ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: "Θα ήταν εγκληματικό αν δεν είχαν κλείσει τα γήπεδα"

Κλειστό σχολείο στην πόλη της Λάρισας για να περιοριστεί ο κορονοϊός και η εξάπλωση του, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020.
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)
Κλειστό σχολείο στην πόλη της Λάρισας για να περιοριστεί ο κορονοϊός και η εξάπλωση του, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020. (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, υποστήριξε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Κώστα μην τον χαλάς" με τον Γιώργο Χαλά ότι ήταν επιβεβλημένο να κλείσουν τα γήπεδα και οι χώροι άθλησης λόγω κορονοϊού.

H Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει σκληρό αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων έχει ανασταλεί κάθε αθλητική δραστηριότητα, ενώ και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί.

Ο πρόεδρος ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, υποστήριξε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Κώστα μην τον χαλάς" με τον Γιώργο Χαλά ότι ήταν επιβεβλημένο να κλείσουν τα γήπεδα λόγω κορονοϊου και υποστήριξε ότι θα ήταν εγκληματικό να μη είχε ληφθεί τέτοια απόφαση. Αναλυτικά όσα είπε:

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε: "Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μία τέτοια υγειονομική κρίση. Θυμάμαι και με τη γρίπη των πτηνών ότι είχαμε πρόβλημα αλλά θεωρώ ότι κρίση με τέτοια διάρκεια και εξάπλωση δεν έχω ξαναδεί".

Για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση: "Η κυβέρνηση παίρνει σωστά μέτρα τα οποία είναι σκληρά και επιβεβλημένα. Βλέπω όμως από τα Social Media ότι οι πολίτες δεν το έχουν πάρει τόσο σοβαρά.

Για την μεταδοτικότητα του ιού: "Ο ίδιο ο ιός έχει μία μεγάλη μεταδοτικότητα. Ένας να είναι άρρωστος σε ένα χώρο μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσει και τους υπόλοιπους. Μία δεύτερη ιδιότητα που έχει που (όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα), είναι ότι έχει θνησιμότητα 3%. Στην Ιταλία έχει όμως 6%. Αν υποθέσουμε ότι νοσήσουν ένα εκατομμύριο Έλληνες τότε το ποσοστό θα είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό".

Για το σύστημα υγείας: "Σε αυτή τη φάση που δε έχουμε κανένα «όπλο» ως γιατροί με φάρμακα και εμβόλια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού και να κερδίσουμε χρόνο. Ο λόγος που λέμε να σταματήσουμε τη διάδοση είναι για να αντέξει το σύστημα υγείας. Ένα σημαντικό ποσοστό θα χρειαστεί να έχει νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο και ένα μικρότερο σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ έχουμε 6 κρεβάτια ανά 100.000 άτομα".

Για τα κρούσματα: "Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα σε όλες τις χώρες, αυτό είναι βέβαιο. Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο «δυνατές» και το γνωρίζουν και για αυτό μπορούν να περάσουν ήπια τον ιό στο σπίτι. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα".

Για τους ανοικτούς χώρους: "Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε απομόνωσηστο σπίτι, σημαίνει ότι η κάθε κίνηση μας έχει σημασία, από το να ακουμπήσουμε το κουμπί του ασανσέρ και το πόμολο της πόρτας. Αν μία γιαγιά πάει μετά στο φαρμακείο και ακουμπήσει το πόμολο τότε θα αρρωστήσει και τα πράγματα για αυτήν δεν θα είναι εύκολα.Δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε στους δρόμους σε απόσταση δύο μέτρων και να είμαστε καλά. Ακόμα και σε συναλλαγές με χαρτονομίσματα μπορούμε να κολλήσουμε".

Για τον πληθυσμό που είναι εκτεθειμένος: "Κάποιες ομάδες πληθυσμού είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες και πρέπει να πάρουν τα μέτρα για να εξυπηρετούν με ασφάλεια το κοινό. Πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι μάσκες και γάντια και να μένουν σε απόσταση ασφαλείας από τους άλλους ανθρώπους".

Για τον ασθενή μηδέν: "Δεν μας έφεραν οι Ιταλοί τον ιό όπως πολλοί πιστεύουν. Ο ασθενής μηδέν στην Ιταλία κόλλησε από έναν Γερμανό επιχειρηματία που πριν από δύο μέρες είχε συνάντηση με έναν άνθρωπο από την Κίνα".

Για την κατάσταση στα γήπεδα: "Τα ματς κεκλεισμένων των θυρών έπρεπε να γίνουν έγκαιρα αν και αντιλαμβάνομαι τα γιγαντιαία οικονομικά συμφέροντα. Οι παίκτες είναι σημαντικοί, αλλά σκεφτείτε τι θα γινόταν και με τους φιλάθλους αν δεν είχε παρθεί αυτό το μέτρο. Θα ήταν εγκληματικό".

Το ηχητικό της συνέντευξης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ