ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

To θαύμα του "ερυθρόλευκου" Στορκ στη Σερκλ Μπριζ με ηγέτη τον Χατζηισαΐα

The German head coach of the Hungarian team Bernd Storck looks on during the international friendly soccer match between Hungary and Ivory Coast in Groupama Arena in Budapest, Hungary, Friday, May 20, 2016. The match ended 0-0. (Tamas Kovacs/MTI via AP)
The German head coach of the Hungarian team Bernd Storck looks on during the international friendly soccer match between Hungary and Ivory Coast in Groupama Arena in Budapest, Hungary, Friday, May 20, 2016. The match ended 0-0. (Tamas Kovacs/MTI via AP) TAMAS KOVACS/MTI VIA AP

O πρώην Αθλητικός Διευθυντής των Ακαδημιών και προπονητής της Κ20 του Ολυμπιακού, Μπερντ Στορκ μίλησε στο Sport24.gr για την εξαιρετική πορεία με τη Σερκλ Μπριζ, τον ηγέτη Δημήτρη Χατζηισαΐα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2012 οι διοικούντες τον Ολυμπιακό αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ακαδημία του συλλόγου προκειμένου να αναδειχθούν νέοι φερέλπιδες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα απέφεραν σημαντικά ποσά στα ταμεία της ομάδας. Ωστόσο, για να γίνει πράξη το όνειρο του διοικητικού ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να βρεθεί το κατάλληλο άτομο για τη θέση του Διευθυντή των Ακαδημιών.

Κι ο "εκλεκτός" βρέθηκε στο πρόσωπο του Μπερντ Στορκ, ο οποίος είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στη Γερμανία, αλλά και στο Καζακστάν, βοηθώντας σημαντικά στην ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Ο Γερμανός προπονητής ανέλαβε ουσιαστικά το ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή, έχοντας το γενικό πρόσταγμα και ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό το τμήμα σκάουτινγκ με σκοπό να έρθουν στην Ακαδημία τα μεγαλύτερα ταλέντα των μικρών ηλικιών στην Ελλάδα.

To θαύμα του "ερυθρόλευκου" Στορκ στη Σερκλ Μπριζ με ηγέτη τον Χατζηισαΐα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Στορκ την περίοδο που ήταν στον Ολυμπιακό

Ο Στορκ όχι μόνο έφερε σε πέρας την αποστολή του, κατακτώντας το πρωτάθλημα Κ20 τη σεζόν 2012/13 και οδηγώντας τον Ολυμπιακό μέχρι τα προημιτελικά του Next Gen Series (προάγγελος του Youth League), αλλά πέτυχε ουσιαστικά σπουδαία πράγματα. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η ανακοίνωση του Ολυμπιακού στις 25 Ιουνίου του 2014, όταν κι ολοκληρώθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών ύστερα από δύο επιτυχημένα χρόνια.

"Ο κ. Στορκ στο διάστημα της παραμονής του στο τιμόνι της Ακαδημίας της ομάδας μας πέτυχε σπουδαία πράγματα και έθεσε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον προσφέροντας τεχνογνωσία σε διάφορα επίπεδα. Ο σύλλογος τον ευχαριστεί για την προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές του επιλογές", ανέφερε η ανακοίνωση της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ.

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ωστόσο, όπως απέδειξε η ιστορία, οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί. Τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε Αθλητικός Διευθυντής στην εθνική Ουγγαρίας και προπονητής της Ελπίδων, ενώ στη συνέχεια κάθισε στον πάγκο και της Ανδρών, την οποία οδήγησε στην τελική φάση του Euro 2016 για πρώτη φορά ύστερα από 44(!) χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε να προκριθεί κι από τους ομίλους της διοργάνωσης, φτάνοντας μέχρι φάση των 16, όπου κι αποκλείστηκε από το πανίσχυρο Βέλγιο.

Hungary's coach Bernd Storck gestures during the Euro 2016 round of 16 soccer match between Hungary and Belgium, at the Stadium municipal in Toulouse, France, Sunday, June 26, 2016. (AP Photo/Martin Meissner)
Hungary's coach Bernd Storck gestures during the Euro 2016 round of 16 soccer match between Hungary and Belgium, at the Stadium municipal in Toulouse, France, Sunday, June 26, 2016. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Στορκ στον αγώνα Ουγγαρία - Βέλγιο για το Euro 2016

Το καλοκαίρι του 2018, κι αφού έξι μήνες νωρίτερα είχε αποχωρήσει από την Ουγγαρία ύστερα από μία διετία, ήρθε σε συμφωνία με τη βελγική Μουσκρόν για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη ευκαιρία του 55χρονου -τότε- Στορκ να καθίσει σε πάγκο πρώτης ομάδας. Μπορεί να μην είχε την εμπειρία σ' αυτό το επίπεδο, αλλά ο Στορκ να πήγε εξαίσια, αφού διατήρησε με ευκολία την ομάδα στην πρώτη κατηγορία του βελγικού ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη συνεργασία τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ (ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ) ΣΤΗ ΜΠΡΙΖ

Τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από ένα διάλειμμα λίγων μηνών, ο Στορκ ανέλαβε τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Η Σερκλ Μπριζ παρέπαιε στη Jupiler League, μετρώντας μόλις μία νίκη και τρεις βαθμούς σε εννιά αγώνες. Ήταν ξεκάθαρα μία αποστολή αυτοκτονίας, αφού τίποτα δεν έδειχνε ικανό να αντιστρέψει την κατάσταση και να οδηγήσει τη Σερκλ Μπριζ στην παραμονή στην κατηγορία. Τι ήταν, όμως, αυτό που τον έπεισε να αποδεχθεί την πρόταση;

"Είχα μία πολύ θερμή συνάντηση με τους διοικούντες τη Σερκλ Μπριζ, αλλά και τη Μονακό. Μου μίλησαν για το πρότζεκτ των δύο συλλόγων και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση της Σερκλ Μπριζ", δήλωσε στο Sport24.gr ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα τη βελγική ομάδα να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική πορεία στο δεύτερο μισό της σεζόν και να παραμείνει στην κατηγορία. Κάτι που έμοιαζε όνειρο απατηλό, ο Στορκ το έκανε πραγματικότητα. Κι η αναφορά στη Μονακό δεν ήταν τυχαία, αφού η Σερκλ Μπριζ αποτελεί τη θυγατρική ομάδα των Μονεγάσκων.

Παρ' όλα αυτά, βλέποντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα σκέφτονταν να τα παρατήσουν. Όχι, όμως, ο Στορκ, ο οποίος τόνισε πως "δεν τα παρατάω ποτέ. Όταν αρχίσω κάτι ή κάπου, θέλω να το ολοκληρώνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

"ΗΓΕΤΗΣ Ο ΧΑΤΖΗΙΣΑΪΑΣ, ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ"

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, στη ρελάνς που έκανε η Σερκλ Μπριζ στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν έπαιξε κι η απόκτηση του Δημήτρη Χατζηισαΐα. Ο Έλληνας στόπερ ήταν εκτός πλάνων της Ρίζεσπορ κι αναζητούσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η βελγική ομάδα έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτησή του κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και δύο μήνες μετά θα πρέπει να νιώθει απόλυτα δικαιωμένη από την επιλογή της. Με τον Χατζηισαΐα βασικό, η Σερκλ πέτυχε τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια, κρατώντας ανέπαφη την εστία της σε τρία εξ αυτών.

"Ο Χατζηισαΐας είναι ένας φανταστικός κεντρικός αμυντικός. Για εμένα, μπορεί να παίξει στην Εθνική ομάδα. Έχει κάνει τρομερή δουλειά και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες μου. Στηριζόμαστε πάνω του. Όταν ήρθε στον Ιανουάριο, δεν είχε παίξει πολλά παιχνίδια στην Τουρκία. Ωστόσο, οι εμφανίσεις του εδώ είναι φανταστικές και μας έχει βοηθήσει πολύ να επιτύχουμε τον στόχο μας που είναι η παραμονή στην κατηγορία. Είναι ένας πραγματικός ηγέτης", ήταν το σχόλιο του Στορκ, ο οποίος αποκάλυψε και το μυστικό της επιτυχίας: "Η καλή άμυνα και το ομαδικό πνεύμα. Όλοι πιστεύουν στο πλάνο της ομάδας. Έχουμε αυτοπεποίθηση και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά".

Η ανάδειξη του Δημήτρη Χατζηισαϊου σε MVP του αγώνα με την Μουσκρόν

Ουσιαστικά, ο Στορκ μετέδωσε ένα πνεύμα νικητή στην ομάδα προκειμένου να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα. Ένα στοιχείο που τον χαρακτηρίζει γενικότερα στην προπονητική καριέρα του: "Όταν έχεις έναν στόχο στο μυαλό σου, πρέπει να συνεχίζεις μέχρι να τον πετύχεις. Επίσης, το ίδιο ισχύει κι όταν πιστεύεις στη δουλειά σου. Δεν πρέπει να κοιτάς ποτέ πίσω, μόνο μπροστά και να σκέφτεσαι θετικά. Ό,τι κι αν συμβαίνει (όπως για παράδειγμα κάποιες ήττες που είχαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς) δεν πρέπει να σε επηρεάζει. Πρέπει να συνεχίζει και να παραμένεις θετικός. Πρέπει να καθοδηγείς σωστά τους παίκτες σου, με θετικό τρόπο, κι εκείνοι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες σου".

ΤΟ "MY WAY" ΤΟΥ ΣΤΟΡΚ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Όσον αφορά στο στυλ παιχνιδιού που του αρέσει να παίζει, ήταν ξεκάθαρος: "Η πίεση είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού, όταν θες να ανακτήσεις την μπάλα. Όταν, όμως, έχεις την μπάλα πρέπει να αποφασίσεις πώς θα παίξεις. Δεν περιμένουμε τον αντίπαλο. Θέλω η ομάδα μου να είναι ενεργητική και όχι παθητική. Υπήρξαν αρκετοί προπονητές που συνεργάστηκα στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο Γιούργκεν Ρέμπερ (σ.σ. πρώην τεχνικός Χέρτα, Ντόρτμουντ) , αλλά δεν θεωρώ πως υπάρχει μόνο ένας που να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα".

Μετά από 29 αγωνιστικές, η Σερκλ Μπριζ είναι πλέον στο +3 από την τελευταία Μπέβερεν και στο +2 από την 15η Οστάνδη, με το πρωτάθλημα να διακόπτεται λόγω του κορονοϊού. Ουσιαστικά, όμως, η παραμονή στην κατηγορία έχει "κλειδώσει", καθώς το πρώτο κριτήριο στο βελγικό πρωτάθλημα είναι η διαφορά τερμάτων, με τη Σερκλ να έχει πολύ καλύτερη (+12) σε σχέση με την αντίπαλό της. Επομένως, ο μεγάλος στόχος του Στορκ για την εφετινή σεζόν επετεύχθη, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος. Πλέον "μπορούμε να το απολαύσουμε τα playoffs. Θα τα δούμε με σοβαρότητα, αλλά θα δώσουμε ευκαιρίες και σε παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής".

To θαύμα του "ερυθρόλευκου" Στορκ στη Σερκλ Μπριζ με ηγέτη τον Χατζηισαΐα

Ο Στορκ όταν ανακοινώθηκε από τη Σερκλ Μπριζ

Η Σερκλ Μπριζ θα συμμετάσχει στα playoffs II, όπως λέγονται στο Βέλγιο, με έπαθλο τη συμμετοχή στον τελικό των playoffs I, όπου κρίνεται ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League. Κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με βάση όσα έχει καταφέρει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ο Στορκ. Ο Γερμανός, μάλιστα, έχει καλή άποψη για το βελγικό πρωτάθλημα γενικότερα, τονίζοντας πως "υπάρχουν πολλές καλές ομάδες που συμμετέχουν ενεργά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μία ομάδα που μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού μπορεί να κάνει την έκπληξη και να νικήσει τον δεύτερο, όπως κάναμε εμείς για παράδειγμα απέναντι στη Γάνδη. Γενικά, όλες οι ομάδες είναι πολύ ανταγωνιστικές".

"ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ..."

Μπορεί με την εθνική Ουγγαρίας να έκανε σπουδαία δουλειά, αλλά ο ίδιος δείχνει ξεκάθαρα την προτίμησή του στους συλλόγους. Κι ο λόγος είναι πολύ απλός: "Έχω περισσότερο χρόνο να μεταφέρω τις ιδέες μου στους ποδοσφαιριστές. Μπορώ να δουλεύω καθημερινά με τους παίκτες μου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο όλα όσα θέλω. Δεν χρειάζεται να περιμένω τρεις μήνες για να δουλέψω ξανά μαζί τους, όπως συμβαίνει με τις εθνικές ομάδες. Δεν υπάρχει χρόνος -ουσιαστικά- να χτίσεις αυτό που θέλεις σε μία εθνική ομάδα. Γι' αυτό το λόγο επιλέγω τους συλλόγους".

Βέβαια, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει και στην περίοδο που βρέθηκε στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Ο Στορκ διατηρεί όμορφες θύμησες από εκείνο το διάστημα, ενώ στέκεται στη μετέπειτα αξιοποίηση νεαρών παικτών από την πρώτη ομάδα, οι οποίοι στη συνέχεια πήραν και μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, όπως ο Παναγιώτης Ρέτσος ή ο Δημήτρης Νικολάου.

"Ήταν μία πολύ όμορφη περίοδος. Εργάστηκα ως αθλητικός διευθυντής των Ακαδημιών, ενώ κατέκτησα και το πρωτάθλημα Κ20 ως προπονητής. Ήταν πραγματικά μία φανταστική περίοδος. Μέχρι και σήμερα, διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με τους ανθρώπους της ομάδας. Ήμουν φίλος και αποχώρησα ως φίλος. Κι η ζωή στην Ελλάδα είναι πανέμορφη. Έμενα σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα και συνεχίζω να έρχομαι διακοπές με την οικογένειά μου στα μέρη σας. Έχετε υπέροχα μέρη".

To θαύμα του "ερυθρόλευκου" Στορκ στη Σερκλ Μπριζ με ηγέτη τον Χατζηισαΐα
EUROKINISSI

Ο Στορκ με τους Μανώλη Σιώπη και τον αρχηγό της Κ20, Κώστα Ρουγκάλα

"Την περίοδο που βρέθηκα στον Ολυμπιακό, δεν ήταν εύκολο να χρησιμοποιούνται νεαροί παίκτες στην πρώτη ομάδα. Ουσιαστικά, βοήθησα στην ανάπτυξη της Ακαδημίας κι επομένως είμαι πεπεισμένος πως έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στην εξέλιξή της. Θεωρώ πως η δουλειά μου έπιασε τόπο. Είναι ωραίο να βλέπεις τους παίκτες που είχαμε στην Ακαδημία να παίρνουν ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα".

Με τα δείγματα γραφής την τελευταία διετία σε συλλόγους, δεν θα ήταν περίεργο να τον ξαναδούμε στα μέρη μας. Ο Στορκ, πάντως, δεν κλείνει καμία πόρτα, παρότι, βέβαια, αποκαλύπτει πως βρίσκεται κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου του με τη Σερκλ, ενώ... καραδοκεί και η Μονακό.

"Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις. Μ' αρέσει πάρα πολύ η ζωή στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτή την στιγμή μ' αρέσει κι η ζωή στη Μπριζ και να είμαι προπονητής της Σερκλ. Είναι ένα εξαιρετικό club με θετικά vibes. Μ' αρέσουν οι άνθρωποι του συλλόγου και τους αρέσω κι εγώ. Επομένως, νιώθω όμορφα εδώ. Γι' αυτό το λόγο, είμαι πολύ κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου μου με την ομάδα. Οπότε, θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον".

Photo Credits: Eurokinissi, AP Images

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ