OPINIONS

Ο Μουρίνιο έκανε τη μεταγραφή του Ιανουαρίου

Benfica's Gedson Fernandes, center, jumps to kick the ball as Ajax's Donny van de Beek, left, and Ajax's David Neres, right, watch during the Champions League group E soccer match between Benfica and Ajax at the Luz stadium in Lisbon, Wednesday, Nov. 7, 2018. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Gedson Fernandes, center, jumps to kick the ball as Ajax's Donny van de Beek, left, and Ajax's David Neres, right, watch during the Champions League group E soccer match between Benfica and Ajax at the Luz stadium in Lisbon, Wednesday, Nov. 7, 2018. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Η Τότεναμ έκλεισε δίχως τυμπανοκρουσίες τον Ζέντσον Φερνάντες που μπορεί να αποδειχθεί ένα "κράμα" Κρίστιαν Έρικσεν και Μουσά Σισοκό. Ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για το "διαμαντάκι" που καλείται να αξιοποιήσει ο Μουρίνιο.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος συνήθως δεν προσφέρει τρομερές συγκινήσεις. Οι ομάδες προτιμούν να κινηθούν συνετά και με γνώμονα τη βελτίωση των αδυναμιών που διαγνώστηκαν το πρώτο μισό της σεζόν και σπάνια προχωρούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ειδικά σε χρονιές που επίκειται κάποιο μεγάλο τουρνουά, όπως για παράδειγμα το Euro, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ζητούν να παραχωρηθούν δανεικοί με απώτερο σκοπό να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να βρεθούν στην αποστολή της εθνικής τους ομάδας σε μία μεγάλη διοργάνωση. Το είδαμε/βλέπουμε και στην Ελλάδα με περιπτώσεις όπως του Ντάμιαν Σιμάνσκι που απέκτησε πρόσφατα η ΑΕΚ.

Ωστόσο, για κάθε κανόνα υπάρχει κι εξαίρεση. Όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση του Ζέντσον Φερνάντες, τον οποίο πήρε η Τότεναμ με τη μορφή δανεισμού από την Μπενφίκα για 18 μήνες και οψιόν αγοράς το καλοκαίρι του 2021. Προφανώς και ο 21χρονος Πορτογάλος χαφ δεν προκαλεί ενθουσιασμό στο κοινό των Spurs, αλλά και γενικότερα των Άγγλων φιλάθλων, αλλά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί η μεταγραφή του Ιανουαρίου.

Άλλωστε, η Μπενφίκα έχει δύο άξιους εκπροσώπους τους στην Premier League και συγκεκριμένα τους Έντερσον και Μπερνάρντο Σίλβα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιτυχίες της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια. Δύο παίκτες που βγήκαν από τα "σπλάχνα" της και αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να... τριτώσει το καλό με τη μεταγραφή του Ζέντσον στην Τότεναμ. Πρόκειται, όπως και να έχει, για έναν ιδιαίτερα αξιόλογο παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο "ΦΕΥΓΑΤΟΣ" ΕΡΙΚΣΕΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΙΣΟΚΟ

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως έρχεται ουσιαστικά για να αναπληρώσει δύο σημαντικά κενά που δημιουργούνται στην Τότεναμ. Μία μεταγραφή, δηλαδή, που έχει τον χαρακτήρα του "2 σε 1". Με τον Κρίστιαν Έρικσεν να είναι "φευγάτος", αφού έχει επίσημη πρόταση να συνεχίσει την καριέρα του στην Ίντερ και τον Μουσά Σισοκό να τίθεται νοκ άουτ για τρεις μήνες, ο Μουρίνιο βλέπει στο πρόσωπο του Ζέντσον έναν ιδανικό αντικαταστάτη. Άλλωστε, ο Special One είναι εμφανές με τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, πως θα έχει από εδώ και στο εξής τον Έρικσεν σε δεύτερο πλάνο, ακόμα κι αν μείνει στην ομάδα μέχρι το καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ "ΞΕΠΕΤΑΓΜΑ" ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΙ ΒΙΤΟΡΙΑ

Όμως, πολύ ασχοληθήκαμε με τους υπολοίπους. Είναι μία καλή στιγμή να δούμε τι έχει κάνει ο Ζέντσον Φερνάντες την τελευταία διετία και ανάγκασε, πέρα από την Τότεναμ, και τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον και Γουέστ Χαμ να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Για ένα παιδί που έφυγε 10 ετών από τη SC Frielas με προορισμό την Μπενφίκα με αντάλλαγμα 250 ευρώ και 25 φανέλες, η συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομά του τα τελευταία 24ωρα είναι ξεχωριστή και πρωτόγνωρη.

Παρ' όλα αυτά, πρωτόγνωρη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η στήριξη που είχε από τον Ρουί Βιτόρια την περσινή σεζόν στην Μπενφίκα. Ο Πορτογάλος πρώην -πλέον- τεχνικός των "Αετών της Λισαβόνας" είδε στο πρόσωπο του Ζέντσον έναν σύγχρονο μέσο με μοναδικά στοιχεία για την ηλικία του. Η τρομερή σεζόν (5 γκολ, 6 ασίστ σε 31 αγώνες) με τη δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα τη σεζόν 2017/18 αποτέλεσε το "εισιτήριο" για τον προβιβασμό στην πρώτη ομάδα.

AEK's Michalis Bakakis, left, and Benfica's Gedson Fernandes run for the ball during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Benfica at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
AEK's Michalis Bakakis, left, and Benfica's Gedson Fernandes run for the ball during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Benfica at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Ο Ζέντσον σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Μπακάκη στο περσινό ΑΕΚ - Μπενφίκα

O Βιτόρια τον έριξε απευθείας στα βαθιά και συγκεκριμένα στα playoffs του Champions League απέναντι στη Φενέρμπαχτσε τον Αύγουστο του 2018. Κι ο Ζέντσον όχι μόνο "κολύμπησε", αλλά ανάγκασε και τον προπονητή του να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για εκείνον μετά το τέλος του αγώνα. " Με χαροποιεί να βλέπω έναν 19χρονο να έχει την ικανότητα να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο", ήταν το σχόλιο του Πορτογάλου τεχνικού για τον νεαρό μεσοεπιθετικό που έκανε το "ξεπέταγμα" στο κορυφαίο επίπεδο και απέδειξε πως το μέλλον του ανήκει.

Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με τρία γκολ και έξι ασίστ σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο, τα πράγματα που προσέφερε ο Ζέντσον μέσα στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές δεν μπορούν να αποτυπωθούν από τους αριθμούς. Η ικανότητα που είχε να κατεβαίνει χαμηλά στο γήπεδο, να δέχεται την μπάλα και να ξεκινάει εκείνος την επίθεση για την ομάδα του, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Βιτόρια τον έβγαζε σπάνια από την ενδεκάδα. Ένας 19χρονος με ωριμότητα 30χρονου και μυαλό βετεράνου.

O ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ ΤΑΑΡΑΜΠΤ ΤΟΥ "ΕΦΑΓΕ" ΤΗ ΘΕΣΗ

Βέβαια, όπως σε όλες τις ιστορίες, υπάρχουν και κάποιες "σκιές". Ένα μεγάλο "αλλά" πλανάται πάνω από τη Λισαβόνα τη φετινή σεζόν και αφορά 100% εκείνον. Η απόλυση του Βιτόρια μεσούσης της περσινής χρονιάς κόστισε και στον ίδιο σημαντικά. Εξαιρετικό ταλέντο, σπουδαίος παίκτης, αλλά ο γυρολόγος Αμπέλ Τααράμπτ κατάφερε να του "φάει" τη θέση στη βασική ενδεκάδα. Αν μη τι άλλο επρόκειτο για ένα πλήγμα, περισσότερο για τον αγωνιστικό "εγωισμό" του. Η ιστορία (απ)έδειξε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επηρέασε τη μεγάλη μεταγραφή που περίμενε, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα θέμα προς συζήτηση στα πορτογαλικά ΜΜΕ.

Οι διοικούντες την Μπενφίκα, που είχαν βάλει ρήτρα ύψους 120.000.000 ευρώ στο συμβόλαιό του, δεν στεναχωρήθηκαν ιδιαίτερα που τον παραχώρησαν έστω κι ως δανεικό με οψιόν αγοράς 66.000.000 ευρώ στην Τότεναμ. Ο λόγος ήταν η μεταγραφή του Γιούλιαν Βάιγκλ λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά κι η πεποίθηση πως με τον Μπούνο Λάγκε στην τεχνική ηγεσία, είχε πιάσει το "ταβάνι" του. Οι μόλις 10 ολιγόλεπτες συμμετοχές τη φετινή σεζόν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πολλές φορές, άλλωστε, είναι δεδομένο πως πέρα από το ταλέντο και τις ικανότητες, πρέπει να ταιριάξουν και τα "χνώτα" μερικών ανθρώπων. Και στην περίπτωση των Ζέντσον - Λάγκε, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΟΣ ΜΕ ΝΤΡΙΜΠΛΑ, ΣΟΥΤ, ΤΑΚΛΙΝ

Πάντως, τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ο Ζέντσον είναι περιζήτητα, με την υποσημείωση πως θα πρέπει κι ο ίδιος αποκτήσει σταθερότητα. Ο Μουρίνιο φαίνεται να τον εμπιστεύεται απόλυτα. Γι' αυτό το λόγο άναψε το "πράσινο φως" για την απόκτησή του. Ωστόσο, θα πρέπει να βελτιώσει αισθητά κάποια στοιχεία του παιχνιδιού του για να ανέβει ένα επίπεδο και να κάνει τη διαφορά (και) στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για έναν σύγχρονο μέσο με εξαιρετική ντρίμπλα (1.7 επιτυχημένες ανά ματς τη φετινή σεζόν), δυνατό σουτ, καλές κοντινές πάσες και λατρεία στα τάκλιν. Μοναδικό μειονέκτημα η αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι, παρότι έχει ύψος 1.84μ. Το γεγονός, μάλιστα, πως έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει τις επιθέσεις των αντιπάλων του και παράλληλα να ανακτά την μπάλα, τον κάνουν σημαντικό στο αγωνιστικό στυλ που θέλει να περάσει στην Τότεναμ ο Μουρίνιο με τις γρήγορες αντεπιθέσεις και την σκληράδα στο κέντρο. Special μεταγραφή, λοιπόν, και με τη βούλα.

Photo Credits: AP Photo/Armando Franca

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ