OPINIONS

Εκτός τόπου και χρόνου

Ο Άαρον Χάρισον σε φάση από την αναμέτρηση Μπασκόνια - Ολυμπιακός (3/3/2021)
Ο Άαρον Χάρισον σε φάση από την αναμέτρηση Μπασκόνια - Ολυμπιακός (3/3/2021) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός που ανυπομονούσε για την επόμενη μάχη, δεν βλέπει πλέον την ώρα να τελειώσει η σεζόν. Οι ανεπαρκείς παίκτες που δεν αντιλαμβάνονται που βρίσκονται, το παράδειγμα της Βιλερμπάν και η εξωφρενική επίδοση της Μπασκόνια. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: "Ξέρουμε σε τι θέση βρισκόμαστε, ξέρουμε ότι κάναμε μαζεμένες ήττες, αλλά πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να κερδίσουμε. Πρέπει να παίξουμε πιο σκληρά από τη Μπασκόνια, που είναι αθλητική ομάδα. Είμαστε και εμείς αθλητική ομάδα, παίζουμε καλά και ομαδικά, είμαστε δύσκολος αντίπαλος. Φυσικά και μπορούμε να μπούμε στα playoffs, έχουμε τα πάντα, είμαστε ικανοί, έχουμε έμπειρους παίκτες. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ο ένας στον άλλο".

Τάδε έφη, Άαρον Χάρισον...

Μετά από έξι σερί ήττες, μετά από τη μεγαλύτερη ανατροπή των τελευταίων 14 χρόνων στην οποία η ομάδα του ήταν το "θύμα", με 12 αρνητικά αποτελέσματα σε 16 παιχνίδια από τα τέλη Νοέμβρη κι έπειτα, ο Αμερικανός (που σκόραρε 35 πόντους από 8/18 δίποντα και 2/19 τρίποντα στα τελευταία έξι ματς) αισθανόταν πως ο Ολυμπιακός έχει όντως όσα χρειάζεται για να μπει στα playoffs, παρά το γεγονός ότι ακόμη και με νίκη στη Βιτόρια και ήττα της Φενέρμπαχτσε στο Μιλάνο θα βρισκόταν τρεις νίκες μακριά από την οκτάδα, επτά στροφές πριν από το φινάλε της σεζόν και με τις περισσότερες πιθανές (απίθανες, για την ακρίβεια) ισοβαθμίες να μην ευνοούν την ομάδα του. Τελικά οι Πειραιώτες διασύρθηκαν στη Φερνάντο Μπουέσα, η Φενέρ νίκησε εκτός την Αρμάνι και η διαφορά ανάμεσά τους έφτασε τις 5 νίκες.

Δεν είναι κακό να πιστεύει ένας αθλητής στην ομάδα του και δεν είναι κακό να το δηλώνει. Πραγματικά όμως, στον Ολυμπιακό του 2021, είναι απίθανο όχι μόνο να λέγονται κουβέντες σαν κι αυτές σε μια περίοδο παρατεταμένου ντοφορμαρίσματος, αλλά ακόμη και να υπάρχουν στο μυαλό των αθλητών του. Πως να βελτιωθείς και να ωριμάσεις, όταν κάποιοι πιστεύουν ότι βρίσκονται σε ένα επίπεδο που βλέπουν με τα κυάλια; Είναι διαφορετικό να πεις ότι θα παλέψεις για το καλύτερο και διαφορετικό να νομίζεις πως έχεις όσα χρειάζεσαι για να ανταγωνιστείς ομάδες που αυτή την περίοδο βρίσκονται πολλά επίπεδα πάνω από τη δική σου.

Οι δηλώσεις του Χάρισον εξηγούν σε μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Παίκτες που δεν αντιλαμβάνονται που βρίσκονται, πως έχει η κατάσταση, τι πρέπει να κάνουν για να σταθούν σε επίπεδο EuroLeague. Παίκτες που αποδεικνύονται ανεπαρκείς για ρόστερ ομάδων που διεκδικούν μια θέση στην οκτάδα. Φυσικά εκείνοι έχουν τη μικρότερη ευθύνη, τη στιγμή που η μεγαλύτερη βρίσκεται σε εκείνους που τους επέλεξαν. Πάντα αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις λογοδοτούν και ειδικά φέτος οι Πειραιώτες, πέρα από τα σημαντικά ζητήματα των τραυματισμών των Παπανικολάου - Μάρτιν, δεν μπορούν να αισθάνονται άνετα με τις επιλογές τους.

Ουδείς έχει συμβόλαιο με την επιτυχία και ο αποδεδειγμένα ικανότατος recruiter Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει και αυτός κακές επιλογές και αποτυχημένες αποφάσεις. Η ουσία όμως είναι μία, ο φετινός Ολυμπιακός αποδείχθηκε ομάδα χωρίς χημεία, χωρίς συνοχή, με παίκτες που δεν ταίριαζαν ο ένας στον άλλο, ακόμη κι έτσι όμως, αυτά είναι μέρος του μπάσκετ. Εκείνο που ενοχλεί είναι η εικόνα αποσύνθεσης, η εικόνα παικτών να βρίσκονται πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, η άσχημη γλώσσα του σώματος όσων εκπέμπουν απαισιοδοξία, απογοήτευση, οτιδήποτε αρνητικό που δεν επιτρέπει στην ομάδα να σηκώσει κεφάλι.

Η οκτάδα χάθηκε στο Κάουνας, σε ένα χαμένο λέι-απ και σε ένα λάθος. Την οκτάδα την έχασαν κι άλλες ομάδες, με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από εκείνη του Ολυμπιακού. Η Βιλερμπάν είχε ρεκόρ 6-14 όταν έχασε στην έδρα της από τους Πειραιώτες που είχαν ανεβεί τότε στο 11-9. Σήμερα, η Βιλερμπάν έχει ρεκόρ 12-15 κι ο Ολυμπιακός 11-16. Η Βιλερμπάν έκανε έξι σερί νίκες μετά από το σουτ του Σλούκα και την ήττα στην παράταση κι ο Ολυμπιακός επτά σερί ήττες, κάποιες με κατεβασμένα χέρια. Υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως η ASVEL έχει καλύτερες μονάδες; Όχι. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως ο Ολυμπιακός είναι πιο "ομάδα" από τους Γάλλους; Επίσης όχι.

Το πόσο "δεμένος" (δεν) είναι ο Ολυμπιακός, αποδείχθηκε από την ασύλληπτη επίδοση της Μπασκόνια στο χθεσινό ματς. Οι Βάσκοι πέτυχαν 35 πόντους από τα 14 λάθη των αντιπάλων τους, έβαλαν 2.5 πόντους (!!!) ανά λάθος των ερυθρόλευκων και αυτό το νούμερο εξηγεί την αποφασιστικότητά τους να πάρουν ένα ματς-τελικό που τους κράτησε σε τροχιά οκτάδας. Ούτε το 70% στο δίποντο, ούτε οι 27 ασίστ, ούτε οι σχεδόν διπλάσιες μονάδες στην αξιολόγηση (113-64), ούτε η διαφορά των 25 πόντων προκαλούν το σοκ που προκάλεσε το +23 των γηπεδούχων στο σκοράρισμα από λάθη αντιπάλου, καθώς ο Ολυμπιακός είχε μόλις 12 πόντους από τα 17 λάθη της Μπασκόνια.

Και τώρα, τι; Από την περίοδο του "στόχος μας είναι η οκτάδα" σε εκείνη του "ας σώσουμε ό,τι σώζεται" και από εκεί σε μια πολύ αμήχανη κατάσταση με επτά αγώνες να μένουν για το φινάλε ακόμα μίας χαμένης σεζόν. Για νύχτα ντροπής μίλησε χθες ο Μπαρτζώκας, που είπε πως "θα παλέψουμε με όποιον είναι έτοιμος να το κάνει". Το ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο, έχει λίγο-πολύ φανεί. Ποιοι θα βρίσκονται και την επόμενη σεζόν στο ρόστερ, είναι σε μεγάλο ποσοστό ξεκάθαρο. Τι θα ακολουθήσει, ουδείς μπορεί να το μαντέψει. Ακόμη και ο προτελευταίος Ερυθρός Αστέρας του Τζόρνταν Λόιντ θα είναι σκληρό καρύδι στο ΣΕΦ για τον Ολυμπιακό που φέτος δεν είχε ούτε ένα εύκολο ματς εκτός ίσως από το διπλό στη Μόσχα απέναντι στη Χίμκι.

Ακολουθούν Ζενίτ (εντός), Άλμπα (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός), Βαλένθια (εκτός), Ρεάλ (εκτός) και Χίμκι (εντός), με τον Ολυμπιακό να έχει φτάσει στο σημείο να παρακαλάει να τελειώσει η σεζόν αντί να ανυπομονεί για την επόμενη μάχη, για την επόμενη πρόκληση, για το επόμενο 40λεπτο που θα τον βοηθήσει να γυρίσει στην ελίτ της Ευρώπης.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ