OPINIONS

Οι σκέψεις των πρωταθλητών: Ο αθλητισμός στην εποχή του κορονοϊού

Οι σκέψεις των πρωταθλητών: Ο αθλητισμός στην εποχή του κορονοϊού

Ο Κώστας Χολίδης σχολιάζει τη διαφορετικότητα της συνέντευξης των Κατερίνα Στεφανίδη, Λευτέρη Πετρούνια, Άννα Κορακάκη και Χρήστου Βολικάκη στο Sport24.gr, τις σκέψεις τους για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, τα προβλήματα που υπάρχουν στην εποχή του κορονοϊού, αλλά και την αναγκαιότητα να ακούγονται πιο συχνά οι φωνές τους.

Την Τρίτη (14/04) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία συνέντευξη τεσσάρων τεράστιων αθλητών. Επί περίπου μία ώρα η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη και ο Χρήστος Βολικάκης μίλησαν με τον Παντελή Βλαχόπουλο και ανέλυσαν τις σκέψεις τους για όσα ζούμε στην εποχή του κορονοϊού, την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά κι εκείνα που θα βρουν μπροστά τους.

Παράλληλα, μας έδειξαν μία άλλη πλευρά του χαρακτήρα τους και μία εικόνα που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει. Δεν βλέπεις κάθε μέρα τέσσερις σπουδαίους αθλητές να συνομιλούν μεταξύ τους και να μοιράζονται μαζί μας πράγματα της καθημερινότητάς τους.

Βλέπετε, όλοι μας έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε την ώρα που αγωνίζονται και όταν βρίσκονται πάνω στο βάθρο. Πριν φτάσουν όμως εκεί υπάρχουν από πίσω χιλιάδες ώρες προπονήσεων, κόπων, άγχους και αποτυχιών. Παρατηρούμε μόνο το τελείωμα, την κορυφή του παγόβουνου μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αλλά και ολόκληρης της ζωής τους.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος των πρωταγωνιστών της συνέντευξης να αναφέρουμε ότι στις οθόνες μας είχαμε τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια, εννιά παγκόσμια και δεκαέξι ευρωπαϊκά σε επίπεδο ανδρών – γυναικών. Σίγουρα, για να φτάσουν οι συγκεκριμένοι τέσσερις αθλητές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι σπουδαίοι που έχει η χώρα μας, σε αυτές τις επιτυχίες με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αποτελεί έναν μεγάλο άθλο.

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το πρώτο μέρος της κουβέντας δεν θα μπορούσε να αφορά κάτι άλλο παρά την επικαιρότητα. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επισκιάσει τα πάντα και οδήγησε στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι τέσσερις πρωταθλητές αναφέρθηκαν στις σκέψεις τους όλο το τελευταίο διάστημα αφού δεν ήξεραν τι θα συμβεί με τους Αγώνες και κυρίως πότε θα συμβεί. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος λίγο μετά την συζήτηση ενημερώθηκε ότι κατά 99% εξασφάλισε την πρόκρισή του, ενώ κατά τη διάρκεια της κουβέντας περιγράφει το άγχος του για αυτό το θέμα.

Επιπρόσθετα, όλοι τους κατέθεσαν την εικόνα που έχουν αποκομίσει από συναθλητές τους για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του πλανήτη και εκθειάζουν την αντίδραση που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι Έλληνες. Χαρακτηριστικά, είναι τα όσα ανέφερε η Κατερίνα Στεφανίδη για την κατάσταση στις ΗΠΑ εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για το τι θα συμβεί εάν ο ιός φτάσει και σε άλλες μεγαλουπόλεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ένα σημείο της κουβέντας που θέλω να σταθώ ιδιαίτερα είναι αυτό που αφορά στις χορηγίες. Είναι ένα κομμάτι το οποίο μπορεί να μην απασχολεί όσους δεν είναι αθλητές, αλλά για αυτούς είναι ένα μεγάλο άγχος. Και κάποιες εταιρίες είναι επί της ουσίας δίπλα τους.

Δράττομαι της ευκαιρίας, λοιπόν, να αναφερθώ σε ένα άλλο φαινόμενο των ημερών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάτω από post αθλητών κριτικάρουν το γεγονός ότι αυτοί διαφημίζουν τις εταιρίες που τους χορηγούν. Για να καταλάβουν και όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα από τους τέσσερις που παρακολουθήσατε στη συνέντευξη τουλάχιστον οι δύο θα είχαν σταματήσει τον αθλητισμό αν δεν υπήρχαν αυτές οι χορηγίες.

Αυτό φάνηκε και στα λόγια που είπαν όλοι τους, αλλά επιλέγω να σταθώ σε αυτά του Χρήστου Βολικάκη. «Έχουν παγώσει χορηγίες μου, έχω χάσει χορηγίες οι οποίες ήταν στις υπογραφές και όλο αυτό μας έχει στοιχίσει και στο οικονομικό, αλλά και στο ψυχολογικό. Οι αθλητές που θα πάω να κερδίσω στο Τόκιο έχουν τρελά μπάτζετ. Εμείς δεν παίρνουμε οδοιπορικά. Εγώ έχω να πάρω από το 2008 στο Πεκίνο» είπε μεταξύ άλλων ο σπουδαίος ποδηλάτης και δεν άφησε κανένα περιθώριο για περαιτέρω σχολιασμό.

Μέσα σε μερικές λέξεις περιέγραψε τα προβλήματα που φέρνει ο κορονοϊός στον αθλητισμό και ειδικά σε αυτούς τους αθλητές.

Όλοι οι πρωταθλητές τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να τους στηρίζουν οι χορηγοί τους -οικονομικά και πνευματικά- ενώ δεν ξέχασαν τους ανθρώπους συγκεκριμένων εταιριών, οι οποίοι είναι δίπλα τους και τους συμπαραστέκονται σε όλες τις στιγμές τους.

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ

Το τρίτο και πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης αφορά την αθέατη πλευρά των αθλητών. Μέσα από τη συνέντευξη είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε για λίγο την Κατερίνα, τον Λευτέρη, την Άννα και τον Χρήστο, να μάθουμε πράγματα για την καθημερινότητά τους σε αυτές τις μέρες της καραντίνας.

Από τις ευτυχισμένες στιγμές του Λευτέρη Πετρούνια με τη μικρή Σοφία, μέχρι την καθαριότητα της Άννα Κορακάκη και τις μαγειρικές ανησυχίες των άλλων δύο. Οι τέσσερις τους αρκετά χαλαροί αστειεύτηκαν μεταξύ τους, μας πρότειναν σειρές και ταινίες, ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας επιβεβαίωσε πως ετοιμάζεται να μας πάρει τη δουλειά αφού έκανε τη δική του ερώτηση στην Κατερίνα Στεφανίδη.

Δίχως αμφιβολία για όλους τους φίλους του αθλητισμού ήταν μία διαφορετική εμπειρία, αλλά και για εμάς που ασχολούμαστε με αυτό το ρεπορτάζ αφού σπάνια πετυχαίνεις τόσα αστέρια μαζεμένα.

Video παραγωγή - trailer: Χρήστος Πανάγος

Επιμέλεια συνέντευξης: Κώστας Χολίδης

Photos: 24 Media Creative Team

Social Media: Χρήστος Παπαγιάννης

* Η συνέντευξη γυρίστηκε στις 8 Απριλίου ημέρα που η Άννα Κορακάκη είχε τα γενέθλιά της, ενώ μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει η θετική εξέλιξη για τον Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ