ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νάχμπαρ στο Sport24.gr: "Οι παίκτες δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να κάνουν θυσίες"

Νάχμπαρ στο Sport24.gr: "Οι παίκτες δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να κάνουν θυσίες"

Από τη θέση του managing director της Ένωσης Παικτών της EuroLeague, ο Μπόστιαν Νάχμπαρ συμμετέχει στις συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη φετινή σεζόν και εξηγεί στο Sport24.gr τις παραμέτρους και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με τα συμβόλαια και το "ψαλίδι" σε αυτά λόγω της διακοπής.

Η EuroLeague παραμένει σε... καραντίνα λόγω του κορονοϊού εδώ και τρεις εβδομάδες, με την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Τζόρντι Μπερτομέου και τις ομάδες πριν από μερικές ημέρες να μην βγάζει άσπρο καπνό αναφορικά με το μέλλον της φετινής σεζόν. Δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή σε όλη την Ευρώπη, η EuroLeague επιθυμεί να περιμένει λίγο ακόμη πριν πάρει οριστικές αποφάσεις περί διακοπής. Για να είμαστε ρεαλιστές πάντως, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με την έξαρση του κορονοϊού στην Ευρώπη μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση να δούμε ξανά δράση στην EuroLeague.

Την ίδια ώρα που όλοι περιμένουν να μάθουν αν θα ξαναδούμε δράση για φέτος (και αν ναι, πότε), η συζήτηση για τα συμβόλαια των παικτών έχει "φουντώσει". Κι αυτό γιατί είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες αναφορικά με το τι θα γίνει για το διάστημα που υπάρχει διακοπή κάθε δραστηριότητας. Από τη μία το ERTE της Ισπανίας, κι από την άλλη η πρόθεση πολλών ομάδων (αν όχι όλων) να προχωρήσουν σε "ψαλίδι" προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Επίσημα δεν έχει ειπωθεί κάτι αναφορικά με το θέμα των περικοπών, ούτε από τις ομάδες της EuroLeague (ή την ίδια τη διοργάνωση) ούτε από την Ένωση Παικτών, η οποία κρατάει επίσης κλειστά τα χαρτιά της. Όλα όσα συζητιούνται στις τηλεδιασκέψεις παραμένουν απόρρητα, γεγονός που εξηγείται από την πρόθεση όλων να μην εξελιχθεί σε σίριαλ η περίσταση, αλλά να βρεθεί η καλύτερη δυνατή -για όλους- λύση το συντομότερο δυνατό.

Ο managing director της ELPA, Μπόστιαν Νάχμπαρ, μίλησε στο Sport24.gr για το μέλλον της φετινής σεζόν, αλλά και τις σκέψεις που υπάρχουν αναφορικά με αυτή. Ο άλλοτε φόργουορντ της Μπαρτσελόνα έχει επιτελικό ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται με τον Τζόρντι Μπερτομέου, οπότε έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όλα όσα αναφέρει.

Εστιάζει στα εναλλακτικά σενάρια για την ολοκλήρωση της σεζόν (στο τραπέζι υπάρχει ακόμη κι η παρουσία όλων των ομάδων σε μια τοποθετήσια, όπως ακριβώς σκέφτεται το ΝΒΑ), την υποχρέωση όλων να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία των αθλητών, τις θυσίες που πρέπει να κάνουν όλοι (παίκτες, ομάδες) για να βρεθεί λύση, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για να υπάρξει καθολική απόφαση για το "ψαλίδι" λόγω της διαφορετικής νομοθεσίας και του εργατικού δικαίου σε κάθε χώρα.

- Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν;

"Κάθε μέρα που περνάει, βλέπουμε να μειώνονται οι πιθανότητες για να τελειώσει η σεζόν. Αν μάθαμε κάτι τον τελευταίο μήνα είναι ότι μιλάμε για μια πολύ απρόβλεπτη κατάσταση, η οποία μέρα με τη μέρα αλλάζει και δεν δίνει το δικαίωμα να γίνει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός με απόλυτη ασφάλεια. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα μπορεί σε μια βδομάδα να έχει αλλάξει εντελώς. Γενικά, εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, οπότε σκέφτομαι πως σε μία με δύο βδομάδες τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους. Μπορεί να είμαστε σε θέση να πούμε ότι επιστρέφουμε στα γήπεδα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί. Το αν προσωπικά θα ήθελα να δω τη σεζόν να ολοκληρώνεται δεν έχει σημασία, το σημαντικό είναι τι θέλουν οι ίδιοι οι παίκτες και πώς εξαφασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλειά τους. Είναι λογικό πως οι παίκτες αυτό που θέλουν είναι να βρίσκονται στο γήπεδο, αυτή είναι η ζωή τους και αυτό τους αρέσει να κάνουν, αλλά προφανώς για να συμβεί αυτό πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι παράμετροι που αφορούν στην υγεία τους. Πρέπει να ελέγξουμε αν τα μέρη είναι ασφαλή, αν υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τη μετάβαση από τη μία χώρα στην άλλη. Το κατά πόσο θα βρίσκεται ο κόσμος στα γήπεδα αφορά τις κυβερνήσεις των χωρών. Πριν από αυτό όμως, πρέπει να εξασφαλιστούν πολλές άλλες προϋποθέσεις. Κανείς δεν πρέπει να αναγκάσει τους παίκτες να αγωνιστούν και να τους θέσει σε κίνδυνο. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι θα ήταν, για παράδειγμα, να ξεκινήσουν πάλι οι αγώνες και να υπάρξει νέα διακοπή επειδή υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Αυτό νομίζω θα ήταν ακόμη χειρότερο. Θα δούμε τις επόμενες δύο βδομάδες τι θα γίνει, πιστεύω πως θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα".

- Έχει γραφτεί στον Τύπο το ενδεχόμενο να μαζευτούν όλες οι ομάδες σε μία πόλη και να διεξαχθούν εκεί οι εναπομείναντες αγώνες της διοργάνωσης. Πώς βλέπετε εσείς αυτή την προοπτική;

"Όταν μιλάς υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να σκέφτεσαι όλες τις παραμέτρους και να εξετάσεις κάθε πιθανή προοπτική. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σκέφτεσαι ότι υπάρχουν κι άλλες διοργανώσεις, που μπορεί να έχουν το ίδιο πλάνο. Όπως το ΝΒΑ που εξετάζει να τραβήξει τη σεζόν και να γίνουν οι αγώνες σε μια τοποθεσία, ή το BCL έκανε κάτι παρόμοιο, αλλά για τον Σεπτέμβριο. Εκεί βέβαια μιλάμε για λιγότερους αγώνες. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί άπαντες να εξετάζουν ακόμη και ακραία σενάρια. Δεν είναι ιδανικό να παίξουμε όλα τα παιχνίδια σε μια τοποθεσία, πρόκειται όμως για μια επιλογή που θα έδινε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί κανονικά η σεζόν και θα εξασφάλιζε την ασφάλεια των παικτών, δεδομένου ότι δεν θα υπήρχαν αεροπορικές μετακινήσεις. Με αυτό το πλάνο θα τελείωνε η σεζόν, οι σύλλογοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κάποια έξτρα έσοδα και αυτά θα μοιράζονταν στους παίκτες μετά μέσω των μισθών. Μετά από τις συζητήσεις που κάναμε με την EuroLeague, είδαμε ότι αυτή είναι μια ιδέα, αλλά όχι η πιο σημαντική. Αν με ρωτούσες προσωπικά τι θέλω να δω ως μέλος της Ένωσης Παικτών αυτό είναι να βελτιωθεί τόσο η κατάσταση ώστε να γίνουν όλα με τον... φυσιολογικό τρόπο. Φυσικά αυτό για να είναι άπαντες ασφαλείς, αλλά ξαναλέω πως αυτή την στιγμή δεν μοιάζει πιθανό να έχουμε ένα "φυσιολογικό" φινάλε στη σεζόν. Είναι δύσκολη η κατάσταση, κι η EuroLeague, όπως κι άλλες διοργανώσεις, αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση. Γι αυτό παλεύει. Περιμένω λοιπόν από την EuroLeague να διερευνήσει οποιαδήποτε πιθανότητα και διαδικασία για να τελειώσει η σεζόν, αν υπάρχει ακόμη αυτό το ενδεχόμενο".

- Ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται τη διεξαγωγή αγώνων ακόμη κι εντός του Ιουλίου; Το ρωτάω αυτό γιατί ακόμη κι αν οι παίκτες γυρίσουν στις ομάδες τον Μάιο, θα χρειαστεί -σύμφωνα με τους γυμναστές- ένα διάστημα περίπου τριών εβδομάδων ως προετοιμασία, για να είναι οι παίκτες σε αγωνιστική κατάσταση -όσο αυτό είναι εφικτό.

"Νομίζω ότι οι τρεις εβδομάδες προετοιμασίας είναι ένα καλό περιθώριο, για να βρίσκονται σε επαρκή σωματική κατάσταση. Προφανώς δεν θα είναι στην καλύτερη δυνατή φόρμα, ούτε έτοιμοι για να παίξουν στο πικ τους, αλλά είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ξέρεις, στην offseason οι αθλητές προσέχουν το σώμα τους, κάνουν συντήρηση και κάνουν ατομικές προπονήσεις. Εδώ όμως μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία ουδείς γυμνάζεται, όπως πρέπει. Τόσο το σώμα όσο και το μυαλό των παικτών βρίσκεται σε σοκ, κι αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιστρέψουν στο υψηλότερο σημείο απόδοσης. Μπορεί μια λύση να είναι να τραβήξουν οι αγώνες μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ξαναλέω ότι μιλάμε για ακραίες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό, κι όλοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες, όχι μόνο οι παίκτες, για να εξασφαλιστεί αφενός ότι οι παίκτες θα πάρουν τους μισθούς τους και αφετέρου ότι οι ομάδες θα μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν δεν υπάρξει άλλη δράση φέτος, αυτό θα σημαίνει ότι θα επηραστεί σημαντικά κι η επόμενη σεζόν".

- Σε ένα τέτοιο σενάριο, αυτό των αγώνων μέχρι τον Ιούλιο, τι θα γίνει με τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου;

"Σε οποιαδήποτε περίπτωση η σεζόν τραβήξει παραπάνω από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει να υπάρξει ένα momerandum ανάμεσα σε παίκτες και συλλόγους για μια μικρή χρονική επέκταση, που θα επιτρέπει την παρουσία τους στις ομάδες. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν θα είναι νόμιμο να απασχολείται ένας παίκτης. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να συζητήσουν οι διοικήσεις και να βρουν μια λύση, αλλά δε νομίζω πως θα είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αυτό. Νομίζω ότι μεγαλύτερο θέμα προς επίλυση είναι να σιγουρευτούν όλοι ότι είναι ασφαλείς οι παίκτες για να επιστρέψουν στο γήπεδο".

- Υπάρχει κάποια συζήτηση με την EuroLeague για ενδεχόμενο ψαλίδι στους μισθούς των παικτών, προκειμένου να διασφαλιστεί κι η επιβίωση των ομάδων, αλλά και αυτή των αθλητών. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα κοπεί από τα συμβόλαια στο διάστημα που διαρκεί η διακοπή; Γιατί την ίδια ώρα βλέπουμε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Μπασκόνια να υπάγονται στο ERTE και να προκύπτουν αλλαγές που αφορά στη μισθοδοσία όλων.

"Η πραγματικότητα είναι ότι ειδικά σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία λειτουργούν με βάση το εργατικό δίκαιο, κάτι σαν το ERTE που βλέπουμε να εφαρμόζεται στην πρώτη. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με ίδιους όρους σε όλες τις χώρες λόγω διαφορετικής νομοθεσίας, οπότε δεν είναι εφικτό να υπάρχει καθολική ισορροπία, να μιλήσουμε με όλες τις ομάδες με τα ίδια δεδομένα. Είμαστε σε συζητήσεις τόσο με τις ομάδες όσο και με την EuroLeague για να βρεθεί μια λύση, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως στο ΝΒΑ, είναι δύσκολο να λάβουμε συνολικά μέτρα. Παλεύουμε όμως για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί άπαντες. Στόχος είναι να αποφύγουμε τις επιμέρους συζητήσεις των παικτών με τις ομάδες, να χρειαστεί ο καθένας να κυνηγήσει ατομικά το δίκαιο. Ουδείς θέλει να φτάσουμε σε δικαστικές αντιπαραθέσεις και το BAT. Μία τέτοια εξέλιξη θα πλήγωνε τόσο τις ομάδες όσο και τους παίκτες μακροπρόθεσμα. Γι αυτό επί του παρόντος βάζουμε κοντινούς στόχους. Να ολοκληρωθεί πρώτα η σεζόν, εφόσον πάντα αυτό είναι εφικτό, κι εν συνεχεία να δούμε τι μείωση μπορεί να γίνει στα συμβόλαια των παικτών. Κι εκείνοι όμως πρέπει να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, ότι θα χάσουν ένα μέρος των χρημάτων που προβλέπονταν στα συμβόλαιά τους. Ό,τι γίνει φέτος, θα επηρεάσει την επόμενη σεζόν. Είμαι της άποψης πως το "win big now" δεν σημαίνει ότι του χρόνου θα έχεις επίσης τη δυνατότητα να "κερδίσεις". Γι αυτό είμαστε σε συζητήσεις. Από την στιγμή όμως που δεν υπάρχει απόλυτη ισορροπία ανά χώρα, αυτό δεν είναι κάτι απλό. Αυτό στο οποίο έχει εστιάσει η ELPA είναι να εξασφαλίσει το μίνιμουμ των μισθών που θα δώσουν οι ομάδες. Αν το εργατικό δίκαιο κάθε χώρας δίνει τη δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό μισθοδοσίας, αυτό είναι δεύτερο βήμα. Προς το παρόν πάντως, δεν έχουμε καταλήξει κάπου".

- Σε περίπτωση που οι ομάδες είναι αναγκασμένες για διάφορους λόγους (οικονομική κρίση, περιορισμός χορηγιών, χαμένα έσοδα από φέτος) να προβούν μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους για την επόμενη σεζόν, ποια η άποψή σας αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση των εγγυημένων συμβολαίων;

"Αν με ρωτάς αν αυτό θα ήταν δίκαιο, όχι δεν θα ήταν. Το θέμα όμως είναι πως ούτε ο κορονοϊός είναι δίκαιος. Δική μας θέση είναι πως τα εγγυημένα συμβόλαια που έχουν υπογραφτεί, πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας. Θα μπορούν όμως οι ομάδες να τα πληρώσουν; Το κλειδί εδώ είναι η διαφάνεια. Αν οι ομάδες είναι απολύτως ειλικρινείς, τότε όλα μπορούν να γίνουν. Χωρίς κρυφές διαπραγματεύσεις ή συζητήσεις. Αν ήμουν σε κάποια ομάδα, θα σου έλεγα πως είμαι ανοιχτός και έτοιμος να κάνω ειλικρινείς επαφές με τους παίκτες αναφορικά με το τι μπορεί να συμβεί του χρόνου. Το να είσαι ξεκάθαρος αποτελεί το κλειδί σε μια τέτοια περίπτωση".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ