ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Χρονιά αποδείξεων για τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκεπτικός, σε ματς Γκρίζλις - Μπακς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκεπτικός, σε ματς Γκρίζλις - Μπακς AP PHOTO/BRANDON DILL

Το Depth Chart, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Μπακς, η πρόβλεψη για την όγδοη σεζόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο παίκτης που θα λατρέψουν και εκείνοι που χρειάζονται στο Μιλγουόκι, η προπονητική κατεύθυνση, το μισθολόγιο και τα περιθώρια για ένα μεγάλο trade. Ο Χάρης Σταύρου αναλύει τα Ελάφια εν όψει της σεζόν 2020/21.

Η πιο σύντομη offseason ολοκληρώθηκε. Οι 30 ομάδες του ΝΒΑ δεν βρίσκονται στο ίδιο σημείο εκκίνησης, κάποιες έχουν να παίξουν μπάσκετ δύο μήνες, κάποιες άλλες δεν έχουν δώσει επίσημο αγώνα από τον περασμένο Μάρτιο, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα στην εποχή της πανδημίας και ο κορονοϊός όσο επικίνδυνος κι αν είναι, δεν μπορεί να βάλει λουκέτο στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του κόσμου η οποία επιστρέφει στην καθημερινότητά μας.

Οι Μπακς μπαίνουν για τρίτη σερί σεζόν με στόχο τον πρωταθλητισμό, δεν έκαναν τις κινήσεις που ήθελαν και είχαν σχεδιάσει, κράτησαν όμως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι κι αυτός είναι από μόνος του ένας θρίαμβος που τους επιτρέπει να ονειρεύονται, να μένουν στην ελίτ, αλλά να έχουν όλο και περισσότερη πίεση για να πετύχουν. Τι θα δούμε από τα Ελάφια στην περίοδο 2020/21; Το Sport24.gr αναλύει κάθε πτυχή της ομάδας του Greek Freak που είναι έτοιμος για το τρίτο βραβείο MVP.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ, ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ DEPTH CHART

1. Κρις Μίντλετον $33.051.724
2. Γιάννης Αντετοκούνμπο $27.528.088
3. Τζρου Χόλιντεϊ $25.876.111
4. Μπρουκ Λόπεζ $12.697.675
5. Ντι Τζέι Όγκουστιν $6.666.666
6. Πατ Κόνατον $4.938.272
7. Ντι Τζέι Γουίλσον $4.548.280
8. Μπόμπι Πόρτις $3.623.000
9. Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο $3.044.160
10. Μπριν Φορμπς $2.337.145
11. Θανάσης Αντετοκούνμπο $1.701.593
12. Τόρι Κρεγκ $1.620.564
13. Τζόρνταν Νουόρα $898.310
14. Σαμ Μέριλ $898.310
15. - -
Two-Way Τζέιλεν Άνταμς
Two-Way Μαμάντι Ντιακίτε

ΣΥΝΟΛΟ $129.428.998

Με την υποχρέωση να πληρώσουν ακόμη 3.169.348 δολάρια στον Τζον Λουρ, το συμβόλαιο του οποίου είχαν στρετσάρει και ακόμη 1.865.546 στον Λάρι Σάντερς, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οι Μπακς φτάνουν τα 134.5 εκατομμύρια δολάρια στη σεζόν.

Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν χώρο για να πάρουν 15ο παίκτη, δεν έχουν χώρο για να δώσουν ούτε καν το minimum των βετεράνων με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη χρονιά χωρίς 15ο συμβόλαιο.

PG: Τζρου Χόλιντεϊ, Ντι Τζέι Όγκαστιν, Τζέιλεν Άνταμς *

SG: Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Μπριν Φορμπς, Σαμ Μέριλ

SF: Κρις Μίντλετον, Τόρι Κρεγκ, Πατ Κόνατον, Θανάσης Αντετοκούνμπο

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ντι Τζέι Γουίλσον, Τζόρνταν Νουόρα, Μαμάντι Ντιακίτε *

C: Μπρουκ Λόπεζ, Μπόμπι Πόρτις

* Two-Way Contracts

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ

Η άμυνα στη ρακέτα θα είναι ξανά elite επιπέδου. Ο Λόπεζ είναι ο ιδανικός σέντερ για τον Αντετοκούνμπο, τόσο γιατί ο Γιάννης στέλνει μετά από close-out τον αντίπαλό του πάνω σε τοίχο στο ζωγραφιστό για να νιώσει διπλή απειλή στην εκτέλεση, όσο κι επειδή ο ευθυτενής ψηλός σουτάρει καλά από την περιφέρεια και μπορεί να ανοίξει το γήπεδο για να πηγαίνει ο Αντετοκούνμπο κατά μέτωπο προς το αντίπαλο καλάθι.

Ο Λόπεζ έπεσε πέρυσι από το 36.5% στο 31.4% στο τρίποντο, δεν είναι αξιόπιστος ριμπάουντερ, είναι όμως σπουδαίος μπλοκέρ (2.4 ανά αγώνα) και στα χρήματά του μάλλον δεν υπάρχει ιδανικότερος γι' αυτόν τον ρόλο και γι' αυτή την ομάδα. O Νίκολα Βούτσεβιτς θα μπορούσε να θεωρηθεί upgrade σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού, στο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση και στο ριμπάουντ, όχι όμως στο κομμάτι της άμυνας, ενώ έχει και διπλάσιο συμβόλαιο.

Μπρουκ Λόπεζ και Γιάννης Αντετοκούνμπο κλείνουν δυναμικά την ρακέτα των Μιλγουόκι Μπακς
Μπρουκ Λόπεζ και Γιάννης Αντετοκούνμπο κλείνουν δυναμικά την ρακέτα των Μιλγουόκι Μπακς AP PHOTO/CARLOS OSORIO


Οι Μπακς θα είναι καλοί και στην πίεση στην μπάλα. Η πεντάδα των Χόλιντεϊ, ΝτιΒιντσέντζο, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Λόπεζ είναι πιθανότατα η καλύτερη σε όλο το ΝΒΑ, με τον πρώτο να θεωρείται αν όχι ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός της Λίγκας, σίγουρα ο καλύτερος μαζί με τον Μάρκους Σμαρτ και τον Πάτρικ Μπέβερλι. Μπορεί να μαρκάρει από το ένα έως το τέσσερα, είναι τρομερά ανταγωνιστικός, λατρεύει να βρίσκει ρυθμό μέσα από την άμυνα, δεν φοβάται την επαφή, θα διαβάσετε αναλυτικά για την περίπτωσή του στη συνέχεια του κειμένου.

Σημαντικό στοιχείο ότι στον πάγκο προστέθηκαν δύο παίκτες με ένταση και φλόγα, δύο αθλητές που θα έχουν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν τις καριέρες τους στο Μιλγουόκι. Ο Τόρι Κρεγκ είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί να σταθεί στο 2 και στο 3, είτε ως starter είτε ως αναπληρωματικός, του αρέσει να αναλαμβάνει τον κορυφαίο περιφερειακό σκόρερ της αντίπαλης ομάδας και θα τον δούμε να περνάει αρκετό χρόνο σε σταρ όπως ο Κάρι, ο Λίλαρντ, ο Χάρντεν, ο Μπούκερ και ο Μίτσελ.

Ο Μπόμπι Πόρτις την εποχή που αγωνιζόταν στους Νιου Γιορκ Νικς
Ο Μπόμπι Πόρτις την εποχή που αγωνιζόταν στους Νιου Γιορκ Νικς AP PHOTO/JOHN RAOUX

Ο Μπόμπι Πόρτις, από την άλλη, είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, στιγματίστηκε όταν έσπασε το πρόσωπο του Νίκολα Μίροτιτς στους Σικάγο Μπουλς και ψάχνει εδώ και χρόνια την εξιλέωση, θα παίζει και στις δύο θέσεις της φροντ λάιν, θα είναι σκληρός, θα σκοράρει από κοντινή, μέση και μακρινή απόσταση, θα κάνει δυναμικά φάουλ και σίγουρα θα είναι πιο ευέλικτος από τους Ιλιασόβα - Ρόμπιν Λόπεζ που δεν βοήθησαν πέρυσι και στα playoffs ήταν εκτός πλάνων.

Οι Μπακς είναι ομάδα με κίνητρο, με παίκτες που έχουν κουραστεί από τις αποτυχίες. Από τον Γιάννη και τον Μίντλετον, μέχρι τον Όγκαστιν, τον Λόπεζ και όσους βρίσκονται γύρω τους. Ξέρουν τις δυνατότητές τους, είναι σοβαροί, δουλεύουν σκληρά και μετά από δύο σεζόν στις οποίες είχαν το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή (και σε όλο το ΝΒΑ πέρυσι), θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για αποτυχία, χρόνος για χάσιμο.

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ

Τους λείπει ένας πραγματικά καλός σούτινγκ γκαρντ. Ο ΝτιΒιντσέντζο τραυματίστηκε στη ρούκι σεζόν του, έκανε μια καλή χρονιά πέρυσι (9.2 πόντοι από 56.7% στο τρίποντο, 33.6% στο τρίποντο και 73.3% στις βολές, μαζί με 4.8 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα), δεν είναι κακός παίκτης, σίγουρα όμως το γεγονός ότι βρέθηκε σε πακέτο ανταλλαγής για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς τον έχει "πληγώσει" και για ομάδα που θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου μάλλον δεν έχει το πείσμα και την αποφασιστικότητα για να κάνει τη διαφορά.

Ο Μπριν Φορμπς, από την άλλη, προέρχεται από δύο εξαιρετικές σεζόν με τους Σπερς (11.5 πόντοι από 40.8% στο τρίποντο ανά 26.7 λεπτά συμμετοχής σε 145 αγώνες με 143 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα), όμως στο Σαν Αντόνιο δεν τον κράτησαν γιατί αποφάσισαν να βρουν κάτι καλύτερο, κάτι πιο αξιόπιστο αμυντικά. Καταπληκτικός σουτέρ, ειδικά σε καταστάσεις catch-and-shoot είναι από τους κορυφαίους στο ΝΒΑ, κάτω του μετρίου αμυντικός, δεν θα είναι εύκολο να κρύψει ο Μπουντενχόλζερ αυτή την αδυναμία του ειδικά από τη στιγμή που προκάτοχός του ήταν ο Γουέσλι Μάθιους.

Ο Μπριν Φορμπς στη θητεία του στους Σαν Αντόνιο Σπερς
Ο Μπριν Φορμπς στη θητεία του στους Σαν Αντόνιο Σπερς AP PHOTO/MATT SLOCUM

ΝτιΒιντσέντζο και Φορμπς δεν είναι high volume σκόρερς, δεν θα τους δούμε δηλαδή να έχουν έναν μέσο όρο 16-18-20 πόντων, ενώ ούτε ως έκτοι παίκτες μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν ρόλο σαν αυτόν που είχαν τα τελευταία χρόνια ο Λου Γουίλιαμς κι ο Τζαμάλ Κρόφορντ. Όσο για τον προπονητή; Θα διαβάσετε αναλυτικά στη συνέχεια του κειμένουν, σίγουρα όμως η αδυναμία του Μπουντενχόλζερ να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα είναι μια κατάσταση που μέχρι σήμερα έχει πονέσει τους Μπακς.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Δύο είναι τα σημαντικά κενά στο ρόστερ των Ελαφιών. Οι average επιλογές για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ, όπως ήδη διαβάσατε και η έλλειψη ενός backup ψηλού.

Προφανώς η συζήτηση θα ήταν διαφορετική αν στο Μιλγουόκι είχαν πάρει τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, έναν πλήρη παίκτη που έμοιαζε με το ιδανικό συμπλήρωμα γι' αυτή την ομάδα. Καλός σκόρερ, καλός σουτέρ, καλός χειριστής της μπάλας, στην πιο παραγωγική του ηλικία, ανταγωνιστικός, αξιόλογος αμυντικός, δεν έχει κάποια χτυπητή αδυναμία ο Σέρβος, που όμως προτίμησε να πάρει μερικά εκατομμύρια περισσότερα από τους Χοκς, ομάδα που σίγουρα βρίσκεται αρκετά πίσω από τους Μπακς.

Είναι δεδομένο ότι στο Μιλγουόκι παρακολουθούν την αγορά και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα upgrade στη θέση δύο, εξίσου σημαντική θα είναι όμως και μια προσθήκη στη φροντ λάιν καθώς πίσω από τους Αντετοκούνμπο - Λόπεζ υπάρχει μόνο ένας αξιόλογος ψηλός. Ο Μπόμπι Πόρτις θα παίζει και στο 4 και στο 5, είδαμε στα φιλικά ότι άλλαζε αρχικά τον Λόπεζ και έπαιζε αρκετά και με τον Γιάννη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χρονιά μπορεί να βγει με μόλις τρεις παίκτες στη ρακέτα.

Γουίλσον και Νουόρα δεν είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά, ο Μαμάντι Ντιακίτε είναι άγουρος στα 23 του και οι Μπακς θα έχουν απέναντί τους στην Ανατολική Περιφέρεια ομάδες όπως οι Νετς των ΝτιΆντρε Τζόρνταν - Τζάρετ Άλεν, οι Χιτ των Αντεμπάγιο - Ολίνικ, οι Σίξερς των Εμπίντ - Χάουαρντ που θα τους βάλουν πολύ δύσκολα στη ρακέτα. Το πως μπορούν τα Ελάφια να ενισχυθούν, θα το διαβάσετε στη συνέχεια.

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ

Ο Έρικ Μπλέντσο δεν ήταν κακός παίκτης. Βοήθησε σημαντικά τους Μπακς στην τριετία του στο Μιλγουόκι, ήταν εξαιρετικός στις κανονικές περιόδους (16.3 πόντοι από 55.5% στο δίποντο, 33.9% στο τρίποντο, 78% στις βολές, μαζί με 4.4 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 2.5 λάθη ανά 29.3 λεπτά σε 210 αγώνες), άριστος επαγγελματίας, αγαπητός και σημαντικό κομμάτι της αμυντικής επιτυχίας που είχε η ομάδα καθώς λειτουργούσε ως πρώτη γραμμή κρούσης πριν οι αντίπαλοι πέσουν στα δόντια των Αντετοκούνμπο - Λόπεζ.

Αποδείχθηκε όμως ότι δεν ήταν αυτός που είχε ανάγκη το Μιλγουόκι στα playoffs.

Ο Τζρου Χόλιντεϊ σε φάση από αγώνα των Νιου Ορλίανς Πέλικανς
Ο Τζρου Χόλιντεϊ σε φάση από αγώνα των Νιου Ορλίανς Πέλικανς AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI


Ο Τζρου Χόλιντεϊ τον αντικατέστησε και η αλήθεια είναι ότι δεν θα είναι εύκολο να ξεπεράσει τον προκάτοχό του, σίγουρα όμως έχει το ταλέντο, τις ικανότητες και τον χαρακτήρα για να προσφέρει πολλά περισσότερα σε βάθος χρόνου από τον Μπλέντσο. Το σημαντικό είναι να προσαρμοστεί σε ένα σύνολο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Αντετοκούνμπο - Μίντλετον, να λειτουργήσει ως τρίτη ή και τέταρτη επιλογή στο σκοράρισμα και να παραμείνει υγιής.

Τα τελευταία τρία χρόνια και σε σύνολο 209 αγώνων κανονικών περιόδων, ο Χόλιντεϊ είχε 19.7 πόντους από 54% στο δίποντο, 34% στο τρίποντο και 76% στις βολές, μαζί με 4.7 ριμπάουντ, 6.8 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και σχεδόν ένα μπλοκ ανά 35.6 λεπτά. Θα ανοίγει το γήπεδο ακόμη περισσότερο, δεν είναι παίκτης που η αντίπαλη ομάδα θα αφήσει ελεύθερο στην περιφέρεια, μπορεί να παίξει σε τρεις θέσεις, μαρκάρει οποιονδήποτε, "διαβάζει" τις πάσες και τις κόβει, βάζει τα χέρια του στη μπάλα.

Δείτε τι μπορεί να κάνει ο Χόλιντεϊ στην άμυνα

Είναι όλα αυτά αρκετά για να τον αγαπήσουν στο Μιλγουόκι, να τον αγαπήσουν οι fans των Μπακς και να ανέβει η ομάδα επίπεδα; Αν μιλάμε για την κανονική περίοδο, μάλλον όχι, ο Μπουντενχόλζερ θα διεκδικούσε την πρώτη θέση στην Ανατολή και το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ και με τον Μπλέντσο. Το θέμα είναι τα playoffs κι εκεί ο Χόλιντεϊ μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά με την έντασή του, μπορεί να λειτουργήσει, κατά κάποιον τρόπο, ως ο Τζίμι Μπάτλερ των Μπακς. Δεν είναι παίκτης που απαιτεί, είναι όμως ένας σκληροτράχηλος γκαρντ με μεγαλύτερο ταβάνι από εκείνο του προκατόχου του, ισορροπημένος χαρακτήρας και πολύ ανταγωνιστικός. Πρέπει βέβαια να το αποδείξει.

Για τον Πόρτις έχετε ήδη διαβάσει, αναφορά αξίζει και στην περίπτωση του Ντι Τζέι Όγκαστιν που έχει βρεθεί στο παρελθόν σε ομάδα πρωταθλητισμού (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ τη διετία 2014-2016), αλλά στη σκιά του Ράσελ Γουέστμπρουκ δεν ήταν εύκολο να "επιβιώσει". Στα 33 του παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο, μπορεί να σταθεί ως starter (τη σεζόν 2018/19 είχε 11.7 πόντους από 42.1% στο τρίποντο και 86.6% στις βολές, 2.5 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ ανά 28 λεπτά σε 81/81 ματς με το Ορλάντο), μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια ως αναπληρωματικός με το περιφερειακό και με το mid-range σουτάκι του, είναι καταπληκτικός χαρακτήρας και συμπαίκτης, έχει ηγετικά προσόντα και σε αυτόν τον ρόλο είναι ο καλύτερος που μπορούσαν να βρουν οι Μπακς.

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΝΤΕΝΧΟΛΖΕΡ

Είπαμε ότι λείπει ένας πρωτοκλασάτος σούτινγκ γκαρντ, όμως ο Μπουντενχόλζερ μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα σχήματα -όχι αναγκαστικά στην αρχική πεντάδα- ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγώνα. Δεν είναι προπονητής που προσαρμόζει το παιχνίδι του στον αντίπαλο, σίγουρα όμως έχει επιλογές ακόμη και σε αυτό το ρόστερ και σε αυτό το ροτέισον των 10-11 παικτών.

Η λογική λέει ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν θα δούμε πεντάδα με τους Χόλιντεϊ - ΝτιΒιντσέντζο - Μίντλετον - Γιάννη - Λόπεζ. Αν αυτό το σχήμα δεν "τσουλήσει" και εντοπιστεί πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ, τότε ο Φορμπς θα μπει στην πεντάδα. Αν αυτό το σχήμα αντιμετωπίσει αμυντικά προβλήματα, τότε δεν αποκλείεται να δούμε είτε σχήμα με τους Όγκαστιν - Χόλιντεϊ - Μίντλετον - Γιάννη - Λόπεζ, είτε πεντάδα με τους Χόλιντεϊ - Κρεγκ - Μίντλετον - Γιάννη Λόπεζ.

Ο προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ
Ο προπονητής των Μιλγουόκι Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ Ⓒ 2020 DAVID ZALUBOWSKI/ASSOCIATED PRESS

Είναι πολύ πιθανό πηγαίνοντας προς τα playoffs οι Μπακς να δώσουν πολλά λεπτά σε μια πεντάδα με τους Όγκαστιν - Χόλιντεϊ - Μίντλετον - Γιάννη - Λόπεζ και με αυτό το σχήμα να τους δούμε να μπαίνουν στην post season, τα δεδομένα φυσικά μπορούν να αλλάξουν. Είτε με τη βελτίωση των ΝτιΒιντσέντζο - Φορμπς - Κρεγκ, είτε με την απόκτηση ενός σούτινγκ γκαρντ ή ενός πόιντ γκαρντ που θα κάνει τη διαφορά και θα σπρώξει τον Χόλιντεϊ στο δύο. Μπορεί και εκεί να παίξει ο έμπειρος γκαρντ, με την ίδια άνεση και με την ίδια αποτελεσματικότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Στη φροντ λάιν τα πράγματα είναι, πάντως, πολύ συγκεκριμένα. Ο Πόρτις θα παίζει πολλά λεπτά, ίσως και να ξεπεράσει τα 26-28, με το μεγάλο ερώτημα να είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας εκ των Αντετοκούνμπο - Λόπεζ δεν είναι διαθέσιμος. Εκεί η λογική λέει πως ο Μίντλετον θα ανεβαίνει στο τέσσερα, ο Κρεγκ θα μπαίνει στο τρία και οι Μπακς θα προχωρούν με αλχημείες μέχρι να βρουν άλλο ένα κορμί για να ανταπεξέλθουν στον φετινό μαραθώνιο.

ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ TRADE Ή ΕΝΊΣΧΥΣΗ

Ανταλλαγή που θα στείλει σούπερσταρ στο Μιλγουόκι, δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον. Ούτως ή άλλως οι παίκτες που υπέγραψαν πρόσφατα δεν μπορούν να παραχωρηθούν έως τον Φεβρουάριο.

Προτεραιότητα για τον Τζον Χορστ είναι η παραχώρηση του Ντι Τζέι Γουίλσον ώστε να ανοίξει ένα ποσό κοντά στα 4.5 εκατομμύρια δολάρια, που μπορεί να διατεθεί είτε για έναν, είτε για δύο παίκτες με το minimum των βετεράνων, ωστόσο ποιος θα πάρει έναν παίκτη που δεν έχει δείξει ότι μπορεί να καθιερωθεί στο ΝΒΑ, χωρίς κάποιο/α draft pick;

Πιθανή παραχώρηση του Κρις Μίντλετον (33 εκατομμύρια δολάρια φέτος και συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024) θα ήταν σίγουρα ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσουν οι Μπακς ευελιξία με φόντο το μέλλον, επειδή όμως κοιτάζουν το παρόν και τους ενδιαφέρει να κερδίσουν άμεσα, δύσκολα θα έδιναν τον δεύτερο καλύτερο παίκτη τους που μπορεί να μην παίζει σαν σούπερ σταρ, αλλά έχει αποδείξει την κλάση του, έχει ταιριάξει στο σύνολο και μπορεί και να ηγηθεί όποτε υπάρχει ανάγκη.

Η Trade Deadline θα εκπνεύσει φέτος στις 25 Μαρτίου. Αν οι ΝτιΒιντσέντζο, Φορμπς, Κρεγκ, Κόνατον, Γουίλσον, Πόρτις ανεβάσουν την αξία τους στους πρώτους μήνες της σεζόν, τότε θα μπουν σε συζητήσεις, σε σενάρια και σε διαπραγματεύσεις για να αλλάξουν πόλη και ομάδα. Το θετικό είναι πως έχουν όλοι "φιλικά" συμβόλαια, προς το παρόν όμως οι περιπτώσεις τους δεν είναι τόσο ελκυστικές για να διεκδικήσουν οι Μπακς κάποιο αντάλλαγμα που θα τους ανεβάσει επίπεδο.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΝΤΕΝ

Από τη στιγμή που διέρρευσε η πληροφορία ότι οι Μπακς βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους προορισμούς στους οποίους θέλει να μετακομίσει ο Τζέιμς Χάρντεν, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο "Μούσιας" χρησιμοποίησε την ομάδα του Μιλγουόκι για να πιέσει τους Μπρούκλιν Νετς, να τους τρομάξει και να τους βάλει σε διαδικασία νέων διαπραγματεύσεων με τους Ρόκετς, ωστόσο ο Χορστ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνον.

Οι ιστορίες από τον κακό του χαρακτήρα έκαναν πριν από μερικές ημέρες τον γύρο του διαδικτύου, η σχέση του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σίγουρα δεν είναι σχέση συμπάθειας, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού και οι Μπακς δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να ρισκάρουν το γκρέμισμα όσων έχουν χτίσει από το φθινόπωρο του 2013 που βρέθηκε στην αγκαλιά τους ο Greek Freak.

Γιάννης Αντετοκούνμπο εναντίον Τζέιμς Χάρντεν
Γιάννης Αντετοκούνμπο εναντίον Τζέιμς Χάρντεν AP PHOTO/MORRY GASH

Θα αναλύαμε γιατί τα Ελάφια δεν μπορούσαν να τον αποκτήσουν (Μίντλετον, ΝτιΒιντσέντζο, Γουίλσον δεν έφταναν για να ματσάρουν το συμβόλαιο του Χάρντεν και άλλος δεν μπορούσε να μπει σε πακέτο), θα μπορούσαμε επίσης να αναλύσουμε γιατί δεν ταιριάζουν ως παίκτες ο "Μούσιας" με τον Γιάννη (ο πρώτος κρατούσε πέρυσι την μπάλα για 8.5 λεπτά ανά αγώνα, ο δεύτερος πήρε το back-to-back MVP με μόλις 4.5), όλα αυτά όμως δεν έχουν αξία από τη στιγμή που το σενάριο δεν έχει βάση.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΣΕΖΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Οι πρώτες εβδομάδες της κανονικής περιόδου, θα έχουν σκαμπανεβάσματα και για τους Μπακς και για τον Αντετοκούνμπο. Μέχρι να βρει η ομάδα συνοχή, μέχρι να προσαρμοστούν οι νέοι γκαρντ, μέχρι να συνηθίσουν άπαντες στα άδεια γήπεδα, η εικόνα της ομάδας του Μιλγουόκι θα μοιάζει με εκείνη των περισσότερων ομάδων της EuroLeague. Για τον Γιάννη, πάντως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Πεισμωμένος από την περσινή αποτυχία, χωρίς το άγχος για το νέο συμβόλαιο, με αποφασιστικότητα να ηγηθεί και να δώσει το παράδειγμα σε όσους βρίσκονται γύρω του, ο Greek Freak θα διεκδικήσει και την πρώτη θέση στην Ανατολή και το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Αν τα καταφέρει αυτά τα δύο, τότε θα πάρει στο σπίτι του και το τρίτο συνεχόμενο βραβείο MVP καθώς παραμένει ο πιο ξεκάθαρος alpha dog από όσους διεκδικούν αυτό το παράσημο, εκτός από τον Λούκα Ντόντσιτς.

Ο Λούκα Ντόντσιτς σε φάση από αγώνα Μπακς - Μάβερικς
Ο Λούκα Ντόντσιτς σε φάση από αγώνα Μπακς - Μάβερικς KEVIN C. COX/POOL PHOTO VIA AP

Ο Σλοβένος θεωρείται το φαβορί, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν δύο δεδομένα: ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είναι πολύ ταλαιπωρημένος και θα χάσει αρκετά παιχνίδια της κανονικής περιόδου, ενώ στη Δύση υπάρχουν 10-11 ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο με τους Μάβερικς, να χωρέσουν στα playoffs (Λέικερς, Κλίπερς, Νάγγετς, Τζαζ, Μπλέιζερς, Σανς, Πέλικανς, Τίμπεργουλβς, Γουόριορς, Ρόκετς). Δύσκολα το Ντάλας θα βρεθεί εκτός οκτάδας, όμως ο δρόμος του δεν θα είναι μια... ευθεία.

Ο Χάρντεν δεν μπορεί να μπει σε τέτοια συζήτηση, δεν μπήκε τα προηγούμενα δύο χρόνια με 36/6.6/7.5 και 34/6.6/7.5, οι Τζέιμς - Ντέιβις θα παίρνουν ο ένας ψήφους από τον άλλο, οι Ίρβινγκ - Ντουράντ θα πρέπει πρώτα να μείνουν υγιείς, ο Στεφ Κάρι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη αν οι Γουόριορς είχαν υγιή τον Κλέι Τόμπσον, οι Λίλαρντ - Εμπίντ - Γιόκιτς βρίσκονται ένα βήμα πιο πίσω, οπότε ο Αντετοκούνμπο μάλλον θα έπρεπε να ξεκινάει αυτή τη διαδικασία από μια άτυπη pole position.

Όσο για τα νούμερά του; Θα εξαρτηθούν από τα λεπτά που θα του δίνει ο Μπουντενχόλζερ, ο οποίος τον άφηνε πέρυσι στο παρκέ για μόλις 30.4 ανά αγώνα. Οι πόντοι του θα είναι ξανά γύρω στους 30, τα ριμπάουντ ίσως ανέβουν πάνω από τα 14, η δημιουργία είναι επίσης ένα ερώτημα καθώς θα πρέπει να δούμε πως θα ταιριάξει ο Χόλιντεϊ και πως θα κινηθεί ο Γιάννης, ως facilitator ή ως finisher. Η λογική λέει πως θα πάει σε ατομικό ρεκόρ, δηλαδή θα έχει πάνω από έξι ασίστ ανά αγώνα.

Επί της ουσίας, τα στατιστικά μικρή σημασία θα έχουν στη συζήτηση για το MVP. Το ρεκόρ και η συνολική εικόνα των Μπακς θα κρίνουν τη μάχη.

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ήταν ξεκάθαρο στη διάρκεια των περσινών playoffs ότι ο Μπουντενχόλζερ δεν είχε plan b και plan c. Δεν είχε δουλέψει την ομάδα για διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, ρίσκαρε τα σουτ των αντιπάλων, έδωσε στο Μαϊάμι το τρίποντο και δεν δικαιώθηκε.

Φέτος θα έχει πολλή περισσότερη πίεση καθώς οι Μπακς τον υποστήριξαν και συνέχισαν μαζί του, θα πρέπει όμως να βάλει κι εκείνος νερό στο κρασί του. Θα πρέπει να γίνει πιο ελαστικός στο ροτέισον και να μην τηρεί με αυστηρότητα το πλάνο για κάθε παίκτη του, θα πρέπει να ακουμπήσει περισσότερο την μπάλα στη ρακέτα με τον Λόπεζ αντί να τον έχει σε κάθε φάση στην περιφέρεια, θα πρέπει να δοκιμάζει πεντάδες και να χρησιμοποιεί διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με τον αντίπαλο.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ BENCHWARMERS

Με τον όρο benchwarmers αναφερόμαστε σε αυτούς που ζεσταίνουν τον πάγκο, τους παίκτες δηλαδή που δεν έχουν σημαντικό ρόλο στο ροτέισον. Στους φετινούς Μπακς σε αυτή την κατηγορία θα βρίσκονται ο Ντι Τζέι Γουίλσον, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο Τζόρνταν Νουόρα, ο Σαμ Μέριλ, ο Τζέιλεν Άνταμς κι ο Μαμάντι Ντιακίτε.

Ο Ντι Τζέι Γουίλσον είδε τους Μπακς να τον στέλνουν στο Σακραμέντο για χάρη του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και τελικά έμεινε στο Μιλγουόκι. Ελαφρύ τεσσάρι με πολλή ενέργεια, χωρίς όμως κάποιο δυνατό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του. Μπορεί να κάνει λίγο απ' όλα, να σουτάρει, να παίξει άμυνα, να βοηθήσει στο ριμπάουντ, δεν έχει όμως κάποια αρετή που τον καθιστά σημαντικό ή έστω χρήσιμο στο Μιλγουόκι. Θα πάρει ευκαιρίες, μόνο και μόνο επειδή η φροντ λάιν δεν έχει αρκετά κορμιά.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σε φάση από αγώνα Νάγγετς - Μπακς
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σε φάση από αγώνα Νάγγετς - Μπακς AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Τζόρνταν Νουόρα είναι ένα 3-4άρι από το Λούιβιλ, τον οποίο οι Μπακς επέλεξαν στο νούμερο 45 του NBA Draft 2020. Στα 22 του γίνεται επαγγελματίας, έχει καλό τρίποντο, είναι χαμογελαστό και ευχάριστο παιδί, πολύ δύσκολα όμως θα έχει συγκεκριμένο ρόλο στο ροτέισον. Το ίδιο και ο Σαμ Μέριλ, ένας 24χρονος περιφερειακός με εκπληκτικό τρίποντο, που έγινε draft στο νούμερο 60 από τους Πέλικανς και μετακόμισε στο Ουισκόνσιν ως μέρος της ανταλλαγής Χόλιντεϊ - Μπλέντσο. Οι Μπακς θα ήθελαν να δουν τον νέο Κόρβερ στο πρόσωπό του, τον Μάιο όμως ο Μέριλ θα γίνει 25 και ακόμη δεν έχει παίξει το πρώτο ματς ως επαγγελματίας.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα κληθεί κυρίως για αμυντικές αποστολές, ο Τζέιλεν Άνταμς είναι ένας 24χρονος πόιντ γκαρντ που θα βρει κι αυτός ευκαιρίες έχοντας ήδη θητεύσει μεταξύ άλλων και στην θυγατρική ομάδα των Μπακς, ενώ ο Μαμάντι Ντιακίτε είναι ένας ενδιαφέρον ημίψηλος με έφεση στο μπλοκ, με περιθώρια βελτίωσης στο περιφερειακό σουτ, ένας παίκτης που θυμίζει τον νεαρό Γιάννη σε κορμί και εκτέλεση.

Δείτε εδώ τον Μαμάντι Ντιακίτε, μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ημίψηλου

ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν θα είναι εύκολο για τους Μπακς να γράψουν για τρίτη σερί σεζόν το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολική Περιφέρεια, ειδικά από τη στιγμή που οι Χιτ εμφανίζονται ακόμη πιο γεμάτοι, οι Νετς έγιναν super team, οι Σίξερς άλλαξαν προπονητή και ομάδες όπως οι Σέλτικς, οι Ράπτορς, οι Πέισερς, ακόμη και οι Χοκς με τους Γουίζαρντς, δείχνουν ικανοί να κερδίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο σε οποιαδήποτε έδρα.

Στο Μιλγουόκι ξέρουν πως να κάνουν τη δουλειά, ωστόσο ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ έντονος, το Fiserv Forum που ήταν σπουδαίο όπλο δεν θα έχει κόσμο και η παρέα του Αντετοκούνμπο που έπαιρνε τρομερή ώθηση από το κοινό θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους, άλλες σπίθες για να ανάβει. Σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα τα playoffs, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις καθώς δεν θα κριθεί κάτι στις πρώτες εβδομάδες, μπορούν όμως όλα να κριθούν με μια ανταλλαγή πριν εκπνεύσει η Trade Deadline.

Καλή χρονιά σε όλους.

TAGS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΤΖΕΙΜΣ ΧΑΡΝΤΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ