OPINIONS

Θα λείψει ο Ποντένσε αν δεν αντικατασταθεί

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έμαθε να εξαρτάται από τον Ντανιέλ Ποντένσε και η επόμενη ημέρα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μετακίνησής του στην Γουλβς, δεν θα είναι εύκολη. Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

Τελευταίες λεπτομέρειες φαίνεται πως απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Ντανιέλ Ποντένσε στην Γουλβς. Ο Πορτογάλος εξτρέμ ολοκληρώνει μετά από ενάμιση χρόνο τον κύκλο του στον Ολυμπιακό, πραγματοποιώντας ωστόσο, μια απίστευτη μεταγραφή. Γιατί οι περισσότεροι από τον Τσιμίκα περίμεναν τα νεότερα, από τον Ποντένσε ήρθαν αυτά.

Ο Ολυμπιακός θα βάλει στα ταμεία του ένα απίστευτο ποσό! Βέβαια, όπως είχαμε επισημάνει σε σχετικό άρθρο τον Οκτώβριο, οι «ερυθρόλευκοι» γι’ αυτό είχαν προχωρήσει στην απόκτησή του με 7.000.000 ευρώ από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Γιατί υπήρχε η υπόσχεση του Μέντες, ότι θα φέρει πρόταση Χ3. Και έφερε πολύ παραπάνω, όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα...

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΕΝΟ

Ο Ολυμπιακός, παραχωρεί ένα από τα βασικά του όπλα στην προσπάθειά του να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο Ποντένσε είναι ένας εξτρέμ που στον Ολυμπιακό έκανε διαφορά στα καλά του. Ναι, δεν είχε το εύκολο γκολ. Αν είχε καλές εκτελέσεις, προφανώς και ίσως να μην είχε έρθει ποτέ στον Πειραιά.

Το κενό του, είναι μεγάλο. Και αυτό, γιατί ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, έμαθε να παίζει με τον Ποντένσε, να ζει με αυτόν. Αν θυμηθεί κανείς τι έχει γίνει, θα καταλάβει πολλά. Πέρσι, μπήκε αλλαγή με θλάση!!! Όταν δυσκολευόταν η ομάδα. Φέτος, ο Μαρτίνς με θλάση τον πήρε στον πάγκο, ας μην τον χρησιμοποίησε στο τέλος!

Ένιωθε τόσο εξαρτημένος από τον βραχύσωμο εξτρέμ που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν θα τον έχει στη διάθεσή του. Και η αλήθεια είναι πως ο Ποντένσε βγήκε μόνο όταν τραυματίστηκε!

ΤΙ ΧΑΝΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Κοιτάζοντας κανείς τι έδινε στα παιχνίδια του Ολυμπιακού ο Ποντένσε και τι οι άλλοι εξτρέμ, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τι θα χάσει η ομάδα χωρίς αυτόν. Ήταν με διαφορά ο εξτρέμ που μπορούσε να παίξει πάνω στη γραμμή, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Και εκτός αυτού, μπορούσε να κόψει και προς τα μέσα.

Αλλαγή κατεύθυνσης που δεν έχει άλλος, κερδισμένα φάουλ. Ουκ ολίγες κλωτσιές μάζεψε και έγινε στόχος στο ελληνικό πρωτάθλημα ειδικά. Εκείνο το μαρκάρισμα του Κοροβέση στον πρώτο γύρο, στον αγώνα με τον ΟΦΗ, δεν ξεχνιέται. Δεν... μάσαγε, όμως. Σηκωνόταν πάνω, σαν να έλεγε στους αντιπάλους του, «συνεχίστε»...

Γκολ ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει από αυτή την πώληση. Θα χάσει όμως ενέργεια. Έναν παίκτη που κίνητρο μπορεί να είχε περισσότερο να πάρει μεταγραφή από το να πάρει ένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε ξένους, δεν είναι απαραίτητα κακό. Και γιατί με την καλή τους εικόνα βοηθούν την ομάδα.

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΤΕΝΑΜ

Πότε μπήκε στα μάτια των Άγγλων ο Ποντένσε; Με εκείνο το ματς κόντρα στην Τότεναμ, στην πρεμιέρα του Champions League. Στο 2-2 στο "Καραϊσκάκης", ο Ποντένσε είχε κάνει τη διαφορά. Πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ, ταλαιπώρησε την άμυνα της ομάδας του Ποτσετίνο τότε και όπως τόνιζαν και τη Δευτέρα σε δημοσιεύματά τους οι Άγγλοι, αυτή η αναμέτρηση ήταν το διαβατήριο του για την Premier League και με τη μετακόμισή του στη Γουλβς.

ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ;

Υπάρχει μια αίσθηση πως το κενό του Ποντένσε, μπορεί να καλυφθεί με εσωτερική μετακίνηση και μεταγραφή σε άλλη θέση. Για παράδειγμα... Να έρθει ο Καρβάλιο από τη Νότιγχαμ Φόρεστ για το κέντρο, ως επιτελικός, να περάσει στα άκρα ο Βαλμπουενά. Εκεί που έπαιξε στο 4-3-3 κόντρα στον Άρη.

Το καλοκαίρι, όταν γινόταν ο προγραμματισμός, έλεγε πως επιτελικός θα είναι ο Φορτούνης και ότι ο Γάλλος έρχεται για τα άκρα. Άλλο αν κλήθηκε να πάει στον άξονα και να ανταποκριθεί με επιτυχία. Έχει την εμπειρία να παίξει και εκεί, να βρει και άλλους χώρους μέσα στο γήπεδο, υπάρχει, όμως και ένα τεχνικό κομμάτι, ένα αλλά... Ακολουθεί...

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΥΝΕΣ;

Ο Ποντένσε μπορούσε να βγει στα άκρα. Να πάει πάνω στη γραμμή, να τραβήξει αντιπάλους... Έτσι είναι ο Ραντζέλοβιτς, αλλά χωρίς τεχνική κατάρτιση τέτοια σαν του Πορτογάλου, αλλά και με πρόβλημα στην τακτική προσέγγιση. Ο Σέρβος, έχει θέματα και φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ρόλο βασικού. Μπορεί να είναι μια αλλαγή που θα σου δώσει ενέργεια, κάτι, αλλά ως εκεί...Τουλάχιστον με αυτά που έχουμε δει ως τώρα. Με τον Λοβέρα, διαπιστώσαμε ότι ο παίκτης δεν παίζει στα άκρα. Είναι πιο χρήσιμος ως επιτελικός, φαίνεται περισσότερο.

Ο Σουντανί, μοιάζει περισσότερο με επιθετικό, παρά με εξτρέμ. Αλλαγή τον έβαλε μπροστά με τον Άρη π.χ. ο Μαρτίνς. Και έχει βοηθήσει πολύ περισσότερο στο 4-4-2. Ως δεύτερος στην επίθεση. Ο Μασούρας, έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Θα πειθαρχήσει τακτικά στο γήπεδο, αλλά ξέρεις τι μπορείς να πάρεις από αυτόν. Έρχεται πιο πολύ μέσα, δεν είναι ο παίκτης που θα «ζαλίσει» δύο αντιπάλους του πάνω στη γραμμή.

Όσον αφορά στον Χριστοδουλόπουλο, ξέρεις επίσης τι μπορεί να δώσει. Έχει ποιότητα, εμπειρία, αλλά προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και μεγάλο διάστημα απουσίας. Για να μπορέσει να βρει ρυθμό, θα πρέπει να πάρει χρόνο. Και αυτό, εκτιμώ πως δεν θα έρθει με πεντάλεπτες αλλαγές. Ο Μπρούνο, θέλει χρόνο ακόμη μέχρι να επιστρέψει, αλλά είναι και άλλο το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού.

ΔΕΝ ΜΑΡΚΑΡΕ, ΔΕΝ ΣΚΟΡΑΡΕ ΕΥΚΟΛΑ

Αν έκανε κάποιος το scouting report του, θα διαπίστωνε εύκολα το θέμα του στο τελείωμα των φάσεων. Σκόραρε, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει βάλει τα... τριπλάσια γκολ με τον Ολυμπιακό! Πολλές χαμένες ευκαιρίες, αλλά όπως ανέφερα παραπάνω, αν είχε και το εύκολο γκολ, δεν θα συζητούσαμε καν. Το άλλο, η αμυντική του παρουσία. Δεν μάρκαρε πολύ ο Πορτογάλος και σίγουρα σε αυτό το κομμάτι, περιόρισε πολύ (ειδικά στα δύσκολα) τον Ομάρ Ελαμπντελαουί που έδωσε το βάρος στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ «ΟΧΙ»;

Κουβέντα γίνεται από χθες για τον Ποντένσε και μάλιστα μεγάλη. Διαβάζοντας πολλά σχόλια στα social media, διαπιστώνω πως η πλειοψηφία συμφωνεί με την άποψη πως σε τέτοια πρόταση, κανείς δεν θα μπορούσε να πει «όχι». Το ποσό είναι τεράστιο! Όπου και αν «κλειδώσει», μόνο που είναι πάνω από 25, λέει πολλά.

Πάρα πολλά! Μια τεράστια δικαίωση όλων όσων πίστεψαν στην επιλογή του Ποντένσε, με πρώτους από όλους τον Κριστιάν Καρεμπέ. Μην ξεχνάμε, πως όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη Σπόρτινγκ και ρωτήθηκε ποιον θα ήθελε από την ομάδα της Λισαβόνας, είχε πει τον Ποντένσε.

ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΟΝ...

Καταλήγοντας, είναι δύσκολο να καλυφθεί το κενό του Ποντένσε με τα ως τώρα δεδομένα και από αυτά που έχει δείξει ο Μαρτίνς με τη χρησιμοποίηση των παραπάνω παικτών. Η λογική, λέει ότι θα πάρει άλλον. Ότι θα αναζητήσει έναν εξτρέμ που θα μπορεί να παίξει και πάνω στη γραμμή, αλλά και να πάρει φανέλα βασικού. Το ποσό που θα εισπράξει ο Ολυμπιακός από την παραχώρηση του Ποντένσε, προφανώς και μπορεί να εξασφαλίσει έναν τέτοιο παίκτη.

Περιμένοντας να δούμε έτσι, εκτός και αν προκριθεί το σενάριο με Καρβάλιο και Βαλμπουενά στα άκρα. Εκτίμησή μου, όμως, ότι χρειάζεται ένας παίκτης που έχει μάθει να παίζει στα άκρα, να μπορεί να ανοίξει κάπως και την αντίπαλη άμυνα. Γιατί καλό είναι να παίζουν όλοι κοντά, αλλά με... πούλμαν που βρίσκει απέναντί του ο Ολυμπιακός, έτσι αντιμετώπισε ουκ ολίγες φορές δυσκολίες...

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΜΕΝΤΕΣ

Κρατήστε κάτι για το τέλος. Ο Ολυμπιακός, συνομιλώντας με τον Μέντες, κερδίζει πολλά. Έχει μπει σε άλλο επίπεδο στις συζητήσεις με τους ατζέντηδες, με την πιάτσα γενικότερα. Το σίγουρο, είναι πως δεν πρόκειται για την τελευταία δουλειά του με τον Ολυμπιακό. Κάθε άλλο. Και όπως ξέρει να φέρνει προτάσεις για παίκτες που αρέσουν, ξέρει και να φέρνει και παίκτες. Ας το έχουμε στο μυαλό μας το τελευταίο... Για το μέλλον. Άμεσο ή μη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ολυμπιακός: Αγγλία καλεί Ποντένσε
Ολυμπιακός: Η Γουλβς δίνει 30 εκατ. ευρώ για τον Ποντένσε
Ολυμπιακός: Θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ποντένσε στη Γουλβς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ