FORMULA 1

Formula 1: Οι αμοιβές των οδηγών για το 2021

Mercedes-AMG F1 W12 E Performance Launch - Lewis Hamilton
Mercedes-AMG F1 W12 E Performance Launch - Lewis Hamilton DAIMLER AG

Στα 30 εκατομμύρια δολάρια κυμάνθηκε ο μισθός του Λιούις Χάμιλτον για το 2021, καθώς ο πρωταθλητής της F1 ξεπέρασε και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως πλουσιότερος Βρετανός αθλητής της ιστορίας. Το μισθολόγιο όλων των πιλώτων.

Ο Χάμιλτον αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η μεγάλη καθυστέρηση της υπογραφής του στο φετινό συμβόλαιο με τη Mercedes, που ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, οφειλόταν στην απαίτησή του για περαιτέρω αύξηση από τα 40 εκατ. δολάρια με τα οποία αμείφθηκε το 2019.

Ο Βρετανός δημοσίως, μέσω των social media, αρνήθηκε ότι ζήτησε από τη Mercedes το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων για το 2021 - υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν θα αισθανόταν άνετα με κάτι τέτοιο την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι έχαναν τα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας.

Η καθυστέρηση, πάντως, οφειλόταν και στο γεγονός ότι τόσο ο Χάμιλτον όσο και ο διευθυντής της Mercedes AMG F1, Τότο Βολφ, προσβλήθηκαν από κορονοϊό τον περασμένο χειμώνα. Εντέλει ο Άγγλος υπέγραψε συμβόλαιο έναντι ποσού που εκτιμάται στα 30 εκατ. δολάρια, που σημαίνει πως -με τη μείωση των περσινών αγώνων λόγω covid19- αμειβόταν με περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια ανά αγώνα.

Δεύτερος στη λίστα των μεγαλύτερων συμβολαίων είναι ο Μαξ Φερστάπεν, με 25 εκατομμύρια για το 2021, αλλά ίσως η Red Bull αναγκαστεί να ανεβάσει την αμοιβή του Ολλανδού δεδομένου του ενδιαφέροντος της Mercedes για την απόκτησή του, στη μετά-Χάμιλτον εποχή της.

Η επιστροφή του Φερνάντο Αλόνσο στη F1 μετά από δύο χρόνια φέρεται να αμείφθηκε με 20 εκατ. δολάρια από την Alpine, ενώ οι άλλοι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές πρωταθλητές, Σεμπάστιαν Φέτελ και Κίμι Ράικονεν, αμείβονται φέτος με 15 και 10 εκατ. δολάρια από τις Aston Martin και Alfa Romeo αντίστοιχα. Για τον Φέτελ, ωστόσο, η αμοιβή αυτή είναι η μισή από εκείνη που λάμβανε από τη Ferrari ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ίδιο ποσό, 15 εκατ. δολάρια, λαμβάνει και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο από τη McLaren, ενώ η Ferrari αμείβει με 12 εκατ. τον Σαρλ Λεκλέρ και με 10 εκατ. τον Κάρλος Σάινθ. Το ίδιο ποσό με τον Ισπανό λαμβάνουν και οι Βάλτερι Μπότας (Mercedes) και Λανς Στρολ (Aston Martin), ενώ το συμβόλαιο του Σέρχιο Πέρεθ με τη Red Bull είναι για 8 εκατ. Ευρώ.

Από 5 εκατ. δολάρια λαμβάνουν οι Λάντο Νόρις, Εστεμπάν Οκόν και Πιέρ Γκασλί, ενώ 1 εκατ. δολάρια είναι η αμοιβή πέντε οδηγών: των Αντόνιο Τζιοβινάτσι, Μικ Σουμάχερ, Νικίτα Μαζέπιν, Νίκολας Λατίφι και Τζορτζ Ράσελ. Τελευταίος στη λίστα είναι ο «εκλεκτός» της Honda και της Alpha Tauri, Γιούκι Τσουνόντα.

Πάντως, η εποχή των αστρονομικών συμβολαίων φτάνει προς το τέλος της, διότι η FIA ετοιμάζεται να κοινοποιήσει στις ομάδες την απόφασή της να επιβάλλει τα προσεχή έτη όριο 30 εκατ. δολαρίων το χρόνο σε κάθε ομάδα για την αμοιβή όλων των οδηγών της (βασικών, εφεδρικών και οδηγών δοκιμών).

Ωστόσο, αυτό μπορεί να παρακαμφθεί μέσω των μπόνους των ομάδων προς τους οδηγούς, τα οποία θα παραμείνουν ελεύθερα - όπως και οι αμοιβές των οδηγών από προσωπικές διαφημίσεις. Ο Λεκλέρ δήλωσε σχετικά, στην Corriere della Sera: "Προτιμώ να συζητήσω την άποψή μου για το θέμα με τη FIA και όχι δημοσίως. Αλλά θέλω να επισημάνω το ρίσκο που παίρνουμε όταν βρισκόμαστε στην πίστα".

Photo credits: Mercedes AMG F1

TAGS FORMULA 1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ ΒΑΛΤΕΡΙ ΜΠΟΤΑΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΡΙΚΙΑΡΝΤΟ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΚΙΜΙ ΡΑΪΚΟΝΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ