NBA

Χριστούγεννα τον Νοέμβριο

Ο LeBron James πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Λος Άντζελες Λέικερς τη σεζόν 2019/20
Ο LeBron James πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Λος Άντζελες Λέικερς τη σεζόν 2019/20 AP PHOTO/JOHN RAOUX

Η ψυχραιμία ΝΒΑ - Ενωσης Παικτών, το "καυτό" ξημέρωμα της 21ης Νοεμβρίου, τα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν στη Free Agency, η χασούρα του Αντετοκούνμπο, οι μεγάλες επιστροφές, ο Καμπάσο και το κομπόδεμα των ομάδων της EuroLeague. Ο Χάρης Σταύρου ετοιμάζεται για Χριστούγεννα τον Νοέμβριο.

Από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, μεσολαβούν 71 ημέρες. Από το φινάλε της σεζόν 2019/20 μέχρι την έναρξη της σεζόν 2020/21 θα έχουν περάσει δύο μήνες και δέκα ημέρες, διάστημα κατά περίπου 50% μικρότερο από το σύνηθες τετράμηνο-μαρτύριο που πρέπει να ζει ετησίως κάθε fan του ΝΒΑ, υπό κανονικές και όχι υπό τις παρούσες συνθήκες στον καιρό της πανδημίας.

Βέβαια αυτό το τετράμηνο-εφιάλτη το ζήσαμε μέσα στο 2020, από τις 11 Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου που οι ομάδες μετακόμισαν στη "φούσκα" του Ορλάντο για να ολοκληρώσουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον (χωρίς κρούσμα) την περασμένη περίοδο. Όπως κι αν έχει, η μικρή αναμονή για τη μετάβαση από τη μία σεζόν στην άλλη μοιάζει με δώρο για τους μπασκετόφιλους και ειδικά για τους ξενύχτηδες που ούτε τον ύπνο τους βρήκαν, ούτε ΝΒΑ έχουν για να παρακολουθήσουν.

Η ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΣΤΑΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

Η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ημερών ήταν η συμφωνία ανάμεσα στην NBPA και τη Λίγκα για να αποφευχθεί το σπάσιμο της συλλογικής σύμβασης εργασίας (CBA) που θα οδηγούσε σε lockout διαρκείας. Με δεδομένο ότι στη σεζόν 2019/20 χάθηκαν 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια (συγκριτικά με τη σεζόν 2018/19 και με τις εκτιμήσεις/προβλέψεις που είχαν γίνει), πολλοί περίμεναν ότι και οι δύο πλευρές θα "μουλαρώσουν" για να σώσουν όσα περισσότερα μπορούσαν να σώσουν.

Οι ιδιοκτήτες των 30 οργανισμών ήθελαν ένα συμμάζεμα από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και τι θα αφήσει πίσω της όταν καταπολεμηθεί, οι παίκτες από την πλευρά τους δεν έδειχναν διάθεση για μειώσεις της τάξης του 25%-30%. Τελικά οι διαδοχικές παρατάσεις στο δικαίωμα του opt-out βοήθησαν και τις δύο μεριές να βάλουν νερό στο κρασί τους, να μη λειτουργήσουν εν βρασμώ και να αντιληφθούν ότι ο στόχος τους ήταν κοινός: να μη βουλιάξουν όλοι μαζί.

Υπήρξαν superstars που άθελα ή ηθελημένα απείλησαν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες του Κομισάριου, Άνταμ Σίλβερ, στο τέλος της ημέρας όμως επικράτησε η λογική. Η σεζόν θα εκκινήσει στις 22 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που, θεωρητικά πάντα, θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου του 2021. Το ΝΒΑ δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τη χρονιά για να συμμετάσχουν οι αθλητές του στο ολυμπιακό τουρνουά, αυτό μοιάζει μακρινό κι ανέφικτο, αλλά γιατί τα τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν τα δικαιώματα Λίγκας κι Αγώνων δεν θέλουν να τρακάρουν τα δύο γεγονότα.

Τι κατάφεραν NBA και NBPA; Να μείνει το salary cap στο ίδιο ποσό, ελαφρώς πάνω από τα 109 εκατομμύρια και να εξασφαλισθεί μια αύξηση ανάμεσα στο 3% και το 10% ετησίως για τις επόμενες σεζόν. Να γίνει το 2020 NBA Draft στις 18 Νοεμβρίου, να ανοίξει η Free Agency την 20η Νοεμβρίου (01:00 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της 21ης) και τα training camps την 1η Δεκεμβρίου, με την πρεμιέρα της σεζόν στις 22 Δεκεμβρίου και με πρόγραμμα 72 αγώνων στην κανονική περόδο που θα διαρκέσει έως τα μέσα-τέλη Μαΐου. Όλα αυτά επισημοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, με ομόφωνη απόφαση στο Board of Governors.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Με το salary cap να παραμένει στα ίδια επίπεδα, οι 30 οργανισμοί της Λίγκας πήραν μια βαθιά ανάσα. Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να επενδύσει, να βελτιώσει τα ρόστερ, το tanking δεν είναι πλέον της μόδας, δεν υπάρχει δα κι ο επόμενος ΛεΜπρόν Τζέιμς σε λύκεια και πανεπιστήμια, υπάρχει μόνο η επόμενη μέρα και πλέον άπαντες έχουν συνειδητοποιήσει πως στην εποχή μας σημασία έχει το σήμερα, ούτε καν το αύριο, πόσω μάλλον το... μεθαύριο.

Από τη 01:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου περιμένουμε δράση, βέβαια οι πραγματικά σημαντικοί free agents δεν είναι φέτος πολλοί.

Υπάρχουν περιπτώσεις καλών γκαρντ (Φρεντ ΒανΒλίτ, Γκόραν Ντράγκιτς, Τζόρνταν Κλάρκσον, Μπριν Φορμπς, Άλεξ Μπερκς, Φουρκάν Κορκμάζ, Ρέτζι Τζάκσον), καλών σουτέρ (Μάρκο Μπελινέλι, Τζο Χάρις, Ντανίλο Γκαλινάρι, Ντάβις Μπέρτανς), καλών βετεράνων (Τζέι Κράουντερ, Μοντρέζλ Χάρελ, Καρμέλο Άντονι, Ντουάιτ Χάουαρντ, Πολ Μίλσαπ, Μαρκ Γκασόλ, Σερτζ Ιμπάκα, Χασάν Γουάιτσαϊντ, Τρίσταν Τόμπσον, Ματ Ντελαβεντόβα, ΝτεΜάρι Κάρολ, Τζεφ Γκριν, Τάμπο Σεφολόσα) και... περίεργων τύπων με σημαντικό potential (Μάρκους και Μαρκίφ Μόρις, Τζος Τζάκσον, Ντίον Γουέιτερς), υπάρχουν χρήσιμοι ρολίστες (Τζεφ Τιγκ, Κεντ Μπέιζμορ, Έβαν Τέρνερ, Μέισον Πλάμλι, Ντι Τζέι Όγκουστιν, Πατ Κόνατον, Άρον Μπέινς, Άλεξ Λεν, Νέρλενς Νοέλ, Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς, Τζαλίλ Οκαφόρ).

Κρατήστε το όνομα του Κρίστιαν Γουντ...

Δεν υπάρχει πάντως ένας Κέβιν Ντουράντ, ένας Κουάι Λέοναρντ, ένας Άντονι Ντέιβις (θα κάνει opt-out και στη συνέχεια θα υπογράψει νέο deal με τους Λέικερς).

Τα κουκιά είναι μετρημένα, ακόμη κι έτσι όμως οι ομάδες που θέλουν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός θα προσπαθήσουν να πάρουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά κι ας πρέπει να πληρώσουν υπεραξία. Την ίδια στιγμή θα προσπαθούν να φρεσκάρουν τα ρόστερ τους και με ανταλλαγές. Υπάρχουν οργανισμοί, όπως οι Νικς, που θα δεχθούν ένα "βαρύ" συμβόλαιο σαν αυτό του Αλ Χόρφορντ, υπάρχουν κι άλλοι που ξέρουν ότι χωρίς trades θα είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν για άλλη μία σεζόν.

Όσο για "μάχες" για τα μάτια restricted free agents, τα πράγματα εκεί είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο Μπράντον Ίνγκραμ θα μείνει στους Πέλικανς και πίσω του υπάρχουν ελάχιστες ελκυστικές περιπτώσεις. Οι καλύτερες είναι αυτές των Μπόγκταν Μπογκντάνοβιτς - Ντάριο Σάριτς, όποιος δώσει τα περισσότερα θα τους αποκτήσει. Ο Μαλίκ Μπίσλι θα βρισκόταν σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει μάλλον θα αποθαρρύνουν πολλούς General Managers.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Σημαντικότερες από κάθε συμφωνία και πιθανότατα από κάθε ανταλλαγή (εκτός αν παραχωρηθεί ο Έρικ Μπλέντσο από τους Μπακς και πανηγυρίζουν μαζί Ελλάδα - Μιλγουόκι), θα είναι οι επιστροφές μεγάλων σταρ που έλειψαν τη σεζόν 2019/20.

Θα δούμε για πρώτη φορά τον Κέβιν Ντουράντ με τη φανέλα των Μπρούκλιν Νετς, ενάμιση χρόνο μετά από τη συμφωνία του μαζί τους. Θα δούμε στο πλευρό του τον Καϊρί Ίρβινγκ και στην άκρη του πάγκου τον Στιβ Νας με τους Μάικ Ντ' Αντόνι, Ίμε Γιουντόκα, Αμάρ'ε Στάνταμαϊρ δίπλα του.

Θα δούμε τον Κλέι Τόμπσον επίσης μετά από ενάμιση χρόνο, θα δούμε τον Στεφ Κάρι ξανά υγιή, να παίζει με τους Άντριου Γουίγκινς - Ντρέιμοντ Γκριν δίπλα του και με τον νεαρό που οι Γουόριορς θα αποκτήσουν στο νούμερο 2 του Draft.

Θα δούμε τον Ντοκ Ρίβερς να προπονεί τους Σίξερς και όχι τους Κλίπερς, θα δούμε τον Τζον Γουόλ να επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στη σύνθεση των Γουίζαρντς που αρνούνται να βγάλουν σε δημοπρασία τον Μπράντλι Μπιλ, θα δούμε τον Ζάιον Γουίλιαμσον στη δεύτερη χρονιά της καριέρας του με νέο προπονητή στη Νέα Ορλεάνη τον Σταν Βαν Γκάντι, θα δούμε τον Κρις Πολ πιθανότατα σε νέα ομάδα και όχι στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, θα δούμε και τον ΝτεΜάρκους Κάζινς σε νέα ομάδα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΧΑΣΟΥΡΑ

Από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 που το Sport24.gr ανέλυσε τα δεδομένα της μεγαλύτερης επέκτασης στην ιστορία του ΝΒΑ μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά. Το salary cap έμεινε στα 109 εκατομμύρια, η εκτόξευσή του ανακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας και της κόντρας με την Κίνα, ακόμη κι έτσι όμως το supermax συμβόλαιο που θα πάρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από τους Μπακς θα προκαλεί ίλιγγο.

Με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει το salary cap της μεθεπόμενης σεζόν (2021/22), αλλά με επίσης δεδομένο ότι θα αυξηθεί σε ένα ποσοστό μεταξύ του 3% (112 εκατομμύρια) και του 10% (121 εκατομμύρια), δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το συνολικό ποσό που θα πάρει ο Greek Freak έως το καλοκαίρι του 2026. Θα βρίσκεται πάντως ανάμεσα στα 228 και τα 244 εκατομμύρια, με την χασούρα να κυμαίνεται μεταξύ των 10 και των 26 εκατομμυρίων σε βάθος χρόνου.

Πιστός στους Μπακς, ο Αντετοκούνμπο έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα ακριβώς μετά από τον αποκλεισμό από τους Μαϊάμι Χιτ στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας και όλα δείχνουν πως η υπόθεσή του θα κλείσει μόλις οι κανόνες του ΝΒΑ επιτρέψουν στις δύο πλευρές να δώσουν επίσημα τα χέρια.

Για την ιστορία, το maximum συμβόλαιο που θα έχει το δικαίωμα να υπογράψει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ΝΒΑ ο Γιάννης το καλοκαίρι του 2021 θα ξεπερνάει μετά βίας τα 160 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

"Φούσκα" δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά, για ολόκληρη κανονική περίοδο. Η "φούσκα" του Ορλάντο κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια κι ο Άνταμ Σίλβερ ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσει αυτή την εμπειρία, όσο επιτυχημένο κι αν ήταν το project που εκπόνησε με τους συνεργάτες του και φιλοξενήθηκε για τέσσερις μήνες στη Disney World. Το ΝΒΑ θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες με τα training camps και με ένα τεράστιο πλάνο για να αποφύγει, όσο αυτό είναι δυνατό, την πανδημία.

Ήδη οι αρένες σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ εξοπλίζονται με φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας για τον εξαερισμό και την κυκλοφορία καθαρού αέρα στο εσωτερικό τους, ενώ τουλάχιστον το πρώτο διάστημα δεν θα δούμε κόσμο στις εξέδρες. Θα υπάρχουν μερικοί οπαδοί, κυρίως χορηγοί και κάτοχοι ακριβών πακέτων στις σουίτες, οι οποίες θα έχουν πληρότητα από 25% έως 50%, ανάλογα με την εκάστοτε πολιτεία και ελάχιστοι ακόμη συγγενείς των αθλητών θα κάθονται περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου.

Όποιος βρίσκεται στο γήπεδο θα είναι αναγκασμένος να φοράει μάσκα σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του σε αυτό, ενώ οι ομάδες θα εξηγήσουν στους παίκτες τους τη σημασία της μετάβασης από την κατοικία τους στο προπονητικό κέντρο, το γήπεδο ή το αεροδρόμιο. Οι ομάδες του ΝΒΑ χρησιμοποιούν πτήσεις τσάρτερ, έχουν δικά τους αεροπλάνα στη διάρκεια της σεζόν, οπότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξουν την υγιεινή, την απολύμανση και την αποστείρωσή τους πριν και μετά από κάθε πτήση.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν παίκτες που θα μολυνθούν, θεωρείται επίσης δεδομένο ότι πολλοί προπονητές θα εκτεθούν στον κίνδυνο, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα και σε αυτήν θα πρέπει άπαντες να προσαρμοστούν μέχρι να φτάσει στην αγορά το εμβόλιο και να καταπολεμηθεί η πανδημία που έχει σαρώσει τον κόσμο τους τελευταίους 11 μήνες.

Ο ΚΑΜΠΑΣΟ, Η EUROLEAGUE ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ

Είναι τόσα αυτά που περιμένουμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Αλεξέι Ποκουσέβσκι που όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί προς τα τέλη του πρώτου γύρου του 2020 NBA Draft, λίγοι όμως έχουν καταλάβει ότι η Ευρώπη θα μπει και αυτή σε μια κατάσταση ανακατατάξεων.

Ο Φακούντο Καμπάσο έχει ετοιμάσει βαλίτσες και φαίνεται πως η Μινεσότα ua είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, με αποτέλεσμα η Ρεάλ Μαδρίτης να αναζητά τον αντικαταστάτη του με αρκετά χρήματα από την πρώτη (από τις τέσσερις) δόση των 6.000.000 δολαρίων που προβλέπει το buy-out του Αργεντινού. Δύσκολα θα δούμε άλλον παίκτη να αποχαιρετά τα μέρη μας, οι Μίτσιτς - Λάρκιν θα μείνουν στην Αναντολού Εφές, ο Μάικ Τζέιμς δεν σκέφτεται πια το ΝΒΑ και έχει νέο ηγεμονικό συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι Σενγκέλια - Μιλουτίνοβ επίσης, φαίνεται απίθανη ενδεχόμενη αποχώρηση για τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, με τη Free Agency να είναι φέτος αρκετά σύντομη (η συντριπτική πλειοψηφία των κινήσεων θα γίνει από τις 20 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου που ξεκινούν τα training camps), θα είναι δεκάδες οι καλοί παίκτες που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτή τη φορά δεν θα έχουν καιρό μπροστά τους, θα πρέπει να πάρουν άμεσες αποφάσεις και οι ομάδες της EuroLeague που έχουν σκεφθεί έξυπνα και έχουν κρατήσει ένα σημαντικό ποσό για ενίσχυση τον χειμώνα, θα βρουν σπουδαίες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, ο Φουρκάν Κορκμάζ θα ήταν μια καταπληκτική περίπτωση για τη Φενέρμπαχτσε, ο Τζέι Τζέι Μπαρέα έχει πει ότι σκέφτεται και τη σύνταξη και την Ευρώπη γνωρίζοντας ότι οι Μάβερικς δεν σκοπεύουν να του προσφέρουν νέα συμφωνία, η Μπαρτσελόνα έχει εδώ και καιρό στο στόχαστρό της τον Μαρκ Γκασόλ και η Αρμάνι Μιλάνο τον Μάρκο Μπελινέλι. Ο Μάριο Χεζόνια δύσκολα θα βρει κάτι σημαντικό στο ΝΒΑ, ψηλοί σαν τον Ιάν Μαχίνμι, τον Τζον Χένσον και τον Νοά Βόνλε δεν θα προκαλέσουν εντύπωση αν έρθουν στα μέρη μας για να "βγάλουν" τη χρονιά.

Με απλά λόγια, το ΝΒΑ επιστρέφει και όλα μοιάζουν πιο όμορφα...

TAGS NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ