ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντάρμπισιρ: "Έχω δει χίλιες φορές το γκολ με την ΑΕΚ κι ακόμη ανατριχιάζω"

Ντάρμπισιρ: "Έχω δει χίλιες φορές το γκολ με την ΑΕΚ κι ακόμη ανατριχιάζω"

Όσες φορές και να δει τη φάση του 3-3 με την ΑΕΚ, ανατριχιάζει. Μέχρι και σήμερα τη δείχνει στα παιδιά του. Ο Ματ Ντάρμπισιρ γύρισε στην Ελλάδα δέκα χρόνια μετά και μίλησε στο Sport24.gr για όσα βίωσε στον Ολυμπιακό.

Ο Ματ Ντάρμπισιρ δεν είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό. Ούτε αυτός που ήρθε και έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο. Αυτά που έκανε όμως στον απίστευτο τελικό Κυπέλλου του 2009 με την ΑΕΚ ήταν αρκετά για να τον βάλει στην καρδιά του ο κόσμος του Ολυμπιακού.

Η ομάδα του έχανε 2-0 και ο Βαλβέρδε τον έβαλε στο ημίχρονο. Μείωσε σε 2-1 στο 47' και ισοφάρισε σε 3-3 στο 90'. Οι "ερυθρόλευκοι" θα κατακτούσαν το τρόπαιο με 15-14 στα πέναλτι (4-4 το φινάλε του αγώνα με την παράταση). Ο Άγγλος θα έφευγε από τον Ολυμπιακό με 36 συμμετοχές και 15 γκολ. Ιούνιο του 2008 ανακοινωνόταν, Αύγουστο του 2010 αποχωρούσε. Σύντομη θητεία αλλά πρόλαβε να μπει στις καρδιές των "ερυθρόλευκων".

Δέκα χρόνια μετά, ο 34χρονος πλέον Άγγλος επιθετικός γύρισε στην Ελλάδα και το απόγευμα της Τετάρτης (29/7) τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, φορώντας πλέον τη φανέλα της Ομόνοιας. Το Sport24.gr τον συνάντησε και με μεγάλη χαρά θυμήθηκε όσα βίωσε στο λιμάνι. Στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Στιγμές που μέχρι και σήμερα θυμάται και ανατριχιάζει.

Ντάρμπισιρ: "Έχω δει χίλιες φορές το γκολ με την ΑΕΚ κι ακόμη ανατριχιάζω"

Ολυμπιακός του Μαρτίνς ή Ολυμπιακός του Βαλβέρδε; Η καλύτερη στιγμή του στους "ερυθρόλευκους", η δύσκολη αρχή και η στιγμή που ένιωσε ότι έγινε αποδεκτός από την... παλιοσειρά. Η αναμέτρηση με τη Γουλβς και η κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να φέρει πίσω Τοροσίδη και Αβραάμ...

Στο μέλλον θα πω γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό, αλλά ήταν δική μου απόφαση

-Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι η Ομόνοια θα παίξει με τον Ολυμπιακό;

"Ένιωσα ότι γυρίζω σπίτι. Ότι θα έβλεπα γνώριμα πρόσωπα. Τον Αβραάμ, τον Τοροσίδη, τον μασέρ, τον φυσικοθεραπευτή. Χάρηκα πολύ. Άνθρωποι που με βοήθησαν πολύ όταν είχα πάει στον Ολυμπιακό".

-Αλήθεια, γιατί έφυγες από τον Ολυμπιακό; Ήταν δική σου η απόφαση;

"Δική μου απόφαση ήταν, αλλά δεν θα ήθελα να το συζητήσω αυτή τη στιγμή. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα το κάνω. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να γυρίζω πίσω το χρόνο και να λέω: «Γιατί έκανα αυτό ή γιατί δεν έκανα εκείνο». Δεν μετανιώνω για τίποτα. Σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα πω κάποια πράγματα, όχι όμως τώρα».

- Τι θυμάσαι περισσότερο από εκείνο τον καιρό στον Ολυμπιακό;

"Αρχικά την πρώτη μου μέρα. Ο τρόπος που με υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο οι οπαδοί. Από εκεί και πέρα, για έναν νεαρό Άγγλο να έρθει σε μια τόσο μεγάλη ομάδα, δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα η προσαρμογή. Μου πήρε κάποιο χρόνο. Δεν θα ξεχάσω επίσης το πρώτο μου γκολ.

Να σου πω και κάτι ακόμη που συμβαίνει στις μεγάλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός. Στους παλιούς παίκτες δεν αρέσει να βλέπουν τους νέους και να θεωρούν ότι πήγαν στην ομάδα τους για διακοπές. Την επομένη του γκολ με τον ΠΑΟΚ, για το Κύπελλο, ήταν τότε που ένιωσα ότι είμαι δικός τους, ένας από αυτούς".

Δεν θυμάμαι πόσο ήπια μετά τον τελικό με την ΑΕΚ. Δείχνω στα παιδιά μου το γκολ

- Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σου στον Ολυμπιακό;

"Πιθανότατα ο τελικός του Κυπέλλου. Έβαλα δύο γκολ. Αυτό της ισοφάρισης ήταν η καλύτερη στιγμή μου όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά συνολικά στην καριέρα μου. Το έχω δει μπορεί και χίλιες φορές. Μου του στέλνει ο κόσμος στο instagram, στο twitter. Κάθε φορά που το βλέπω, ανατριχιάζω. Το δείχνω στα παιδιά μου. Δεν είναι μόνο για εμένα ή για την ομάδα. Όταν βλέπεις τους οπαδούς πώς αντιδρούν, εκεί είναι που τρελαίνεσαι.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΑΕΚ-ΟΣΦΠ / CUP / FINAL / AEK-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Ποτέ. Ξεκίνησα στον πάγκο. Θυμάμαι να χάνουμε 2-0 και δεν το πίστευα. Μου είπε ο Βαλβέρδε να μπω και να βάλω γκολ. Τα έβαλα και όλα άλλαξαν. Θεωρώ ξεκάθαρα ότι τέτοιες στιγμές παρουσιάζονται μια φορά στη ζωή. Έγραψε ιστορία αυτό το παιχνίδι. Δεν θυμάμαι πόσο ήπια μετά. Μετά δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα (γέλια...).

- Τουλάχιστον τότε ήταν και διαφορετικά τα πράγματα. Δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει τι γίνεται φέτος με τον τελικό του Κυπέλλου και γενικά τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον θεσμό...

"Ναι γνωρίζω. Άλλωστε παρακολουθώ στενά ό,τι συμβαίνει στον Ολυμπιακό. Ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα και η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν είναι καθόλου καλή. Τι να σχολιάσω; Ως ποδοσφαιριστής τι να κάνεις; Συγκεντρώνεσαι στο ποδόσφαιρο και περιμένεις να δεις τις αποφάσεις που παίρνουν".

Δεν έχω διάθεση να σταματήσω την καριέρα μου. Θα παίζω όσο αντέχω

- Σε ποια ομάδα θεωρείς ότι έκανες τα καλύτερα χρόνια σου;

"Είχα πολλές εξαιρετικές στιγμές. Για παράδειγμα κατάφερα να παίξω στην ομάδα που υποστήριζα από παιδί, τη Μπλάκμπερν Ρόβερς. Έκανα πολλές συμμετοχές στην Premier League, έβαλα γκολ. Ήταν παιδικό όνειρο που το εκπλήρωσα. Λατρεύω τώρα που παίζω στην Ομόνοια, είναι εντυπωσιακοί οι οπαδοί της. Το ίδιο κι αυτοί του Ολυμπιακού. Ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της καριέρας μου.

Μπορεί τώρα να είμαι 34 ετών, αλλά νιώθω το σώμα μου πολύ καλά και ανυπομονώ να πετύχω κι άλλα πράγματα στην καριέρα μου. Θα ήθελα να παίζω όσο αντέχω, όσο δεν έχω τραυματισμούς. Λατρεύω το ποδόσφαιρο. Τώρα που έχω μεγαλώσει μου αρέσει να βοηθάω και τους νεαρούς. Εδώ είμαι αρχηγός, είναι κάτι που παίρνω πολύ σοβαρά και το απολαμβάνω".

- Είχες δει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ στο Λονδίνο;

"Πφφφ. Απίστευτο παιχνίδι. Μου θύμισε παλιά καλά παιχνίδια του Ολυμπιακού. Αυτός είναι ο ορισμός του Ολυμπιακού, μια ομάδα που νικά. Γι' αυτό την αγαπάει τόσος κόσμος".

- Πώς βλέπεις τον αγώνα που έρχεται με τη Γουλβς;

"Σίγουρα θα είναι δύσκολος, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι μπορεί να νικήσει. Η απουσία του κόσμου επηρεάζει και αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Εύχομαι να περάσει ο Ολυμπιακός. Εννοείται ότι θα προσπαθήσω να δω τον αγώνα".

- Ο Ολυμπιακός διαθέτει φέτος έναν ικανότατο φορ, τον Ελ Αραμπί. Έχει βάλει 27 γκολ. Καθώς αγωνίζεσαι κι εσύ στην ίδια θέση, ποια είναι η γνώμη σου γι' αυτόν;

"Έχω δει πολλά από τα γκολ του. Βάζει το σώμα του πάντα σε σωστή θέση και παίρνει πλεονέκτημα. Μυρίζει το γκολ. Είναι εξαιρετικός επιθετικός".

Αν κυριαρχήσει για χρόνια αυτός ο Ολυμπιακός, τότε θα συγκριθεί με την ομάδα του Βαλβέρδε

- Θεωρείς ότι τον τελευταίο καιρό η Γουλβς έπαιζε όσο όσο για να είναι σε φόρμα με τον Ολυμπιακό;

"Όχι, δεν μπορώ να το πω. Αν καμιά φορά δεν έπαιζαν στα στάνταρντ των προηγούμενων αγώνων, ίσως φταίει η απουσία του κόσμου από το γήπεδο. Οι οπαδοί σου δίνουν κίνητρο, πάθος. Γι' αυτό ξαναλέω, ο Ολυμπιακός μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, να νικήσει στην Αγγλία και να περάσει".

- Πολλοί πιστεύουν ότι η φετινή σεζόν είναι από τις καλύτερες στην ιστορία του Ολυμπιακού. Συγκρίνουν αυτή την ομάδα με άλλες του παρελθόντος και θεωρούν ότι έχει παίξει καλύτερα αυτή η ομάδα. Θα μπορούσες να τη συγκρίνεις με εκείνη της δικής σου εποχής, που είχε προπονητή τον Βαλβέρδε;

"Προσωπικά δεν τους γνωρίζω τους νυν παίκτες του Ολυμπιακού, εκτός φυσικά από τον Αβραάμ και τον Τοροσίδη. Είναι ηγέτες στα αποδυτήρια. Τότε που ήμουν εγώ είχαμε αρκετούς ηγέτες. Τζόρτζεβιτς, Μέλμπεργκ... Η ομάδα της δικής μου εποχής κυριαρχούσε επί χρόνια κι εγώ ήμουν τυχερός που αποτέλεσα μέλος της.

Ντάρμπισιρ: "Έχω δει χίλιες φορές το γκολ με την ΑΕΚ κι ακόμη ανατριχιάζω"

Θεωρώ ότι μπορείς να συγκρίνεις αν κι αυτή η ομάδα κυριαρχήσει για χρόνια. Φυσικά, αυτός ο Ολυμπιακός είναι ένα σύνολο γεμάτο ενέργεια, με φοβερούς μπακ και φοβερό στράικερ. Όλη η ομάδα διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες, όπως γιατί να μην κυριαρχήσει αν τους κρατήσει;".

- Τι θεωρείς ότι λείπει από τον Ολυμπιακό για τη διάκριση στην Ευρώπη; Πολλές φορές φτάνει κοντά και στο τέλος δεν τα κατάφερνε...

"Ίσως εμπειρία, νοοτροπία. Για εμένα, η κίνηση του κ. Μαρινάκη να φέρει πίσω στην ομάδα Αβραάμ και Τοροσίδη είναι τεράστια. Είναι δάσκαλοι. Μαθαίνουν στους νέους παίκτες τι σημαίνει να παίζουν για το έμβλημα αυτής της ομάδας. Τεράστια κίνηση για εμένα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ