OPINIONS

Το χτίσιμο ξεκίνησε Φλεβάρη

Το χτίσιμο ξεκίνησε Φλεβάρη
EUROKINISSI

Με τον Σπανούλη εκτός δράσης, με δύο νέους παίκτες στο δρόμο για την Ελλάδα, με δέκα αγώνες να μένουν για το φινάλε της χρονιάς, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας το χτίσιμο για τη σεζόν 2020/21. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η Πέμπτη (6/2) δεν ήταν μια μέρα που ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό, για τον Βασίλη Σπανούλη, για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, για τους οπαδούς της ομάδας. Η είδηση πως ο Kill-Bill θα μπει στο χειρουργείο για να αντιμετωπίσει τον νέο σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο πόδι στην αναμέτρηση με τη Ζάλγκιρις Κάουνας σκέπασε τα πάντα, πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτό ήταν το τέλος μιας μυθικής καριέρας και γενικά ο... πρόλογος για τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν ήταν ευχάριστος.

Λίγοι περίμεναν μάχη στο Φάληρο, ελάχιστοι θεωρούσαν ότι οι ερυθρόλευκοι θα είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, ποιος να περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα καταβρόχθιζε για δεύτερη φορά φέτος την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ποιος να περίμενε ότι αυτό το ρόστερ των... οκτώμισι παικτών θα έκανε μια τόσο σπουδαία εμφάνιση. Και όμως, στο μπάσκετ του 2020 όλα γίνονται και ουδείς έχει το δικαίωμα να θεωρήσει έκπληξη οποιοδήποτε αποτέλεσμα στη EuroLeague, ειδικά όταν μιλάμε για το δεύτερο σκέλος μιας "διαβολοβδομάδας".

Δέκα αγώνες έμειναν στον Ολυμπιακό για να κλείσει τη φετινή ιστορική -από κάθε άποψη- σεζόν του, μια σεζόν χωρίς εγχώριες υποχρεώσεις, μια σεζόν με αμέτρητες προπονήσεις που σιχαίνεται η πλειοψηφία των παικτών, με τρεις αλλαγές προπονητών, με διψήφιο αριθμό ξένων, με βαριές ήττες και με θριάμβους όπως ο χθεσινός. Μια σεζόν που τα είχε όλα έως τώρα και φαίνεται πως κάτι μας έχει φυλάξει και για την τελική ευθεία. Άλλωστε ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχθηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσθήκες παικτών , ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ένταση στις προπονήσεις που δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό τις συνθήκες που έχει ανάγκη μια ομάδα της EuroLeague. Ο Σακ ΜακΚίσικ θα είναι ο πρώτος που θα αποκτηθεί , πριν ακολουθήσει ο δημιουργικός γκαρντ που θα καλύψει την τεράστια τρύπα που άφησαν οι τραυματισμοί του Σπανούλη και του Ρότσεστι.

Όσο κι αν στον Ολυμπιακό κρυφοκοιτάζουν την οκτάδα, άλλο τόσο ρεαλιστές είναι γνωρίζοντας ότι στις δέκα αγωνιστικές που έμειναν έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας ομάδες όπως η Αναντολού Εφές, η Αρμάνι Μιλάνο, η Χίμκι, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Φενέρμπαχτσε, ενώ στο ΣΕΦ θα υποδεχθούν και τον Παναθηναϊκό και τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα. Το σημαντικό για τους Πειραιώτες είναι να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικοί, ώστε το χτίσιμο για τη σεζόν 2020/21 να ξεκινήσει άμεσα και όχι στα τέλη Αυγούστου.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Ο Μπαρτζώκας δεν είναι μάγος, έχει βάλει όμως σημαντικές "πινελιές". Δεν του άρεσε η εικόνα του Παπανικολάου στο Κάουνας, μίλησε μαζί του το πρωί της Πέμπτης και του ζήτησε να αλλάξει τρόπο σκέψης. Του είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να χαλάει το μυαλό του από ένα άστοχο σουτ ή ένα λάθος κι ο έμπειρος περιφερειακός έκανε μετά από λίγες ώρες μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του. Είχε πείσμα, είχε πάθος, υπήρξαν στιγμές που ένιωθες ότι τον έβλεπες σε περισσότερα από ένα σημεία του παρκέ, με αποκορύφωμα τη φάση που έτρεξε όλο το παρκέ μετά απο δική του εκτελεσμένη βολή για να κόψει τον Μάικ Τζέιμς στο τρανζίσιον. Τα πέντε κλεψίματά του στο πρώτο μέρος ήταν μια εξωφρενική επίδοση, δεν ήταν όμως ο μοναδικός που διακρίθηκε.

Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ έδειξε ξανά ότι χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη ενεργό αισθάνεται καλύτερα. Παίρνει πολλά λεπτά, βρίσκεται στο παρκέ από το τζάμπολ και προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Έχει τουλάχιστον ένα μπλοκ στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία ματς, βάζει τις βολές, εκτελεί από την περιφέρεια, τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, κινείται καλά χωρίς τη μπάλα, βελτιώνεται στο κομμάτι της άμυνας και σαν πάουερ φόργουορντ νιώθει άνετα δίπλα στον Νίκολα Μιλουτίνοβ που ακούει πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέδειξε για ποιον λόγο είναι ο κορυφαίος σέντερ της Ευρώπης. Σκέπασε τους αντιπάλους του και ακόμη κι αν δεν πήρε πολλές μπάλες (είχε 2/7 δίποντα), έβαλε τις βολές, έπαιξε καλές άμυνες και όταν οι Ρώσοι μείωσαν στους εννέα έδωσε δύο επιθετικά ριμπάουντ στον Ολυμπιακό για να ροκανίσει τον χρόνο και να κλειδώσει τη νίκη.

ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Οι 6357 που πήγαν χθες βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν είδαν το ποιοτικότερο ματς της σεζόν, είδαν όμως κάτι καλύτερο, είδαν τον Ολυμπιακό που αγάπησαν και τους έχει λείψει τα τελευταία δύο χρόνια στον υπερθετικό βαθμό. Είδαν ανταγωνιστικό πνεύμα, πείσμα, πολλή ενέργεια, είχαν μαχητές στο παρκέ και ένα group οκτώμιση παικτών να τα δίνει όλα απέναντι σε έναν πολύ ανώτερο αντίπαλο. Αυτά ζήτησε από τους παίκτες του ο Μπαρτζώκας και το είπε και στη συνέντευξη Τύπου, δεν έφτιαξε ξαφνικά Dream Team αλλά κράτησε όρθιο αυτό το πληγωμένο -αγωνιστικά και πνευματικά- ρόστερ δύο βράδια μετά από τη συντριβή στο Κάουνας.

Μια σεζόν που μπαίνει στην τελική της ευθεία και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αγγαρεία, μοιάζει να σώθηκε με αυτό το αποτέλεσμα, όμως δεν υπάρχουν περιθώρια ενθουσιασμού για τον φετινό Ολυμπιακό. Θα έρθουν κι άλλες δύσκολες βραδιές, ωστόσο φαίνεται πως σιγά-σιγά κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο στο λιμάνι με τον -όχι πολύ- κόσμο να υποστηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Οι παίκτες του ρόστερ κρίνονται, κάποιοι δεν κάνουν το βήμα προς τα εμπρός, κάποιοι έχουν αρπάξει τις ευκαιρίες, κάποιοι προσπαθούν απλά να βρουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση με πρώτο τον Κώστα Παπανικολάου που βραδιές σαν την χθεσινή μπορεί να τις βρίσκει με μεγαλύτερη συχνότητα.

Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις γι' αυτόν τον Ολυμπιακό, ειδικά από τη στιγμή που πλέον δεν υπάρχει ο Βασίλης Σπανούλης. Νέα πρόσωπα θα μπουν στην καθημερινότητα της ομάδας και ο Μπαρτζώκας μοιάζει να είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να βρεθεί για να οδηγήσει τους ερυθρόλευκους στην επόμενη μέρα. Προς το παρόν τα δείγματα είναι θετικά, όχι εντυπωσιακά και σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα αν οι Πειραιώτες "τσιμπήσουν" μερικές ακόμη νίκες με κρισιμότερο ματς από τα επόμενα δέκα το ντέρμπι της 3ης Μαρτίου με τον Παναθηναϊκό.

Υ.Γ.: Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, χείμαρρος πραγματικός, τα είπε όλα για τον Ολυμπιακό της τελευταίας διετίας στον Sport24 Radio, αλλά και για τη σημασία που έχει η υποστήριξη του κόσμου στη λειτουργία μιας ομάδας αυτού του επιπέδου. Αν δεν τον ακούσατε, ρίξτε μια ματιά σε όσα είπε .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ