ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Μια άμυνα, ένα σουτ, ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω

Ο Κώστας Σλούκας απογοητευμένος στο φινάλε του Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Κώστας Σλούκας απογοητευμένος στο φινάλε του Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης EUROKINISSI

Η τρίτη διαβολοβδομάδα της σεζόν άφησε περίεργη γεύση στον Ολυμπιακό, που είχε πάρει φόρα μα προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα μιας παρανοϊκής χρονιάς στη EuroLeague. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Είναι ομάδα που σε τρελαίνει. Μπορεί να κερδίσει τους πάντες εκτός έδρας, μπορεί να χάσει από τους πάντες στο ΣΕΦ. Είναι στο dna του Ολυμπιακού να ζει με ακραία συναισθήματα, βέβαια η φετινή σεζόν έχει αρκετή παράνοια για όλες τις ομάδες της EuroLeague. Το είπε πριν από το ματς της Παρασκευής (18/12) ο Γιώργος Μπαρτζώκας ότι εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που αισίως μετράει δέκα σερί νίκες με τον Μάικ Τζέιμς να θυμίζει... Ντέιμιαν Λίλαρντ, όλοι χάνουν απ' όλους.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι Πειραιώτες πρέπει να βρουν δικαιολογίες για το ρεκόρ τους, αυτή είναι η πραγματικότητα, σε άδεια γήπεδα θα συνεχίζουν να παίζουν, τις ίδιες ομάδες θα συνεχίσουν αντιμετωπίζουν, κυρίως όμως τις ίδιες αδυναμίες θα έχουν αν δεν υπάρξουν προσθήκες στο ρόστερ. Και αυτές τις αδυναμίες θα πρέπει να τις καμουφλάρουν για να κοιτάξουν πιο ψηλά. Δεν ήταν παράλογο αποτέλεσμα η ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, σίγουρα όμως το 0/2 στο ΣΕΦ σε τρεις ημέρες, πονάει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Αυτή τη στιγμή, μετά από την 15η αγωνιστική της κανονικής περιόδου και τις 14 αναμετρήσεις που έχει δώσει, ο Ολυμπιακός είναι 18ος, τελευταίος στο ποσοστό ευστοχίας στο περιφερειακό σουτ.

Με 115 εύστοχα σε 334 εκτελεσμένα τρίποντα, το 34.43% είναι μικρό για να κάνει σε βάθος χρόνου τη διαφορά για μια ομάδα που βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας των πιο εύστοχων στο δίποντο (56.76%). Όταν μπαίνουν τα σουτ, οι Πειραιώτες είναι ομάδα επιπέδου Final Four.

Απέναντι στη Βαλένθια και τη Ρεάλ είχαν 15/51, ηττήθηκαν, έπεσαν στο 7-7 στην κατάταξη και αισθάνονται σαν να μην έκαναν ποτέ τις νίκες σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ... Ο ΤΑΒΑΡΕΣ

Σε αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί η χρονιά, το λέμε και το ξαναλέμε, ο Ολυμπιακός θα κάνει μεγάλες νίκες και θα έχει άσχημα βράδια σαν αυτό της περασμένης Τετάρτης με τη Βαλένθια. Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, η εικόνα ήταν αρκετά καλή.

Είναι δεδομένο ότι ο Μπαρτζώκας δεν έχει "δεινόσαυρο" για να αντιμετωπίσει τον Ταβάρες κι εδώ που τα λέμε οι περισσότερες ομάδες της EuroLeague αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα απέναντι στον θηριώδη σέντερ που είναι μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος σέντερ της διοργάνωσης, αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή τη δεδομένη στιγμή.

Δεν μπορούσε να τον χτυπήσει εύκολα στη ρακέτα, δεν υπάρχουν τ τρία δευτερόλεπτα στη ρακέτα όπως στο ΝΒΑ, ακόμη κι έτσι όμως είδαμε πολλές στιγμές που οι Πειραιώτες επιτέθηκαν με πείσμα και με αποφασιστικότητα απέναντί του, είτε με τις συνεργασίες των Σπανούλη - Μάρτιν και Σλούκα - Μάρτιν, είτε με τον Σακίλ ΜακΚίσικ που δεν φοβάται κανέναν και δεν τον ενδιαφέρουν τα στατιστικά του.

ΕΛΕΙΨΑΝ ΜΙΑ ΑΜΥΝΑ, ΕΝΑ ΣΟΥΤ

Έλειψε από τον Ολυμπιακό μια μεγάλη άμυνα, η Ρεάλ πέτυχε τεράστιας σημασίας τρίποντα και στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, ο Τρέι Τόμπκινς έβαλε τα κρίσιμα σουτ, ο Λαπροβίτολα ήταν αλάνθαστος από τη γραμμή των βολών, ο Γιουλ μπουμπούνησε τα μανταρίνια του, έλειψε ένα μεγάλο σουτ για τους Πειραιώτες και έλειψε και λίγη τύχη παραπάνω.

Ο Σλούκας πήρε το τρίποντο από τη γωνία το τέλος της κανονικής περιόδου, δεν σκόραρε, σίγουρα όμως το πρόβλημα στο τρίποντο είναι εκεί και θα συνεχίσει να υφίσταται όσο ο Άαρον Χάρισον δεν βρίσκει χώρους, διστάζει να εκτελέσει και δεν κάνει την δουλειά για την οποία αποκτήθηκε.

Η απουσία του Πρίντεζη ίσως να έκρινε πολλά, ίσως και τίποτα. Με τον Ταβάρες στη ρακέτα δεν θα είχε πολλούς χώρους για να "χορέψει", ο Βεζένκοβ έμοιαζε πιο χρήσιμος σε αυτόν τον αγώνα λόγω της ικανότητάς του να εκτελέσει από μακριά, ήταν όμως κι αυτός κάπως διστακτικός, δύο τρίποντα σούταρε σε 25:18. Τι περίεργο ματς για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα...

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΟΚΤΑΔΑΣ

Ο Ολυμπιακός στοχεύει την οκτάδα και με αυτό το δεδομένο κρίνεται, με το δεδομένο ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στο Final Four. Ο Μπαρτζώκας επιλέγει να στηρίζεται στους παίκτες που παίζουν καλά σε κάθε ματς, θέλει μπάσκετ συνεργασιών, χθες βράδυ είχε βέβαια και έναν ανέτοιμο Παπανικολάου που μέτρησε 1/6 τρίποντα. Στις λεπτομέρειες το έχασε το ματς, για μια άμυνα, για ένα σουτ, ίσως για μια προπονητική επιλογή, για ένα "αν".

Η ιστορία έγραψε δύο ήττες στο ΣΕΦ σε τρεις ημέρες, η ιστορία είχε γράψει δύο νίκες εκτός Ελλάδας σε τρεις ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, το σημαντικό πλέον είναι η ηρεμία και η δουλειά για τους δύο αγώνες που μένουν μέχρι να φύγει το 2020.

Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη (23/12) και Χίμκι στη Μόσχα (29/12) είναι δύο αποστολές που δεν θα κρίνουν τη σεζόν, όμως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία νίκη. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Μοσχοβίτες είναι σε καλή κατάσταση και μια νίκη είναι απαραίτητη πριν από την κόλαση του Ιανουαρίου που περιλαμβάνει επτά αγώνες και τρεις διαβολοβδομάδες.

Ιδανικά, ο Ολυμπιακός με έναν γκαρντ σαν τον Μπομπουά και με έναν ψηλό σαν τον Γιουσούφα Φαλ της Μπασκόνια θα ήταν ένα επίπεδο καλύτερος και πολύ πιο ισορροπημένος. Δεν τους έχει και δεν θα τους βρει άμεσα. Ο Μπαρτζώκας επιμένει να στηρίζει το υλικό που έχει στα χέρια του, έχει δει σημαντική βελτίωση από αρκετούς, έχει δει όμως και κάποιους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο.

Επειδή όμως σε αυτή τη EuroLeague τα έχουμε δει όλα και θα δούμε ακόμη περισσότερα, ψυχραιμία. Η χρονιά είναι μεγάλη και σίγουρα ο Γενάρης θα προσφέρει πολλή τροφή για συζήτηση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ