OPINIONS

Χασάν, να η ευκαιρία σου

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μέσα σε μερικούς μήνες ο Ολυμπιακός κατάφερε να φέρει πίσω τον Αχμέντ Χασάν με 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με το καλοκαίρι. Ο Αιγύπτιος έχει την ευκαιρία να δικαιώσει πρώτα τον εαυτό του και μετά τον Πέδρο Μαρτίνς και την ομάδα. Γράφει ο Δημήτρης Σαμόλης.

Η επιστροφή του Αχμέντ Χασάν στο λιμάνι κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Έχει ακούσει πολλά ο Αιγύπτιος επιθετικός από τους φίλους του Ολυμπιακού. Και πέρυσι και τώρα. Αρκετές χαμένες ευκαιρίες τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, παρά τα 15 γκολ, σε συνδυασμό με τους χαμένους εγχώριους τίτλους, προκάλεσαν αρνητικά σχόλια για τον διεθνή στράικερ. Όταν το απόγευμα της Κυριακής (9/2) ο Πέδρο Μαρτίνς "θυσίασε" τον αρχισκόρερ Ελ Αραμπί για να μπαλώσει το κενό του Ελαμπντελαουί (μπήκε στη θέση του ο Γκασπάρ), είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι δυσανασχέτησαν.

Και τί δεν θα άκουγε ο Πορτογάλος προπονητής για τον τρόπο που (δια)χειρίστηκε το παιχνίδι σε ενδεχομένη ισοπαλία. Το τελικό 0-1 έκανε ήρωα τον 49χρονο. Γιατί παρότι η ομάδα του κόντρα στον Ατρόμητο ήθελε μόνο τη νίκη, αυτός πήγε στο 76' και κάλυψε το κενό στη δεξιά πλευρά της άμυνας, βγάζοντας τον καλύτερο επιθετικό του. Γιατί ο φορ που αποτέλεσε δική του επιλογή, έμελλε να ξελασπώσει τον Ολυμπιακό στο 91'. Όπως τα ακούει ο Μαρτίνς όταν η ομάδα του δεν παίρνει τα αποτελέσματα που πρέπει, έτσι πρέπει να του πιστωθεί μεγάλο μερίδιο αυτής της επικράτησης.

Δεν ξέρω αν μέχρι το τέλος της σεζόν καταφέρει ο Χασάν να βάλει πολλά γκολ ή έστω λίγα και κρίσιμα. Ή να δικαιώσει αυτούς που... δεν θέλουν να τον βλέπουν. Με φόρα την καλή ψυχολογία από το Περιστέρι, πάντως, μπορεί να δικαιώσει τον προπονητή του και τη διοίκηση του Ολυμπιακού για την απόφαση που πήραν να τον ξαναντύσουν στα "ερυθρόλευκα". Αν μέσα από την παρουσία του στο γήπεδο αποδειχθεί σημαντικός, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία εκ μέρους της διοίκησης.

Πάμε να εξηγήσουμε το γιατί: Το καλοκαίρι του 2019, η ΠΑΕ πήρε την απόφαση να μην ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του από τη Μπράγκα, που έφτανε τα 4.000.000 ευρώ. Η προθεσμία πέρασε, ο Ολυμπιακός δεν έδωσε ποτέ τα χρήματα αυτά και ο Χασάν παρέμεινε στην πορτογαλική ομάδα, ξεκινώντας μάλιστα τη σεζόν ως βασικός, υπό την καθοδήγηση του Πέδρο Σα Πίντο. Στην πορεία οι αριθμοί του υψηλόσωμου στράικερ ήταν κάτω του μετρίου. Μόλις έξι συμμετοχές και ένα γκολ. Δεν υπολογιζόταν από το νέο προπονητή, Ρούμπεν Αμορίμ, και αυτό βοήθησε στην επίτευξη του deal της Μπράγκα με τους "ερυθρόλευκους". Πού θέλω να καταλήξω όμως...

Και αυτή τη φορά οι Πειραιώτες τον έφεραν στη χώρα μας ως δανεικό, αλλά με μικρότερη οψιόν αγοράς. Τούτη φορά, αν θελήσουν να τον αγοράσουν, τότε μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να δώσουν 2.500.000 ευρώ στη Μπράγκα (έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο). Με άλλα λόγια, 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερο από τη συμφωνία του περασμένου έτους. Είναι στο χέρι του Χασάν να δικαιώσει πρώτα από όλους τον ίδιο του τον εαυτό, στη συνέχεια τον προπονητή που τον πιστεύει όσο λίγοι και ακολούθως την ομάδα, που θα έχει κάνει κόλπο γκρόσο στη διαπραγμάτευση.

Μέσα σε μερικούς μήνες τον έφερε πίσω και με καλύτερη οικονομική συμφωνία. Η αλήθεια είναι πως και η περσινή σεζόν ξεκίνησε με θετικό τρόπο για τον 27χρονο, αφού στην τρίτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, παίζοντας και τις τρεις ως αλλαγή, χάρισε το "διπλό" στη Νέα Σμύρνη στο 92'. Αυτή τη φορά έχει να συναγωνιστεί τον killer Ελ Αραμπί. Πέρυσι δεν είχε τέτοιο φορ ο Ολυμπιακός. Ο Αιγύπτιος καλείται να συμπληρώσει τον Μαροκινό και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά όταν αυτό καταστεί ανέφικτο για τον επιθετικό με τα 20 φετινά γκολ. Όπως έγινε δηλαδή στο Περιστέρι.

Και κάτι ακόμη: Το γεγονός ότι ο Χασάν δεν μπόρεσε ποτέ να αποτελέσει παίκτη - κλειδί στη Μπράγκα, δεν σημαίνει ότι και στο λιμάνι θα έχει την ίδια τύχη. Είναι διαφορετικό να ζεις σε μια πόλη που σου αρέσει, όπως έχει παραδεχτεί πως του συμβαίνει στην Αθήνα, να περνάς την καθημερινότητά σου μέσα σε οικογενειακό κλίμα με συμπαίκτες που θεωρείς φίλους και προ παντός να έχεις στο πλευρό σου έναν προπονητή που σε στηρίζει και που σε κάθε ευκαιρία βρίσκει να πει καλά λόγια.

Θεωρείται δεδομένο πως ο Αχμέντ συνεχίζει από τον πάγκο, θα συνεχίσει να αποτελεί τη δεύτερη επιλογή για τη γραμμή κρούσης, ειδικά από τη στιγμή που ο Σουντανί τέθηκε εκτός. Τώρα είναι που τον χρειάζεται ακόμη περισσότερο ο Ολυμπιακός, τώρα που η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία και ακολουθούν κομβικά παιχνίδια στην Ελλάδα. Δεν λέμε για Ευρώπη, αφού ο Αιγύπτιος έτσι κι αλλιώς δεν είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα, στην οποία παρεμπιπτόντως δεν επιτρτέπεται να γίνει αλλαγή παρά τον τραυματισμό του Αλγερινού κυνηγού.

Υ.Γ.: Το γκολ στο Περιστέρι προήλθε από το πόδι του Ματιέ Βαλμπουενά. Το πιο γνώριμο σκηνικό στον φετινό Ολυμπιακό. Ασίστ σημαίνει Βαλμπουενά για τους "ερυθρόλευκους" της σεζόν 2019.2020. Σε ηλικία 35 ετών, 4 μηνών και 12 ημερών ο Γάλλος έχει πετύχει εντυπωσιακούς αριθμούς: 25 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Champions League, οκτώ γκολ (όλα με πέναλτι) και 13 ασίστ. Μετά την αναμέτρηση με την Ξάνθη την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει:

"Έχω δώσει 12 ασίστ με τον Ολυμπιακό. Το λατρεύω περισσότερο και από το να σκοράρω. Το δουλεύω πολύ με τον Ελ Αραμπί στην προπόνηση". Αυτή τη φορά "τάισε" τον έτερο φορ. Λογικό να πέσουν όλα τα φώτα στον σκόρερ και στο εξαιρετικό του τελείωμα, αλλά, αλήθεια, πόσοι ποδοσφαιριστές αυτού του πρωταθλήματος έχουν την ποιότητα να περάσουν μια τέτοια μπαλιά ακριβείας σε ένα τόσο κομβικό χρονικό σημείο μιας αναμέτρησης, όταν το αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή θα έφερνε -δικαιολογημένη- γκρίνια και απογοήτευση; Όσο παραμένει υγιής, ο Ολυμπιακός μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ότι από τα πόδια του κάτι καλό θα βγαίνει κάθε φορά σε πρωτάθλημα κύπελλο και γιατί όχι με την Άρσεναλ σε μερικά βράδια από σήμερα, για τους "32" του Europa League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ