ΣΤΗΛΕΣ

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ, βοηθός του Λουίς Ενρίκε στην Μπαρτσελόνα, θυμάται την επική πρόκριση των "μπλαουγκράνα" επί της Παρί με το απίστευτο 6-1 στη φάση των "16" του Champions League 2016/17.

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Μαρτίου του 2017, όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε 6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν, φτάνοντας παράλληλα στη μεγαλύτερη ανατροπή σκορ στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (4-0 ο πρώτος αγώνας στο Παρίσι). Οι culés κατάφεραν εκείνο το βράδυ να πραγματοποιήσουν την περίφημη "remuntada", αφήνοντας άφωνη την ποδοσφαιρική υφήλιο, μετά από ένα ματς γεμάτο συγκινήσεις, αγωνία και φυσικά γκολ. Το Sport24.gr μίλησε τηλεφωνικά με τον Χουάν Κάρλος Ουνθουέ, βοηθό προπονητή τότε του Λουίς Ενρίκε, για να μας μεταφέρει όλα όσα έζησαν ο ίδιος, αλλά και οι παίκτες των "μπλαουγκράνα" μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

Τον Χουάν Κάρλος Ουνθουέ τον γνώρισα στη Σεβίλλη το 1994, όταν αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας στη Σεβίγια. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την Οσασούνα, την ομάδα της γενέτειράς του, Παμπλόνα (1986-88), στη συνέχεια πέρασε για μια διετία (1988-90) από την Μπαρτσελόνα και το καλοκαίρι του 1990 μετακινήθηκε στην Ανδαλουσία και τη Σεβίγια, όπου παρέμεινε για μια επταετία. Στην τελευταία του σεζόν στους "νερβιονένσες" (1996/97) υπήρξε συμπαίκτης του Βασίλη Τσιάρτα και στο τέλος εκείνης της περιόδου, όταν η ομάδα υποβιβάστηκε στη Σεγούντα Ντιβισιόν, ο Ουνθουέ συνέχισε στην Τενερίφη (1997-99), στο Οβιέδο (1999-01) και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Οσασούνα (2001-03).

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ με τη φανέλα της Τενερίφης (1998).

Αμέσως μετά, επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα και ανέλαβε το πόστο του προπονητή τερματοφυλάκων πρώτα δίπλα στον Ράικαρντ και κατόπιν δίπλα στον Γουαρδιόλα. Τη σεζόν 2010/11 ανέλαβε τεχνικός στη Νουμάνθια και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Μπάρσα, στην προηγούμενη θέση του. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Ράθινγκ Σανταντέρ, το καλοκαίρι του 2013 πήγε στη Θέλτα, ως βοηθός προπονητής του Λουίς Ενρίκε, τον οποίο ακολούθησε έναν χρόνο μετά, στην Μπαρτσελόνα. Στην τελευταία σεζόν και των δυο στην ομάδα (2016/17), οι "μπλαουγκράνα" πέρασαν πρώτοι από τη φάση των ομίλων του ChL (μαζί με Μάντσεστερ Σίτι, Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ και Σέλτικ), παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονταν στην καλύτερη αγωνιστική τους κατάσταση.

Στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ κληρώθηκαν με την Παρί Σεν Ζερμέν και ταξίδεψαν στη Γαλλία για το πρώτο ματς, το οποίο διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου 2017 στο "Παρκ ντε Πρενς". Το παιχνίδι αποδείχτηκε παράσταση για ένα ρόλο, με την Μπάρσα να γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις των γηπεδούχων, οι οποίοι προηγήθηκαν στο 18' με τον Ντι Μαρία, διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 40' με τον Ντράξλερ και πέτυχαν ακόμα δυο γκολ στην επανάληψη, ένα με τον Ντι Μαρία στο 55' και ένα με τον Καβάνι στο 72', τη στιγμή που οι Καταλανοί είχαν σε όλο το παιχνίδι μόνο μια τελική προσπάθεια εντός εστίας! Το 4-0 δεν άφηνε κανένα ρεαλιστικό περιθώριο ανατροπής, αφού ποτέ στο παρελθόν, σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση, καμία ομάδα δεν είχε "επιστρέψει" από ήττα με 4-0 σε πρώτο αγώνα.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Χουάν Κάρλος Ουνθουέ και Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα (2017).

Παρόλα αυτά, από την επόμενη ημέρα στη Βαρκελώνη, τόσο ο τοπικός Τύπος όσο και οι φίλαθλοι, άρχισαν να μιλάνε για την "remuntada" (ανατροπή στα καταλανικά), πιστεύοντας στο θαύμα της ρεβάνς. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το βράδυ της 8ης Μαρτίου, το "Καμπ Νόου" ήταν ασφυκτικά γεμάτο από 96.000 θεατές, παρά το σχεδόν απαγορευτικό 4-0 του "Παρκ ντε Πρενς". Ο κόσμος έδειχνε ξεκάθαρα ότι το πίστευε, απέμενε να φανεί τί θα έκαναν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 3' ο Σουάρες και στο 40' είχαμε το 2-0 μετά από αυτογκόλ του Κουρζαβά. Στο 50' ο Μέσι έκανε το 3-0 με πέναλτι, όμως στο 62' ο Καβάνι μείωσε σε 3-1 και όλα φάνηκαν να τελειώνουν, αφού η Μπάρσα χρειαζόταν πλέον ακόμα τρία γκολ.

Όμως ο Νεϊμάρ, στην κορυφαία ίσως βραδιά της καριέρας του, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο Βραζιλιάνος, που ήδη είχε κερδίσει το πέναλτι για το 3-0 του Μέσι, πέτυχε το 4-1 στο 88' με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ και τρία λεπτά αργότερα, στο 91', μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που είχε κερδίσει ο Σουάρες. Με τις κερκίδες να έχουν πάρει φωτιά, ο Νέι είχε κρατήσει έναν ακόμα άσο στο μανίκι του, βγάζοντας στο 95' μια μαγική ασίστ στον Σέρτζι Ρομπέρτο, που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τραπ, ολοκληρώνοντας έναν μοναδικό θρίαμβο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος Ουνθουέ να θυμηθεί με τα δικά του λόγια όσα έζησε εκείνο το απίστευτο βράδυ του Μαρτίου στον πάγκο της Μπαρτσελόνα μέσα στο "Καμπ Νόου", αφού δούμε πρώτα τις συνθέσεις των δυο ομάδων στο ματς:

- Μπαρτσελόνα (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Μαστσεράνο, Πικέ, Ουμτιτί, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς (84'Αντρέ Γκόμες), Ινιέστα (65' Τουράν), Μέσι, Ραφίνια (76' Σέρτζι Ρομπέρτο), Σουάρες, Νεϊμάρ.

- Παρί Σεν Ζερμέν (Ουνάι Έμερι): Τραπ, Μενιέ (93' Κριχόβιακ), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Κουρζαβά, Ραμπιό, Ματουιντί, Λούκας Μόουρα (55' Ντι Μαρία), Βεράτι, Ντράξλερ (75' Οριέ), Καβάνι.

ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΟΥΝΘΟΥΕ: "ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ"

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Νεϊμάρ και Μέσι, οι δυο μεγάλοι πρωταγωνιστές της νίκης, πανηγυρίζουν την πρόκριση.

"Αυτές είναι οι αναμνήσεις μου από το πιο ξεχωριστό παιχνίδι που έζησα ποτέ μέσα στο Καμπ Νόου. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό; Η στάση του κόσμου στη διάρκεια όλου του αγώνα, που προσπαθούσε να μας σπρώξει προς την πρόκριση, πιστεύοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούσαμε να πετύχουμε το στόχο μας. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα (4-0) στο Παρίσι, δεν είχε απογοητεύσει τους φιλάθλους μας, αντίθετα, τους είχε δώσει την ευκαιρία να πιστέψουν ότι δεν ήταν ακατόρθωτο να επιτευχθεί μέσα στο γήπεδό μας η μεγάλη ανατροπή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ομάδα δεν είχε βρεθεί ποτέ σε τόσο δύσκολη θέση μετά από πρώτο παιχνίδι, όμως τις ημέρες πριν τον επαναληπτικό, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί σε όλη την πόλη, ήταν πραγματικά ξεχωριστό, όλοι πίστευαν στο θαύμα.

"ΚΛΕΙΔΙ ΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΙ"

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Ο Καβάνι έχει μειώσει σε 3-1 και πανηγυρίζει μαζί με τον Μαρκίνιος.

Στον αγώνα υπήρξε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που - κατά τη γνώμη μου - μας βοήθησε πολύ στο να πετύχουμε την ανατροπή, το γεγονός δηλαδή ότι σκοράραμε στο ξεκίνημα και των δυο ημιχρόνων: το 1-0 έγινε στο 3' και το 3-0 στο 50'. Αυτό έδωσε ώθηση και ενθουσιασμό σε όλους μας. Στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια, με το 2-0 υπέρ μας, προπονητές και παίκτες είχαμε πιστέψει στην ανατροπή. Άλλο ένα σημείο κλειδί, σε ό,τι αφορά στην τακτική, ήταν το ότι δε μας πίεσαν ψηλά, δε δυσκόλεψαν δηλαδή το παιχνίδι μας και δε μας γέμισαν με αμφιβολίες στο ξεκίνημα του αγώνα. Το αμυντικογενές τους στήσιμο μας έκανε να νιώσουμε άνετα, αν και για να είμαι ειλικρινής, το να διασπάσουμε τις γραμμές τους, δεν ήταν σε καμία στιγμή του ματς εύκολο.

"ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΟΙΑΖΕ ΠΩΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΓΚΟΛ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ"

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Ο Σέρτζι Ρομπέρτο έχει πετύχει το 6-1 και πανηγυρίζει έξαλλα.

Απόδειξη αυτού είναι ότι στα δυο πρώτα γκολ μας, είχαμε πολλή τύχη, αν και εκείνο το βράδυ, το σημαντικό δεν ήταν πώς θα τα πετύχουμε, αλλά πόσα θα πετύχουμε. Το τέρμα που δεχτήκαμε στο 60', το 3-1, μετά από ένα μακρινό φάουλ, σε μια φάση που δεν αμυνθήκαμε σωστά, μάς επηρέασε πολύ και θυμάμαι ότι στη συνέχεια ο Μαρκ (Τερ Στέγκεν) έκανε μια σπουδαία επέμβαση σε προσπάθεια του Καβάνι. Αν είχαν σκοράρει εκεί, πιθανότατα το όνειρο της πρόκρισης θα είχε τελειώσει. Όμως η ομάδα συνήλθε και ξαναπίστεψε στις πιθανότητές της, ειδικότερα μετά το 4-1 με το απευθείας φάουλ του Νεϊμάρ. Νομίζω ήταν στο 88' και μαζί με τις καθυστερήσεις, είχαμε μπροστά μας τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο ακόμα.

"ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΓΚΟΛ ΗΤΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ"

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, ένα κουβάρι, πανηγυρίζουν το 6-1 του Σέρτζι Ρομπέρτο.

Αν θυμάμαι καλά, σε αυτά τα λεπτά, οι αντίπαλοί μας δεν μπόρεσαν να αλλάξουν δυο συνεχόμενες πάσες ούτε μια φορά, όταν έπαιρναν τη μπάλα στην κατοχή τους, ενώ ο κόσμος μας, έδινε ό,τι είχε και δεν είχε για να βοηθήσει τους παίκτες μας. Το πέμπτο γκολ ήταν ένα αμφισβητούμενο πέναλτι, αλλά ήταν η Παρί που με τις τοποθετήσεις της, μας έδινε την ευκαιρία να επαναλαμβάνουμε συνέχεια τέτοιου είδους φάσεις, όπως άλλωστε και στο έκτο γκολ, επιτρέποντάς μας να φτάσουμε στην ανατροπή. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, όταν φοβόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε κάτι που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν και ο αντίπαλος γεμίζει από σιγουριά ότι μπορεί να το καταφέρει.

"ΟΣΑ ΕΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ, ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΠΟΤΕ"

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Μπαρτσελόνα - Παρί 6-1, "όταν πετύχαμε το θαύμα"

Σουάρες και Μέσι πανηγυρίζουν μετά τη λήξη του αγώνα.

Και τελικά το όνειρο έγινε πραγματικότητα, με τον Σέρτζι Ρομπέρτο να είναι αυτός που σφράγισε την ανατροπή, ένας παίκτης που σπάνια πετυχαίνει γκολ, αλλά εκείνο το βράδυ βρέθηκε στη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο. Μετά το τελευταίο σφύριγμα, όσα είδα μέσα στο γήπεδο δεν τα είχα ξαναζήσει ποτέ. Τα πρόσωπα όλων, παικτών και φιλάθλων, ήταν γεμάτα ευτυχία, ικανοποίηση και συναισθήματα, όλοι ανεξαιρέτως νιώθαμε ότι είχαμε πετύχει κάτι μοναδικό, ότι είχαμε γράψει ιστορία κι ας ήταν μόνο μια πρόκριση από τη φάση των "16" του Champions League. Η ένταση των πανηγυρισμών μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και η ψυχολογική φθορά που είχαμε ζήσει επί δυο ώρες, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, ήταν τόσο μεγάλες, ώστε όταν τελικά πήγαμε στα αποδυτήρια, ήμασταν όλοι τελείως εξαντλημένοι, ευτυχισμένοι μεν αλλά άδειοι. Εκείνο όμως το βράδυ δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου".

* Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν Ζερμέν 6-1, highlights (8/3/2017)

My favourite game: Κάθε μέρα ένας συντάκτης γράφει για τον αγαπημένο του αγώνα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ