στη Σίκινο, το μαγευτικό κυκλαδίτικο νησί ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, που έχει μόνιμο πληθυσμό λιγότερο από 500 κατοίκους, αλλά σφύζει από ζωή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαζί μας, φυσικά, κι ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και πρεσβευτής του προγράμματος " Μικροί Ήρωες" της Stoiximan, Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ο λόγος της επίσκεψής μας στο υπέροχο νησί των Κυκλάδων ήταν τα εγκαίνια του πολυχώρου αθλητισμού στο σχολείο του νησιού, ο οποίος ανακατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία της Stoiximan, σε συνεργασία με τη ΜΚΕ " Σύμπλευση" που συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Το ανακατασκευασμένο γήπεδο στο σχολείο της Σικίνου

Από την πλευρά της, η Stoiximan, μέσα από το πρόγραμμα "Μικροί Ήρωες" που ξεκίνησε το 2017, βοηθάει παιδιά και γενικότερα οικογένειες από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικά, με τη συμβολή σπουδαίων αθλητών. Ουσιαστικά, οι Ήρωες του Σήμερα, ενισχύουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μικρών παιδιών που έχουν όλα τα εχέγγυα να γίνουν οι Ήρωες του Αύριο. Γι' αυτό και ως έμπνευση φέρνουν μεγάλους αθλητές, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Βασιλική Μιλλούση, που είναι και οι επίσημοι πρεσβευτές του προγράμματος.

"Το πρόγραμμα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα εκπαιδευτικές εμπειρίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές", εξηγεί η Αγγελική Παπαδοπούλου, Corporate Affairs Director της εταιρείας και συμπληρώνει: "είτε προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια σε σχολεία μέσα από την πλατφόρμα iroes.gr, είτε διοργανώνοντας διήμερες εκπαιδευτικές εμπειρίες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές, είτε καλύπτοντας τα έξοδα εγκυμοσύνης σε 10 ακριτικά νησιά σε συνεργασία με τη HopeGenesis, η ιδέα είναι μία: να ανοίξουμε ένα παράθυρο στα παιδιά που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να αναδείξουν το ταλέντο τους. Να εμπνευστούν από τους μεγάλους αθλητές μας, να αποκτήσουν στόχο και υποδομή, να πετύχουν το καλύτερο που μπορούν".

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Η Corporate Affairs Director της Stoiximan, Αγγελική Παπαδοπούλου

Όσον αφορά στην ανακατασκευή του αθλητικού πολυχώρου, τοποθετήθηκε νέος τάπητας που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν είτε μπάσκετ είτε τένις, ενώ και οι ολοκαίνουργιες μπασκέτες αποτελούν σημαντικές αναβαθμίσεις. Τα παιδιά, λοιπόν, μπορούν να παίξουν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή μετά το σχολείο, δίχως να ανησυχούν οι γονείς για τη σωματική ακεραιότητά τους, αφού ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής μετά την ανακατασκευή και ιδανικός για κάθε ηλικία που λατρεύει τον αθλητισμό.

Μπορεί για κάποιους να είναι ανούσια ή περιττή η δημιουργία ενός γηπέδου μπάσκετ και τένις, όπως συνέβη στη Σίκινο, αλλά σε αυτά νησιά τα "μικρά" έχουν μεγαλύτερη αξία απ' τα θεωρητικά "μεγάλα". Αποδείχθηκε, άλλωστε απ' το γεγονός ότι και οι 17 μαθητές του σχολείου της Σικίνου, ηλικίας από πέντε έως 18 ετών, ήταν εκεί για να συναντήσουν από κοντά το ίνδαλμά τους.

Προφανώς κάποιοι εξ αυτών δεν πρόλαβαν να τον ζήσουν μέσα στο παρκέ, αλλά είναι βέβαιο πως γνωρίζουν πολύ καλά μέσα από τις διηγήσεις των γονιών τους, πόσο σπουδαίος αθλητής ήταν, αλλά και πόσο σημαντικός παραμένει ως πρεσβευτής των "Μικρών Ηρώων". Η σπίθα, άλλωστε, στα μάτια πολλών εξ αυτών "πρόδιδε" τον θαυμασμό και τη λατρεία τους.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο πρεσβευτής των "Μικρών Ηρώων", Δημήτρης Διαμαντίδης υπογράφει μπάλες για τα παιδιά

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν σταματούσε να υπογράφει αυτόγραφα και να βγάζει φωτογραφίες με μικρούς, αλλά και μεγάλους θαυμαστές του. Δεν δίστασε, μάλιστα, να ρίξει μερικά σουτάκια μαζί με τα παιδιά, αποδεικνύοντας πως το μπάσκετ δεν ξεχνιέται, αλλά και πως δεν χρειάζονται πολλά για να κάνεις ένα παιδί ευτυχισμένο. Μόνο μία μπάλα, ένα χαμόγελο και αγάπη για προσφορά. Μοναδικές εικόνες που είναι δεδομένο πως θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη των παιδιών και θα αποτελέσουν εφαλτήριο προκειμένου να ασχοληθούν ακόμα πιο ενεργά με τον αθλητισμό.

"Υπάρχουν κάποιες στιγμές που είναι σημαντικότερες από νίκες, τρόπαια και επιτυχίες. Μία τέτοια στιγμή είναι κι αυτή. Αισθάνομαι χαρούμενος και ευλογημένος που έχω την ευκαιρία, μέσω του προγράμματος της Stoiximan 'Μικροί Ήρωες', να βρεθώ στο πλευρό μικρών παιδιών που λατρεύουν τον αθλητισμό.

Έχω μεγαλώσει στην επαρχία και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Ειδικά σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν τόσο οι εγκαταστάσεις όσο κι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, από πού ξεκινήσαμε, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε με κάθε τρόπο, όταν έχουμε τη δυνατότητα.

Το μπάσκετ, αλλά και γενικότερα ο αθλητισμός αποτελεί το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και το 'εισιτήριο' προκειμένου αρκετά παιδιά να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικά, σε όποια πλευρά της Ελλάδας κι αν βρίσκονται. Οι μικροί ήρωες του σήμερα θα γίνουν οι μεγάλοι ήρωες του αύριο. Είμαι βέβαιος γι' αυτό", σχολίασε ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο Sport24.gr, στο πλαίσιο των εγκαινίων, όπου έγιναν προφανώς παρουσία και του Δημάρχου, Βασίλη Μαράκη.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Το καλωσόρισμα του δημάρχου, παρουσία των κατοίκων του νησιού

Ενός υπερδραστήριου ανθρώπου που έχει δοθεί ψυχή τε και σώματι στον τόπο του. Με όραμα να μετατρέψει τη Σίκινο σε έναν δημοφιλή προορισμό για όλο τον κόσμο. Κι αν κρίνουμε από την πυγμή, τη μαχητικότητα και τη διάθεσή του, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Για χάρη μας, έγινε ξεναγός και μας έδειξε τις ομορφιές του τόπου του. Ακόμα κι όταν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι, το έκανε με χαμόγελο, δείγμα του ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αισιόδοξο –από φύση- άνθρωπο.

"Το ζήτημα είναι μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, να βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί. Αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να το καλύτερο για τους ανθρώπους του. Προσπαθούμε καθημερινά ως δημοτική αρχή να ανεβάζουμε το βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε η Stoiximan και η “Σύμπλευση” πολλά απ' αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Και γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να τις ευχαριστήσω θερμά.

Ξέρετε, πολλά πράγματα μπορεί να φαντάζουν απλά, αλλά στα ακριτικά νησιά, όπως είναι η Σίκινος, τα πάντα έχουν αξία και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Δεν είναι σύνηθες να επισκέπτονται το νησί σου άνθρωποι και αθλητές όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, αλλά την ίδια στιγμή είναι κι η απόδειξη του πόσο σημαντικό είναι ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως οι 'Μικροί Ήρωες' της Stoiximan. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, ειδικά όταν υπάρχουν εταιρείες που δείχνουν έμπρακτα την στήριξή τους", δήλωσε ο κ. Μαράκης στο Sport24.gr.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο δήμαρχος, Βασίλης Μαράκης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον παλαίμαχο διαιτητή, Κώστα Ρήγα

Κι η αλήθεια είναι πως η παραμονή μας στη φιλόξενη Σίκινο ήταν πέρα για πέρα απολαυστική. Από την στιγμή που φτάσαμε στο νησί έως και την αποχώρησή μας, οι ντόπιοι δεν σταμάτησαν να μας δείχνουν την αγάπη τους, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας. Πολλές φορές ακούγεται κοινότοπο, αλλά στην περίπτωση της Σικίνου είναι πραγματικότητα. Όπως πραγματική είναι κι η ταπεινότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο “3D”, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν φίλαθλοι, συμπαίκτες και αντίπαλοι, έδειξε πως δεν χρειάζεται να έχεις έπαρση ή αλαζονεία για να είσαι πραγματικά μεγάλος. Δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν, έβγαλε φωτογραφίες με όλους, υπέγραψε αυτόγραφα και έκανε τους πάντες να αισθανθούν άνετα μαζί του.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μία στιγμή που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα τέτοιων προγραμμάτων, όπως της Stoiximan. Λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει από τη Σίκινο για την Ίο, ένας ηλικιωμένος κύριος πλησίασε τον Διαμαντίδη και με τρεμάμενη φωνή του είπε: "Σε ευχαριστώ για τις χαρές που μας πρόσφερες τόσο με την Εθνική όσο και με τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορείς να καταλάβεις πώς αισθάνομαι. Με συγχωρείς, αλλά συγκινούμαι πραγματικά".

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, οι υπεύθυνοι της "Σύμπλευσης" Ελένη Φλώρου και ο Δημήτρης Λεοντίδης, ο δήμαρχος του νησιού, Βασίλης Μαράκης κι η Αγγελική Παπαδοπούλου της Stoiximan

Μία στιγμή που θα μπορούσε να αποτελέσει το highlight του ταξιδιού. Οι άνθρωποι, ειδικά στα απομακρυσμένα νησιά, δεν θέλουν πολλά για να είναι ευτυχισμένοι. Τους αρκεί μία επίσκεψη, μία αγκαλιά, ένας καλός λόγος και μία αθλητική επιτυχία.

"Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια όταν βλέπω την επίδραση που έχει το πρόγραμμα 'Μικροί Ήρωες' στις τοπικές κοινωνίες. Είναι υπέροχο να κάνεις τους ανθρώπους να χαμογελούν, να ονειρεύονται και παράλληλα να σου δείχνουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους. Ως Stoiximan έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά, αλλά δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε πολλά όνειρα και σχέδια. Θέλουμε να αγγίξουμε κάθε σημείο της Ελλάδας και να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Γι' αυτό παλεύουμε καθημερινά.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο... Διαμαντίδης με φόντο τον Διαμαντίδη

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Ο παπάς του νησιού έτοιμος για το... τζάμπολ

Κι είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν έχουμε στο πλευρό μας αθλητές όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης που προτίμησε να παραμείνει ενεργός και μετά το τέλος της καριέρας του, έχοντας ως μοναδικό στόχο να μπολιάσει τις εμπειρίες του στις μικρότερες γενιές. Ένας χαρισματικός άνθρωπος που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία των 'Μικρών Ηρώων'. Κι είμαι βέβαιη πως μελλοντικά η επιτυχία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Διότι έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε, να παλεύουμε μέχρι το τέλος και να υλοποιούμε σε απόλυτο βαθμό της δεσμεύσεις μας", τόνισε η Αγγελική Παπαδοπούλου, Corporate Affairs Director της Stoiximan.

Οι μικροί ήρωες θα συνεχίζουν να μεγαλώνουν, όπως το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα της Stoiximan. Γιατί πολλές φορές στα υπόγεια κρύβεται η πραγματική θέα. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Τέτοια ταξίδια είναι εμπειρίες και μαθήματα ζωής. Ειδικά όταν στο πλευρό σου έχεις τον ήρωα της διπλανής πόρτας, τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Έναν πραγματικά σπουδαίο.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας για τους "Μικρούς Ήρωες"

Η αναμνηστική φωτογραφία της αποστολής λίγο μετά την αναχώρηση από τη Σίκινο

Photo Credits: Kωστής Ζαφειρόπουλος/Stoiximan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ