OPINIONS

Σκληρός για να πέσει

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ρίσκο, ο Φρεντέτ και η λύση χωρίς Καλάθη που οδήγησε στην πολύ σημαντική νίκη του Παναθηναϊκό στο ψυχρό ΟΑΚΑ. Γράφει ο Γιώργος Οικονόμου.

Η ψυχρή ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ ζεστάθηκε για τα καλά από μία αναμέτρηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και όταν ένα ματς κρίνεται στο τελευταίο σουτ, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν διαμαρτυρίες.

Όπως έγινε τώρα με τον Ντε Κολό (πριν εκτελέσει για τρεις, φαίνεται να απωθεί πάντως με τον αριστερό αγκώνα τον Ταϊρίς Ράις), όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις με τον Παναθηναϊκό, ακόμα και σε φάσεις που έκριναν το αποτέλεσμα. Για να… ζεσταθεί βέβαια το ματς χρειάστηκε οι πράσινοι να παίξουν με τη φωτιά. Για την ακρίβεια αναγκάστηκαν, λόγω των φάουλ που φορτώθηκε ο Νικ Καλάθης κι έχασαν τη διψήφια διαφορά στο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης.

Η Φενέρ επιδίωξε ο Παναθηναϊκός να παίξει στο πέντε εναντίον πέντε, χωρίς να έχει στο παρκέ το… μυαλό του. Η απουσία του αρχηγού σ’ εκείνο το διάστημα έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν μπαίνοντας στη διεκδίκηση της νίκης αλλά η ομάδα του Ρικ Πιτίνο αποδείχτηκε πολύ σκληρή για να πέσει ακόμα και όταν ο τεχνικός του τριφυλλιού πήρε το ρίσκο ν’ αφήσει δύο σουτ στο τέλος με τη διαφορά στους τρεις πόντους.

Τέλος καλό, όλα καλά όμως για τους πράσινους που είδαν τον Τζίμερ Φρεντέτ να βγαίνει μπροστά σε μία πολύ σημαντική επικράτηση. Ο Παναθηναϊκός έχει τα θέματα του που χρειάζονται διόρθωση αλλά πλέον παίρνει τις νίκες που χρειάζεται, ώστε να είναι στην εξάδα σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη στη διπλή αγωνιστική και τώρα ήρθε η στιγμή για να ένα δυνατό τεστ στο Τελ Αβίβ.

ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΖΕΜΕΝΑ

Όσα λάθη δεν έκανε ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Ολυμπιακό και τη Μπαρτσελόνα, τα έκανε (10) στο πρώτο μέρος κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, με συνέπεια να βρεθεί πίσω στο σκορ και να μην δικαιολογεί το τίτλο της κορυφαίας ομάδας στη σχέση ασίστ -λάθη που είχε πριν από το ματς (1.9 ασίστ για κάθε λάθος).

Στο πρώτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι είχαν 11 πόντους από λάθη των πράσινων. Ένα από τα προβλήματα του τριφυλλιού στην επίθεση ήταν οι αποστάσεις όπου ο Καλάθης δεν είχε χώρους να δημιουργήσει. Το κομμάτι της δημιουργίας δεν πήγαινε καλά για τον Παναθηναϊκό που παράλληλα δεν έπαιρνε πολλά πράγματα από τη θέση "5" σε άμυνα κι επίθεση και το low post, την ίδια στιγμή που η Φενέρ είχε σε καλή βραδιά τον Σλούκα. Παρόλα αυτά οι παίκτες του Πιτίνο πήγαιναν ψηλά το σκορ και αναζητούσαν ένα ξέσπασμα, ώστε να επιβάλλουν το ρυθμό τους.

Η ΑΜΥΝΑ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ

Η αντεπίθεση που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός έγινε στο τρίτο δεκάλεπτο και όλα ξεκίνησαν από την εξαιρετική του άμυνα. Στο δεύτερο μέρος ο Πιτίνο πήγε σε μικρό ροτέισον κι έδειξε την πρόθεση του να πάρει τη νίκη πάση θυσία. Καλάθης και Παπαγιάννης έμειναν πολύ ώρα στο παρκέ, ο Φρεντέτ μοιράστηκε το χρόνο στο "2" με τον Ράις και οι γηπεδούχοι μπήκαν στο σωστό δρόμο.

Για να "χτίσει" μια σημαντική διαφορά ο Τζίμερ Φρεντέτ έδωσε το σύνθημα και μάλιστα όχι μόνο από την επίθεση αλλά και από το αμυντικό κομμάτι (!) σε αντίθεση με τις προηγούμενες εμφανίσεις του.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης κυριάρχησε στις δύο πλευρές του παρκέ και οι πράσινοι ανέβασαν την ένταση τους σα να έπαιζαν σε κατάμεστο ΟΑΚΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνουν επιμέρους 23-11 και να βάλουν τις βάσεις γι’ ακόμα μία επικράτηση. Όσο περνούσε η ώρα τα προβλήματα πήγαιναν για τα καλά στην πλευρά της Φενέρ που πήγαινε σε σχήματα με τον Γουίλιαμς στο "5" για να βρει λύσεις.

Στο ριμπάουντ όμως, ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσε και σε αυτόν τον τομέα έκαναν εξαιρετική δουλειά οι Παπαγιάννης, Παπαπέτρου και Μήτογλου. Στην τελευταία περίοδο οι πράσινοι έχασαν για λίγο τη συγκέντρωσή τους με τον Καλάθη να είναι στον πάγκο λόγω των φάουλ κι επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να μειώσει ακόμα και στους δύο πόντους (76-74) στο τελευταίο λεπτό. Εκεί οι παίκτες του Πιτίνο ήταν ψύχραιμοι κι εύστοχοι από γραμμή των βολών.

Όπως ψύχραιμος ήταν κι ο Ντε Κολό στο κρίσιμο σουτ το οποίο επιχείρησε 5.8'' αλλά δεν ήταν αρκετό για να πληγώσει τον Παναθηναϊκό. Με αυτόν τον τρόπο το τριφύλλι συνέχισε να βαδίζει σωστά στη διοργάνωση και μένει μέσα στην εξάδα πριν από το δύσκολο ματς στο Τελ Αβίβ. Δύσκολη αποστολή κόντρα στο εξαιρετικό σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου αλλά χωρίς το "πρέπει" που είχε απέναντι στη Φενέρ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ