OPINIONS

Η ΑΕΚ πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

H ΑΕΚ εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πλήρωσε την αμυντική δυσλειτουργία, την έλλειψη καθαρού μυαλού, αλλά και τη διαφορά ποιότητας από τους "ερυθρολεύκους". Η αλήθεια του Αλμπάνη και οι γενναίες αποφάσεις. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Το ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης" είχε αποκτήσει το χαρακτήρα του "do or die" αγώνα για τους φιλοξενούμενους, ακόμα κι αν οι άνθρωποι της Ένωσης θέλησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε μόλις στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος και είναι νωρίς για "τελικούς". Ωστόσο, το γεγονός πως οι "κιτρινόμαυροι", μετά τη χθεσινή ήττα με 2-0, έμειναν οχτώ βαθμούς μακριά από την κορυφή, σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσίασαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αποδεικνύει πως ο τίτλος δεν είναι μία απλή υπόθεση.

Η Ένωση πήγε ως αουτσάιντερ στο ντέρμπι, αλλά δεν κατάφερε ουσιαστικά να φοβίσει τον Ολυμπιακό. Πέρα από δύο καλές στιγμές του Νέλσον Ολιβέιρα στο πρώτο μέρος, τις οποίες δημιούργησε μόνος του ο Πορτογάλος, κι ένα καλό μακρινό σουτ του Νταβίντ Σιμάο στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου δεν έδειξαν πως ήθελαν το ματς όσο οι αντίπαλοί τους. Ουσιαστικά, οι παίκτες της ΑΕΚ έμειναν στα λόγια, στο πάρτι του Όγκνιεν Βράνιες, και δεν έκαναν πράξη -με την εμφάνισή τους- τον μεγάλο στόχο, που δεν ήταν άλλος από τη νίκη.

ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ, ΟΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ

Οι "κιτρινόμαυροι" παρουσίασαν μία ανεξήγητη νευρικότητα, ειδικά μεσοαμυντικά, με αποτέλεσμα ο κουρασμένος Ολυμπιακός να σημειώσει ένα γρήγορο γκολ και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση από πολύ νωρίς μέσα στον αγώνα. Κατά την άποψή μου, ο μοναδικός που μίλησε με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια και έκανε μία ανάλυση στηριζόμενη στα αγωνιστικά δεδομένα του αγώνα ήταν ο Χρήστος Αλμπάνης. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός μιλώντας στην κάμερα της NOVA ανέφερε πως "ερχόμασταν δεύτεροι σε πολλές μπάλες και αυτό μας κόστισε στο τρανζίσιον του Ολυμπιακού".

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η συγκεκριμένη δήλωση λέει πολλά για τον τρόπο που αντιμετώπισε το παιχνίδι η ΑΕΚ. Προφανώς δεν ήταν αδιάφορη, αλλά ο τρόπος που πηγαίνει ένας παίκτης στη διεκδίκηση της μπάλας αποτυπώνει πολλά για την αγωνιστική συμπεριφορά μίας ομάδας. Η Ένωση δεν πήγε στο Καραϊσκάκη για να νικήσει, αλλά για να μην χάσει. Τουλάχιστον αυτό έδειξε με την εμφάνισή στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Κι όταν πας σε μία αναμέτρηση με στόχο να μην χάσεις κι όχι να νικήσεις, μαντέψτε τι συμβαίνει συνήθως...

ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΑΣΗ

Κι αν θέλουμε να γίνουμε πιο σκληροί, δεν γίνεται να μην σταθούμε στο κατόρθωμα των παικτών της ΑΕΚ να δεχθούν τέσσερις(!) φορές την ίδια φάση από τον Μαντί Καμαρά. Μία στο πρώτο μέρος και τρεις στο δεύτερο. Ε, η τέταρτη ήταν και... φαρμακερή, αφού ο Αφρικανός τιμώρησε την αμυντική ολιγωρία και το χώρο που του έδωσαν οι αντίπαλοί του και "κλείδωσε" με εξαιρετικό σουτ τη νίκη για την ομάδα του. Πέρα, όμως, από τη φάση του δεύτερου τέρματος του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ έδωσε κι άλλα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αποκορύφωμα, η κακή συνεννόηση των Τσιντώτα και Βράνιες στη φάση του 26ου λεπτού, με τον Ελ Αραμπί να εκμεταλλεύεται το λάθος και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Μπορεί το γκολ να μην μέτρησε σωστά λόγω χεριού του Γκιλιέρμε στην αρχή της φάσης, αλλά η συγκεκριμένη φάση αποδεικνύει πως πολλοί από τους παίκτες της Ένωσης ήταν σε άλλο γήπεδο. Δε νοείται την ώρα που εξελίσσεται η φάση ο Βράνιες να την "λέει" στον Τσιντώτα για την ασυνεννοησία τους και να μην προσπαθεί να αποσοβήσει το γκολ, αφήνοντας μόνο του τον Τσιγκρίνσκι να παλεύει με τον Ελ Αραμπί. Ανεπίτρεπτο για ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου.

"ΛΙΓΟΣ" Ο ΛΟΠΕΣ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΒΕΡΝΤΕ

Προσωπικά, δεν θεωρώ πως ο Κωστένογλου διαχειρίστηκε λάθος το παιχνίδι. Η απουσία του Μάνταλου ήταν εμφανής, ο Αλμπάνης έδωσε κάποιες βοήθειες, ενώ ο Ντέλετιτς είχε ως πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει τον Μπακάκη στα ανεβάσματα του Τσιμίκα και στις συνεργασίες με τον Σουντανί. Η αλήθεια είναι πως ο Σέρβος κατάφερε να περιορίσει τον αριστερό μπακ του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι ίσως ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής τη δεδομένη στιγμή, αλλά δεν έδωσε λύσεις επιθετικά. Βέβαια, για εμένα, η επιλογή του Μαρτίνς να βάλει τον Σουντανί αριστερό εξτρέμ είχε ως αποτέλεσμα να "εξουδετερωθεί" ο Αλγερινός, ο οποίος είχε δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια πως είναι πολύ πιο απειλητικός κοντά στον φορ και την αντίπαλη περιοχή.

Κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε δύο πολύ σημαντικές σημειώσεις. Πρώτον, γι' ακόμα ένα παιχνίδι ο Έλντερ Λόπες (απ)έδειξε πως είναι "μαύρο τρύπα" στην αριστερή πλευρά της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος μπακ-χαφ είναι καλός επιθετικά, αλλά έχει τεράστια προβλήματα στον αμυντικό τομέα. Όπως και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, έτσι και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ο Λόπες ήταν "λίγος" αμυντικά, δίνοντας πολλές φορές την ευκαιρία στον Ποντένσε να φανεί επικίνδυνος και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Όπως για παράδειγμα συνέβη στο γκολ του Καμαρά. Πέρα, όμως, από την αγωνιστική συμπεριφορά του, ο Λόπες έχει ζητήματα και στον τρόπο που συμπεριφέρεται απέναντι σε διαιτητές και αντιπάλους. Βγάζει μία αδικαιολόγητη νευρικότητα, την οποία μεταφέρει και στους συμπαίκτες του.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από εκεί και πέρα, γι' ακόμα ένα παιχνίδι φάνηκε πως ο Ντανιέλε Βέρντε δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που περίμεναν τόσο οι άνθρωποι της ΑΕΚ όσο και οι φίλαθλοι της ομάδας. Ο Ιταλός πέρασε ως αλλαγή στα μισά του δευτέρου μέρους, αλλά δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, πέρα από ένα σουτ, το οποίο κατέληξε ψηλά άουτ. Ο 23χρονος εξτρέμ αντί να βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, γυρνούσε πολλές φορές την μπάλα πίσω, με συνέπεια να χαλάει τις επιθετικές προσπάθειες των συμπαικτών του. Αντίθετα, η είσοδος του Σιμάο, ο οποίος είχε να αγωνιστεί από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, έδωσε πνοή και ώθηση στην ΑΕΚ για περίπου 15 λεπτά, από το 60' έως το 75'. Ο Πορτογάλος έδειξε πως μπορεί να δώσει κάποιες βοήθειες στον δημιουργικό τομέα και ίσως αξίζει περισσότερες ευκαιρίες.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Πλέον, η ΑΕΚ θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Οι διοικούντες την ομάδα, προεξέχοντος του Ίλια Ίβιτς, θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν την εφετινή σεζόν. Θα πάνε σε μία λογική "να βγει η χρονιά και βλέπουμε το καλοκαίρι" ή θα επιχειρήσουν να "χτίσουν" μία ομάδα με έναν νέο προπονητή, που θα τον εμπιστεύονται απόλυτα και θα επιδιώξουν να προετοιμαστούν από φέτος για τη νέα σεζόν. Ο Κωστένογλου δείχνει πως έχει "ταβανιάσει", κάτι που αποδεικνύεται κι από τις δηλώσεις του. Ο 49χρονος τεχνικός βοήθησε να ανεβεί η ψυχολογία των παικτών της ΑΕΚ, ύστερα από το τραγικό πέρασμα του Μιγκέλ Καρντόσο, αλλά πλέον δεν φαίνεται πως μπορεί να εμπνεύσει περισσότερο τους ποδοσφαιριστές του.

Οι ελληνικές ομάδες, τις περισσότερες φορές, αντιγράφουν τα "άσχημα" των αντιπάλων τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ένωση καλό θα ήταν να ακολουθήσει τη λογική του Ολυμπιακού, ο οποίος έδωσε χώρο και χρόνο στον Πέδρο Μαρτίνς για να παρουσιάσει τις ιδέες του, παρά το γεγονός πως την περσινή σεζόν δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, και πλέον δρέπει τους καρπούς των κόπων του. Η ΑΕΚ καλείται να αξιοποιήσει μία μεταβατική σεζόν, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμο πλάνο με ξεκάθαρους στόχους και θέσεις. Αλλιώς, κάθε σεζόν θα τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου, με εσωστρέφεια και περισυλλογή. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως μετράει 10 αγώνες χωρίς νίκη σε ντέρμπι κόντρα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Δε νομίζω πως όλα αυτά αρέσουν στους ιθύνοντες της ομάδας. Γι' αυτό το λόγο, καλούνται να πάρουν άμεσα γενναίες αποφάσεις.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0: Μίλησε η "ερυθρόλευκη" ποιότητα
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Τα γκολ του ντέρμπι από τον Sport24 Radio 103,3
Η ΑΕΚ είναι ο... Ταλαιπωριακός
Κωστένογλου: "Δεν αξίζαμε την ήττα, συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη Μυρτώ"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ