ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αποκωδικοποιώντας το "τουλάχιστον τρεις ξένοι" του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε φάση από αγώνα του Ολυμπιακού στη EuroLeague 2020/21
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε φάση από αγώνα του Ολυμπιακού στη EuroLeague 2020/21 EUROKINISSI

Οι τρεις που μένουν στον Ολυμπιακό, αυτοί που αποχωρούν και οι ανάγκες των ερυθρόλευκων για να γυρίσουν άμεσα στην ελίτ της EuroLeague. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε την ατάκα κι ο Χάρης Σταύρου γράφει για την ομάδα της σεζόν 2021/22.

Η σεζόν 2020/21 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (26/3) για τον Ολυμπιακό. Τα όνειρα έμειναν όνειρα, η Φενέρμπαχτσε νίκησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι Πειραιώτες κόλλησαν στις 14 νίκες και αποκλείστηκαν και μαθηματικά από τα playoffs της EuroLeague, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παραδέχεται στη συνέντευξη Τύπου πως μετά από 31 αγωνιστικές ακόμη δεν έχει βγάλει συμπέρασμα για το πραγματικό πρόσωπο της ομάδας του.

"Ο Ολυμπιακός έχει χάσει 13 φορές την πρώτη περίοδο σε 16 εντός έδρας αγώνες, έχει νικήσει μόνο τον Ερυθρό Αστέρα και έχει δύο ισόπαλα σκορ" είπε ο Γιάννης Φιλέρης στον Έλληνα προπονητή, που χαμογελούσε... Είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες πως ελλείψει αγώνων για τις εγχώριες διοργανώσεις πολλοί αθλητές του αντιμετωπίζουν ψυχολογικό πρόβλημα, μπαίνουν διστακτικοί, σκέφτονται περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε και αναγκάζονται να κυνηγούν για μεγάλες ανατροπές με αποτέλεσμα αυτό το μοτίβο να φθείρει τους πάντες στη διάρκεια της σεζόν.

Ο Μπαρτζώκας, πάντως, έδωσε την ατάκα που φαίνεται πως ήθελε ούτως ή άλλως να ρίξει στο τραπέζι για να προλειάνει το έδαφος σχετικά με όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Είπε πως ο Ολυμπιακός διαθέτει έναν καλό κορμό και τουλάχιστον τρεις ξένους που μπορούν να βοηθήσουν και του χρόνου, εννοώντας προφανώς τον Σακίλ ΜακΚίσικ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο, τον Χασάν Μάρτιν που επίσης δεσμεύεται με συμφωνία και τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ, τον overachiever αυτής της ομάδας, τον πιο φιλότιμο παίκτη που μπορεί να σταθεί σε δύο θέσεις, να μαρκάρει, να "χτυπήσει", να σκοράρει, να κυνηγήσει το επιθετικό ριμπάουντ και γενικώς να κάνει σχεδόν κάθε δουλειά σε έναν ικανοποιητικό βαθμό για τον συμπληρωματικό του ρόλο.

Ο 27χρονος Γάλλος είναι ικανός για το χειρότερο και το καλύτερο, μπορεί να ενθουσιάσει σε μια σειρά τεσσάρων-πέντε φάσεων και να τα κάνει όλα λάθος στις επόμενες τρεις, σίγουρα όμως κλείνει καλά τη σεζόν και αποδεικνύει ότι αξίζει να βρίσκεται και στο ρόστερ της επόμενης περιόδου. Πιο ώριμος, πιο έμπειρος, πιο συνεπής, θα γνωρίζει τον οργανισμό, θα έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Με 6.5 πόντους από 66% στο δίποντο, 31% στο τρίποντο και 86% στις βολές και με 3.1 ριμπάουντ ανά 17:31 σε 27 αγώνες, ο Ζαν-Σαρλ πέρασε φέτος από διάφορα στάδια. Από τα δίλεπτα και τα πεντάλεπτα στο ξεκίνημα της χρονιάς, από τα 25λεπτα και τα 30λεπτα πριν από μερικούς αγώνες και από τα DNP που όμως δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό του. Δεν είναι ο ημίψηλος που θα κάνει τη διαφορά, σίγουρα όμως μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετούς ρόλους και να υπηρετήσει το πλάνο του Μπαρτζώκα σε έναν οργανισμό που χρειάζεται και "εργάτες".

Στα τελευταία επτά ματς ο Ζαν Σαρλ έχει:

8.7 πόντους

25/32 δίποντα (78.1%)

4 ριμπάουντ

11 ranking

ανά 22.1 λεπτά

Με δεδομένο ότι ο Σάσα Βεζένκοβ κι ο Χασάν Μάρτιν θα βρίσκονται στο ρόστερ και με τον Γιώργο Πρίντεζη να συνεχίζει όπως όλα δείχνουν για ακόμη έναν χρόνο, ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από έναν ποιοτικό σέντερ για να κλείσει τη φροντ λάιν του την οποία θα συμπληρώνει ο Γάλλος. Από εκεί και πέρα, το "τουλάχιστον" που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας φαίνεται πως ήταν τυπικό καθώς ο Τσαρλς Τζένκινς κι ο Άαρον Χάρισον δεν έχουν θέση στο επόμενο ρόστερ, ενώ κι ο Οκτάβιους Έλις θα ψάξει για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ο Έλις άφησε ανάμεικτα συναισθήματα (5.7 πόντοι από 72.3% στο δίποντο και 77.3% στις βολές, 4.2 ριμπάουντ ανά 14:13 σε 30 αγώνες), είχε κάποιες καλές βραδιές και περισσότερες απογοητευτικές, σίγουρα δεν έδωσε το κάτι παραπάνω στο πλευρό του Χασάν Μάρτιν που θα πρέπει να θεωρηθεί το δεύτερο και όχι το πρώτο πεντάρι της επόμενης χρονιάς αν ο Ολυμπιακός θέλει να στοχεύσει στην οκτάδα. Υπήρξαν και κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές στα τελευταία ματς, κάποιες αντιδράσεις των συμπαικτών του, που έδειξαν ότι ο Αμερικανός δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θα αποχαιρετήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Κώστας Σλούκας, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης κι ο Κώστας Παπανικολάου παραμένουν, ο Σάσα Βεζένκοβ θα είναι το αστέρι στη θέση του πάουερ φόργουορντ, οι Νικολαΐδης - Κολοβέρος - Χρηστίδης θα βρίσκονται στο ρόστερ είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει Α1 για τον Ολυμπιακό, ο Κώστας Κουφός φαίνεται πως δεν έχει πείσει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν και από εκεί και πέρα ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το οποίο θα μιλήσουν αυτοί που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει.

Γενικώς, ο Μπαρτζώκας είπε αυτό που όλοι βλέπουν. Πως ο Ολυμπιακός έχει όντως έναν καλό κορμό, στον οποίο ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον τρεις πρωτοκλασάτοι παίκτες, ένας κόμπο γκαρντ, ένας σούτινγκ γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα και ένας σέντερ, ώστε οι Πειραιώτες να καλύψουν τις αδυναμίες που είχαν φέτος, αυτές τις αδυναμίες που δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν θέση στα playoffs.

Το σημαντικότερο για τον Μπαρτζώκα είναι οι τρεις αυτές θέσεις, οι τρεις αυτοί ρόλοι να δοθούν σε αθλητές με χαρακτήρα και παραστάσεις, αθλητές που θα αντέξουν στις δυσκολίες και δεν θα λυγίσουν, όπως ο ίδιος είπε, στην πρώτη "στραβή". Το γεγονός ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα, πάντως, δεν σημαίνει ότι η ενίσχυση θα γίνει άμεσα. Η αγορά δεν κινείται αυτή την εποχή, οι πρώτες επαφές/διαπραγματεύσεις γίνονται στη διάρκεια των Final Four, οπότε στο λιμάνι υπάρχει χρόνος για να βρεθεί η ρότα που θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός με στόχο να γυρίσει άμεσα στην ελίτ της Ευρώπης.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ