ΣΤΗΛΕΣ

Ο Νταβόρ Σούκερ στο Sport24.gr: "Ο Μόντριτς μας έκανε υπερήφανους, πιστέψτε στις ακαδημίες σας!"

Ukraine's national soccer player Andriy Shevchenko, left, and UEFA ambassador  Croatian soccer star Davor Suker unveil the Euro trophy    in Kiev, Ukraine, Friday, May 11, 2012. The 'UEFA EURO 2012 Follow the Trophy' tour will visit seven Ukrainian cities, including the four host cities. The Soccer Euro 2012 kicks off June 8, 2012 in Warsaw and ends with the final on July 1 in Kiev. 31 matches will be played in eight Polish and Ukrainian cities. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukraine's national soccer player Andriy Shevchenko, left, and UEFA ambassador Croatian soccer star Davor Suker unveil the Euro trophy in Kiev, Ukraine, Friday, May 11, 2012. The 'UEFA EURO 2012 Follow the Trophy' tour will visit seven Ukrainian cities, including the four host cities. The Soccer Euro 2012 kicks off June 8, 2012 in Warsaw and ends with the final on July 1 in Kiev. 31 matches will be played in eight Polish and Ukrainian cities. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Ο θρυλικός Κροάτης, Νταβόρ Σούκερ, αναδείχθηκε δεύτερος σε ψήφους για τη Χρυσή Μπάλα το 1998, αλλά 20 χρόνια μετά είδε τον συμπατριώτη του Λούκα Μόντριτς να την κατακτά! Ο 50χρονος πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας μίλησε στο Sport24.gr για τον νικητή του βραβείου "Ballon d'Or", για την Εθνική Ελλάδας και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Νταβόρ Σούκερ είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η Κροατία. Ίσως... μέχρι εφέτος. Μέχρι τον Λούκα Μόντριτς. Το 1997 πήρε πρωτάθλημα και σούπερ καπ Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1998 κατέκτησε Champions League και Διηπειρωτικό με τη "Βασίλισσα", ενώ αναδείχθηκε δεύτερος σε ψήφους για τη Χρυσή Μπάλα εκείνη τη χρονιά (την κατέκτησε ο Ζινεντίν Ζιντάν)!

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 τερμάτισε με την εθνική Κροατίας στην τρίτη θέση, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με έξι γκολ (ένα λιγότερο είχαν οι Μπατιστούτα - Βιέρι). Ύστερα από 20 χρόνια, ο 50χρονος πια Σούκερ, ως πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του, είδε έναν Κροάτη να κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, την ίδια χρονιά που πήρε και το Champions League και μάλιστα με τη φανέλα της Ρεάλ!

Ο Νταβόρ Σούκερ στο Sport24.gr: "Ο Μόντριτς μας έκανε υπερήφανους, πιστέψτε στις ακαδημίες σας!"

Όσο επιτυχημένος υπήρξε ως ποδοσφαιριστής, άλλο τόσο αναδεικνύεται και ως επικεφαλής του ποδοσφαίρου της πατρίδας του. Κατά τη θητεία του η Κροατία έφτασε έως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας (ηττήθηκε 4-2 από τη Γαλλία), ενώ ο Λούκα Μόντριτς έκανε δική του τη "Ballon d'Or" το βράδυ της Δευτέρας (4/12), στο Παρίσι.

Ο συμπατριώτης του, χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν το πρώτο "βιολί" της "Hrvatska" στο Μουντιάλ, ενώ βοήθησε τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει το Champions League, που διεξήχθη στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου. Ο Νταβόρ Σούκερ μίλησε στο Sport24.gr για το ανεπανάληπτο 2018 που βίωσε το ποδόσφαιρο της Κροατίας.

Ο θρυλικός Κροάτης έκανε αναφορά και στην Ελλάδα, την οποία απέκλεισε η εθνική του ομάδα στα μπαράζ, για να περάσει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Ανέφερε τι πρέπει να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ζήσει ξανά μεγάλες στιγμές και εξέφρασε την ελπίδα του να περάσει η Ελλάδα στο Euro 2020.

Ο πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας δήλωσε αρχικά για τον Μόντριτς που πήρε τη Χρυσή Μπάλα: "Είχα τη μεγάλη χαρά να δω έναν Κροάτη ποδοσφαιριστή να αναδεικνύεται νικητής του βραβείου Ballon d'Or. Αυτό με γεμίζει υπερηφάνεια ως Κροάτη και δείχνει ότι η χώρα μου βαδίζει στο σωστό δρόμο. Ο Μόντριτς άφησε πίσω του Μέσι και Ρονάλντο. Τον συγχαίρω για τη φανταστική χρονιά που έκανε με τη Ρεάλ και την Κροατία. Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, οι τρομερές του ικανότητες και ο καταπληκτικός του χαρακτήρας, είχαν ως αποτέλεσμα να πετύχει αυτό που πέτυχε".

Real Madrid's Luka Modric celebrates with the Ballon d'Or award during the Golden Ball award ceremony at the Grand Palais in Paris, France, Monday, Dec. 3, 2018. Awarded every year by France Football magazine since Stanley Matthews won it in 1956, the Ballon d'Or, Golden Ball for the best player of the year will be given to both a woman and a man. (AP Photo/Christophe Ena)
Real Madrid's Luka Modric celebrates with the Ballon d'Or award during the Golden Ball award ceremony at the Grand Palais in Paris, France, Monday, Dec. 3, 2018. Awarded every year by France Football magazine since Stanley Matthews won it in 1956, the Ballon d'Or, Golden Ball for the best player of the year will be given to both a woman and a man. (AP Photo/Christophe Ena) AP

(Ο Λούκα Μόντριτς με τη Χρυσή Μπάλα στα χέρια)

Σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας από τον Μόντριτς έπαιξε η πρόκριση της Κροατίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Σούκερ έκανε λόγο για την πιο όμορφη χρονιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας: "Η Χρυσή Μπάλα που πήρε ο Λούκα ήταν το τέλειο φινάλε της πιο όμορφης χρονιάς για το ποδόσφαιρο της Κροατίας. Είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε και που πλέον διαθέτουμε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του πλανήτη, ο οποίος αποτελεί ήδη πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μου".

Ο Σούκερ ρωτήθηκε ασφαλώς για την ελληνική Εθνική ομάδα και για το ποδόσφαιρο της χώρας μας. Ο Κροάτης έδωσε τη συμβουλή του για την... αναγέννηση της "γαλανόλευκης" και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα: " Μου αρέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ομοσπονδία, μου αρέσουν οι ελληνικές ομάδες και οι Έλληνες ως άνθρωποι. Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα στο Euro 2004 είναι απίστευτο και πρέπει να επιστρέψει η Εθνική σας ομάδα σε αυτό το επίπεδο. Έχετε γράψει ιστορία. Θα πρέπει να δώσετε έμφαση στις ακαδημίες σας και να πιστέψετε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι το κλειδί για μελλοντικές επιτυχίες. Σας εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2020".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ