ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: "Δεν πήραμε στα σοβαρά την κατάσταση εξ αρχής"

Ιταλία: "Δεν πήραμε στα σοβαρά την κατάσταση εξ αρχής"

Ο Ιταλός ρεπόρτερ μπάσκετ, Μάρκο Μούνο μεταφέρει στο Sport24.gr την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, τη χλιαρή αρχική αντίδραση στην έξαρση του κορονοϊού και το αβέβαιο μέλλον του ιταλικού μπάσκετ.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί ανελέητα από τον κορονοϊό, όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, πλησιάζοντας απειλητικά τους 5.000, ενώ ο καθημερινός απολογισμός των νεκρών έχει παγιωθεί σε τριψήφιο αριθμό, με τα κρούσματα να αγγίζουν πλέον τις 54.000

Μία ανείπωτη τραγωδία, την οποία οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να προβλέψουν, να εκτιμήσουν και να αποτρέψουν, όπως είχε εξηγήσει προ ημερών και ο άσος της Αρμάνι Μιλάνο, Βλάντιμιρ Μίτσοφ.

Η δυστοπική εικόνα των άδειων δρόμων, τα κλειστά καταστήματα, η χλιαρή αρχική αντίδραση των Ιταλών στην εξάπλωση του ιού και το ιταλικό μπάσκετ που δεν είναι πια ίδιο. Όλα αυτά, τα περιγράφει στο Sport24.gr, ο Ιταλός ρεπόρτερ μπάσκετ, Μάρκο Μούνο, που ζει στη Ρώμη και εργάζεται για τις ιστοσελίδες La Giornata Tipo και Crampi Sportivi, κάνοντας και μία προσωπική εκτίμηση για το αβέβαιο μέλλον του ιταλικού μπάσκετ:

“Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε από τον ιό. Ήταν, λοιπόν, η πρώτη που έπρεπε να αντιμετωπίσει την επιρροή του σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα: ο αθλητισμός ήταν μία από αυτές.

Τα σχολεία έχουν κλείσει. Κάθε εκδήλωση έχει ακυρωθεί. Οι δρόμοι είναι άδειοι, με την αστυνομία να προσπαθεί να αποτρέψει κάθε είδους συνάθροιση και συγκέντρωση ανθρώπων. Τα μοναδικά μαγαζιά που είναι -για την ώρα- ανοιχτά είναι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Κάθε άλλο επάγγελμα πραγματοποιείται από το σπίτι μετά την κήρυξη εθνικής καραντίνας. Κάθε κοινωνική επαφή έχει σταματήσει.

Από τη στιγμή που η βασική οδηγία για απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ανθρώπων έμοιαζε αδύνατο να ακολουθηθεί, το να συνεχίσουμε όπως πριν δεν ήταν επιλογή. Δεν πήραμε στα σοβαρά την κατάσταση εξ αρχής και έτσι, με τα κρούσματα και τα θύματα να αυξάνονται αστραπιαία και με μεγάλο εύρος, μοιραία οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Πλέον, τίποτα δεν είναι ίδιο. Και ούτε θα είναι ίδιο. Όλα άρχισαν σιγά-σιγά να περιορίζονται, πριν πάμε στο ολικό lockdown, στο κλείσιμο των καταστημάτων και των εταιρειών και φυσικά στη διακοπή των αγώνων και των διοργανώσεων.

Αναφορικά με το μπάσκετ, μία πρώτη σκέψη ήταν να γίνουν μόνο τα παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας. Κι αυτή η ιδέα, όμως, σύντομα έπεσε στο κενό, όταν έγινε κατανοητό ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού δεν έκανε διαχωρισμούς στο… επίπεδο της διοργάνωσης και το ταλέντο των παικτών.

Οι αμφιβολίες για τη σωστή κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσει η Serie A όλο και αυξάνονταν, την ώρα που οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού ήταν συγκεχυμένες. Η 23 αγωνιστική αναβλήθηκε, ενώ η επόμενη σκέψη ήταν τα επόμενα παιχνίδια να γίνουν χωρίς κόσμο, για να αποτρέψουν τις μεγάλες συναθροίσεις. Όντως, δύο παιχνίδια της 24 αγωνιστικής έγιναν κανονικά. Το Τριέστε-Πιστόια και το Βίρτους Ρόμα-Σάσαρι που διεξήχθησαν χωρίς κόσμο ήταν και τα τελευταία παιχνίδια μπάσκετ στη χώρα μας. Όλα τα επόμενα παιχνίδια αναβλήθηκαν, όπως και ολόκληρο το Πρωτάθλημα, χωρίς να υπάρξει διευκρίνιση για το πότε μπορεί να γίνουν.

Η επανέναρξη της Serie A δεν φαίνεται στον ορίζοντα και είναι το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να τεθεί αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση. Μία εκτίμηση πάντως είναι πως δεν υπάρχουν ημερομηνίες για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και να ξαναδούμε μπάσκετ, τουλάχιστον αυτή τη σεζόν. Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι ξένοι παίκτες έφευγαν από την Ιταλία, επιστρέφοντας στις χώρες τους. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, μειώθηκαν κι άλλο οι πιθανότητες να έχουμε αγωνιστική δράση εκ νέου.

Δεδομένης της κατάστασης, όσο μάς επιτρέπεται να μιλάμε για μπάσκετ, οι απαισιόδοξες προβλέψεις δεν αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά. Και η επόμενη σεζόν θα επηρεαστεί από τις ακυρώσεις των διοργανώσεις, μα κυρίως από το οικονομικό κόστος που θα έχουν σε αυτό το διάστημα οι ομάδες. Η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχει επιπτώσεις από την απώλεια εσόδων, ενώ ήδη αρκετές ομάδες κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα μπορούσε να συμμετάσχουν σε –σαφώς πιο κοστοβόρες- διοργανώσεις εκτός συνόρων.

Ασφαλώς και κάθε υπολογισμός, κάθε εκτίμηση ή πρόβλεψη για το μέλλον του ιταλικού μπάσκετ είναι ασαφής και έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ πιο δύσκολο και σοβαρό αντίπαλο. Έχει έναν αγώνα, μία μάχη να κερδίσει και για το πετύχει χρειάζεται κάθε τη συνεισφορά και την προσοχή όλων”.

Photo Credits: Claudio Furlan/LaPresse via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ