ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γαλατσόπουλος στο Sport24.gr: "Το ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει στα κορυφαία της Ευρώπης"

Γαλατσόπουλος στο Sport24.gr: "Το ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει στα κορυφαία της Ευρώπης"
EUROKINISSI SPORTS

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, μίλησε στο Sport24.gr για τα «καυτά» θέματα του μπάσκετ. Η απόφαση για το φινάλε τους πρωταθλήματος, η διαφωνία με τους παίκτες, η επόμενη μέρα και το στοίχημα.

Η ζωή όλων μας έχει αλλάξει δραματικά και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περάσει κάμποσος χρόνος μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ελέω του κορονοϊού . Άπαντες συμφωνούν πως δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο για την επόμενη μέρα. Η κρίση, εκτός από το κομμάτι της υγείας που αναμφίβολα είναι και το πλέον σημαντικό, έχει ήδη μετατραπεί σε οικονομική και κατ΄ επέκταση κοινωνική.

Το μπάσκετ δέχεται έντονες πιέσεις και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, αλλά και εκείνες που ακολουθούν έχουν βαρύνουσα σημασία για την επόμενη μέρα. Το Sport24.gr μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε για το πρόωρο τέλος στο πρωτάθλημα , τη διαφωνία με τους παίκτες, την επόμενη μέρα, αλλά και το στοίχημα.

Μήπως ο ΕΣΑΚΕ βιάστηκε να προχωρήσει στη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης όπως είναι ο τερματισμός του πρωταθλήματος;

«Μια ημέρα μετά την δική μας απόφαση, αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αποτελούν το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός του πλανήτη, ενώ είχε προηγηθεί η αναβολή του Euro του ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα έχουν διακοπεί οριστικά 23 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ και η VTB, ενώ το Basketball Champions League θα ολοκληρωθεί με το Final 8 τον ερχόμενο Οκτώβριο. Για ποια βιασύνη συνεπώς συζητάμε; Προτεραιότητα μας είναι η υγεία των αθλητών, των προπονητών, όλων των συνανθρώπων μας. Ακόμη και όταν ελεγχθεί η κατάσταση, πρέπει να δώσουμε περιθώριο χρόνου στους αθλητές να επιστρέψουν στις προπονήσεις και να επανέλθουν σε κατάσταση ώστε να μπορούν να αγωνιστούν. Εάν η διακοπή είναι δύο μηνών, χρειάζεται άλλο τόσο διάστημα στους αθλητές να επανέλθουν. Συνεπώς καταλαβαίνει ο καθένας το ανέφικτο της επανέναρξης της σεζόν. Κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις δηλώσεις των ειδικών και των ίδιων των αθλητών.

Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη ζήτημα που αφορά τους ξένους παίκτες. Για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί παίκτες στην Ευρώπη πρέπει να επιτραπούν οι αεροπορικές πτήσεις, κάτι που είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει πολύ, ακόμη και μήνες μετά την ύφεση της πανδημίας. Επιπλέον κάθε ξένος πολίτης, που μπαίνει στην χώρα τίθεται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν προβλέψεις για την χώρα μας ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το ποσοστό του 2012. Καταλαβαίνετε ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Εμείς ως ΕΣΑΚΕ οφείλουμε να προστατεύσουμε όσο είναι δυνατόν τα μέλη μας, τις ΚΑΕ, ώστε επαγγελματικό μπάσκετ να συνεχίσει να υπάρχει και η EKO Basket League να ξεπεράσει την κρίση, όπως ξεπέρασε και την περυσινή δύσκολη περίσταση με την αποχώρηση του Ολυμπιακού.

Για ποιο λόγο να ταλαιπωρούμε τις ομάδες και να βρίσκονται σε αναμονή όταν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας έχει σταματήσει και η λειτουργία των ίδιων των ΚΑΕ έχει ανασταλεί από το κράτος; Η απόφαση να εισηγηθούμε προς την Ομοσπονδία και το Υπουργείο Αθλητισμού την οριστική διακοπή είναι ομόφωνη. Δεν μπορεί και οι 14 ομάδες να έχουν άδικο. Οι ιδιοκτήτες τους ζουν όχι μόνο την αθλητική πραγματικότητα, αλλά και την οικονομική και αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δυσκολίες της αγοράς».

Το παράπονο των παικτών είναι ότι δεν ρωτήθηκαν. Γιατί δεν υπήρξε μια συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να παρθεί συλλογικά μια απόφαση; Δεν πληγώνει το άθλημα το γεγονός ότι και οι παίκτες και οι προπονητές εμφανίζονται αντίθετοι με τον σύνδεσμο;

«Με τον ΠΣΑΚ έχουμε πολύ καλή σχέση. Μαζί συνδιοργανώνουμε το EKO All Star Game και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή. Το τονίζω αυτό: Σε συνεχή επαφή. Διαφωνία για την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος δεν υπάρχει όπως διαπιστώθηκε την περασμένη Πέμπτη (2/4) στην τηλεδιάσκεψη ιδιοκτητών των ΚΑΕ και παικτών, στην οποία η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΚ παραδέχθηκε το ανέφικτο της επανέναρξης του Πρωταθλήματος. Επίσης, οι παίκτες συμφώνησαν ότι παράλληλα με τις δικές τους αποδοχές πρέπει να μειωθούν και οι αποδοχές των μάνατζερ τους, από την στιγμή που το Πρωτάθλημα έχει διακοπεί οριστικά.

Ως ΕΣΑΚΕ, ως ιδιοκτήτες, μεγαλομέτοχοι και χρηματοδότες των ΚΑΕ σεβόμαστε τους παίκτες, τους προπονητές και όλους τους εργαζόμενους και το δείχνουμε στην πράξη δεσμευόμενοι την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, παρότι οι ομάδες θα απολέσουν εκτός από τα έσοδα που αντιστοιχούν στην διακοπή, και έσοδα από προηγούμενους μήνες.

Τι εννοώ; Μια ομάδα που δεν πρόλαβε, γιατί όλα έγιναν ξαφνικά, να εισπράξει δόσεις χορηγίας του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου, είναι σχεδόν απίθανο με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές για, τουλάχιστον, δύο μήνες, να βάλει στο ταμείο της αυτά τα χρήματα. Οι απώλειες προϋπολογισμένων εσόδων θα ανέλθουν το 40% το λιγότερο. Πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα έρθουμε σε συμφωνία με τον ΠΣΑΚ για την εξόφληση των δεδουλευμένων των Ελλήνων παικτών της EKO Basket League».

Ποια λύση προκρίνεται ενόψει της νέας περιόδου αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων. Με 14, 12 ή 16; Έχετε μιλήσει με τον ΕΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα;

«Η απόφαση για την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος ήταν ομόφωνη. Με το ίδιο πνεύμα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τις εισηγήσεις του ΕΣΑΚΕ προς την Ομοσπονδία και το Υπουργείο Αθλητισμού σχετικά με την ανάδειξη του Πρωταθλητή και τον υποβιβασμό ή όχι ομάδων. Οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και με γνώμονα το δίκαιο. Με την ΕΟΚ, επίσης βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία, όπως οφείλουμε ως ΕΣΑΚΕ, διότι η Ομοσπονδία είναι η προϊστάμενη αρχή του αθλήματος».

Έχει τεθεί στο τραπέζι ως προϋπόθεση συμμετοχής των ομάδων γήπεδο τουλάχιστον 2.000 θέσεων;

«Η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν έχει τεθεί στο τραπέζι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΕΣΑΚΕ δεν προβληματίζεται προκειμένου να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρωτάθλημα».

Ανεξάρτητα από την κρίση με τον κορονοϊό είδαμε και φέτος αρκετές ομάδες να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πρωτάθλημα δυσφημείται και η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο ΕΣΑΚΕ απλά παρακολουθεί. Δεν μπορεί ο σύνδεσμος να βάλει συγκεκριμένους κανόνες που απαρέγκλιτα θα πρέπει όλοι να τους ακολουθούν;

«Παρουσιάζεται όντως η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πιο αυστηρό και επαγγελματικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ΚΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι ίδιες οι ομάδες πρέπει να αποφασίζουν ποιος θα συμμετέχει στο Πρωτάθλημα. Ο ΕΣΑΚΕ, ωστόσο, πρέπει να έχει λόγο στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, όπως, επίσης, στον έλεγχο για το εάν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Ο ΕΣΑΚΕ οφείλει προς τα ίδια τα μέλη του, τους επαγγελματίες του χώρου και τους φιλάθλους να διασφαλίζει τον «υγιή» ανταγωνισμό. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού και θα θέσουμε τις προτάσεις μας, ώστε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το επαγγελματικό μπάσκετ να τροποποιηθεί».

«Βαριά» ονόματα όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, χωρίς να σημαίνει ότι και άλλες ομάδες δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και σε οικονομικό και κατ’ επέκταση σε αγωνιστικό επίπεδο. Έχοντας μεγάλη προσωπική εμπειρία ενασχόλησης σε μια ΚΑΕ πως μπορεί να αλλάξει αυτό; Αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα ποιος εγγυάται ότι σε μια αντίστοιχη περίοδο του χρόνου τα προβλήματα δεν θα είναι ακριβώς τα ίδια;

«Προσωπικά θεωρώ ότι είχαμε την φετινή σεζόν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, τον Προμηθέα, το Περιστέρι, τον Ήφαιστο να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τις υπόλοιπες ομάδες να ακολουθούν. Είχαμε, επίσης, ένα πρωτάθλημα, που είχε κεντρικό χορηγό μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας την EKO και το οποίο έμπαινε σε κάθε ελληνικό σπίτι χάρις στην ΕΡΤ. Επίσης οι ομάδες είχαν πολύ μικρή απώλεια εσόδων σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, χάρις στην στήριξη των υπόλοιπων χορηγών μας.

Το ελληνικό Πρωτάθλημα παραμένει ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης. Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πως δεν υπάρχουν νέες προκλήσεις μπροστά μας και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Η ισοπεδωτική κριτική που γίνεται από ένα πολύ μικρό μέρος των ΜΜΕ, ωστόσο, είναι απαράδεκτη και άδικη για τον καθημερινό αγώνα των ιδιοκτητών των ΚΑΕ και των επαγγελματιών του χώρου.

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΑΕ έχει αυστηροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Κανείς παίκτης δεν χάνει τα χρήματα του, χρέη δεν διαγράφονται και υπάρχει προσωπική ευθύνη για όσους είναι μέλη των διοικήσεων των ΚΑΕ. Οι ομάδες κάνουν τον κύκλο τους, όπως και πολλοί οργανισμοί στην κοινωνική ζωή. Μετά την ακμή, έρχεται μια περίοδος κάμψης για να επανέλθει η ακμή κ.ο.κ.».

Το στοίχημα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και για το μπάσκετ και σίγουρα το έχετε συζητήσει. Υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί ως ένα βαθμό ή έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά;

«Υπενθυμίζω ότι ο ΕΣΑΚΕ μια καταγγελία για στοιχηματισμό που δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ των ΗΠΑ την προώθησε στο αρμόδιο όργανο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία: Τον Αθλητικό Εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα ο ΕΣΑΚΕ είναι θεσμικό όργανο. Δεν μπορεί να κινείται με βάση φήμες ή υποψίες. Επίσης, ο ΕΣΑΚΕ δεν μπορεί να διεξάγει έρευνα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Έρευνα μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο οι εισαγγελικές αρχές. Ασφαλώς και δεν έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα προτείνουμε προς το Διοικητικό Συμβούλιο προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του στοιχηματισμού που είναι ένα διεθνές φαινόμενο».

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ