ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μπόλονι ευθύς και χωρίς "φιοριτούρες"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΛΑΣΛΟ ΜΠΟΛΟΝΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και πού ήρθε και τι θέλει να κάνει απ’ την πρώτη του μέρα στον πάγκο του "τριφυλλιού".

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν αντικρίζεις απέναντί σου ένα κοινό, που το συναντάς για πρώτη φορά στη ζωή σου (πόσω μάλλον, όταν είσαι σε μία ξένη χώρα εδώ και λίγες ώρες), είναι να είσαι όσο πιο ευθύς μπορείς. Και ειλικρινής, αλλά η ειλικρίνεια, είναι κάτι που επιβάλλεται να επιδεικνύει ο καθένας μας σε κάθε κομμάτι της ζωής του...

Ο (νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού) Λάζλο Μπόλονι τα "έδειξε" αυτά τα δύο με το... καλημέρα και την "πρώτη" του ενώπιον των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση του κόσμου. Απ’ την πρώτη δημόσια εικόνα του. "Μπαρουτοκαπνισμένος" γαρ και με τεράστια εμπειρία, ο Ρουμάνος γνωρίζει πολύ καλά και πού ήρθε και τι θέλει να κάνει απ’ την πρώτη του μέρα στον πάγκο του "τριφυλλιού".

Δεν "υποσχέθηκε" πράγματα, δεν μίλησε για ποδόσφαιρα κυριαρχίας και για πράγματα που ξέρει πως δεν μπορεί να "υποστηρίξει" και να πετύχει μεμιάς. Κοινώς δεν... σέρβιρε υποσχέσεις με "φιοριτούρες" και "κορδελάκια", αλλά στάθηκε στην ουσία των πραγμάτων.

"Θα δώσω την προτεραιότητα στους βαθμούς. Βεβαίως μου αρέσει να κερδίζω ματς με 3-0, 4-0, όμως αυτό δεν είναι το θέμα. Σέβομαι πολύ και το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό". Πρώτο "μήνυμα": Σαν να λέει "κύριοι, εδώ καιγόμαστε για βαθμούς και αποτελέσματα. Κι εγώ θα εστιάσω μόνο στο πως θα φτάσουμε ως εκεί στην αρχή, ακόμα και με... μισό μηδέν σε κάθε αγώνα. Μετά έχουμε καιρό για να το δούμε και να το αναλύσουμε και για το... θέαμα".

Μίλησε με απίστευτο σεβασμό για το κλαμπ ("... λέξη "Παναθηναϊκός" εμπνέει σεβασμό και αισθήματα, όπως ο πολιτισμός, το πάθος, η ιστορία. Αποτελεί τιμή για μένα να είμαι μπροστά από τις λέξεις και να εργαστώ στον Παναθηναϊκό"), στρώθηκε μεμιάς στη… δουλειά για να βρει σαν "γιατρός" τις "ασθένειες" της ομάδας και να ψάξει να βρει τις κατάλληλες "θεραπείες", ενώ άφησε εκλεπτυσμένες "σπόντες" για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο που παραλαμβάνει με τις ατάκες "…με σόκαρε η έλλειψη αυτοπεποίθησης κι εμπιστοσύνης" και "δεν θα ήμουν εδώ, εάν η ομάδα είχε 9 βαθμούς στην αρχή".

Παράλληλα έστειλε ήδη κι ένα πρώτο "μήνυμα" και προς τα... αποδυτήρια, επισημαίνοντας ως η ομάδα πρέπει να είναι (και θα είναι) επί των ημερών του, πάνω απ’ όλους κι από όλα. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πλέον απ’ όλους.

Δεν "έκαψε", ούτε απαξίωσε τους παίκτες και το υλικό που παρέλαβε στα χέρια του και μια ομάδα γεμάτη από Λατίνους, ξεκαθαρίζοντας (και) προς το γκρουπ που θα έχει δίπλα του καθημερινά, πως δεν τον απασχολούν οι εθνικότητες (Ισπανοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι… που έλεγε κι ο μεγάλος Χάρρυ Κλυν).

Γενικά πάνω σε αυτό, έδειξε πως θέλει να είναι δίκαιος. Ανεξαρτήτως ηλικιών και "βιογραφικών". Και θέλει να εργαστεί βάση πλάνου. "Σκίζεσαι" στις προπονήσεις και του... κάνεις τη δουλειά (π.χ.) Ανδρέα Αθανασακόπουλε; Θα παίξεις... Δεν πα να είσαι 19; Τέλος. Όπως είχε γραφτεί κι από ετούτη εδώ τη γωνιά, απ’ τις πρώτες κιόλας συζητήσεις του με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Και οι 30 του ποδοσφαιρικού τμήματος θα κριθούν και θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση. Κι όποιοι τον "ακολουθήσουν".

"Μετρημένα" τα λόγια του 67χρονου τεχνικού κι ως προς τους στόχους. Αυτή τη στιγμή, μην κοροϊδευόμαστε, έτσι όπως ξεκίνησε η σεζόν, ο πρώτος στόχος είναι να... προλάβει ο Παναθηναϊκός τις ευρωπαϊκές θέσεις και να διεκδικήσει το Κύπελλο. "Αν μπορέσουμε να μπούμε στα playoffs θα είναι και αυτό ένα βήμα μπροστά. Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε το σύλλογο εκεί που του αρμόζει. Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και το δεύτερο θα είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τη δύναμη το κουράγιο κοιτώντας την επόμενη σεζόν", ήταν ορισμένες από τις κουβέντες του Ρουμάνου.

Με την επισήμανση πως μέχρι να βγει η εφετινή χρονιά "...θα είναι σημαντικό να βρω, δίπλα στον “πυρήνα” της ομάδας, ακόμη τρεις παίκτες υψηλής ποιότητας για την επόμενη σεζόν. Θα προτιμούσα παίκτες που ήδη βρίσκονται εδώ γιατί αυτούς μπορούμε να τους ελέγξουμε καλύτερα και μας κοστίζουν λιγότερο. Όμως δεν μπορώ να είμαι υποκριτής και να μην σας πω ότι δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στο εξωτερικό".

Βάσει πλάνου και με σταθερά βήματα. Όχι με... ράβε-ξήλωνε που δεν οδηγούν πουθενά και τα "πλήρωσε" πανάκριβα και οικονομικά και αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός. Κι αυτό, αν θέλετε ήταν ίσως και το πιο ενθαρρυντικό σημείο για την "επόμενη μέρα", σε αυτή την πρώτη παρουσία του Μπόλονι, που άφησε ορισμένα "φωτεινά" σημάδια, μέσα από την "καταιγίδα" που δεν λέει να σταματήσει να... λυσσομανάει πάνω από το Κορωπί, εδώ και τόσο καιρό...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ