OPINIONS

Καλαθοσλουκιάδα στη EuroLeague, Αρμαγεδδώνας στο ΝΒΑ

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Σλούκας κι ο Καλάθης. Ο Καμπάσο κι ο Ντιλέινι. Ο Μίτσιτς και κάθε μεγάλος point guard της EuroLeague. Το ντόμινο των άσσων κι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα θα αποφευχθεί. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η σεζόν 2019/20 δεν έχει ολοκληρωθεί και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Ζόρντι Μπερτομέου που έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για να αποφασίσει για το μέλλον της φετινής περιόδου την 25η Μαΐου .

Το Βελιγράδι , η Θεσσαλονίκη , η Λουμπλιάνα , η Αθήνα και η Μόσχα είναι μερικές από τις πόλεις που ενδιαφέρονται για να αναλάβουν τη διοργάνωση των αγώνων έως τον τελικό που θα αναδείξει τον πρωταθλητή Ευρώπης για το 2020, όμως η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες ομάδες της διοργάνωσης κοιτάζουν ήδη την επόμενη χρονιά.

Με δεδομένο ότι η οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού θα είναι μεγάλη και προς το παρόν δεν μπορεί να υπολογιστεί, η elite προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε από τη μία να προχωρήσει σε κινήσεις με μικρό ρίσκο και από την άλλη να διεκδικήσει κάποιο (ή κάποια) από τα σημαντικότερα ταλέντα της ηπείρου ώστε να μείνει ψηλά. Το ντόμινο που όλοι περιμένουν, όμως, φαίνεται πως θα αποφευχθεί. Η κατάσταση στο NBA, η τεράστια μείωση του salary cap και τα ασύλληπτα ποσά σε φόρους πολυτελείας, θα παίξουν τον ρόλο τους και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Νικ Καλάθης, ο Κώστας Σλούκας, ο Φακούντο Καμπάσο, ο Μάλκολμ Ντιλέινι, ο Βασίλιε Μίτσιτς είναι οι πέντε παίκτες που αγωνίζονται στις θέσεις των γκαρντ και έχουν νωρίς-νωρίς απασχολήσει τον Τύπο, τους οπαδούς, κυρίως όμως τους παράγοντες των συλλόγων. Κάποιοι θα είναι free agents, κάποιοι άλλοι μπορούν να βγουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην αγορά, κάποιοι δεσμεύονται με συμβόλαιο αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα καθίσουν σε αυτό. Ένα είναι σίγουρο: και οι πέντε είναι παίκτες υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να παραμένουν ψηλά έστω κι αν οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν σημαντικά για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ας δούμε μία προς μία τις περιπτώσεις των πέντε παικτών:

1. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Καλαθοσλουκιάδα στη EuroLeague, Αρμαγεδδώνας στο ΝΒΑ
EUROKINISSI

Εχει συμβόλαιο για τη σεζόν 2020/21 με αποδοχές που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι πληροφορίες λένε ότι ούτε ο Παναθηναϊκός είναι πλήρως ευχαριστημένος από τη συνεισφορά του, ούτε εκείνος αισθάνεται πλέον άνετα στους πράσινους. Η συζήτηση για μείωση αποδοχών πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία , με αποτέλεσμα ο Καλάθης στα 31 του και μετά από τρεις εντυπωσιακές σεζόν να πρέπει να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Δεν θα έχει πρόβλημα να υπογράψει ακόμα ένα μεγάλο deal σε κορυφαία ομάδα, με απλά λόγια είναι ένας από αυτούς τους μπασκετμπολίστες που δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Πού μπορεί να μετακομίσει: Αν δεν συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, θα μείνει στην elite. Η Ρεάλ Μαδρίτης σε περίπτωση που φύγει ο Φακούντο Καμπάσο για το ΝΒΑ (θα διαβάσετε αναλυτικά για την περίπτωσή του) θα μπορούσε να είναι μια επιλογή αν και ο Πάμπλο Λάσο δεν είναι... φαν των αγωνιστικών του αδυναμιών, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που ψάχνει έναν πρωτοκλασάτο άσσο για να τον βάλει δίπλα στον Μάικ Τζέιμς (δεν έχει ανανεώσει ακόμη, αλλά θα το κάνει) επίσης αποτελεί έναν πιθανό προορισμό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας που τον ήθελε στη Χίμκι τον θέλει και τώρα στον Ολυμπιακό προσφέροντάς του ένα αρκετά ελκυστικό συμβόλαιο και από εκεί και πέρα ίσως προστεθούν μια-δυο ακόμη ομάδες -όπως η Ζενίτ- που προς το παρόν δεν γνωρίζουν το budget της επόμενης σεζόν.

2. ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Καλαθοσλουκιάδα στη EuroLeague, Αρμαγεδδώνας στο ΝΒΑ

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δύσκολα θα μείνει στην Κωνσταντινούπολη και η πιθανή αποχώρησή του θα οδηγήσει εκτός Φενέρμπαχτσε και τον Κώστα Σλούκα που συμπλήρωσε πενταετία στην Τουρκία. Στα 30 του χρόνια ο Έλληνας γκαρντ έχει μπει στην πιο παραγωγική του ηλικία, είναι υγιής, έμπειρος, λατρεύει τα μεγάλα παιχνίδια, έχει αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες και είναι ένας από τους κορυφαίους άσσους των ευρωπαϊκών γηπέδων έχοντας δοκιμαστεί από τον πιθανότατα πιο επιτυχημένο προπονητή όλων των εποχών στην ήπειρό μας.

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού (φαίνεται πως θα χρειαστεί να ανέβει σε τριετές συμβόλαιο αντί 5 εκατομμυρίων ευρώ) είναι γνωστό και δεδομένο για ακόμη ένα καλοκαίρι καθώς οι Πειραιώτες θέλουν ο Βασίλης Σπανούλης να του δώσει τη σκυτάλη, το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης είναι τιμητικό για εκείνον, κρατήστε όμως κι αυτό: Ο Παναθηναϊκός παρακολουθεί την περίπτωσή του διακριτικά και θα ενδιαφερθεί σε περίπτωση που υπάρξει οριστική ρήξη με τον Νικ Καλάθη και φυσικά αποχώρηση του Σλούκα από την Φενέρμπαχτσε. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι πράσινοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οικονομική υπέρβαση αποκλειστικά γι' αυτόν, καθώς με τον Σλούκα στο ρόστερ και με φθηνές, αλλά ποιοτικές -και δοκιμασμένες στο επίπεδο της EuroLeague- λύσεις γύρω του μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό και άκρως ελληνικό σύνολο. Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο προπονητής.

Πού μπορεί να μετακομίσει: Θεωρητικά οι επιλογές του είναι μετρημένες. Ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης κι ο Παναθηναϊκός. Μην ξεγράψετε και την Αναντολού Εφές, αν και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο Εργκίν Αταμάν μάλλον δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει αντικαταστάτη για τον Βασίλιε Μίτσιτς.

3. ΒΑΣΙΛΙΕ ΜΙΤΣΙΤΣ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα 26 του πλέον, προέρχεται από δύο εξαιρετικές σεζόν υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν. Η συνεργασία τους είναι καλή, όχι όμως άριστη. Παρόλα αυτά έχουν μάθει να δουλεύουν ο ένας με τον άλλο, με τον Σέρβο γκαρντ να εκτιμά πόσο τον έχει βοηθήσει ο Τούρκος προπονητής που τον πήρε από τον πάγκο της Ζάλγκιρις Κάουνας και τον μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή στο πλευρό του πολυβόλου που λέγεται Σέιν Λάρκιν.

Ο Μίτσιτς έχει συμβόλαιο με την Αναντολού Εφές για έναν ακόμη χρόνο και μάλλον θα το τιμήσει. Έγινε draft στο νούμερο 52 το 2014, ξέρει ότι οι Φιλαδέλφεια Σέβεντι Σίξερς διατηρούν τα δικαιώματά του και τον θέλουν στο ΝΒΑ, ωστόσο οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές ώστε να κάνει φέτος το υπερατλαντικό ταξίδι. Από τη στιγμή που ήταν draft pick δεύτερου γύρου μπορεί να διαπραγματευθεί χωρίς όρια για το συμβόλαιό του, όμως οι Σίξερς δεν μπορούν να τον χωρέσουν στο μισθολόγιό τους. Το salary cap αναμένεται να "βουτήξει" 25-30 εκατομμύρια δολάρια προς τα κάτω (από τα 115 εκατομμύρια δολάρια που είχε υπολογιστεί για τη σεζόν 2020/21), τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι οργανισμοί σε φόρους πολυτελείας θα είναι τεράστια καθώς θα "τρέχουν" οι συμφωνίες των προηγούμενων χρόνων και παίκτες όπως ο Μίτσιτς δεν θα βρουν κάτι περισσότερο από το minimum, αν το βρουν δηλαδή. Με το minimum ένας αθλητής αυτού του επιπέδου δεν έχει κανέναν λόγο να αφήσει την Ευρώπη.

Πού μπορεί να μετακομίσει: Θα μείνει στην Αναντολού Εφές.

4. ΦΑΚΟΥΝΤΟ ΚΑΜΠΑΣΟ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Είναι, πιθανότατα, το σημαντικότερο εργαλείο της EuroLeague. Μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε ρόλο, είτε ως ηγέτης, είτε ως πενταδάτος, είτε ως συμπλήρωμα, μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα και στις δύο άκρες του παρκέ, είναι τρομερά ανταγωνιστικός σε επίπεδο παρεξήγησης και αυτή τη στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης μάλλον δεν έχει το περιθώριο να τον χάσει. Οι Ντάλας Μάβερικς τον θέλουν για να τον βάλουν δίπλα στον Λούκα Ντόντσιτς, υπάρχουν κι άλλες ομάδες που ενδιαφέρονται για εκείνον, όμως στη δική του περίπτωση τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο ξεκάθαρα από τα δεδομένα στην περίπτωση του Βασίλιε Μίτσιτς.

Ο Καμπάσο έχει buy-out που φτάνει τα έξι εκατομμύρια δολάρια, με την ομάδα που θα τον αποκτήσει να δικαιούται βάσει κανονισμών να καλύψει μόλις 800.000. Αυτό σημαίνει ότι ο Αργεντινός θα πρέπει να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με καλές αποδοχές, ώστε από το σύνολο να αφαιρέσει 5.2 εκατομμύρια που ο ίδιος θα πληρώσει στους Μαδριλένους. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως, σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας, θα ήταν τουλάχιστον ακραία μια τέτοια απόφαση από τον Καμπάσο ο οποίος ξέρει ότι στα 29 του χρόνια θα έχει στο μέλλον κι άλλες ευκαιρίες για να σκεφτεί τη μετακόμιση στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Πού μπορεί να μετακομίσει: Θα μείνει στη Ρεάλ Μαδρίτης.

5. ΜΑΛΚΟΛΜ ΝΤΙΛΕΙΝΙ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

EUROLEAGUE /  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο πιο γκρινιάρης της λίστας, ένας μπασκετμπολίστας με τεράστιες δυνατότητες για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ένας πολύ καλός σκόρερ που όμως δεν είναι εύκολο να εμπιστευθείς. Έχει συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα για την περίοδο 2020/21 αλλά μπορεί να βγει στην αγορά ως free agent και όπως όλα δείχνουν αυτό θα κάνει καθώς το γυαλί ανάμεσα στους Καταλανούς και εκείνον ράγισε τη στιγμή που αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ισπανία για να γυρίσει στην πατρίδα του εν μέσω πανδημίας.

Ο Ντιλέινι λατρεύει τον Γιώργο Μπαρτζώκα και δεν ξεχνά ότι μαζί του έφτασε στο Final Four του 2016 με τη "μικρή" Λοκομοτίβ Κουμπάν, είναι στόχος του Ολυμπιακού, αυτή τη στιγμή όμως μάλλον δεν τον ενδιαφέρει και πολύ το που θα βρίσκεται την επόμενη σεζόν καθώς είναι ένας από τους αθλητές που έχουν δηλώσει τρομαγμένοι από τον κορονοϊό. Το μπάσκετ περνά σε δεύτερη μοίρα για εκείνον, σίγουρα όμως στα 31 του χρόνια βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του και μπορεί να εξελιχθεί όχι απλά σε πρωταγωνιστή, αλλά σε ηγέτη μιας ομάδας.

Πού μπορεί να μετακομίσει: Κυριολεκτικά παντού, αν και θα προτιμήσει την ομάδα που θα συνδυάσει υψηλές βλέψεις, οικονομική φερεγγυότητα και καλό περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να αισθάνεται σημαντικός.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΨΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Παίκτες όπως ο Μάρτιν Χέρμανσον της Άλμπα Βερολίνου, ο Λορέντζο Μπράουν του Ερυθρού Αστέρα, ο Κέβιν Πάνγκος της Μπαρτσελόνα είναι γκαρντ που θα προσπαθήσουν είτε να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός, είτε να μετακομίσουν σε μια μάδα που θα τους δώσει περισσότερο χώρο για να ξεδιπλώσουν τις αρετές και τις δυνατότητές τους. Με το ΝΒΑ να πηγαίνει όλο και πιο πίσω (χρονικά) και με πιθανό το σενάριο η σεζόν 2020/21 να ξεκινήσει στις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα , οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης θα προτιμήσουν αθλητές που βρίσκονται στα πόδια τους και θα αποφύγουν την αναμονή για εκείνους που δεν θα χωρέσουν στην αμερικανική Λίγκα.

Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε ότι τόσο στο EuroCup (Λάνγκστον Χολ, Ντι Μποστ, Κλέμεν Πρέπελιτς, Τάι Γουέμπστερ, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, Νόρις Κόουλ, Τζος Άνταμς, Μάντας Καλνιέτις, Άαρον Χάρισον), όσο και στο Basketball Champions League και στα top πρωταθλήματα της Ευρώπης (Μαρσελίνιο Χουέρτας, Τζέικομπ Πούλεν, Βίτορ Μπενίτε, Ντίλαν Ένις, Στίβεν Γκρέι, Στιβ Βαστούρια, Κέντρικ Ρέι, Άσκια Μπούκερ) υπάρχουν καλές περιπτώσεις κοντών και αρκετές δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει κάποιος χρήσιμους παίκτες για κάθε γούστο, για κάθε πορτοφόλι και για κάθε αγωνιστική ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ