OPINIONS

Κόφτε την πλάκα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις οριακές όσο και τραγελαφικές καταστάσεις του ελληνικού μπάσκετ θεωρώντας σαν ιδανική λύση την πολιτική παρέμβαση Βασιλειάδη και την διακοπή του πρωταθλήματος με στόχο την επανεκκίνηση. Με όρους και κανόνες για όλους.

Όλα καλά κι όλα ωραία, που λέει και το τραγούδι. Ή "ευτυχώς, έχουμε πρωτάθλημα" όπως ανέκραξε περιχαρής μετά τη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας στον ΕΣΑΚΕ, ο πρόεδρος της λίγκας, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος. Το πρωτάθλημα του ενός ευρώ, θα πρόσθετα. Όσο έκαναν τα εισιτήρια στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, στο δεύτερο γήπεδο μάλιστα δεν έγινε… καν ο αγώνας .

Και το πρωτάθλημα, του οποίου η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική κατάταξη για να πάμε στην επόμενη φάση, στα πλέι-οφ!

Μιλάμε για τρελό γλέντι, ή το μαύρο μας το χάλι, αν θέλουμε να μη διακωμωδούμε τα πάντα.

Τυπικά έχουν υποβιβαστεί το Λαύριο και ο Κολοσσός , αλλά μετά τη μη τέλεση του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Κύμη, η ομάδα που έπεσε στην Α2 είναι έτοιμη να υποβάλλει ενστάσεις θεωρώντας ότι «επήλθε αλλοίωση της βαθμολογίας».

Η Κύμη είναι αλήθεια ότι παρέμενε στην κατηγορία μόνο με νίκη επί του ΠΑΟ. Την πήρε με 20-0, καθώς οι «πράσινοι» δεν κατέβηκαν στην αναμέτρηση διαμαρτυρόμενοι για την αναγκαστική απόφαση του διαιτητή Αναστόπουλου να μην σφυρίξει το Ολυμπιακός-Προμηθέας.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα της ένστασης του Λαυρίου. Πείτε ότι ο σκόπελος ξεπερνιέται. Θυμίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ΚΕΔ για τον ορισμό του Αναστόπουλου ήταν παράνομη. Έπρεπε να είναι και τα τρία ενεργά μέλη της επιτροπής, εμφανίστηκαν τα δύο, υποστήριξαν οι «ερυθρόλευκοι», κάτι που επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος του Προμηθέα.

Αν ο Ολυμπιακός μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη δεν αποσύρει την προσφυγή του και εν τέλει γίνει δεκτή από το ΑΣΕΑΔ, ενδεχομένως να έχουμε … ακύρωση της τελευταίας αγωνιστικής, ξανά-μανά τους αγώνες και ίσως ακύρωση και των πλέι-οφ (όσων έχουν γίνει μέχρι τότε)! Η πρόταση που είχε πέσει τη Δευτέρα στο τραπέζι για αναβολή της αγωνιστικής δεν βρήκε ανταπόκριση γιατί … έπρεπε τα ματς να διεξαχθούν. Ορίστε το αποτέλεσμα ή θαυμάσια, από πολύ κοντά που θα έλεγε και ο Μανόλης Μαυρομάτης.

Μιλάμε επίσης για το πρωτάθλημα όπου γίνεται «καταδρομική» επίσκεψη στο σπίτι ενός διαιτητή και δεν έχουμε ακούσει καν την … αντίδραση της ΚΕΔ. Μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου, από εκείνους που αβασάνιστα όρισαν τον Αναστόπουλο στο ματς του Ολυμπιακού, όπως αβασάνιστα δεν τον έβαζαν τους προηγούμενους μήνες, ή πάλι αβασάνιστα τον όριζαν επανειλημμένα στα ντέρμπι των αιωνίων. Κανονικά, μετά την ανακοίνωση του ίδιου του Αναστόπουλου, τα μέλη της ΚΕΔ θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί, αν είχαν την παραμικρή ευαισθησία και ευθιξία. Το ότι … βγήκαν στην σέντρα από τον διαιτητή (όπως και η λίγκα αλλά και οι αρμόδιες αρχές του αθλητισμού) ουδόλως τους απασχολεί. Σημασία έχει να συνεχίζεται η (καλή) δουλειά.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Καθώς όμως όλα έχουν γίνει άνω-κάτω η ευκαιρία του Γιώργου Βασιλειάδη είναι μοναδική. Έτσι κι αλλιώς η ομοσπονδία μπάσκετ κωφεύει για να πάρει μια πρωτοβουλία (σιγά…) μπορεί να δράσει ο ίδιος. Το είπε απέξω-απέξω και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου: " Δε νομίζω ότι αν τελειώσει το πρωτάθλημα θα κερδίσουμε κάτι…".

Ο υφυπουργός μπορεί επιτέλους να δείξει πυγμή και να πάρει αυτός την πρωτοβουλία της διακοπής ενός πρωταθλήματος που από μόνο του έχει φτάσει σε αδιέξοδα.

Δεν ξέρω πως μπορούμε να συζητάμε για επαγγελματικό πρωτάθλημα, όπου οι αγώνες δεν διεξάγονται οι διαιτητές απειλούνται και προπηλακίζονται (όχι μόνο από τους χουλιγκάνους «επιδρομείς») υπάρχει συνολικό πρόβλημα με τη διαιτησία. Πώς θα προσελκύσουν … χορηγούς, θα βρουν καινούργιους πόρους οι παράγοντες; Μας δουλεύουν, ή τους αρέσει να δουλεύονται μεταξύ τους;

Σε ποιον κόσμο, εν τέλει, θέλουν να απευθυνθούν οι ομάδες; Σε κανονικούς φιλάθλους ή στους πυρήνες των σκληρών οργανωμένων;

Δεν τρέχει κάτι αν δεν διεξαχθούν τα πλέι-οφ. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν δηλώσει για διαφορετικούς λόγους ότι σκέφτονται την αποχή. Ε, ας δοθεί ο τίτλος στην ΑΕΚ που είναι και πρώτη της κανονικής περιόδου, έτσι κι αλλιώς οι θέσεις των ευρωπαϊκών Κυπέλλων μπορούν να δοθούν μέσω της υπάρχουσας βαθμολογίας.

Δεν συμπαθούσα ποτέ τις λύσεις του στυλ «πονάει χέρι, το κόβουμε». Είμαι αναφανδόν υπέρ της προσπάθειας ως το τέλος, για κάτι καλό. Βλέπουμε όμως ένα τεράστιο αδιέξοδο, που πρέπει να αρθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με τομές και παρεμβάσεις. Με ειλικρινή συζήτηση των ανθρώπων του μπάσκετ, αν τους έχει μείνει η διάθεση για κάτι τέτοιο.

Ο υφυπουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι που μπορεί και να δικαιώσει την θητεία του. Αρκεί να το σκεφτεί, αλλά και να έχει έτοιμες τις προτάσεις για την επόμενη μέρα. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε μια επανεκκίνηση, βγαίνοντας από τα αδιέξοδα των τελευταίων ετών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ