ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σάσα και τα "κομπιουτεράκια"

Ο Σάσα Βεζένκοβ σε στιγμιότυπο από αγώνα του Ολυμπιακού στη EuroLeague 2020/21
Ο Σάσα Βεζένκοβ σε στιγμιότυπο από αγώνα του Ολυμπιακού στη EuroLeague 2020/21 EUROKINISSI

Ούτε τα τέσσερα ρεκόρ καριέρας του Σάσα Βεζένκοβ, ούτε η νίκη επί της Άλμπα Βερολίνου ενθουσίασαν το βράδυ της Πέμπτης τον κόσμο του Ολυμπιακού όσο τον ενθουσίασε η αναζήτηση της κατάταξης και το πρόγραμμα των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών της EuroLeague. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η εικόνα του Ολυμπιακού από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου, δεν ήταν καλή. Μια νίκη σε εννέα αγώνες και αυτή μετά από θρίλερ, ένα μεγάλο τρίποντο και παράταση στο Αστρομπάλ, οκτώ ήττες, επτά συνεχόμενες, αγωνιστική κρίση, πολλή απογοήτευση και ένας στόχος που χάθηκε νωρίς. Οι Πειραιώτες τσούλησαν σαν φορτηγό δίχως φρένα σε μια κατηφόρα, γνώρισαν συντριβή στη Βιτόρια από τη Μπασκόνια, όμως από εκείνο το βράδυ και από τις βαριές κουβέντες του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκίνησε ένα νικηφόρο σερί τριών αγώνων με διαστήματα καλού μπάσκετ που μοιάζει να "σώζει" τη χρονιά.

Όχι, δεν θα είναι επιτυχημένη από τη στιγμή που οι ίδιοι οι ερυθρόλευκοι μιλούσαν για την οκτάδα, τα playoffs και το πιο μακρινό όνειρο του Final Four, σίγουρα όμως ένα καλό finish θα βοηθήσει σε πολλά επίπεδα, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, εν όψει της επόμενης σεζόν.

"Δεν είχαμε πίστη και αυτοπεποίθηση. Είναι ντροπή για όλους μας, για τους παίκτες και τους προπονητές αυτή η βραδιά. Μεγάλα κλαμπ θα μείνουν εκτός οκτάδας. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε τι ομάδα είμαστε, πρέπει να παλέψουμε σε όλους τους αγώνες μέχρι το τέλος και θα παλέψουμε με όποιον είναι έτοιμος να το κάνει" ήταν οι ατάκες του Μπαρτζώκα στη Βιτόρια. Απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα πήγε σε rotation 8-9 παικτών, απέναντι στη Ζενίτ και την Άλμπα Βερολίνου το ίδιο. Χάρισον, Χαραλαμπόπουλος, Τζένκινς, Κουφός φαίνεται πως δεν υπολογίζονται Σλούκας, Λαρεντζάκης, Σπανούλης, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ, Πρίντεζης, Ζαν-Σαρλ, Έλις είναι αυτοί στους οποίους στηρίζεται -σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο- ο Έλληνας προπονητής.

Ο ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΕΙΝΑΙ ΕΛΙΤ

Η παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν, όπως αποδεικνύεται, μια νίκη αλλά ένας θρίαμβος του Ολυμπιακού και ένας θρίαμβος και του ίδιου του παίκτη που περίμενε με υπομονή την ευκαιρία του για να λάμψει. Χθες βράδυ διέλυσε τέσσερα ατομικά ρεκόρ (πόντους, εύστοχα τρίποντα, κλεψίματα, αξιολόγηση), έγραψε ένα απίθανο stat-line και απέδειξε ότι στα 25 του χρόνια, πέντε μήνες πριν από τα 26α γενέθλιά του, βρίσκεται πλέον στην ελίτ των φόργουορντ της EuroLeague.

Όχι γιατί έβαλε 31 πόντους από 6/7 τρίποντα και 5/5 βολές, όχι γιατί έγραψε double-double παίρνοντας και δέκα ριμπάουντ, ούτε γιατί συγκέντρωσε 41 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Βρίσκεται στην ελίτ γιατί έχει συγκλονιστική αυτοπεποίθηση, έχει αποφασιστικότητα, έχει πείσμα, μιλάει στους γύρω του και συμπεριφέρεται σαν ηγέτης, είναι σπουδαίος επαγγελματίας και ένα εντυπωσιακά προσγειωμένο παιδί που ενδιαφέρεται για την ομάδα, για το σύνολο και όχι για τα νούμερά του.

Ο ΣΑΣΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙΑ

Το σημαντικότερο επίτευγμα του Βεζένκοβ στο Βερολίνο είναι ότι ανάγκασε τους πάντες να ασχοληθούν με την κατάταξη της EuroLeague μετά από αρκετές εβδομάδες.

Τους ανάγκασε να ψάξουν που βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ποιον έχει μπροστά του, ποια ομάδα μπορεί να κυνηγήσει για να πετύχει το θαύμα και να χωρέσει στην οκτάδα. Είναι κι αυτή μια νίκη, ένα κίνητρο που εμφανίστηκε αναπάντεχα, όσο λίγες, όσο ελάχιστες κι αν είναι οι πιθανότητες των ερυθρόλευκων να προλάβουν τα playoffs. Μαθηματικά δεν έχουν αποκλειστεί, όμως με τέσσερις αγωνιστικές να μένουν για το τέλος της κανονικής περιόδου η κλισέ ατάκα "κοιτάζουμε μόνο το επόμενο παιχνίδι" είναι ό,τι πιο ρεαλιστικό μπορεί να ειπωθεί από τους Πειραιώτες.

Τέσσερις αγωνιστικές λοιπόν πριν από το φινάλε, ο Ολυμπιακός των 14 νικών δεν μπορεί να κυνηγήσει τη Μπάγερν Μονάχου (έχει ματς λιγότερο, το αποψινό με την Αναντολού Εφές) και τη Φενέρμπαχτσε που βρίσκονται στις 18. Θεωρητικά δεν μπορεί να κυνηγήσει ούτε τη Ρεάλ, με την οποία θα παίξει στη Μαδρίτη, αν και οι Ισπανοί του Πάμπλο Λάσο έχουν εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα. Η Ζενίτ (έχει ένα ματς λιγότερο, με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας) και η Μπασκόνια των 16 νικών η Βαλένθια και η Ζάλγκιρις των 15 νικών παλεύουν πιθανότατα για την όγδοη και τελευταία θέση, με τον Ολυμπιακό να υστερεί στις περισσότερες ισοβαθμίες και να χρειάζεται ένα θαύμα.

Οι Πειραιώτες έχουν χάσει δύο φορές από τη Ζάλγκιρις (68-67 στο ΣΕΦ και 81-79 στο Κάουνας), έχουν ηττηθεί στο Φάληρο από τη Ρεάλ (82-86) άρα χρειάζονται νίκη έστω και με έναν πόντο Μαδρίτη (αφού ηττήθηκαν στην παράταση και η EuroLegue μετράει αυτό το αποτέλεσμα και όχι το +4 των Μαδριλένων), έχουν χάσει δύο φορές και μάλιστα με μεγάλες διαφορές από τη Μπασκόνια (90-76 και 91-66), ενώ έχουν ηττηθεί στο ΣΕΦ και από τη Βαλένθια με διαφορά 11 πόντων (96-85). Μόνο με τη Ζενίτ έχουν το πάνω χέρι, καθώς την νίκησαν και στην Αγία Πετρούπολη και την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλη ανατροπή.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ματς με τη Φενέρμπαχτσε εντός, με τη Βαλένθια εκτός, με τη Ρεάλ Μαδρίτης εκτός και με τη Χίμκι εντός. Ακόμη και το 4/4 πιθανότατα δεν θα του αρκεί, αν και ούτως ή άλλως ο στόχος του απόλυτου μέχρι το τέλος της σεζόν μοιάζει από δύσκολος έως αδύνατος να επιτευχθεί. Ακόμη κι έτσι, το γεγονός ότι οι φίλοι της ομάδας μπήκαν στη διαδικασία να "διαβάσουν" την κατάταξη, είναι μια θετική εξέλιξη μετά από ένα εφιαλτικό διάστημα με άσχημο μπάσκετ, γκρίνια κι απογοήτευση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΩΣ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ


31η 32η 33η 34η
7. Ρεάλ @Βιλερμπάν Εφές Ολυμπιακός @Φενέρμπαχτσε
8. Ζενίτ @Χίμκι ΤΣΣΚΑ Βιλερμπάν Μακάμπι
9. Μπασκόνια Μιλάνο @ΠΑΟ Εφές @Βαλένθια
10. Βαλένθια Μπάγερν ΟΣΦΠ @Άλμπα Μπασκόνια
11. Ζάλγκιρις Μακάμπι Άλμπα @Μπάγερν Παναθηναϊκός
12. Ολυμπιακός Φενέρμπαχτσε @Βαλένθια @Ρεάλ Χίμκι

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ