ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Ξεζουμίζοντας" τις ευρώ-ελπίδες του ο Παναθηναϊκός

"Ξεζουμίζοντας" τις ευρώ-ελπίδες του ο Παναθηναϊκός
Όρκος νίκης από τους παίκτες του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

O Κώστας Γουλής καταγράφει το μοναδικό δρόμο του Λάζλο Μπόλονι σ’ αυτό το 20ήμερο των συνεχόμενων αγώνων που θα κρίνει εν πολλοίς το κατά πόσο προλαβαίνει ο Παναθηναϊκός την τετράδα των ευρωπαϊκών "εισιτηρίων" και την καθυστέρηση του Ντρεοσί στην απόκτηση κεντρικού χαφ.

Αν ο Παναθηναϊκός πέρασε δια πυρός και... σιδήρου χθες (6/1) το μεσημέρι από τη Ριζούπολη (1-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης), το ματς που έρχεται την προσεχή Κυριακή (10/1) με την ΑΕΛ στη Λεωφόρο, θα είναι "αίμα κι άμμος"! Και γιατί οι "βυσσινί" παραδοσιακά βγάζουν το λάδι στον Παναθηναϊκό και γιατί "καίγονται" για βαθμούς (κολλημένοι στην προτελευταία θέση που οδηγεί σε μπαράζ) κι επειδή -πάνω απ’ όλα- οι "πράσινοι" θα παραταχθούν με... πετσοκομμένο ρόστερ, ελέω απουσιών.

Στη Ριζούπολη έλειπαν οι Μαουρίσιο, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες, Σάντσες, ενώ εδώ κι ένα μήνα απουσιάζει ο Σαβιέρ, που μέχρι να τραυματιστεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν σταθερό κομμάτι του rotation. Τώρα, μαζί με τους πέντε παραπάνω, θα απουσιάσουν κι ο Μακέντα που είχε δηλωθεί να εκτίσει ποινή μίας αγωνιστικής στο συγκεκριμένο ματς, αλλά κι ο Ζαγαρίτης που αποβλήθηκε (με πολύ τραβηγμένη δεύτερη κίτρινη) στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Λάζλο Μπόλονι θα πρέπει να φτιάξει μία ακόμη πιο "πειραματική" ενδεκάδα την Κυριακή, κάνοντας το... σταυρό του μην τυχόν και του προκύψουν κι άλλα προβλήματα στο επόμενο τριήμερο.

Σε όλο αυτό έχει ένα σοβαρό point ο προπονητής του Παναθηναϊκού, που εδώ και μία εβδομάδα είναι αναγκασμένος να δίνει (ακόμη) μεγαλύτερο βάρος στο "κρατάμε το μηδέν πίσω και ψάχνουμε κουτσά-στραβά ένα γκολ μπροστά για να νικήσουμε", που είδαμε και στα δυο τελευταία ματς με Αστέρα κι Απόλλωνα. Προσπαθώντας να πάρει ότι καλύτερο μπορεί κι από παίκτες, που είτε ήταν ως τώρα εκτός πρώτου rotation, είτε προέρχονταν από μεγάλη αποχή.

Κι έτσι προέκυψαν στην ενδεκάδα και ο Ιωαννίδης με τον Αθανασακόπουλο, έτσι θα έπαιζε και ο Τζαβίδας δεξιός μπακ από την περασμένη Κυριακή (3/1), αν δεν κολλούσε κορονοϊό, έτσι ανασύρθηκε απ’ τη... ναφθαλίνη τεσσάρων μηνών ο Μαυρομμάτης. Μόνο ο Εμμανουηλίδης δεν έχει βρει ακόμη "θέση" κι ευκαιρίες σ’ αυτή την (πολύ) δύσκολη περίοδο του Παναθηναϊκού κι επ’ αυτού δεν έχει δώσει ακόμη πειστικές απαντήσεις ο Ρουμάνος τεχνικός.

Διότι σ’ αυτό το στυλ παιχνιδιού του "κρατάω σφιχτά πίσω και βγαίνω στην κόντρα" ο 20χρονος θα κολλούσε απόλυτα, ειδικά σε ομάδες με βαριά κορμιά στα μετόπισθεν και προβλήματα στο αμυντικό transition. Ίσως πάλι να βλέπει κάτι που δεν "βλέπουμε" όλοι οι άλλοι...

ΕΝΑΝ ΧΑΦ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΡΥΠΑ"

Ένα καλό ερώτημα επίσης είναι το γιατί έχουμε φτάσει 7 Ιανουαρίου και στο ρόστερ των "πράσινων" δεν υπήρξε ακόμη η παραμικρή "παρέμβαση". Ιδίως στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όπου το πρόβλημα ήταν γνωστό και προ κορονοϊού λόγω του "θέματος" που κουβαλάει ο Κουρμπέλης στους προσαγωγούς. Αλλά ο Παναθηναϊκός, ακόμα ΔΕΝ έχει βρει κάποια επιλογή, έστω και με λογική "Ανουάρ" (δηλαδή εξάμηνο δανεισμό), για να καλύψει την "τρύπα", που έγινε ακόμη μεγαλύτερη απ’ τη στιγμή που προσβλήθηκε απ’ τον Covid-19 ο Μαουρίσιο.

Κι εκεί η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον Πιέρ Ντρεοσί, που αναλώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων -καθ’ υπόδειξη του προπονητή- σε επαφές για τον δανεισμό ενός εξτρέμ με άκρως προβληματικό χαρακτήρα (Ζε), αντί να ασχολείται ακόμη πιο έντονα με την απόκτηση ενός κεντρικού χαφ, για να βγαίνουν λίγο καλύτερα τα... κουκιά, σε ένα μήνα που κουβαλάει 7-8 αγώνες.

Τουλάχιστον στην υπόθεση του Ζε, πρυτάνευσε στο τέλος η λογική και η μεταγραφή "κόπηκε" από τα... ανώτερα κλιμάκια, για να μη ζήσουμε κι άλλες... επεισοδιακές στιγμές στο Κορωπί και στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Φτάνουν, όσα έχουν γίνει ως τώρα...

Ο Ντρεοσί βεβαίως, θα μπορούσε να επικαλεστεί ως "άλλοθι" το γεγονός ότι δεν έχει (μεγάλο) μπάτζετ για να κινηθεί και πως τα πράγματα είναι πολύ "σφικτά" στο οικονομικό τούτη τη στιγμή. Βεβαίως, μόνο που η πρώτη οδηγία που πήρε από πάνω όταν ανέλαβε, ήταν "άδειασε το ρόστερ απ’ όσους δεν υπολογίζονται απ’ τον προπονητή και κάνε κουμάντο πρώτα μ’ αυτά τα λεφτά που θα μείνουν". Κι ως τώρα ο Γάλλος general manager δεν έχει ολοκληρώσει το παραμικρό. Και οι μέρες περνάνε και τα παιχνίδια προχωράνε και δεν ματαγυρνάνε...

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Μέχρι να έρθουν... ενισχύσεις, ο Μπόλονι θα πρέπει να κάνει ακόμη πιο έντονα πράξη αυτό που είπε προ δεκαημέρου στη συνέντευξή του στη NOVA. Να βρει τις λύσεις εκ των έσω, "ανοίγοντας" ακόμη περισσότερο το ρόστερ, στα ματς που έρχονται με ΑΕΛ και Άρη, τα οποία είναι "κλειδιά" για να μπορέσει να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός την είσοδό του στην τετράδα και τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια".

Γιατί πλέον και η καταπόνηση των υπολοίπων απ’ τα συνεχόμενα ματς είναι μεγαλύτερη, αλλά και γιατί δεν θα πρέπει να προσδοκά σε άμεση βοήθεια απ’ τα παιδιά που ταλαιπωρούνται απ’ τον κορονοϊό. Ο Μαουρίσιο για παράδειγμα επέστρεψε απ’ τη Βραζιλία, θα περάσει εξετάσεις κι εδώ πριν επανενταχθεί στο γκρουπ, όμως το πότε θα ξαναφτάσει σε επίπεδα... Μαουρίσιο, είναι προς το παρόν άγνωστο.

Και γιατί κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός κι ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο στον ιό, αλλά και γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, έχει φανεί ότι οι παίκτες που προσβλήθηκαν από τον Covid-19, χρειάστηκαν αρκετό διάστημα για να "επανέλθουν" στο 100%. Από τον Χάβερτς της Τσέλσι, μέχρι τον Καμαρά του Ολυμπιακού που τώρα έχει αρχίσει να φτάνει τα κλασικά στάνταρ του.

Ως εκ τούτου ο 67χρονος τεχνικός δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο τις επόμενες 15-20 μέρες, απ’ το να "στραγγίξει" το ρόστερ του, να είναι πολύ πιο άμεσος και παρεμβατικός στη ροή των αγώνων όταν κάτι "στραβώνει" (άργησε ένα 20λεπτο να αντιδράσει απ’ τον πάγκο όταν αποβλήθηκε ο Ζαγαρίτης), για να μπορέσει να "ξεζουμίσει" κι ο Παναθηναϊκός τις όποιες ευρωπαϊκές ελπίδες του…

Υ.Γ.: Για τη διαιτησία του Κουτσιαύτη να δεχθώ ότι του έκατσαν δύο πάρα πολύ δύσκολες φάσεις στη Ριζούπολη, ενώ για το γκολ του Μπεντινέλι που ακυρώθηκε, η κύρια ευθύνη βαραίνει τον β’ βοηθό Ζήδρα. Όμως ειλικρινά, δεν προβληματίζει διόλου τον κύριο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, το επίπεδο "αντίληψης" των διαιτητών του; Στην τελική για όλα αυτά εκπαιδεύονται οι Έλληνες διαιτητές επιπέδου Super League. Για τις "δύσκολες" φάσεις. Ειδάλλως θα φωνάζαμε να διαιτητεύουν οι ρέφερι του πρωταθλήματος Τύπου. Δεν θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή οι ανεπαρκείς να πάνε σπίτι τους;

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ