ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μπαρτζώκας ξέρει τι έλειψε από τον Ολυμπιακό

Ο κόουτς του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας
Ο κόουτς του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας EUROKINISSI

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φοβόταν το ματς με τη Βιλερμπάν, κυρίως όμως φοβόταν την ομάδα του που δεν έχει δείξει χαρακτήρα μετά από μεγάλες νίκες. Ένα στοιχείο ήταν, πάντως, αυτό που έκρινε τη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ο όρος rollercoaster έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στη διάρκεια της σεζόν και είναι πλέον δεδομένο ότι η χρονιά θα συνεχίσει να κυλάει στο ίδιο μοτίβο.

Οι θρίαμβοι θα διαδέχονται τις συντριβές και από τις βαριές ήττες θα προκύπτουν μεγάλες νίκες. Αυτό δεν χαρακτηρίζει την καθημερινότητα μόνο του Ολυμπιακού αλλά των περισσότερων ομάδων της EuroLeague, στο χθεσινoβραδινό ματς με τη Βιλερμπάν όμως ένα στοιχείο έκανε τη διαφορά και αυτό το στοιχείο ήταν που φοβόταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν καν μπει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την αναμέτρηση της 20ης αγωνιστικής. Το κίνητρο.

"Για εμένα είναι ένα ματς μεγάλων απαιτήσεων. Η Βιλερμπάν είναι μια πολύ καλή και πολύ δυνατή ομάδα που έχει τα πάντα σε περιφέρεια και ρακέτα, έχει μέγεθος και αθλητικότητα" είπε στην κάμερα της EuroLeague ο προπονητής του Ολυμπιακού πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης, μιας αναμέτρησης που τον άφησε "πληγωμένο" στο φινάλε.

Δεν ήταν το αποτέλεσμα που τον ενόχλησε, αλλά οι αγνώριστοι παίκτες του που τρία βράδια πριν μασούσαν σίδερα στο Γιαντ Ελιάου και ξαφνικά εμφανίστηκαν λες και κάποιος τους έκλεψε τις δυνάμεις, λες και έδιναν ένα ματς της Α1 στο οποίο έπρεπε να κάνουν συντήρηση δυνάμεων.

Ο Μπαρτζώκας ήξερε τι θα αντιμετωπίσει, ήξερε όμως και το στοιχείο που θα έκανε τη διαφορά, για την ακρίβεια αυτό το στοιχείο που όντως καθόρισε τον αγώνα.

Το κίνητρο.

Το είχαν στον υπερθετικό βαθμό οι παίκτες του άπειρου από αυτό το επίπεδο Τι Τζέι Πάρκερ, με πρώτο και καλύτερο τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε που γύρισε πέρυσι στην Ευρώπη, έπαιξε σε δύο ματς πριν διακοπεί η χρονιά και φέτος λογίζεται ως newcomer.

Ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε από αγώνα με τους Μπόστον Σέλτικς
Ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε από αγώνα με τους Μπόστον Σέλτικς 2018 AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ο 25χρονος φόργουορντ των 203 εκατοστών και των σχεδόν 120 κιλών ήταν ο παίκτης που επέλεξα την πρώτη Οκτωβρίου στις ετήσιες προβλέψεις για τον τίτλο του κορυφαίου πρωτοεμφανιζόμενου.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει σταθεροποιήσει ακόμη την απόδοσή του, χρειάζεται χρόνο και συνέπεια για να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους της διοργάνωσης, έχει κάνει όμως μερικές καταπληκτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τη χθεσινοβραδική στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το ματς με τον Ολυμπιακό μοιαζε με καλή audition, όπως εκείνες στη Μαδρίτη (21 πόντοι από 5/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 μπλοκ σε 28 λεπτά) και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (16 πόντοι από 3/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 29 λεπτά).

Ο Γιαμπουσέλε είχε αυτό που έλειψε από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Κίνητρο. Το 2016 οι Μπόστον Σέλτικς τον επέλεξαν στο νούμερο 16 του Draft, εκείνος επέλεξε να περάσει έναν χρόνο στους Σαρκς της Σαγκάης πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ, έμεινε εκεί έως το 2019 και συνέχισε στους Μάνκι Κινγκς της Ναντζίνγκ.

Σε δύο χρόνια στο ΝΒΑ είχε τον ρόλο του benchwarmer, ζέσταινε τον πάγκο και έπαιζε ελάχιστα. Σε 74 αγώνες είχε 2.3 πόντους και 1.4 ριμπάουντ ανά 7.1 λεπτά συμμετοχής. Ήταν σε έναν κορυφαίο οργανισμό, όχι όμως στον ρόλο που θα τον βοηθούσε να εξελιχθεί. Η Βιλερμπάν αποδείχθηκε για εκείνον η ιδανική κατάσταση μα η λογική λέει πως δεν θα τον βλέπουμε για πολύ καιρό ακόμη στη Λιόν.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον αγώνα Ολυμπιακός - Βιλερμπάν (15/1/2021)
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον αγώνα Ολυμπιακός - Βιλερμπάν (15/1/2021) EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του Μπαρτζώκα μετά από το τέλος της αναμέτρησης έβγαλαν παράπονο, έβγαλαν ανησυχία, ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε αυτά που ένιωθε, αυτά που είδαν όσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση: "Επρεπε να ήμασταν μαχητές, χάσαμε όλες τις 50-50 φάσεις και αυτό κάτι δείχνει, δείχνει ότι η θέληση και το κίνητρό μας ήταν υπό αμφισβήτηση. Ήταν αλαζονική η στάση μας και πήραμε αυτό που αξίζαμε. Η προσέγγισή μας δεν ήταν η κατάλληλη, χάναμε διεκδικούμενη κατοχή και τρώγαμε κάρφωμα. Απέναντι σε μια ομάδα που είναι εκεί που είναι, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι δεν υπερέχει σε ταλέντο. Μετά από νίκες πρέπει να δείχνεις χαρακτήρα, μετά από ήττες όλοι το κάνουν, συσπειρώνονται. Αν ο Ολυμπιακός μετά από νίκες δεν είναι συγκεντρωμένος, αυτό τον καθιστά ομάδα χαμηλότερου επιπέδου από αυτό στο οποίο πρέπει να είναι".

Η πραγματικότητα στη σύγχρονη EuroLeague λέει πως όλοι χάνουν απ' όλους, όλοι μπορούν να κερδίσουν παντού, οπότε το κομμάτι της θέλησης και της ενέργειας σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα, είναι στοιχεία που κρίνουν αγώνες, μομέντουμ και πορείες. Αλαζονική στάση, έλλειψη μαχητικού πνεύματος, έλλειψη κινήτρου, ο Μπαρτζώκας είπε κουβέντες που εξηγούν το αποτέλεσμα του χθεσινού αγώνα.

Είπε και κάτι άλλο που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να ψάξει πόσες νίκες θα χρειαστούν για να χωρέσει ο Ολυμπιακός στην οκτάδα, διότι προτεραιότητά του είναι να χτίσει τον Ολυμπιακό του μέλλοντος και κυρίως να κοιτάζει κάθε φορά το επόμενο ματς. Πάντα το επόμενο ματς: "Πραγματικά, αυτό προσπαθώ. Το πόσες νίκες θα χρειαστούν είναι τελείως λάθος, προσπαθώ να πείσω τους πάντες, δεν υπάρχει αυτό στο μυαλό μου και δεν είναι κλισέ".

Ο Ματ Στράζελ της Βιλερμπάν στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό (14/1/2021)
Ο Ματ Στράζελ της Βιλερμπάν στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό (14/1/2021) EUROKINISSI

Το χθεσινό ματς δεν σηκώνει ιδιαίτερες αναλύσεις, ο Γιαμπουσέλε έκανε πράγματι τη διαφορά, όπως και ο Τι Τζέι Πάρκερ που σε σχέση με τον προ δυο ημερών αγώνα με τον Παναθηναϊκό προχώρησε σε δύο σημαντικές κινήσεις.

Άφησε τον Αμερικανό γκαρντ Αλέρικ Φρίμαν στον πάγκο για να παίξει ο φιλόδοξος 18χρονος Ματ Στράζελ (photo, 8 πόντοι από 1/3 δίποντα και 2/2 τρίποντα, δύο ριμπάουντ, μία ασίστ σε 15:51) και έδωσε αναβαθμισμένο ρόλο στον Αμερικανό Ντέρικ Γουόλτον (9 πόντοι από 1/3 τρίποντα και 6/7 βολές) σε ένα ροτέισον... οκτώμισι παικτών που είχαν -πλην του βετεράνου Αμερικανού Ντέιβιντ Λάιτι που έχει ριζώσει στη Λιόν- κίνητρο και ήθελαν να παίξουν και για το επόμενο συμβόλαιό τους.

Επόμενη αποστολή για τον Ολυμπιακό, το ματς της ερχόμενης Τρίτης (19/1) ξανά με τη Βιλερμπάν, αυτή τη φορά επί γαλλικού εδάφους. Οι Πειραιώτες είναι το φαβορί και πιθανότατα θα κερδίσουν στη Λιόν, το 6-3 που έχουν εκτός έδρας και το 4-6 που έχουν στο ΣΕΦ δείχνουν πολλά για τα σκαμπανεβάσματά τους μετά από ακραία συναισθήματα θριάμβων ή συντριβών και πλέον το σημαντικό είναι να ταξιδέψουν στη Λιόν με τους Χασάν Μάρτιν - Γιαννούλη Λαρεντζάκη υγιείς.

Ειδικά με τον δεύτερο στο παρκέ, το χθεσινό ματς θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, η ιστορία όμως γράφεται με τους παρόντες και όχι με τους απόντες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ