ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το 55% του Ολυμπιακού και το 97.4% της EuroLeague

Άαρον Χάρισον και Κώστας Σλούκας στο εκτός έδρας ματς με τη Χίμκι
Άαρον Χάρισον και Κώστας Σλούκας στο εκτός έδρας ματς με τη Χίμκι EUROKINISSI

Αυτά που μας έχει διδάξει η σεζόν 2019/20, ο Σλούκας που δεν έχει ανάγκη να αποδείξει ποιος είναι, ο αλλαγμένος Μπαρτζώκας και οι επτά αγώνες σε 21 μέρες. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον Ολυμπιακό και βγάζει το καπέλο στη EuroLeague.

Το ταξίδι στη Μόσχα δεν είναι ποτέ εύκολο για τις ελληνικές ομάδες, είτε αντίπαλος είναι η ΤΣΣΚΑ, είτε είναι η Χίμκι. Αυτή τη φορά όμως ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για να αποσυμπιεστεί από το κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι τρεις σερί ήττες από τη Βαλένθια, τη Ρεάλ και τη Φενέρμπαχτσε.

Με τον Ρίμας Κουρτινάιτις να παραμένει στη θέση του εξαιτίας της προσωπικής του σχέσης με τον χρηματοδότη της Χίμκι, με τους Γιάνις Τίμα - Γιόνας Γερέμπκο εκτός αγώνα και με τον Γκρεγκ Μονρό να έχει αποχωρήσει, οι Μοσχοβίτες είχαν ροτέισον 8-9 παικτών.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει, να πάρει αυτήν που αποκαλούμε "επαγγελματική νίκη", προτίμησε όμως τον... δύσκολο τρόπο. Έπαιξε όμορφο μπάσκετ, ήταν καταπληκτικός στο περιφερειακό σουτ, μοίρασε τριπλάσιες ασίστ από τα λάθη του και είχε πολλούς διακριθέντες. Όποιος αγωνίστηκε βοήθησε, ακόμη κι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που έβαλε ένα σουτ, πήρε δυο ριμπάουντ και είχε μια καλή δημιουργία σε επτά λεπτά συμμετοχής.

Ο Ολυμπιακός νίκησε στη Μόσχα ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του στα εύστοχα τρίποντα,δτην 501η αναμέτρησή του στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague (από το 2000 κι έπειτα δηλαδή). Εντυπωσιακός αριθμός, όσο εντυπωσιακή ήταν και η αναλογία ασίστ/λαθών (19/6) σε ένα τόσο γρήγορο ματς, το πραγματικά σπουδαίο νούμερο όμως είναι το 55.2% με το οποίο σούταρε από την περιφέρεια, με επτά παίκτες να σκοράρουν και τέσσερις να έχουν τουλάχιστον δύο τρίποντα.

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Α' ΓΥΡΟΥ

Με τον πρώτο γύρο να ολοκληρώνεται, η φετινή EuroLeague μας έχει διδάξει πως Α) δεν υπάρχουν έδρες, Β) δεν υπάρχει ομάδα που δεν μπορεί να χτυπηθεί, εκτός ίσως από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε άλλο επίπεδο, Γ) δεν χρειάζονται ακραία συναισθήματα από έναν θρίαμβο ή μια συντριβή.

Τις μεγάλες νίκες συχνά διαδέχονται μεγάλες ήττες και τις βαριές ήττες διαδέχονται θετικά αποτελέσματα με ωραίο μπάσκετ. Έχει συμβεί σε όλες τις ομάδες της διοργάνωσης, οπότε εκείνη που θα χτίσει πάνω σε αυτή την πραγματικότητα, θα έχει καλύτερες πιθανότητες αρχικά να πλησιάσει την οκτάδα και στη συνέχεια να μπει σε αυτή και να είναι ανταγωνιστική στα playoffs ακόμη και με μειονέκτημα έδρας.

Στη Μόσχα οι Πειραιώτες έδειξαν από νωρίς έτοιμοι για τη νίκη. Έβαλαν τα σουτ, όπως τα έβαλαν στο ξεκίνημα των αγώνων τους σε Βαρκελώνη και Κωνσταντινούπολη, συνέχισαν να είναι εντυπωσιακοί επιθετικά στο δεύτερο δεκάλεπτο και ακόμη κι όταν ο Σβεντ βρήκε ρυθμό, δεν τρόμαξαν. Γύρισαν στην τρίτη περίοδο και μάσησαν σίδερα βλέποντας ότι το ροτέισον των γηπεδούχων ήταν περιορισμένο, έχτισαν μια καλή διαφορά προς το τέλος του και δεν κοίταξαν ποτέ ξανά προς τα πίσω.

Με τον Βεζένκοβ (57 πόντοι από 10/18 τρίποντα και 13/15 βολές, 23 ριμπάουντ και 80 ranking στα τελευταία τέσσερα ματς) on fire και με τον Σλούκα να κάνει μια σεμιναριακού επιπέδου εμφάνιση σε οργάνωση και εκτέλεση ισοφαρίζοντας ένα ρεκόρ καριέρας και αγγίζοντας άλλο ένα, ο Ολυμπιακός δεν θα έχανε στη Μιτίστσι Αρένα ακόμη κι αν έπαιζε 14 δεκάλεπτα.

Με την ψυχολογία στα ύψη, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και με τους Μάρτιν - Έλις αυτή τη φορά να συμπληρώνουν άψογα ο ένας τον άλλο, τα πράγματα έγιναν εύκολα για τους ερυθρόλευκους που και την πρώτη φετινή τους κατοστάρα πέτυχαν και αποχαιρέτησαν το 2020 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ

Για κάθε παίκτη που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας το βράδυ της Τρίτης (29/12) μπορεί να γραφτεί ένας καλός λόγος. Για τον Κώστα Σλούκα όμως, τι να πει κάποιος; Είναι απορίας άξιο πως ένας καταξιωμένος σταρ του δικού του επιπέδου δέχεται τόσο έντονη κριτική, είναι πραγματικά ακραίο να θεωρεί κάποιος ότι ο Σλούκας έχει κάτι να αποδείξει.

Στον Ολυμπιακό γύρισε γιατί ήθελε και για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της ομάδας πρέπει να περάσει από μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Ο Ολυμπιακός δεν παίζει μόνος του, έχει 17 αντιπάλους με τον ίδιο στόχο που έχει εκείνος κι ο Σλούκας είναι ένας από τους 12-14-16 παίκτες μιας ομάδας που ονειρεύεται να φτάσει στο Final Four. Το συμβόλαιο που πήρε το πήρε για όσα έχει ήδη πετύχει στην καριέρα του και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης μαζί με τον Καλάθη, τον Μίτσιτς, τον Λάρκιν και τον Τζέιμς.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Δεν βρισκόμαστε στις προπονήσεις και στην καθημερινότητα του οργανισμού, είναι όμως φανερό πως μετά από τις δύο εντός έδρας ήττες από τη Βαλένθια και τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας άλλος άνθρωπος, τουλάχιστον στη διάρκεια των αγώνων.

Παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε καθιστός, έκανε το ίδιο σε ακόμη πιο έντονο βαθμό και στη Μόσχα, χωρίς φωνές, χωρίς ακραίες αντιδράσεις, άφησε τους παίκτες του να βρουν ρυθμό, πήγε σε πιο ορθολογικό ροτέισον, κράτησε για παράδειγμα τον αρνητικό χθες ΜακΚίσικ στον πάγκο και άφησε τον "καυτό" Βεζένκοβ να πάρει 26 λεπτά ενώ και ο Πρίντεζης είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά τον αγώνα.

Προφανώς ούτε σε εκείνον αρέσει να πιάνει... διακόσιους σφυγμούς, προς το παρόν βλέπουμε ξανά τον Μπαρτζώκα της σεζόν 2019/20 που δεν είχε πίεση, είχε αναλάβει μια ομάδα που δεν ήταν δική του και έχτιζε για το μέλλον. Ούτως ή άλλως, όσο κι αν το άμεσο αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο, ο Ολυμπιακός συνεχίζει να χτίζει με φόντο το μέλλον, πέρα από τη φετινή χρονιά.

ΤΑ 7 ΜΑΤΣ ΣΕ 21 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 97.4% ΤΗΣ EUROLEAGUE

Πλέον, ο Ολυμπιακός αποχαιρετά το 2020 και μπαίνει στο 2021 γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά του επτά αγώνες σε 21 ημέρες. Προς το παρόν έχει εννέα ημέρες για να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί, να δουλέψει στις προπονήσεις για τον... Γολγοθά που πλησιάζει.

Στις 8 Ιανουαρίου οι Πειραιώτες θα υποδεχθούν την Μπάγερν Μονάχου, στις 12/1 θα ταξιδέψουν στο Τελ βίβ και στις 15/1 θα υποδεχθούν την Βιλερμπάν, πριν την αντιμετωπίσουν στις 19/1 στη Λιόν. Στις 22/1 θα βρεθούν στο Κάουνας, στις 26/1 θα πάνε στο Μιλάνο και στις 28/1 θα παλέψουν με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ για να κλείσει έτσι ένα διάστημα με τρεις διαβολοβδομάδες που ενδέχεται να κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση.

Το σίγουρο είναι ότι η EuroLeague συνεχίζεται και συνεχίζεται με επιτυχία. Σε σύνολο 153 αγώνων στον Α' γύρο της κανονικής περιόδου έχουν διεξαχθεί οι 149 , καθώς εκκρεμούν μόλις τέσσερις αναμετρήσεις (Άλμπα Βερολίνου - Μπασκόνια, Αρμάνι Μιλάνο - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Βιλερμπάν - Ολυμπιακός, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - Παναθηναϊκός) με το ποσοστό να φτάνει στο 97.4%.

Ό,τι κι αν γίνει, η ζωή πάντα θα συνεχίζεται. Είτε μετά από συντριβές, είτε μετά από θριάμβους, είτε εν μέσω πανδημιών, η ζωή πάντα θα συνεχίζεται και το φετινό "ταξίδι" προσφέρει μια σπουδαία ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε πολλά. Όλοι μας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ