ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Βιγιαφάνιες άλλαξε όλο το έργο

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες κατά τη διάρκεια του Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Λούκας Βιγιαφάνιες κατά τη διάρκεια του Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα EUROKINISSI SPORTS

Η κεντρική ιδέα του Μπόλονι που παρέμεινε ίδια, αλλά "μπολιάστηκε" κι έγινε πιο αποτελεσματική μπροστά με το νέο ρόλο του Λούκας Βιγιαφάνιες, οι "επιστροφές" των Χατζηγιοβάνη-Μακέντα που εξυπηρετούν το σχέδιο και τον Αργεντινό και οι λιγοστές, αλλά πολύ πιο "καθαρές" ευκαιρίες για γκολ που φτιάχνει πλέον το ο Παναθηναϊκός. Ο Κώστας Γουλής αναλύει την πρώτη, "πράσινη" είσοδο στην ευρώ-τετράδα.

Δεν ήταν μια "απλή" νίκη, αυτό το εκκωφαντικό 3-0 του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ χθες (Κυριακή, 04/04) το μεσημέρι στη Λεωφόρο. Ήταν η νίκη που χρειαζόταν όλος ο οργανισμός του και πάνω απ’ όλα, ήρθε στο timing που έπρεπε. Για να γυρίσει μια και καλή το "τσιπάκι" όλων και το άγχος να περάσει πια στους "άλλους".

Πρώτη φορά στην πρώτη ευρώ-τετράδα ο Παναθηναϊκός έπειτα από 28 "στροφές" σε κανονική περίοδο και playoffs και μάλιστα μετά απ’ τη χειρότερη εκκίνηση στην ιστορία του συλλόγου (μηδέν νίκες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές). Το λες -τηρουμένων των αναλογιών- κι έναν μικρό "άθλο".

Πόσω μάλλον απ’ τη στιγμή που ακριβώς δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε προηγηθεί το "αυτοκτονικό" 2-2 με τον Αστέρα στην Τρίπολη, με γκολ από τον αντίπαλο τερματοφύλακα στο 97’. Μα όπως κατά καιρούς έχει δεχθεί πολύ σκληρή κριτική ο Λάζλο Μπόλονι για ουκ ολίγα -αγωνιστικά και μη- ζητήματα, αυτό το συνολικό come back στη βαθμολογία το πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ήταν μεγάλο τεστ... προσωπικότητας για τον Παναθηναϊκό αυτό το ματς με τον ΠΑΟΚ και το πέρασε με αρκετά υψηλό βαθμό. Με ουσία και εκνευριστική (για τους αντιπάλους του) κυνικότητα για άλλη μία φορά. Και με υπηρέτηση ενός πλάνου που βολεύει τους "πράσινους" σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Κόντρα στους υπόλοιπους των Big-4 ή Big-5 (αν βάλουμε μέσα και τον Άρη) του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η κεντρική ιδέα βεβαίως του αγωνιστικού σχεδίου του Μπόλονι, δεν άλλαξε πολύ σ’ αυτά τα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ή ακόμη και στο ματς με τον Αστέρα, άσχετα αν εκεί έμπασε... νερά στο φινάλε λόγω έλλειψης εναλλακτικών στους χαφ και αστοχίας στο "διάβασμα" του τελευταίου κομματιού του αγώνα.

Ναι, κόπηκαν σε μεγάλο βαθμό οι γιόμες "φτου... ξελεφτερία" από τους στόπερ προς τους μπροστά (Ιωαννίδης, Καμπετσής) κι άρχισε να λειτουργεί λίγο πιο συντονισμένα και αυτοματοποιημένα από τη μέση και μπροστά ο Παναθηναϊκός. Όμως και πάλι στα μεγαλύτερα κομμάτια των αγώνων του, το "τριφύλλι" εξακολουθεί να παίζει πολύ πιο χαμηλά απ’ τον αντίπαλό του και του αφήνει τη μπάλα, περιμένοντάς τον.

"ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ" ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αυτό που άλλαξε όλο το "έργο" ήταν ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Η θέση και ο ρόλος που έχει (ξανα)δώσει ο 68χρονος τεχνικός στον Αργεντινό, προκειμένου να γίνει το σημείο αναφοράς κι ο παίκτης πάνω στον οποίο θα "ακουμπάει" η μπάλα με μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν ο Παναθηναϊκός θα ψάξει προσεκτικά τις λιγοστές, αλλά πολύ πιο ορθολογικά καμωμένες επιθέσεις του, για να χτυπήσει όλες τις αμυντικές αδυναμίες της αντίπαλης ομάδας.

Το έκανε πολύ καλά ο "Βίγια", ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του προ τριών εβδομάδων αγώνα της κανονικής περιόδου με τον ΠΑΟΚ (14/03, 2-1), το επανέλαβε ακόμη καλύτερα στη δεύτερη version των αγώνων του με το δικέφαλο του Βορρά.

Με τον Βιγιαφάνιες να ξεκινάει από αριστερά και να συγκλίνει διαρκώς στον άξονα, ψάχνοντας την κίνηση του απέναντι εξτρέμ ή (ως plan B) τις τριγωνικές συνεργασίες με τον αριστερό μπακ, ο Παναθηναϊκός αποκτάει περισσότερες ιδέες ανάπτυξης κι επίθεσης μέσα στο γήπεδο. Σ’ όλο αυτό βεβαίως έπαιξε ρόλο και η σταθερή "επιστροφή" των Χατζηγιοβάνη και Μακέντα στην ενδεκάδα. Κι αυτό ήρθε και "κούμπωσε" την κατάλληλη στιγμή...

ΔΥΟ ΓΚΟΛ... COPY-PASTE

Ο Αργεντινός είναι "μανούλα" στο να αναζητά τις κινήσεις που κάνει ο Μυτιληνιός εξτρέμ στην πλάτη των αντίπαλων μπακ και ο Μακέντα, όταν βρίσκει ρυθμό κι εμπιστοσύνη είναι εξαιρετικός στο να παίρνει τις σωστές θέσεις στην αντίπαλη περιοχή. Κάπως έτσι -και με τους ίδιους "πρωταγωνιστές"- ήρθαν σαν... copy-paste τα πρώτα γκολ του Παναθηναϊκού και στα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Μπαλιά στην πλάτη του μπακ, σέντρα Χατζηγιοβάνη (η χθεσινή, ακόμη πιο εντυπωσιακή, απευθείας, πριν η μπάλα σκάσει κάτω) και ωραίο τελείωμα από τον Ιταλό. Ακόμη και το λεπτό ήταν ίδιο (39ο). Μόνο η εστία και ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ άλλαξαν...

Οι συνεργασίες που βγάζουν οι τρεις συγκεκριμένοι παίκτες, συν τον τρομερά ανεβασμένο και σταθερό σε άμυνα κι επίθεση Χουάνκαρ και τον «σκυλιασμένο» Αλεξανδρόπουλο που καλύπτει όλες τις «τρύπες» στον άξονα, αρκούν να κάνουν τη... διαφορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΙΑ ΠΙΟ "ΚΑΘΑΡΕΣ" ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική αλλαγή, προκειμένου να "υπηρετηθεί" ακόμη καλύτερα το συγκεκριμένο πλάνο, είναι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός, μέσα απ’ τη δουλειά στην καθημερινότητα του Κορωπίου, αρχίζει να μαθαίνει πως θα φτιάχνει πολύ πιο "καθαρές" ευκαιρίες για γκολ.

Μπορεί να παράγει λίγο, μπορεί οι αριθμοί που λένε "αλήθειες", αλλά και "ψέματα", να εμφανίζουν μεγάλες διαφορές σαν κι αυτό το 4-14 στις τελικές του χθεσινού ματς με τον ΠΑΟΚ, όμως η ουσία είναι πως το "τριφύλλι", δημιουργεί πια ευκαιρίες που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για να καταλήξουν στο πλεκτό.

Δεν το έκανε τόσο καλά, ούτε στο "καλό" δίμηνο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όταν έχτισε το σερί που του έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσει ξανά τους από πάνω. Αρχίζει να το κάνει τώρα, που η μπάλα "καίει" ακόμη περισσότερο και κάθε γκολ θα είναι πολύτιμο, για να παραμείνει εντός ευρώ-τετράδας ως το τέλος της διαδρομής...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ