ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Επετειακές Vespa για τα 75 της χρόνια

Η επετειακή Vespa
Η επετειακή Vespa PIAGGIO MEDIA / VESPA

Η Vespa τιμά την 75η επέτειο του θρυλικότερου, ίσως, δίτροχου που πάτησε ποτέ στον πλανήτη με δύο συλλεκτικές εκδόσεις των Primavera και GTS, που θα πωλούνται μόνο το 2021, με αποκλειστικούς χρωματισμούς, νέα σέλα και επιχρωμιωμένη σχάρα με ιταλικού στιλ ενσωματωμένη τσάντα.

Ήταν 23 Απριλίου του 1946 που η ιταλική εταιρεία κατοχύρωσε την πατέντα της Vespa, και αυτή έμελλε να αποδειχθεί ιστορική μέρα: πέραν του ότι 19 εκατομμύρια αντίτυπά της πάτησαν σε πέντε ηπείρους μέχρι σήμερα, η Vespa έγινε ένα διαχρονικό σύμβολο του τρόπου ζωής από τα 50s και τα 60s μέχρι σήμερα.

Κατάφερε, στο μεταπολεμικό ψυχισμό της ανθρωπότητας, να ενώσει ένα ετερόκλητο σύνολο νέων ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, με το ιταλικό στιλ του πρώτου αληθινά παγκόσμιου δίτροχου.

Επιμέλεια: Πάνος Διαμάντης

Μετά από 75 χρόνια, σήμερα η Vespa δεν έχει χάσει στο παραμικρό τον βηματισμό της. Το 2018 ξεπέρασε το ορόσημο της ετήσιας παραγωγής 200 χιλιάδων αντιτύπων, και μετά το αρχικό εργοστάσιο της ιταλικής Pontadera (από το 1946), άνοιξε δεύτερο στο Vinh Phuc του Βιετνάμ και τρίτο στο Baramati της Ινδίας, για τις αγορές της Άπω Ανατολής και των Ινδιών αντίστοιχα.

Η ειδική σειρά μοντέλων Vespa 75th αφορά στα μοντέλα Vespa Primavera (σε 50, 125 και 150 κ.εκ.) και Vespa GTS (σε 125 και 300 κ.εκ.) και θα είναι διαθέσιμη από τον Μάρτιο και μόνο για το 2021.

Το σώμα της Vespa 75th, όπως πάντα κατασκευασμένο από ατσάλι, είναι βαμμένο στο πρωτοεμφανιζόμενο, μεταλλικό κίτρινο χρώμα "Giallo 75th", το οποίο εξελίχθηκε ειδικά για αυτή τη νέα σειρά ως μια σύγχρονη ερμηνεία των τάσεων της μόδας που κυριαρχούσαν τη δεκαετία του 1940.

Στα πλαϊνά καπάκια και το μπροστινό φτερό εμφανίζεται ο αριθμός 75 με μια ελαφρώς σκούρα σκίαση, δημιουργώντας ένα κομψό εφέ διχρωμίας, το οποίο επαναλαμβάνεται στο μπροστινό μέρος του σκούτερ, με την παραδοσιακή ‘γραβάτα’ να είναι βαμμένη στο ματ κίτρινο χρώμα "Giallo Pirite".

Η επετειακή Vespa
Η επετειακή Vespa PIAGGIO MEDIA / VESPA

Επιπλέον, σε αυτή την αποκλειστική έκδοση οι γκρι τροχοί έχουν φινίρισμα σε στυλ διαμαντιού, ενώ με λεπτομέρειες χρωμίου έχουν εμπλουτιστεί η ‘γραβάτα’, το έμβλημα του εμπρός τροχού, το περίβλημα του πίνακα οργάνων, το κάλυμμα του τελικού της εξάτμισης, οι καθρέπτες και, μόνο για το μοντέλο GTS, τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ του συνεπιβάτη.

Η σέλα είναι από δέρμα νουμπούκ σε γκρι Grigio Fumo με κορδόνι, και πίσω της η σχάρα αποσκευών -ένα από τα πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Vespa 75th- είναι επίσης επιχρωμιωμένη. Σε αυτήν κουμπώνει ένα ταιριαστό σχεδιαστικό εύρημα: μία στρογγυλή τσάντα στο σχήμα της ρεζέρβας, η οποία είναι κατασκευασμένη από απαλό βελουτέ δέρμα νουμπούκ, διαθέτει ιμάντα για μεταφορά στον ώμο και κλιπ στη σχάρα με μηχανισμό γρήγορης απελευθέρωσης, καθώς και αδιάβροχο κάλυμμα.

Όπως ισχύει για όλες τις ειδικές εκδόσεις Vespa, και η συλλεκτική σειρά αυτή αναγνωρίζεται από μια ειδική πλακέτα που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της ποδιάς.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, η Vespa 75th διαθέτει την "αφρόκρεμα" του εξοπλισμού της Vespa: όλα τα μοντέλα αυτής της ειδικής έκδοσης με κινητήρα πάνω από 50 κ.εκ. είναι εφοδιασμένα με έγχρωμη οθόνη οργάνων 4.3'' TFT, που μέσω του συστήματος Vespa MIA επιτρέπει τη σύνδεση του smartphone.

Για να τονιστεί, τέλος, η αποκλειστικότητα αυτής της ειδικής επετειακής σειράς, κάθε Vespa 75th διατίθεται με Welcome Kit που περιλαμβάνει ένα κομψό ιταλικό 100% μεταξωτό φουλάρι με ζακάρ κατεργασία και χειροποίητα διακοσμητικά, μια κλασική ατσάλινη πλακέτα Vespa, ένα προσωποποιημένο Βιβλίο Κατόχου και οκτώ συλλεκτικές καρτ-ποστάλ με εικόνες από τις οκτώ δεκαετίες ιστορίας της Vespa.

Photo credits: Piaggio Media / Vespa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ