STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Χωρίς περιθώρια

Ο Ίνγκασον και ο Μακέντα δίνουν μάχη για την μπάλα στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός για το πρωτάθλημα της Super League 2019/2020.
Ο Ίνγκασον και ο Μακέντα στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός MOTIONTEAM

Ο Τσάρλυ γράφει για την αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό την Κυριακή (20/12, 19:30), η οποία είναι οριακή για τους βαθμολογικούς στόχους των δύο ομάδων.

Το παιχνίδι της Κυριακής (20/12, 19:30) στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό, είναι οριακό για τους βαθμολογικούς στόχους και των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ, έχει μεγάλη ανάγκη να κρατήσει την διαφορά στους 5 βαθμούς, για να μείνει στη μάχη του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός βλέπει τον Άρη, να έχει αντοχές και είναι σημαντικό, να παραμείνει στην μάχη της πρώτης 4άδας.

Για τους στόχους λοιπόν και των δύο ομάδων, το παιχνίδι φαντάζει οριακό.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Ο ΠΑΟΚ δικαιούται να έχει παράπονα από την διαιτησία και τον τρόπο που λειτούργησε το VAR στο παιχνίδι με τον Άρη, όμως αποτελεί μία πραγματικότητα πως δεν μπόρεσε να είναι δημιουργικός και να βρει τρόπο, να ανοίξει την άμυνα του Άρη. Η επιμονή σε ένα 4-3-3 σε ολόκληρο το παιχνίδι, σε ένα σύστημα με δύο καθαρά 6άρια και ένα 8άρι, βοήθησε τους παίκτες του Μάντζιου, να θωρακιστούν.

Η επιστροφή του Καντουρί, δίνει το δικαίωμα στον Γκαρσία, να έχει καλύτερη δημιουργία και επιθετικότητα από τον άξονα. Περιμένουμε να δούμε, αν θα πάει σε μία πιο επιθετική εκδοχή του 4-3-3, δηλαδή με Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Μουργκ στον άξονα ή θα κρατήσει ένα καθαρό 6άρι και θα χρησιμοποιήσει το δίδυμο Σβαμπ, Καντουρί εσωτερικά.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Είναι δεδομένο, πως ο Γκαρσία χρειάζεται ενίσχυση και έχει πάρει το μήνυμα πως θα του δοθεί τον Ιανουάριο. Του έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή, η λανθασμένη επιλογή του Τσόλακ, η πώληση του Πέλκα σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση του Μπίσεσβαρ, το πρόβλημα που υπήρχε στα δεξιά της άμυνας και άνοιξε ακόμα περισσότερο με τον τραυματισμό του Ουαγκέ και η συσσώρευση στον άξονα, ποδοσφαιριστών με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ασφαλώς τον Ιανουάριο, δεν μπορούν να διορθωθούν όλες οι παραλήψεις που έμειναν ανοιχτές το καλοκαίρι, η οποιαδήποτε όμως ενίσχυση σε αυτούς τους τομείς, θα βοηθήσει σημαντικά το έργο του Πάμπλο Γκαρσία.

ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει επιτελικός χαφ και σέντερ φορ να φοβίζει τον αντίπαλο, υποχρεώνει τον Γκαρσία να περιμένει πολλά πράγματα από την αριστερή πλευρά, δηλαδή από το δίδυμο Γιαννούλη-Τζόλη και φυσικά από τον Ζίβκοβιτς. Ο Μάντζιος βρήκε έναν τρόπο αντιμετώπισης τους και μπλόκαρε συνολικά τον ΠΑΟΚ. Προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τον Γιαννούλη και εκπαίδευσε την ομάδα του, στο πώς θα αντιμετωπίσει τους Τζόλη-Ζίβκοβιτς, προσπαθώντας να μην τους επιτρέψει να βρουν εκτέλεση από την εξωτερική.

Ο ΠΑΟΚ αυτήν την εποχή μοιάζει να είναι περιορισμένος στον τρόπο, που μπορεί να απειλήσει τους αντιπάλους του, ειδικά όταν αντιμετωπίζει οργανωμένες ομάδες στο αμυντικό τους σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο πως ο ΠΑΟΚ θα βρει έναν αντίπαλο, λιγότερο σκληρό από τον Άρη στο αμυντικό κομμάτι, με διάθεση όμως και ικανότητα να απειλήσει και να επιτεθεί περισσότερο.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΟΝΙ

Ο Λάζλο Μπόλονι, από το ντέρμπι με την ΑΕΚ και μετά, είδε την τεράστια βελτίωση που προσφέρει στην δημιουργία της ομάδας του η παρουσία του Βιγιαφάνες και το γεγονός πως έχει σπάσει το επιθετικό δίδυμο των Μακέντα-Καρλίτος. Φαίνεται πως έχει καταλήξει σε δύο σχέδια.

Στο 4-3-3 με δεκάρι στην μία πλευρά και έναν καθαρό εξτρέμ, φέρνοντας δηλαδή τον Βιγιαφάνες στα άκρα και παίζοντας με τέσσερα κεντρικά χαφ και σε ένα καθαρό 4-3-3 με τον Βιγιαφάνες στην θέση του επιτελικού χαφ και δύο καθαρά εξτρέμ.

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει είναι ο χώρος του Βιγιαφάνες, και παίζεται μία θέση ανάμεσα στον Αλεξανδρόπουλο και στον Αϊτόρ. Με τον νεαρό στον άξονα, ο Παναθηναϊκός κερδίζει παίκτη στο κέντρο και αμυντική συνοχή, με τον Αϊτόρ, γίνεται θεωρητικά πιο γρήγορος και επικίνδυνος και από τις δύο πλευρές.

Χρησιμοποιώ την λέξη θεωρητικά, γιατί πολλές φορές όπως για παράδειγμα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το να ελέγξεις τον χώρο του κέντρου, το να τον κάνεις δικό σου, σε βοηθά να γίνεις και πιο γρήγορος στην μεταφορά μπάλας. Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το τρέξιμο στον χώρο του Χατζηγιοβάννη ήταν αρκετό, για να βγουν γρήγορες επιθέσεις, από την στιγμή που η παρουσία επιπλέον χαφ, πρόσφερε την δυνατότητα για απόλυτο έλεγχο στον χώρο του κέντρου.

ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΣΠΟ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει σημαντικό πρόβλημα στα δεξιά, που ο Παναθηναϊκός οφείλει και στα χαρτιά μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Ο τραυματισμός του Ουαγκέ και το γεγονός πως οι Λύρατζης, Ροδρίγο είναι ανέτοιμοι, οδηγούν τον Γκαρσία στην λύση Κρέσπο.

Δηλαδή ο ΠΑΟΚ, επιθετικότητα από τα δεξιά δεν μπορεί να πάρει και θα αναλωθεί σε ό,τι μπορέσει να προσφέρει ο Ζίβκοβιτς. Για να έχεις τύχη, να πετύχεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα όπως θα προσπαθήσει ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα, θα πρέπει να βρεις χώρους που θα πληγώσεις τον αντίπαλο, να βρεις τις αδυναμίες του και να τις χτυπήσεις, κάτι που συνέβη στην νίκη επί της ΑΕΚ.

Οι παίκτες του Μπόλονι, οφείλουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία στόπερ, στα δεξιά της άμυνας του ΠΑΟΚ. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όταν δεν απειλείς από τα άκρα της άμυνας, δημιουργείς συνθήκες για να απειληθείς. Ο Παναθηναϊκός την παρουσία του Κρέσπο μπορεί να την εκμεταλλευτεί, είτε βάζοντας τον Βιγιαφάνες στα αριστερά, δίνοντας του το δικαίωμα να λειτουργεί χωρίς φόβο πιο εσωτερικά και με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα.

Υπάρχει και η επιλογή, ενός καθαρού 4-3-3 και η απευθείας πίεση και στα δύο μπακ, με τους γρήγορους Αϊτόρ, Χατζηγιοβάννη. Λογική που έχει το ρίσκο, πως μπορείς να χάσει το κέντρο, από την σκληρή τριάδα του ΠΑΟΚ, αν δεν συμβεί όμως ο Παναθηναϊκός θα έχει μόνο οφέλη.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Εδώ θέλω να αναφέρω, πως στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε σαν βασικός ο Χουανκάρ. Η λογική λέει, πως έχει να κάνει αποκλειστικά με το να τσεκάρει ο Ρουμάνος τεχνικός την ετοιμότητα του ποδοσφαιριστή. Θα είναι για πολλούς λόγους, άσχημο μήνυμα για την συνέχεια, για ευνόητους λόγους, το να δούμε τον Χουανκάρ να παίρνει την θέση του Ζαγαρίτη. Έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτήν την εποχή η ομάδα, να καταφέρει η διοίκηση, να κρατήσει τους Ζαγαρίτη-Αλεξανδρόπουλο στον Παναθηναϊκό.

ΟΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

Το βράδυ της Κυριακής (20/12, 19:30) στην Τούμπα θα δούμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για τους στόχους και των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται πάση θυσία την νίκη, για να μείνει ζωντανός στην μάχη του τίτλου και να μπορέσει μέσα από την μεταγραφική του ενίσχυση, να γίνει πραγματικά ανταγωνιστικός απέναντι στον Ολυμπιακό. Είναι ξεκάθαρο πως με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ρόστερ του, δεν είναι.

Ο Παναθηναϊκός έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει πως δεν ήταν τυχαία η εικόνα και το αποτέλεσμα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ότι έχει κλείσει σημαντικά η ψαλίδα που τον χώριζε τουλάχιστον απέναντι στην Ένωση και στον ΠΑΟΚ και πως είναι σε θέση να πετύχει τον στόχο της 4άδας.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ