ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δ. Παπανικολάου: "Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μάθει να ζουν με πίεση"

Δ. Παπανικολάου: "Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μάθει να ζουν με πίεση"

Η κόντρα των "αιωνίων" για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και η μάχη των πάγκων. Ο Νικ Καλάθης και ο Βασίλης Σπανούλης. Το "τρίποντο" στην πολιτική και το... κάρφωμα στην αποχή. Ο Δημήτρης Παπανικολάου στο Sport24.gr.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στο Sport24.gr για τον ημιτελικό Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (13/2, 20:00, LIVE Blog από το Sport24.gr), εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες των "αιωνίων" και αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του στις επόμενες εθνικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο τομέα της Β' Αθηνών.

Η ημιτελική φάση του Κυπέλλου είναι προ των πυλών, η αιώνια αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ μαγνητίζει τα βλέμματα και το Sport24.gr ζήτησε την άποψη του Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος δεν μας χάλασε το... χατίρι. Ο "Παπ", όπως τον έμαθε και τον αγάπησε ο κόσμος όσο αγωνιζόταν στην Εθνική, στον Σπόρτιγκ, στον Ολυμπιακό, στον Μακεδονικό, στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ, στο Περιστέρι και στον Ηλυσιακό, στάθηκε στην ποιότητα των δύο ομάδων παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα δεν δείχνουν το καλό τους πρόσωπο. Επίσης, δεν έκρυψε την αισιοδοξία τους για την μελλοντική του πορεία στην EuroLeague, ενώ μας μίλησε και για τρίποντο που θέλει να ευστοχήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προέρχονται από άσχημες εμφανίσεις στην EuroLeague. Πόσο πιστεύεις πως θα επηρεαστούν από την πίεση;

"Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μάθει να ζουν με την πίεση. Υπάρχουν παραδείγματα από το παρελθόν που στο πρώτο μισό της σεζόν μία ομάδα δεν ήταν καλά, αλλά στη συνέχεια επανήλθε στο προσκήνιο. Υπάρχει ακόμα δρόμος. Είμαι αισιόδοξος πως θα δείξουν το καλό τους πρόσωπο. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι δύο μεγάλες ομάδες και τιμούν με την παρουσία τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την χώρα μας. Ευχή όλων είναι να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να νικήσει ο καλύτερος".

Δ. Παπανικολάου: "Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μάθει να ζουν με πίεση"

Ποιοι παίκτες πιστεύεις πως θα κρίνουν την αναμέτρηση;

"Υπάρχουν δύο παίκτες που κοσμούν τα γήπεδα με την παρουσία τους: ο Νικ Καλάθης και ο Βασίλης Σπανούλης. Είναι κομβικοί για τις ομάδες τους. Σε πολλά ντέρμπι έχουμε δει να βγαίνει ένας λαγός από το καπέλο. Δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη. Αυτό που ελπίζω είναι να γίνει ένα καλό παιχνίδι και οι ομάδες να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται στην Ευρώπη".

Πώς κρίνεις τη "μάχη" στους πάγκους;

"Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι από την αρχή της σεζόν, ενώ ο Ρικ Πιτίνο βρίσκεται μικρότερο διάστημα στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι συνεργάτες του είναι χρόνια στον Παναθηναϊκό και τον έβαλαν στο κλίμα. Είναι τιμή για το ελληνικό μπάσκετ που προπονητές, όπως ο Ρικ Πιτίνο και ο Ντέιβιντ Μπλατ βρίσκονται στη χώρα μας. Πρέπει να εκτιμάμε πως μέσα στην κρίση υπάρχουν δύο ομάδες σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν σε αυτό το επίπεδο. Δεν υπάρχει κάτι που να μένει ανεπηρέαστο από την κρίση. Πρέπει οι φίλαθλοι να καταλάβουν πως αυτό που κάνουν οι οικογένειες του κ. Γιαννακόπουλου και των κ.κ. Αγγελόπουλων είναι πολύ σημαντικό".

Πιστεύουν πως πρέπει να χαμηλώσει ο πήχης των απαιτήσεων για τις ομάδες;

"Όχι, διαφωνώ. Υπήρξαν χρονιές που ομάδες με μικρότερα μπάτζετ πήγαν πάρα πολύ καλά. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πάντα παλεύουν για να προκριθούν στο Final Four. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έφτασε στο Final Four, αλλά πάντα αυτός είναι ο στόχος και για αυτόν παλεύει".

Δίπλα στην κοινωνία ακόμα και αν δεν εκλεγώ

Τι σε έκανε να δηλώσεις υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές;

" Εξήγησα τους λόγους στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υποψήφιος ή όχι, πιστεύω πως πρέπει να συμμετέχει στα κοινά. Η αποχή πρέπει να σταματήσει. Οι πολιτικοί χωρίς τους πολίτες δεν μπορούν κάνουν κάτι και οι πολίτες χωρίς καλούς πολιτικούς πάλι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί αυτή η ισορροπία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός" .

Άρα η υποψηφιότητά σου αποτελεί και μία προτροπή, ώστε ο κόσμος να ασχολείται περισσότερο με τα κοινά;

"Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με την πολιτική. «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου», αναφέρεται σε ένα απόφθεγμα του Πλάτωνα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Δεν γίνεται να διεξάγονται εκλογές με 40 και 45% αποχή. Ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει. Αντιλαμβάνομαι τι έχει περάσει. Στην Ελλάδα ζω, αλλά ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει, ώστε να προσπαθήσει στο μέλλον να πάνε όλα καλύτερα. Από την πλευρά μου τα λόγια θα είναι μετρημένα. Όποτε πεις κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει, προσπαθείς να αρπάξεις ψήφους. Αυτό είναι κάτι άγνωστο για εμένα. Είτε βγω, είτε όχι, θα είμαι δίπλα στην κοινωνία".

Δ. Παπανικολάου: "Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν μάθει να ζουν με πίεση"

Φοβάσαι μήπως "τσαλακώσεις" την εικόνα σου;

"Μου το έχουν πει πολλοί. Πρέπει να πράττεις με γνώμονα την συνείδησή του, να συμμετέχεις στους τομείς που γνωρίζεις καλά και στους άλλους να σκύβεις σε κάθε θέμα ξεχωριστά. Κάποιοι αγαπούν τους παίκτες που έχουν παίξει στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό και κάποιοι όχι. Δεν είναι το ίδιο, γιατί η πολιτική είναι πιο σημαντικός τομέας κι επηρεάζει ολόκληρη την χώρα. Θα προσπαθήσω να μην δώσω άσχημα δικαιώματα. Μέχρι τώρα πιστεύω πως έχω κάνει μόνο καλό σε ανθρώπους και ακόμα προσπαθώ να κάνω το ίδιο".

Πιστεύεις πως οι αθλητές πρέπει να χρησιμοποιούν την δημοτικότητά τους και να παίρνουν πολιτική θέση ή να ασχολούνται με τα κοινά;

"Πρέπει. Πολλοί λένε πως οι αθλητές ή οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην πολιτική, επειδή τους ξέρει ο κόσμος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι αθλητές χρησιμοποιούνται σε καίρια πόστα στον τομέα τους και σε αυτό που γνωρίζουν. Αν δεν το γνωρίζει ο αθλητής, ποιος θα το γνωρίζει; Κάποιοι άνθρωποι που έχουν κάνει πρωταθλητισμό, έχουν βγάλει ήδη δύο... στομάχια για να συνεχίσουν. Αυτό σημαίνει πως έχουν δυνατό χαρακτήρα. Πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια".

Μην χάσετε αύριο την εκπομπή του SPORT 24 για το μεγάλο ντέρμπι αιωνίων στο μπάσκετ (Pregame 19:30, Postgame μετά τη λήξη του ματς). Με καλεσμένους τους Γ. Καλαϊτζή, Π. Φασούλα, Σ. Τριαντάφυλλο, Π. Διαμαντόπουλο και παρουσιαστή τον Παντελή Βλαχόπουλο.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ