LONGREADS

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας

Ο Bryan Fogel ήταν περίεργος να μάθει πώς μπορεί να ντοπαριστεί και μην τον πιάσουν. Η περιέργεια και η τύχη που είχε οδήγησαν στην αποβολή της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου που θέτει υπό αμφισβήτηση όλα τα σπορ.

Στην ελληνική μυθολογία ο Ίκαρος ήταν γιος του Δαίδαλου, έμεναν μαζί στην αυλή του Μίνωα και ανέλαβαν -κατόπιν εντολής του τελευταίου- την κατασκευή του Λαβύρινθου, όπου επρόκειτο να φυλακιστεί ο Μινώταυρος. Όταν ο Δαίδαλος έπεσε στη δυσμένεια του Βασιλιά της Κρήτης και φυλακίστηκε... στο Λαβύρινθο, αποφάσισε να φτιάξει φτερά για εκείνον και το γιο του, ώστε να αποδράσουν. Αυτό και έγινε. Η μόνη οδηγία που είχε δώσει στον Ίκαρο ήταν να μην πλησιάσει στον ήλιο. Εκείνος δεν τον άκουσε, τα κέρινα φτερά του έλιωσαν και έπεσε στη θάλασσα (ναι, το Ικάριο Πέλαγος).

Στη σύγχρονη εποχή, ο Ίκαρος (Icarus) είναι το ντοκιμαντέρ που αποκάλυψε πώς εκτελέστηκε η μεγαλύτερη υπόθεση ντόπινγκ στον αθλητισμό, μετά εκείνης της Ανατολικής Γερμανίας το '70 -και αγόρασε το Netflix, των +100 εκατομμυρίων συνδρομητών, σε 190 χώρες, για 5 εκατομμύρια δολάρια. Τη θυμηθήκαμε με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang, όπου απαγορεύτηκε -πάλι- η συμμετοχή της Ρωσίας -ως έθνους. Πριν προχωρήσουμε, να σου πω ότι όλα ήταν θέμα τύχης.

O Bryan Fogel είχε πολύ ελεύθερο χρόνο και μια ιδέα: να δει πού μπορεί να φτάσει, ως ποδηλάτης, αν λάμβανε ουσίες από αυτές που ενισχύουν τις επιδόσεις, όπως θα έδειχνε πώς γίνεται η δουλειά. Ο Bryan Fogel δεν ήταν ποδηλάτης. Δηλαδή, ασχολείτο, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όταν δεν δούλευε ως ηθοποιός σε stand up comedy ή σε off-Broadway θεατρικές παραγωγές. Η ιστορία του είναι μια από αυτές που αποδεικνύουν πως όταν το άοκνο του χαρακτήρα συνδυάζεται με τύχη, μπορούν να προκύψουν θαύματα. Εν προκειμένω, μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της ιστορίας του αθλητισμού: το σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας που κρατά τη χώρα εκτός διεθνούς σκηνής, από το 2016.

FILE - In this file photo taken Saturday, March 8, 2014, Russian President Vladimir Putin, foreground, watches downhill ski competition of the 2014 Winter Paralympics in Roza Khutor mountain district of Sochi, Russia, as Russia's sports minister Vitaly Mutko stands behind. On Monday, July 18, 2016 WADA investigator Richard McLaren confirmed claims of state-run doping in Russia. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)
FILE - In this file photo taken Saturday, March 8, 2014, Russian President Vladimir Putin, foreground, watches downhill ski competition of the 2014 Winter Paralympics in Roza Khutor mountain district of Sochi, Russia, as Russia's sports minister Vitaly Mutko stands behind. On Monday, July 18, 2016 WADA investigator Richard McLaren confirmed claims of state-run doping in Russia. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service) AP

Μετά το Sochi, a.k.a. τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν ποτέ. Αρχικά το budget ήταν 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τέλει, ξοδεύτηκαν 51 δισ. δολ. (ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που έδωσαν οι Βρετανοί για τους Αγώνες του Λονδίνου και 7 δισ. μεγαλύτερο από αυτούς του Πεκίνου -αν διερωτάσαι για αυτούς της Pyeongchang, τα έξοδα δεν ξεπέρασαν τα 12.9 δισ.), ώστε να ανταποκριθούν τα έργα στις απαιτήσεις του Vladimir Putin.

Οι διοργανωτές ασχολήθηκαν με τη δημιουργία υποδομών, αλλά και την αλλαγή ολόκληρων πόλεων, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις καταστάσεις. Για την ακρίβεια, άλλαξε όλη η χώρα με τη δημιουργία δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, στάσεων, γεφυρών, τούνελ, αεροδρομίων, terminals σε ήδη υπάρχοντα αεροδρόμια, ενώ προέκυψε και νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Στόχος του Putin ήταν η διαφήμιση της χώρας, απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη, αλλά και η συγκομιδή των περισσοτέρων μεταλλίων. Τα έζησε και τα δύο, χωρίς να ασχολείται με... ευτελή θέματα, όπως το κόστος. Το όποιο κόστος. Πάμε πίσω στον Fogel. Ή μάλλον, πάμε λίγο στο ντοκιμαντέρ που ενέπνευσε τον Fogel.

Το 2004 ο Morgan Spurlock, ανεξάρτητος παραγωγός ταινιών, είχε αποφασίσει να δείξει πώς αλλάζει το σώμα των ανθρώπων που ζουν αποκλειστικά με junk food. Προηγήθηκε η διαρκώς αυξανόμενη τάση προς παχυσαρκία, στην αμερικανική κοινωνία (κάποιοι το χαρακτήρισαν ως "επιδημία") και η μήνυση δυο κοριτσιών που υποστήριξαν πως έγιναν παχύσαρκα, εξαιτίας των McDonald's -δεν δικαιώθηκαν.

Για τριάντα ημέρες (από την 1η Φλεβάρη έως τις 2/3 του 2003) έτρωγε μόνο McDonalds (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και κινηματογραφούσε τον εαυτό του. Σε αυτό το διάστημα, πήρε 11.1 κιλά, το λίπος στο σώμα του αυξήθηκε κατά 13% και η χοληστερίνη έφτασε στο 230. Παράλληλα, παρατήρησε αλλαγές στη διάθεση του, προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή, μαζί και συσσώρευση λίπους στο συκώτι του. Χρειάστηκε 14 μήνες για να επιστρέψει τις τιμές στα κανονικά επίπεδα. Ακολούθησε χορτοφαγική διατροφή, την οποία επιτηρούσε η τότε φίλη του, διατροφολόγος στο επάγγελμα. Η δουλειά του κέρδισε υποψηφιότητα για Oscar (ντοκιμαντέρ). Τώρα ήλθε η ώρα να επικεντρωθούμε στον Fogel.

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας


Η πρώτη του ένεση

Χωρίς να 'χει προτέρα εμπειρία από ντοκιμαντέρ (δούλευε ως συγγραφέας και ηθοποιός), ο Αμερικανός ερασιτέχνης ποδηλάτης σκέφτηκε ότι θα είχε ενδιαφέρον να κάνει ό,τι ο Spurlock, για το ντόπινγκ. Δηλαδή, να λάβει ο ίδιος τις ουσίες που βοηθούν στη βελτίωση των επιδόσεων και είναι απαγορευμένες (στεροειδή), για να δείξει πόσο εύκολο είναι να αποφύγεις τη "σύλληψη". Η σκέψη έγινε απόφαση όταν το είδωλο του, ο Lance Armstrong παραδέχθηκε το 2013 πως για χρόνια έκανε χρήση. Σημείωση: ο θρύλος της ποδηλασίας υπήρξε ο αθλητής που είχε περάσει από τους περισσότερους ελέγχους ντόπινγκ (500) στην καριέρα του και δεν τον είχαν πιάσει ποτέ. Αυτό έγινε όταν τον "έδωσαν" οι συναθλητές του, με αντάλλαγμα την απαλλαγή των δικών τους κατηγοριών.

"Άρχισα με μια απλή ερώτηση προς τους επιστήμονες: είναι δυνατόν να νικήσεις το σύστημα; Όλοι μου απάντησαν το ίδιο: "Ναι". Η δεύτερη ερώτηση που έκανα σε όλους ήταν αν η WADA (World Anti-Doping Agency) κάνει σωστά τη δουλειά της. Η απάντηση ήταν και πάλι κοινή: όχι. Τότε άρχισα να σκέφτομαι πως "υπάρχει μια ιστορία εδώ. Δεν έχουμε δει ποτέ πώς κάποιος λαμβάνει απαγορευμένες ουσίες, μπροστά στην κάμερα". Μετά σκέφτηκα και ότι ασχολούμαι με την ποδηλασία, οπότε... γιατί να μην κάνω εγώ αυτό που μάλλον δεν θα δεχόταν να κάνει κάποιος άλλος. Είχα που είχα την περιέργεια -για χρόνια- να δω τι πραγματικά μπορούν να κάνουν αυτές οι ουσίες. Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να γίνω επαγγελματίας, εφόσον τις λάμβανα από τα 18, οπότε... γιατί όχι;", αποκάλυψε ο Fogel σε συνέντευξη που έδωσε στο "Vulture", τον Αύγουστο του 2017 και ενώ επίκειτο η συνάντηση του με μέλη του Κογκρέσου. Εκεί είπε πως "δεν υπήρξε ποτέ πρόγραμμα κατά του ντόπινγκ, στη Ρωσία" και μετά παρουσίασε και τα στοιχεία που αποδείκνυαν τα λόγια του.

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας


Ο Dr. Grigory Rodchenkov (Credit: Netflix)

Τις πρώτες ουσίες της πήρε από Αμερικανό γιατρό και επρόκειτο για φάρμακα που κυκλοφορούν για να καθυστερούν τη γήρανση του ανδρικού δέρματος. Ήθελε περισσότερα. Ήθελε αυτά που έπαιρναν οι επαγγελματίες. Οπότε έπρεπε να αναζητήσει κάποιον άλλον επιστήμονα. Έναν που δεν θα είχε αναστολές και θα του έδειχνε βήμα, βήμα τη διαδικασία. Τότε του μίλησαν για τον Dr. Grigory Rodchenkov. Toν εντόπισε αρχικά μέσω Skype. Στην πρώτη σύνδεση είδε έναν μυστακοφόρο άνδρα, χωρίς μπλούζα να του εξηγεί τα βασικά. Όχι, δεν είχε πρόβλημα να δείξει το πρόσωπο του στην κάμερα, γιατί έτσι κι αλλιώς ο Fogel δεν ήταν επαγγελματίας, αλλά ένας ερασιτέχνης... από το πουθενά.

Στις πρώτες κουβέντες που αντάλλαξαν, ο γιατρός του είπε πως από όταν θυμάται τον εαυτό του, υπάρχει παντού ντόπινγκ. Ότι ο ίδιος είχε πάρει ουσίες, στα 15, όταν έτρεχε σε μαθητικούς αγώνες -γιατί όλοι έπαιρναν. "Ανέκαθεν η νοοτροπία των Ρώσων στα αθλητικά δρώμενα ήταν να βρίσκουν τρόπους να τερματίσουν στην κορυφή. Να βρίσκουν τρόπους να φάνε ένα ακόμα κομμάτι ψωμί". Συμφώνησαν να πάει ο Fogel στη Ρωσία, όπου ζούσε ο Rodchenkov και να τον ακολουθήσει στην καθημερινότητα του, στο εργαστήριο του. "Στόχος μου ήταν να δείξω πως δεν δουλεύει το anti-doping".

Έως τότε δεν ήξερε πως ο Rodchenkov ήταν ο άνθρωπος που -φέρεται να- είχε λάβει την εντολή από την κυβέρνηση να φτιάξει στρατό από υπεραθλητές εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν ήξερε ότι το εργαστήριο του γιατρού ήταν το εθνικό εργαστήριο της Ρωσίας, κατά του ντόπινγκ.

Διαπίστωσε πως ο Rodchenkov δεν ήταν ένας υπάλληλος, αλλά το αφεντικό του αθλητικού εργαστηρίου πολύ αργότερα. Σκέψου πως δούλευε επί του ιδίου θέματος για ενάμιση χρόνο "όταν κατάλαβα ότι κάθω σε μια πυρηνική βόμβα πληροφοριών". Δεν γνώριζε ότι οι λήψεις του θα γίνονταν αποδεικτικά στοιχεία μιας εγκληματικής οργάνωσης και μιας θεσμικής συνωμοσίας, που δεν αφορούσε μόνο το Sochi, αλλά και το Λονδίνο με το Πεκίνο.

Ο Putin εξέλιξε τον Rodchenkov σε αποδιοπομπαίο τράγο και εχθρό του κράτους, με σχετικές του δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 23/12 του 2016. Μεταξύ άλλων, είχε πει πως δεν θυμάται το όνομα... του τύπου που τα έκανε όλα, "του Snowden της Ρωσίας", ο οποίος κατά τον ηγέτη της χώρας, έδρασε μόνος του. Τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο, ψεύτη και προδότη, μολονότι είχε αποκαλυφθεί ένας τεράστιος όγκος αποδεικτικών στοιχείων, αποτελέσματα επιστημονικών εξετάσεων. "Πώς ο Trump αρνείται ότι υπάρχει αλλαγή στο κλίμα, παρά το γεγονός πως λιώνουν οι πάγοι στην Αλάσκα; Έτσι και ο Putin αρνήθηκε τα πάντα". Πάμε να δούμε τι είχε αποκαλυφθεί:

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας


Ο Fogel επί τω έργω (Credit: Netflix)

Πήγε που λες, στα αρχηγεία της ρωσικής "επιχείρησης" και άρχισε να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του, με τον οποίον ήταν σε διαρκή επαφή και όταν επέστρεφε στις ΗΠΑ. "Στις 9 Νοεμβρίου του 2015 κατάλαβα πως η ιστορία μου παίρνει άλλη τροπή. Ότι δεν αφορά πια εμένα και αυτό που κάνω. Για 18 μήνες έκανα χρήση διαφόρων ουσιών και ξαφνικά έγινε ο κακός χαμός".

Εκείνη την ημέρα, η WADA είχε δημοσιεύσει έκθεση 323 σελίδων. Σε αυτές εμπλέκονταν αθλητές, προπονητές, γυμναστές, γιατροί και διάφοροι ρωσικοί οργανισμοί στο πιο εκτενές πρόγραμμα ντόπινγκ, από αυτό της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του '70, το οποίο χορηγούσε το κράτος! Υπήρχαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέλη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας εκφόβιζαν τους εργαζομένους σε εργαστήριο dopping control, ώστε να κρύβουν τα αποτελέσματα που ήταν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες.

Υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είχαν καταστραφεί περισσότερα από 1.400 δείγματα, μόνο σε ένα εργαστήριο. Μάντεψε ποιο εργαστήριο ήταν αυτό. Η έκθεση κατέληγε στην πρόταση να αποβληθεί η χώρα από τα αγωνίσματα του στίβου, στους Αγώνες του Rio de Janeiro. Ο πρόεδρος της WADA, Dick Pound είχε πει "η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε. Πρόκειται για συμπεριφορά ημερών Ψυχρού Πολέμου". Ο Dr. Grigory Rodchenkov είχε περίοπτη θέση σε αυτήν την έκθεση. Και εύλογα φοβόταν για τη ζωή του.

"Μου είπε πως φοβάται, πριν μου πει τους λόγους. Έως εκείνο το σημείο δεν είχα ιδέα για το ρόλο του. Υπέθεσα ότι ήταν αγχωμένος γιατί έπρεπε να παραιτηθεί, μετά την έφοδο των αρχών στο εργαστήριο και το σφράγισμα του", εξήγησε ο Fogel, ο οποίος κανόνισε ώστε ο Rodchenkov να ταξιδέψει για το Los Angeles ("ευτυχώς είχε visa, γιατί έκανε ομιλίες σε διάφορα σεμινάρια"). Άφησε πίσω την οικογένεια του. Πήρε μαζί του το σκληρό δίσκο που περιείχε όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας.

Στην αρχή του trailer για το Icarus, ο Fogel ακούγεται να ρωτά τον Rodchenkov αν ήταν ο εγκέφαλος της απάτης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απάντηση ήταν μονολεκτική ("ναι"). Μετά προσθέτει πως "με προσέλαβαν για να διευκολύνω ένα από τα πιο περίτεχνα αθλητικά σκάνδαλα, στην ιστορία των σπορ, που αφορά χρήση αναβολικών ουσιών". Γνώριζε ο Putin την ύπαρξη αυτής της ιστορίας; "Ναι" λέει πάλι ο Ρώσος, ο οποίος την περίοδο της συγκεκριμένης λήψης βρισκόταν στην Αμερική. Ως προστατευόμενος μάρτυρας. Το αεροπορικό εισιτήριο του το είχε αγοράσει ο Fogel, λίγες ημέρες αφότου δυο στενοί συνεργάτες του Rodchenkov είχαν βρεθεί νεκροί -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

"Ο Grigory φαίνεται πολύ ανήσυχος στο ντοκιμαντέρ, πράγμα που ήταν λογικό από τη στιγμή που έχασε δυο πολύ κοντινούς του φίλους. Έγιναν παράπλευρες απώλειες ενός σκανδάλου. Ο ένας (Nikita Kamayev) ήταν πρώην αφεντικό στην RUSADA (ρωσική WADA). Μιλούσαμε για τρεις ώρες στο τηλέφωνο, την παραμονή του θανάτου του. Μου είπε πως συζητούσε με το δημοσιογράφο που εξασφάλισε τα στοιχεία για τον Armstrong και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να συναντηθούν. Μου αποκάλυψε και ότι έγραφε βιβλίο και λίγες ώρες μετά πέθανε από ανακοπή. Ήταν 52 και μια ζωή αθλητής". Ο άλλος ήταν ο Vyacheslav Sinev "επικεφαλής στη RUSADA, πριν τον Nikita, 59 χρόνων. Εκείνος είχε θέματα με την υγεία του, όχι όμως, κάτι σοβαρό. Επίσης, τίθεται θέμα timing".

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας


Πώς γινόταν η δουλειά (Credit: Netflix)

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας είχαν πάντα εκπροσώπους, έξω από το εργαστήριο όπου ήλθε η ώρα να μάθεις τι ακριβώς γινόταν. Πρώτα θα σου πω ότι τις ημέρες που έμπαινε ο Fogel με την κάμερα του στα ενδότερα, δεν υπήρχε άνθρωπος των αρχών εκεί κοντά, γιατί φρόντιζε να το κάνει στις αργίες. Τα μπουκαλάκια που βλέπετε στη φωτογραφία, περιέχουν καθαρά ούρα. Ο Rodchenkov και οι συνεργάτες του είχαν συγκεντρώσει περί τα 16.000 μπουκαλάκια με "καθαρά" ούρα -αυτά που είχαν δώσει οι αθλητές πολλούς μήνες πριν τους Αγώνες. Τόσα βρήκαν οι αρχές, όταν εισέβαλαν στο χώρο. Είχε μια βάση δεδομένων και σημείωνε τις αλλαγές καθαρών με... προβληματικών ούρων -ώστε να 'χουν οι αθλητές να πορεύονται στα τεστ. Άπαξ και ερχόταν η ώρα, άλλαζαν το δείγμα μέσω της τρύπας που υπήρχε -με κάλυπτρο- στον τοίχο.

Ορθώς θα σκέφτεσαι πως τα μπουκαλάκια της WADA δεν μπορεί να είναι πλαστικά. Είναι γυάλινα και δεν ανοίγουν χωρίς να σπάσει η ταινία ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, όταν ο Rodchenkov έπαιρνε το δείγμα, το έδεινε σε άνθρωπο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος το πήγαινε σε διπλανό κτίριο και το επέστρεφε με ανοιχτό το στόμιο. Ο γιατρός έκανε την αλλαγή των ούρων, πρόσθετε λίγο αλάτι (για να "σβήσει" τυχόν ανακολουθίες, διότι άλλα είχε φάει ο αθλητής στη λήψη ενός δείγματος, άλλα στη λήψη άλλου και το αποτέλεσμα μοιραία διαφοροποιείται) και το σφράγιζε. Το 1/3 των 33 Ρώσων Ολυμπιονικών στο Sochi ήταν στις λίστες. Με την προτροπή και τη βοήθεια του Fogel (είχε προσλάβει επτά δημοσιογράφους και τέσσερις βοηθούς, εκ των οποίων ο ένας μιλούσε άπταιστα τα ρωσικά), ο Ρώσος γιατρός έδωσε κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος στους Νew York Times, τον Μάιο του 2016. Mετά τα πήγε στο FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη WADA και τη ΔΟΕ. "Τους παρουσιάσαμε το τέλος της Ολυμπιακής ιστορίας".

Οι αθλητές που θυσιάζονταν, για να συνεχίζεται το πρόγραμμα

Οι καθ' ύλην αρμόδιοι είχαν σκεφτεί πώς δεν θα κινήσουν υποψίες, σε όλα τα επίπεδα. "Συχνά πυκνά εμφανίζονταν κάποιοι που "πιάνονταν" ως ντοπέ και ο λόγος ήταν ο προφανής: αν δεν υπήρχε έστω ένα περιστατικό, θα κινούσαμε τις υποψίες. Μέσα στα χρόνια θυσιάζαμε διαφόρους. Αθλητές που πίστευαν πως τους προτατεύει το κράτος και διαπίστωναν με τον πιο άσχημο τρόπο, ότι τους χρησιμοποιούσαν. Ήταν πάντα αθλητές που είχαν υπάρξει παλιά πρωταθλητές ή που δεν διεκδικούσαν μετάλλια -που στα οκτώ προηγούμενα έτη δεν είχαν τερματίσει πάνω από την τέταρτη θέση".

Παραμονές των Αγώνων του Λονδίνου, ο Rodchenkov είχε ενημερώσει όλους τους εκπροσώπους της χώρας για το πρωτόκολλο του ντόπινγκ. Μετά την ομιλία επρόκειτο να οδηγηθεί στη φυλακή, κατηγορούμενος για την προμήθευση αναβολικών ουσιών σε αθλητές. Είχε μόλις συνέλθει από τα απόνερα απόπειρας αυτοκτονίας -που δεν πέτυχε-, διότι είχε πιστέψει πως η ζωή του έχει τελειώσει -μετά τη δυσφήμηση του από την κυβέρνηση και την απόφαση για τη φυλάκιση του. "Ένα από τα κατάλοιπα της εποχής του Στάλιν είναι ότι το κράτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί εναντίον σου" λέει. Με την ίδια ευκολία, βέβαια σε απαλλάσσει. Όπως έγινε και με εκείνον, πριν... ξαναμπλέξει.

Η... Δευτέρα Παρουσία των αναβολικών

Περί το 99% των Ρώσων αθλητών, όλων των σπορ, ενεπλάκησαν στο μεγάλο σκάνδαλο, με τον Καναδό δικηγόρο, Richard McLaren να αναφέρει ότι υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τουλάχιστον 1000 αθλητές, από 30 σπορ ήταν ντοπέ, στο διάστημα από το 2011 έως το 2015. Ο Rodchenkov τόνισε πως "επρόκειτο για τη Δευτέρα Παρουσία των αναβολικών, μετά τα όσα είχαν συμβεί το 1968 και το 1970 σε διεθνές και Ολυμπιακό επίπεδο". Τότε που το ντόπινγκ ήταν παντού -με αθλητές να χάνουν τη ζωή τους από την ανεξέλεγχτη χρήση αμφιβόλου ποιότητας και σύνθεσης, ουσιών.

Ο Fogel, ο οποίος έγινε πρωταγωνιστής εκπομπών στη Ρωσία παρουσιαζόμενος ως ο "κακός" της υπόθεσης, του "χάκαραν" τα emails -αλλά δεν ανησυχεί "γιατί είμαι ο αγγελιοφόρος, όχι αυτός που έκανε κάτι"-, εξήγησε πως "αυτό που έκανε η Ρωσία στο Sochi ήταν εγκληματική απάτη. Όταν κοιτάς την έκταση του προγράμματος, αντιλαμβάνεσαι πως όλα έγιναν γιατί οι Αγώνες είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα αθλητικό γεγονός. Είναι μάχη της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, της Κίνας με τις ΗΠΑ και της Ρωσίας με την Κίνα. Είναι θέμα κρατικού ελέγχου του αθλητισμού που κάνει τους Αγώνες έναν πόλεμο μεταξύ κρατών, ο οποίος γίνεται κάθε δυο χρόνια. Για αυτό και οι Ρώσοι ξόδεψαν 50 δισ. δολάρια για το Sochi. Ήταν σημαντικό για τον Putin να δείξει πως η Ρωσία αντιμετωπίζει ως ίσο προς ίσο τις ΗΠΑ και την Κίνα. Και φυσικά, όταν ξοδεύεις 50 δισεκατομμύρια δολάρια απαιτείς νίκες. Υποθέτω πως η ίδια απαίτηση υπάρχει και για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου" που διοργανώνεται φέτος στη Ρωσία.

"Πρέπει να αμφισβητηθεί η ιστορία των Αγώνων, όπως και τα παγκόσμια κολύμβησης και πάλης". Το ντοκιμαντέρ προσφέρει στοιχεία που μπορούν να ταρακουνήσουν τα θεμέλια όλων των αθλημάτων. Ξέρει πως αυτό θα γίνει ποτέ. Καταλήγει στο ότι "η ΔΟΕ κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει τι θέλει".

Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας


Credit: Netflix

Για την ιστορία, έχει να δει τον Rodchenkov πάνω από ένα χρόνο "από όταν έγινε προστατευόμενος μάρτυρας. Προσπαθώ να μαθαίνω τι κάνει. Οι δικηγόροι του μου λένε πως είναι καλά". Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πήρε τεστοστερόνη, ερυθροποιητίνη, θυρεοειδικές ορμόνες, ορμόνη απώλειας βάρους, ποικιλία στεροειδών, ενώ έκανε ουκ ολίγες ενέσεις βιταμινών. Συνεχίζει να λαμβάνει τεστοστερόνη "γιατί τη βρίσκω υπέροχη. Με βοηθά να νιώθω καλύτερα. Νιώθω ξύπνιος, καθαρός και επειδή είμαι στις αρχές των 40, είναι σημαντικό υπό πολλές έννοιες να νιώθω σαν 20χρονο αγόρι (γελάει)".

Όσο για το αποτέλεσμα της έρευνας, όπως την είχε προσδιορίσει αρχικά, ενημέρωσε ότι "μόλις τελείωσα τον αγώνα μου, δεν μπορούσα να περπατήσω. Ναι μεν τερμάτισα 14ος στους 440, αλλά πέρασα τον επόμενο μήνα σε αποθεραπεία και με πατερίτσες αγκαλιά. Ένιωθα κατεστραμένος. Τη δεύτερη χρονιά, μετά τον τερματισμό ένιωθα έτοιμος... να δώσω άλλον αγώνα. Συνήλθα πιο γρήγορα. Οι ουσίες με βοήθησαν να αναρρώσω πιο γρήγορα".

*Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι υποψήφιο, φέτος, για Oscar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ