ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αιμιλία Τσουλφά, ρεκόρ 48 ετών

Αιμιλία Τσουλφά, ρεκόρ 48 ετών

Η 48χρονη Αιμιλία Τσουλφά μόλις βρεθεί και τυπικά στα νερά του Τόκιο θα γίνει η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Μαζί με την 20χρονη συναθλήτρία της Αριάδνη Σπανάκη, μίλησαν στο SPORT 24 και τη Μαρία Καούκη για την πρόκρισή τους και τη στιγμή που ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Η Αιμιλία Τσουλφά έχει σταματήσει δύο φορές την ιστιοπλοΐα, όχι μία. Και τις δύο “έκοψε” το σπορ “μαχαίρι”. Δεν ξαναβράχηκε. Είναι σαν να λειτουργεί με διακόπτες. Άλλοι βρίσκονται στο εκτυφλωτικό κόκκινο του “on” και άλλοι στο “off”, απενεργοποιώντας “λειτουργίες”. Αφοσιώνεται απολύτως σε ό,τι αναλαμβάνει. Όταν ήθελε να σπουδάσει και να πάρει το πτυχίο της στα ΤΕΦΑΑ αποστασιοποιήθηκε για τέσσερα χρόνια από την ιστιοπλοΐα κι επανήλθε. Αυτή η επανεκκίνηση ήταν σαφώς πιο βατή από τη δεύτερη που επιχείρησε, όταν έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια πάτησε ξανά το “οn” στο διακόπτη της κατηγορίας σκαφών “470”.

Συνέντευξη στη Μαρία Καούκη

Σταμάτησε την καριέρα της μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με τη Σοφία Μπεκατώρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δύο χρόνια αργότερα -το 2006- απέκτησε την πρώτη κόρη της (είναι μητέρα τριών κοριτσιών) και την Παρασκευή 12 Μαρτίου εξασφάλισε την παρουσία της στο Τόκιο. Ήταν Νοέμβριος του 2019 όταν σε ηλικία 46 ετών, δέχθηκε να γίνει πλήρωμα με την ταλαντούχα -και κατά μόλις πέντε χρόνια μεγαλύτερη από την πρωτότοκη κόρη της- Αριάδνη Σπανάκη, η οποία σήμερα γιορτάζει τα 20ά γενέθλιά της!

Η Ελλάδα ως χώρα είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στα “470” των γυναικών στο Τόκιο και η εσωτερική πρόκριση παίχτηκε ανάμεσα στα πληρώματα των Τσουλφά-Σπανάκη και Μπόζη-Κλωναρίδου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας.

Η Αιμιλία, όταν μίλησε στο SPORT 24, μαγείρευε παράλληλα κάτι πρόχειρο για την ίδια, την Αριάδνη και τον 38χρονο προπονητή της Ανδρέα Παπαδόπουλο. Είχαν περάσει λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση της 4ης Ολυμπιακής συμμετοχής της και πολλές φορώντας τη βρεγμένη και γεμάτη αλμύρα αγωνιστική στολή της. Τα πάντα ήταν κλειστά στη Βιλαμούρα. “Είναι λογικό να έχω αναλάβει και το ρόλο της μαγειρικής”, είπε γελώντας.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

"Το 2019, μου είπαν ότι η Αριάδνη έψαχνε πλήρωμα. Είπα 'άντε να μπω'. Στα “470” θες χρόνο να βρεις τα πατήματά σου. Απουσίαζα τόσο καιρό. Ούτε εγώ μπορούσα να φανταστώ τη συνέχεια. Μπήκα χωρίς βλέψεις”.

Εμμέσως, την επανέφεραν στην ιστιοπλοΐα οι τρεις κόρες της: “Η μεγάλη είναι 15 ετών, η δεύτερη 13 και η τρίτη 11. Πήγαινα τα κορίτσια για προπόνηση στην ιστιοπλοΐα. Κατ' αυτόν τον τρόπο διατηρούσα επαφή με το χώρο και έτσι προέκυψε η πρόταση. Ήταν πρόκληση για μένα και μια καθαρά δική μου απόφαση. Στην αρχή απογοητεύτηκα. Ήταν δύσκολο, διότι έπρεπε να λείπω κάποιες ώρες και παράλληλα έτρεχε η καθημερινότητα. Τα παιδιά σταμάτησαν τις προπονήσεις λόγω της Covid-19 και είπα ''τώρα κάνετε λίγο πίσω, επειδή ο χρόνος για προπονήσεις θα είναι δικός μου, για ένα διάστημα''”. Ήδη είχε αναγεννηθεί το αθλητικό πείσμα της.

Στη δική της περίπτωση το lockdown λειτούργησε βοηθητικά: “Ο σύζυγός μου ταξιδεύει λόγω δουλειάς, αλλά με την πανδημία αναγκαστικά έμεινε σπίτι και ως εκ τούτου ανέλαβε εκείνος πολλές από τις υποχρεώσεις. Έτσι μπόρεσα να αφοσιωθώ πιο εύκολα στην προετοιμασία. Όμως, στην αρχή -το 2019- ήταν απίστευτο το τρέξιμο!”.

Η Αιμιλία Τσουλφά, η οποία δεν ένιωσε κάποιο στερητικό σύνδρομο για την ιστιοπλοΐα τα 17 χρόνια που το απουσιολόγιο της θάλασσας γέμιζε με το όνομά της, παρατηρεί τις διαφορές μεταξύ του 31χρονου εαυτού της (2004) και του 48χρονου, σήμερα.

“Είναι αρκετές οι διαφορές. Είναι πολλά τα χρόνια. Από το 2004 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν τρεις εγκυμοσύνες, συν το μεγάλωμα των παιδιών. Πρέπει να μπορέσεις να επανέλθεις στο συναγωνισμό και η φυσική κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική. Άρχισα να επανέρχομαι, αλλά η βελτίωση δεν τελειώνει ποτέ. Με την Αριάδνη δεν είχαμε πολύ χρόνο, για να δέσουμε ως πλήρωμα. Είναι ένας ωραίος, δυνατός συνδυασμός αυτός! Αυτός ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας μας. Βέβαια, επειδή είναι άθλημα που απαιτεί κυρίως πολλές δεξιότητες δεν έχει όρια ηλικίας, σε αρκετές περιπτώσεις”. Η Αιμιλία Τσουλφά ανήκει στο Στρατό Ξηράς όπου υπηρετεί στον αθλητικό τομέα. Έχει πτυχίο προπονήτριας στην ιστιοπλοΐα, αλλά... “Όσο μπορώ να είμαι αθλήτρια, θέλω να είμαι αθλήτρια”, λέει.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΤΣΟΥΛΦΑ

Οι Ολυμπιακές ιστιοδρομίες των “470” στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες, αρχίζουν στις 28 Ιουλίου στην Ενοσίμα. Η Τσουλφά εκείνη την Τετάρτη θα είναι 48 ετών και 74 ημερών. Και η ηλικία της σηματοδοτεί κάποια ρεκόρ. “Είμαι η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα ιστιοπλόος που μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επίσης η μεγαλύτερη σε διεθνές επίπεδο στην κατηγορία των ''470''”, είπε χωρίς να γνωρίζει ότι καταρρίπτει και το ρεκόρ των ρεκόρ: Θα γίνει η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Το αντίστοιχο ρεκόρ στους άνδρες, αλλά και στο σύνολο σημειώθηκε επίσης στο Τόκιο, αλλά το 1964. Ανήκει στον αθλητή της σκοποβολής, Φώτη Ισαακίδη (γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1908), ο οποίος όταν αγωνίστηκε στη σκοποβολή κατά πήλινων περιστεριών (κατετάγη 45ος) ήταν 56 ετών και 140 ημερών.

Ο ιστιοπλόος, Νικόλαος Βλάγκαλης, είναι αυτός που διατηρεί το ανώτερο ηλικιακό ρεκόρ στο άθλημα, στο σύνολο. Ήταν 52 ετών και 309 ημερών στις 29 Αυγούστου του 1960, όταν άρχισαν οι ιστιοδρομίες στα STAR στη Νάπολη, όπου φιλοξενήθηκε το Ολυμπιακό τουρνουά της ιστιοπλοΐας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης. Πλήρωμά του στο σκάφος “Ζέφυρος” ήταν ο Πειραιώτης, Σπύρος Μακριδάκης, ο οποίος στην εκκίνηση των ιστιοδρομιών ήταν 19 ετών και 198 ημερών. Ο “Ζέφυρος” κατετάγη 20ος στη διοργάνωση.

Το εκπληκτικό δεύτερο κοινό στοιχείο του Βλάγκαλη και της Τσούλφα είναι ότι το ρεκόρ τους συνδυάζεται με έναν πολύ νεότερό τους αθλητή στο ίδιο σκάφος. Η Σπανάκη σήμερα γίνεται 20 ετών και ο Μακριδάκης εικοσάρισε 167 ημέρες μετά τη συμμετοχή του στη Ρώμη.

ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ

“Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά μου”, είπε στο SPORT 24 η Αριάδνη και επεσήμανε: “Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα αυτό που πετύχαμε. Νομίζω θα εμπεδώσω το μέγεθος της επιτυχίας, όταν θα είμαστε στο Τόκιο”. Αυτή είναι η πρώτη Ολυμπιακή συμμετοχή της Σπανάκη, η οποία ήταν μόλις τριών ετών όταν η Αιμιλία Τσουλφά και η Σοφία Μπεκατώρου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

“Και οι δύο ήταν τα πρότυπά μου στην ιστιοπλοΐα και όταν μού είπε ο προπονητής μου ότι θα είμαι μαζί με την Αιμιλία στο σκάφος, ένιωσα τεράστιο ενθουσιασμό! Πραγματικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου τύχει. Εγώ, για παράδειγμα ως πιο μικρή, είμαι πιο εκρηκτική, αλλά είναι πολλές οι αποφάσεις που χρειάζονται εμπειρία. Τα έχει όλα το ''πακέτο'' μας. Θα μπορούσε ηλικιακά να είναι μαμά μου. Κάποια στιγμή το συζητούσαμε και μια κυρία νόμιζε ότι είμαστε πράγματι μητέρα και κόρη πλήρωμα και μας είπε: ''Τι ωραίααα!”.

Στην Πορτογαλία πήγαν επίσης δύο εβδομάδες τον Ιανουάριο και άλλες δύο τον Φεβρουάριο: “Ήταν εκεί κι άλλα πληρώματα και ήταν ευκαιρία να προπονηθούμε με δυνατό συναγωνισμό. Θέλαμε να γνωρίσουμε και τα νερά”, επεσήμανε η Αιμιλία.

Το σύνθημα για το καλοκαίρι δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά θα έρθει κι η σειρά του. Η Αριάδνη έπιασε το μίτο που οδηγεί στην Ιαπωνία στα χέρια της και δεν τον αφήνει: “Για το Τόκιο θα μπει νέος στόχος. Αλλά ο μεγάλος επετεύχθη! Ήταν η συμμετοχή μας”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ