ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τον νίκησε με τα δικά του όπλα

Ο Μαουρίσιο έχει σκοράρει και πανηγυρίζει με τον Καμπετσή
Ο Μαουρίσιο έχει σκοράρει και πανηγυρίζει με τον Καμπετσή EUROKINISSSI

Οι τρεις άξονες της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και το πλάνο που εκτελέστηκε σε απόλυτο βαθμό. Ο Κώστας Γουλής αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το τριφύλλι έσπασε το ερυθρόλευκο αήττητο.

Ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε τον Ολυμπιακό παίζοντας μόνο με τη λογική και τη φιλοσοφία που έχει περάσει στο παιχνίδι του εδώ κι ένα δίμηνο ο Λάζλο Μπόλονι. Νίκησε, ή για την ακρίβεια θριάμβευσε στο ντέρμπι της Λεωφόρου, γιατί ετούτη τη φορά, πρόσθεσε στο αγωνιστικό set-up το και όπλα του Ολυμπιακού.

Λίγες ώρες πριν από το clasico, το SPORT24 είχε αναλύσει τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους ήθελε να χτυπήσει ο Μπόλονι τον Ολυμπιακό: Το απρόβλεπτο, το πρέσινγκ στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και τις στατικές φάσεις. Και τα τρία εκτελέστηκαν σε απόλυτο βαθμό από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, που δημιούργησαν από την αρχή του αγώνα συνθήκες που δεν είχε αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στο εφετινό πρωτάθλημα.

Η πίεση στην πρώτη πάσα από τα πόδια των Σεμέδο και Παπασταθόπουλου, με άξονα το πρέσινγκ των Ιωαννίδη, Καμπετσή, Μαουρίσιο και Σανκαρέ, έφερε την πρώτη φάση στο 5ο λεπτό (πλασέ Ενγκμπακοτό λίγο άουτ από κάθετη του "Μάου") και στο αμέσως επόμενο λεπτό το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού.

Είναι υποδειγματικός ο τρόπος που ανακτά την κατοχή της μπάλας ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη φάση και το πως σπάει αυτή από τον Ιωαννίδη στα αριστερά για τον Σανκαρέ κι από εκεί συστημένη στο κεφάλι του Μαουρίσιο για το 1-0. Ίδιες ακριβώς εκτελέσεις είχε κάνει ο Βραζιλιάνος δύο φορές και στην προθέρμανση σε αντίστοιχη άσκηση ανάπτυξης από τα αριστερά. Δείγμα ότι τίποτα δεν είναι... τυχαίο.

Μετά το γρήγορο γκολ ο Παναθηναϊκός έφερε το ματς ακριβώς εκεί που ήθελε ως το φινάλε του ημιχρόνου. Στα δικά του χαμηλά μέτρα, με προστασία της μπάλας μπροστά από την εστία του Διούδη, άμεσο ποδόσφαιρο, λίγα ρίσκα, γρήγορες αντιδράσεις.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε το μυαλό του Εμβιλά στον άξονα και στο κάθετο παιχνίδι του κι αυτό του κόστισε πολύ στην οικονομία του ματς. Πάρα πολύ. Ο Σανκαρέ έμοιαζε σαν να παίζει χρόνια με τους πράσινους, ο Ιωαννίδης έκανε μπροστά όλα όσα έπρεπε να κάνει ένα κανονικό "9άρι" και ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει βραχυκυκλώσει πλήρως τον Ολυμπιακό.

Στο δεύτερο μέρος, η είσοδος του Βαλμπουενά και πολύ περισσότερο του Ελ Αραμπί στο ματς, έφερε αρκετά μέτρα πιο πίσω όλες τις γραμμές του Παναθηναϊκού, που προσπάθησε να κρατήσει σταθερή τη συνοχή του και να ελαχιστοποιήσει τους διαδρόμους μπροστά από τα καρέ του Διούδη.

Οι πράσινοι άρχισαν να κουράζονται μετά το 55’ και το ματς είχε πάρει κατεύθυνση προς την εστία του Παναθηναϊκού. Κάπου εκεί ο Μπόλονι αποφάσισε να βάλει μέσα τον Καρλίτος για να τον "αισθανθεί" περισσότερο η άμυνα του Ολυμπιακού και να μην κατεβαίνει κάτω από τη σέντρα ο Σεμέδο, έκλεισε την αριστερή πλευρά του ακόμη περισσότερο με τη μετακίνηση του Ιωαννίδη αριστερά και ενεργοποιήθηκε το επόμενο όπλο. Οι στατικές φάσεις.

Από ένα φάουλ που κέρδισε ο μαέστρος Μαουρίσιο, ο Χουάνκαρ έστειλε τη μπάλα στο πίσω δοκάρι, εκεί που δεν το περίμενε η ερυθρόλευκη άμυνα, ο Βέλεθ ανάγκασε τον Σα σε ασταθέστατη απόκρουση και ο Σανκαρέ πέτυχε το δεύτερο γκολ του σε ισάριθμα παιχνίδια με τους "πράσινους". Αυτό κι αν είναι intro στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Σενεγαλέζο μέσο.

Ήταν αναμενόμενο πως μετά το 2-0, ο Ολυμπιακός θα αντιδρούσε ακόμη περισσότερο. Ο Μάρτινς φόρτωσε στο γήπεδο ότι είχε η ομάδα του κι ο Παναθηναϊκός άρχισε να εξαντλείται από την υπερ-προσπάθεια των 75 λεπτών.

Οι Πειραιώτες ξαναμπήκαν στο ματς από τρίσποντο και θα μπορούσαν να έχουν φύγει με τον βαθμό και αλώβητο το αήττητό τους αν ο Μασούρας δεν "λύγιζε" μπροστά στον Διούδη στο 89’. Έτσι όμως είναι η μπάλα και γι’ αυτό και ο 28χρονος γκολκίπερ έχει κερδίσει με το σπαθί του και την τρομερή βελτίωσή του τα τελευταία τρία χρόνια μία θέση στην Εθνική Ομάδα.

Το τέλος της ημέρας βρήκε τον Παναθηναϊκό θριαμβευτή μετά από 1.205 μέρες σε ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό και με ένα τρίποντο που τον φέρνει ακόμη πιο δυνατά στον στόχο της ευρώ-επιστροφής.

Επιβεβαιώνοντας ωστόσο, και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Ναι, η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα του 2018, ο ΠΑΟΚ αυτό του 2019, όμως σε βάθος χρόνου μόνο ο Παναθηναϊκός είναι εκείνος που μπορεί να αμφισβητήσει ανοικτά τον Ολυμπιακό εντός των συνόρων. Αρκεί να σταματήσει να βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του και να βρει επιτέλους ένα σταθερό πλάνο που θα τον ξανακάνει (κανονικό) πρωταγωνιστή.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ