OPINIONS

Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo stands on the court in the first half of an NBA basketball game against the Charlotte Hornets in Charlotte, N.C., Sunday, March 1, 2020. Milwaukee won 93-85. (AP Photo/Nell Redmond)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo stands on the court in the first half of an NBA basketball game against the Charlotte Hornets in Charlotte, N.C., Sunday, March 1, 2020. Milwaukee won 93-85. (AP Photo/Nell Redmond) AP

Ο Αντετοκούνμπο διαβάζει άψογα τις αντίπαλες άμυνες, οι Μπακς γέμισαν σουτέρ, οι Σέλτικς δεν ξέρουν πλέον πως να τους αντιμετωπίσουν κι από το τείχος των Ράπτορς πηγαίνουμε σε... αεροδιαδρόμους για τον Γιάννη. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τα Ελάφια που είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα (PHOTOS).

Πόσο έλειψε το ΝΒΑ από την καθημερινότητά μας... "Ρουφήξαμε" τα φιλικά προετοιμασίας, απολαύσαμε το Λέικερς - Κλίπερς και τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/8) απολαύσαμε κάθε στιγμή από την επιστροφή των Μπακς στα επίσημα ματς . Χωρίς τον starter Έρικ Μπλέντσο, χωρίς τους ρολίστες Πατ Κόνατον - Μάρβιν Γουίλιαμς, απέναντι σε μια ομάδα που θεωρητικά στοχεύει στην κορυφή της Ανατολικής Περιφέρειας, απέναντι σε μια γραμμή παικτών (Σμαρτ, Μπράουν, Τέιτουμ, Χέιγουορντ, Τάις) που τον πιέζουν στα όριά του με σκληρά μαρκαρίσματα, ατελείωτο flopping, trash talking και συνεχή γκρίνια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδειξε γιατί η παρέα του είναι φέτος πανέτοιμη να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι Μπακς θα έχουν το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα έχουν τον MVP του ΝΒΑ.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μπουν στα playoffs με το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Πέρυσι ξεκίνησαν την postseason με δέκα νίκες σε 11 ματς (4-0 τους Πίστονς, 4-1 τους Σέλτικς, 2-0 τους Ράπτορς), όταν όμως βγήκαν από το Μιλγουόκι για το πρώτο ταξίδι στο Τορόντο, έμοιαζαν λες και κάποιος τους ξεφούσκωσε. Το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ αμυντικό πλάνο του Νικ Νερς τους διέλυσε αγωνιστικά και πνευματικά, ο Κουάι Λέοναρντ μετατράπηκε σε ρομπότ που κατάπινε τον πόνο, ο Φρεντ ΒανΒλίτ έζησε τη σειρά της ζωής του και με τέσσερις σερί νίκες οι Καναδοί προκρίθηκαν στους NBA Finals για να κατακτήσουν τον τίτλο απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Λένε πως οι καλοί μαθητές πηγαίνουν διαβασμένοι στις εξετάσεις τους. Οι Μπακς ήταν καλοί μαθητές στο 98% της περσινής σεζόν, μέχρι τη στιγμή που η ασφάλειά τους κάηκε και ο γενικός έπεσε. Το σκοτάδι που απλώθηκε μπροστά στους παίκτες του Μάικ Μπουντενχόλζερ ήταν παχύ, φέτος όμως τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.

Σίξερς, Σέλτικς, Χιτ, Ράπτορς είναι καλές ομάδες. Σκληρές και ισορροπημένες. Έχουν ταλέντο και βάθος, έχουν κορμιά, ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τον Αντετοκούνμπο και δεν τον φοβούνται. Ίσα-ίσα που όλοι θέλουν να κερδίσουν τον κορυφαίο και ο κορυφαίος εδώ και δύο χρόνια στην Ανατολική Περιφέρεια είναι ο Γιάννης.

Οι περσινοί Μπακς πνίγηκαν στο άγχος και την κούρασή τους.

Οι φετινοί Μπακς είναι ένα διαφορετικό ζώο. Το μόνο που χρειάζονται είναι υγεία, ψυχραιμία και λίγη τύχη.

Κι αν στην αρχή της σεζόν 2019/20 όλοι πίστευαν ότι με το να χτίσουν ένα τοίχος στην καρδιά της ρακέτας θα πετύχουν αυτό που πέτυχαν πέρυσι οι Ράπτορς, τώρα έχουν συμβιβαστεί με την πραγματικότητα που λέει ότι οι φετινοί Μπακς θα ζουν και θα πεθάνουν με το μακρινό τους σουτ. Μόνο τον εαυτό τους πρέπει να φοβούνται. Από τη στιγμή που επένδυσαν το περασμένο καλοκαίρι στους Γουέσλι Μάθιους - Κάιλ Κόρβερ - Ρόμπιν Λόπεζ, ήταν δεδομένο ότι οι δυσκολίες του Αντετοκούνμπο θα γίνονταν πιο "ήπιες". Η αποχώρηση του Μάλκολμ Μπρόγκντον ήταν ένα σημαντικό πλήγμα, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει φανεί ούτε στο ελάχιστο και όσοι κατέκριναν σε πολύ έντονο ύφος τους παράγοντες των Μπακς, έχουν καταπιεί τις γλώσσες τους.

ΤΟ SPACING ΤΟΥ ΜΠΟΥΝΤΕΝΧΟΛΖΕΡ

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το τιμόνι των Μπακς, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ εξήγησε πόσο σημαντικό είναι το spacing και οι χώροι που πρέπει να υπάρχουν στην επίθεση. Κόλλησε spots στο παρκέ του προπονητηρίου, επέμεινε στις σωστές θέσεις, δικαιώθηκε πέρυσι, δικαιώνεται ακόμη περισσότερο φέτος που έχει και πληθώρα παικτών ικανών να εκτελέσουν από την περιφέρεια. Στο ματς με τους Σέλτικς υπήρξαν στιγμές που η ομάδα της Βοστώνης προσπάθησε να υψώσει τοίχος απέναντι στον Αντετοκούνμπο, περισσότερο από... συνήθεια και λιγότερο από επιλογή. Δεν δικαιώθηκε, γι' αυτό και στη συνέχεια ο Μπραντ Στίβενς έριξε τον Μάρκους Σμαρτ στον Γιάννη και προτίμησε να τον δοκιμάσει στο ένας εναντίον ενός από το να δεχθεί ελεύθερα τρίποντα.

Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο


Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο


Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο


Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο

Στην πρώτη κιόλας επίθεση των Μπακς, ο Γιάννης παίρνει τη μπάλα με πλάτη προς το καλάθι. Ο Χέιγουορντ βρίσκεται κοντά του, ο Τέιτουμ πηγαίνει για το double-team, ο Μπράουν έχει μπει κι αυτός στη φάση, ο Τάις είναι έτοιμος να βυθιστεί για να βάλει το κορμί του στον αέρα. Ο Αντετοκούνμπο δεν τρομάζει, πηγαίνει προς τα μέσα με τον Χέιγουορντ πάνω του και την ίδια στιγμή υπάρχουν στις γωνίες ο Λόπεζ με τον Μάθιους, στην κορυφή ο Μίντλετον και στο φτερό ο ΝτιΒιντσέντζο, ένας σουτέρ που μπορεί να σταθεροποιηθεί στο 40%.

Ο Greek Freak σηκώνεται και η αλήθεια είναι ότι "έχει" αυτό το σουτ από τα δύο μέτρα, ξέρει όμως ότι πρέπει να λειτουργήσει ως ηγέτης, ως πλέι μέικερ, ως facilitator, δεν τον ενδιαφέρουν δύο πόντοι αλλά να βάλει τους γύρω του στο ματς, να τους βοηθήσει να βρουν ρυθμό. Με το κορμί του να προσγειώνεται και ενώ συνεχίζει να κοιτάζει στο καλάθι, πασάρει εκπληκτικά στον Μάθιους ενώ έχει και την αριστερή (πιο δύσκολη) πάσα στον Λόπεζ. Ο Μάθιους βάζει το τρίποντο και δύο παίκτες είναι χαρούμενοι από μία φάση, από την πρώτη φάση του αγώνα.

Αργότερα στο ματς, ο Αντετοκούνμπο παίρνει τη μπάλα στο χαμηλό ποστ με τον Τέιτουμ στην πλάτη του. Τάις, Χέιγουορντ και Γουόκερ παρακολουθούν και τη στιγμή που ο Γερμανός πηγαίνει για να παγιδεύσει τον Greek Freak εκείνος πασάρει στον εντελώς ελεύθερο Μπρουκ Λόπεζ στη γωνία. Το close-out του Γουόκερ δεν θα μπορούσε να δυσκολέψει τον σέντερ των Μπακς που εκτέλεσε από ψηλά και σκόραρε. Αν αντί του Λόπεζ βρισκόταν εκεί κάποιος κοντός, μια καλή κυκλοφορία της μπάλας θα ήταν αρκετή για ένα ελεύθερο τρίποντο από τη στιγμή που η άμυνα των Σέλτικς είχε καταρρεύσει.

Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο


Οι Μπακς κάνουν διατάσεις για το τρόπαιο

Στη συνέχεια του αγώνα ο Στίβενς επέμεινε στην ένας εναντίον ενός άμυνα με τον Σμαρτ πάνω στον Γιάννη. Δεν έδωσε βοήθειες, δεν το έκανε ούτε όταν πήγε πάνω στον Αντετοκούνμπο ο Τέιτουμ. Έκλεισε τους σουτέρ, ο Greek Freak τους περνούσε όλους και σκόραρε είτε εύκολα είτε δύσκολα, οπότε οι Σέλτικς θα έχουν αρκετή δουλειά για την επόμενη συνάντησή τους με τον κορυφαίο παίκτη της Ανατολής και back-to-back MVP (σε λίγες εβδομάδες).

ΡΟΣΤΕΡ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟ

Με τους Έρικ Μπλέντσο - Πατ Κόνατον - Μάρβιν Γουίλιαμς εκτός δράσης, οι Μπακς είχαν και πάλι αρκετούς παίκτες για να υποστηρίξουν το μπάσκετ που μπορούν να παίξουν, το μπάσκετ που θα τους κουβαλήσει μέχρι το πρωτάθλημα. Ο Ντόντε Ντι Βιντσέντζο είναι υγιής και στα τελευταία 20 ματς πριν από τη διακοπή είχε 11 πόντους από 38% στο τρίποντο, 5.6 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ ανά 24 λεπτά συμμετοχής. Ο Τζορτζ Χιλ είναι με το 48% ο πρώτος σε ευστοχία μπόμπερ του ΝΒΑ. Ο Κάιλ Κόρβερ που θα είναι πάντα συνεπής σουτάρει με 42%, ο Κρις Μίντλετον με το ίδιο ποσοστό. Ο Γουέσλι Μάθιους βρίσκεται σχεδόν στο 37% και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ανέβει λίγο, ο Μπρουκ Λόπεζ απειλεί, ο Ρόμπιν Λόπεζ είναι πλέον ο τύπος που μπορεί να έχει σταθερά 1/2 από τις γωνίες, οπότε ούτε εκείνον μπορεί να αφήσει κάποιος ελεύθερο.

Το ερώτημα είναι και πάντα θα είναι ο Έρικ Μπλέντσο, από εκείνον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό η έκβαση της σεζόν των Μπακς. Το θετικό είναι πως πίσω από τους Μπλέντσο - Μάθιους - Μίντλετον υπάρχει η τριάδα των Χιλ - ΝτιΒιντσέντζο - Κόρβερ, πίσω από τον Λόπεζ υπάρχει ο άλλος Λόπεζ, ο Κόνατον κι ο Γουίλιαμς δίνουν ενέργεια και σκληράδα στην άμυνα, δεν υπάρχει κάποια χτυπητή αδυναμία σε αυτό το ρόστερ.

Πολύς κόσμος επιμένει πως ο Αντετοκούνμπο δεν έχει έναν πραγματικό σούπερσταρ στο πλευρό του, ωστόσο αυτή είναι η επιλογή των Μπακς. Την τελευταία διετία είχαν ευκαιρίες για να βάλουν σημαντικούς παίκτες στο ρόστερ τους, προτίμησαν όμως να υποστηρίξουν το παιχνίδι του Γιάννη γεμίζοντας σουτέρ το παρκέ. Το έκαναν επειδή έτσι αισθάνεται πιο άνετα ο Greek Freak; Το έκαναν για να του δείξουν ότι είναι το απόλυτο αφεντικό; Το έκαναν επειδή θέλουν να φτάσουν στην κορυφή με εκείνον να είναι το Α και το Ω αυτού του οργανισμού; Λίγο απ' όλα συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σε δύο χρόνια έχουν δημιουργήσει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα που δείχνει σοβαρότητα, συνέπεια, ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, είναι πεινασμένη.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Οι Σίξερς είναι σκληροί, ψηλοί, δυνατοί. Με τους Σίμονς, Χάρις, Χόρφορντ, Εμπίντ θα δυσκολέψουν τον Αντετοκούνμπο. Δεν έχουν δείξει όμως σοβαρότητα και πειθαρχία και σε σειρά αγώνων δεν μπορούν να επικρατήσουν των Μπακς. Οι Χιτ είναι εξίσου αξιόλογοι, αν όχι ακόμη καλύτεροι από την ομάδα της Φιλαδέλφεια. Έχουν σχεδόν τα πάντα, απλώς σε λιγότερη ποσότητα. Ξέρουν τι θα πάρουν από τους Ντράγκιτς - Μπάτλερ - Αντεμπάγιο, στην δική τους περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα των δύο σουτέρ τους, του Ντάνκαν Ρόμπινσον και του Τάιλερ Χίρο. Τα playoffs είναι άλλη υπόθεση από την κανονική περίοδο.

Οι Σέλτικς δύσκολα μπορούν να κοντράρουν τα Ελάφια, είναι φιλόδοξοι και ανταγωνιστικοί, αλλά δεν μπορούν να τους πάρουν τέσσερις νίκες. Οι Ράπτορς παραμένουν σπουδαίοι κι ας έχασαν τον Λέοναρντ. Η άμυνά τους προσαρμόζεται σε κάθε αντίπαλο, ο Νικ Νερς εξελίσσεται σε έναν πραγματικό σπεσιαλίστα σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, οι Λόουρι - ΒανΒλίτ - Σιάκαμ - Γκασόλ είναι ακόμη εκεί, δεν μπορείς να τους ξεγράψεις αλλά όπως και να το κάνουμε χωρίς τον Κουάι, κι ας βρίσκονται στη δεύτερη θέση της Ανατολής, δεν είναι ομάδα που οι Μπακς θα φοβηθούν.

Το κλειδί της επιτυχίας για να φτάσουν οι Μπακς στους NBA Finals θα είναι η ισορροπία. Να παραμείνουν συνεπείς, πειθαρχημένοι και ψύχραιμοι, όπως έχουν κάνει στη διάρκεια της σεζόν. Μετά από τη διακοπή των πέντε μηνών, βέβαια, ίσως έχουν αλλάξει πολλά, δεν ξέρουμε τι σημάδια έχει αφήσει και θα αφήσει στη συνέχεια το lockdown που έζησε η Λίγκα από τον Μάρτιο έως τα μέσα Ιουλίου. Το δεδομένο είναι ότι ο Αντετοκούνμπο δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σούπερσταρς που όσο αυστηρή κι αν ήταν η καραντίνα, είχαν τρόπους για να διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο.

Η άμυνά τους δεν θα αλλάξει, δεν μπορεί να αλλάξει. Το δίδυμο των Αντετοκούνμπο - Λόπεζ είναι μακράν του δεύτερου το πιο αποτελεσματικό στη ρακέτα, ο Γιάννης είναι το πρώτο φαβορί για το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού και πλέον γνωρίζουν τόσο καλά ο ένας τον άλλο που δημιουργούν κάτι σαν... βουνό στην καρδιά της ρακέτας των Μπακς. Αν συνεχίσουν να εκτελούν με καλά ποσοστά, αν αντιμετωπίσουν ψύχραιμα τις δύσκολες καταστάσεις που σίγουρα θα βρεθούν στο δρόμο τους, αν διαβάσουν σωστά τις αντίπαλες άμυνες και προσαρμοστούν σε αυτές με το δικό τους πάντα στυλ σε πρώτο πλάνο, πραγματικά δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Αντιθέτως, κάθε ομάδα της Λίγκας φοβάται τους Μπακς.

Και καμία δεν έχει το βάθος που έχουν εκείνοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ