ΠΑΟΚ

Έγκλημα και τιμωρία

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ απογοητευμένοι στο Περιστέρι
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ απογοητευμένοι στο Περιστέρι EUROKINISSI

Το 2021 δεν έχει μπει καλά για τον ΠΑΟΚ. Στα δύο πρώτα παιχνίδια της νέας χρονιάς, έδειξε πως δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό στην μάχη του τίτλου. Γράφει ο Τσάρλυ.

Θεωρητικά είχε δύο βατά εκτός έδρας παιχνίδια, απέναντι στην ΑΕΛ, που το μόνο που μπορεί να κάνει την φετινή χρονιά είναι να αμυνθεί και τον Ατρόμητο που ακόμα ψάχνεται και κατάφερε να πάρει μόλις έναν βαθμό. Το ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός ρίχνει 3άρες και 4άρες και η διαφορά άνοιξε σε διψήφια νούμερα.

Στο Περιστέρι, υπήρξε έγκλημα και τιμωρία. Ο ΠΑΟΚ έχασε ένα δικό του παιχνίδι, έναν αγώνα που μέχρι το 54ο λεπτό που έχασε την μεγάλη ευκαιρία ο Σφιντέρσκι είχε στον απόλυτο έλεγχο του και στο 82ο λεπτό, βρήκε ένα χρυσό τέρμα με τον Ουάρντα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ 3-4-3 ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΤΙ ΜΕ 4 ΜΠΑΚ

Ο Ατρόμητος ερχόταν πληγωμένος και μπερδεμένος στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Μετά από συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα που έβγαζε μία εικόνα που σε τίποτα δεν θύμιζε την προηγούμενη δουλειά του Κάναντι.

Ο Αυστριακός προπονητής, δεν έχει καταφέρει στην επιστροφή του να δώσει το στίγμα του και το αρχικό του σχήμα, νικήθηκε πολύ εύκολα από τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Είχε επιλέξει ένα περίεργο 3-4-3 με 4 μπακ και μοναδικό στόπερ τον Γούτα. Ο Ατρόμητος δεν μπορούσε να αμυνθεί με ασφάλεια, έδινε αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα στον ΠΑΟΚ και το δικαίωμα να χτυπά με ευκολία από τη δυνατή του αριστερή πλευρά.

ΕΦΕΡΝΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΦΙΝΤΕΡΣΚΙ

Στον άξονα οι Αουγκούστο, Σβαρμπ, Μουργκ, εκμεταλλευόντουσαν την αριθμητική τους υπεροχή απέναντι στους Χαρίση, Σόλομον, ο Σβαρμπ είχε στην διάθεση του χώρο και χρόνο για να περνά κάθετες πάσες και οι Γιανούλης-Τζόλης δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα στους Γκάλο, Κιβρακίδη.

Ο ΠΑΟΚ είχε το παιχνίδι στον απόλυτο έλεγχο του και μία μεγάλη ευκολία, να φέρνει την μπάλα στο Σφιντέρσκι. Μπορούσε και με κάθετο ποδόσφαιρο, αλλά και από τα άκρα, να τροφοδοτεί τον Πολωνό φορ μέσα στην περιοχή και να τον φέρνει σε θέση βολής.

Ο Σφιντέρσκι στο 4ο λεπτό εκτέλεσε με τακουνάκι και η μπάλα πήγε άουτ, στο 10ο λεπτό τον πρόλαβε ο Γιαννιώτης, στο 14ο λεπτό το σουτ του κόντραρε στον Γούτα, στο 19ο πάσαρε στον Σβαρμπ με την εκτέλεση του τελευταίου, να την μπλοκάρει ο Γιαννιώτης, στο 22ο λεπτό κατάφερε να στείλει με το κεφάλι την μπάλα στα δίχτυα και να ανοίξει το σκορ.

Ο ΠΑΟΚ βρήκε προβάδισμα πιο αργά από ότι θα μπορούσε, είχε χάσει πέναλτι, σπαταλήσει αρκετές ευκαιρίες και είχε μία πολύ μεγάλη ευκολία να φέρνει την μπάλα μέσα στην περιοχή και τον φορ του σε θέση βολής.

Ο Ατρόμητος όμως παραδοσιακά έχει κάνει πολλές ζημιές στον ΠΑΟΚ και το παιχνίδι φώναζε πως πρέπει να το τελειώσει η ομάδα του Γκαρσία. Οι Περιστεριώτες είχαν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα και αν δεχόντουσαν ένα δεύτερο γκολ, θα ήταν δύσκολο να βρουν πίστη και κουράγιο για να επιστρέψουν.

Η ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου έδειχναν σαν να είναι μία συνέχεια του πρώτου. Στο 50ο λεπτό ο Ζίφκοβιτς πέρασε την μπάλα στον Μούργκ αλλά όπως συνηθίζει ο Αυστριακός πήγε δεύτερος και νωθρά στην φάση με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Μαντάς που είχε πάρει την θέση του Γιαννιώτη.

Η φάση του 54ου λεπτού ήταν για μένα η πιο σημαντική του παιχνιδιού. Σε αυτό το σημείο χάθηκε μία ευκαιρία αδικαιολόγητη για σέντερ φορ. Για ακόμα μία φορά, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βγάλει σε θέση βολής τον Σφιντέρσκι,με μεταβίβαση από τα αριστερά, ο οποίος έπραξε σαν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και κράτησε το παιχνίδι ζωντανό.

Η ευκαιρία του Πολωνού, έμοιαζε σαν να σόκαρε τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα είδαμε ένα άλλο παιχνίδι στο Περιστέρι. Ο Ατρόμητος πήρε σημαντικά πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι από τον Μουνίθ και από τον Χριστοδουλόπουλο. Πριν πάμε όμως στον Λάζαρο, ο Μουνίθ τέσσερα λεπτά μετά από την είσοδο του, πέτυχε ένα εντυπωσιακό τέρμα στο 64ο λεπτό.

Ο ΓΚΑΡΣΙΑ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΕΨΑΞΕ

Ο ΠΑΟΚ ισοφαρίστηκε στο 64ο λεπτό και ο Πάμπλο Γκαρσία έβλεπε πως η ομάδα του από το 54ο λεπτό και μετά είχε χάσει μέτρα στο γήπεδο και δεν μπορούσε να απειλήσει. Πήρε την απόφαση να ρίξει στο γήπεδο σταδιακά τους τρεις νεοφερμένους. Επέλεξε να ψάξει το δεύτερο τέρμα, με μία επιθετική σύνθεση που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί, με παίκτες που μαζί δεν έχουν κάνει ούτε προπόνηση.

Λαμπρου, Ουάρντα στις πλευρές, Νινούα επιτελικός χαφ και ο Κμίεντσικ στην κορυφή της επίθεσης. Ταυτόχρονα έβγαλε από το γήπεδο τους δύο καλύτερους του ποδοσφαιριστές τους πιο απειλητικούς για την άμυνα του Ατρομήτου Σβαρμπ και Τζόλη. Ουσιαστικά έψαξε την στιγμή κάποιου και την βρήκε στο 81ο λεπτό με τον Ουάρντα.

Παρότι δεν μπορούσε να γίνει κάποια συνεργασία, στάθηκε τυχερός και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Νινούα που έχει αποδείξει πως διαθέτει εντυπωσιακά στημένα, ο Ουάρντα χρησιμοποίησε την ευφυΐα του, για να ξεμαρκαριστεί και να κερδίσει χώρο στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις, για μία ονειρική επιστροφή.

Υπήρξαν στο γκολ του Ουάρντα υπερβολικοί πανηγυρισμοί στον πάγκο του ΠΑΟΚ, λες και σημειώθηκε στο 94ο και όχι στο 81ο λεπτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας έμπειρος προπονητής δεν συμμετέχει με ζήλο στις υπερβολές, αλλά γίνεται αυτός που φροντίζει να μαζέψει την ομάδα του.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Ασφαλώς και δεν έφταιγαν οι υπερβολικοί πανηγυρισμοί που το παιχνίδι γύρισε, αλλά καμία φορά, οι λεπτομέρειες και το καθαρό μυαλό παίζουν τον ρόλο τους.

Και το καθαρό μυαλό στο παιχνίδι το είχε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο έμπειρος μέσος δεν πέτυχε κάποιο γκολ, δεν έδωσε καν ασίστ αλλά είναι ο κύριος λόγος που γύρισε το παιχνίδι. Αυτός που είχε την ηρεμία, την ποιότητα και την κλάση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να ανοίξει η άμυνα του ΠΑΟΚ και να δημιουργήσει ο Ατρόμητος καθαρή ευκαιρία. Στο 85ο λεπτό πήρε την μπάλα στα δεξιά στην γραμμή, δεν πήγε στην εύκολη λύση να την σεντράρει, αλλά έσπασε την μέση του Μιχαίλίδη και τον από την εσωτερική και στην συνέχεια έβαλε την μπάλα, μέσα στην περιοχή.

Στις καθυστερήσεις κράτησε την μπάλα στα άκρα, είδε τον Μάτιτς, του πέρασε μία απλή εύκολη πάσα με την δύναμη και στον χρόνο που ακριβώς ήθελε ο συμπαίκτης του, ώστε να μπορέσει να δει την κίνηση του Νάστου και να περάσει μία όμορφη κάθετη για το 3-2.

ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΡΜΑ

Το πρωί του παιχνιδιού, ο Θέμης ανέβασε μία ανάλυση με την βοήθεια των στατιστικών της OPTA, που με αριθμούς που δεν αμφισβητούνται, εξηγούσε πως είναι λανθασμένο που προτιμάται ο Πασχαλάκης από τον Ζίφκοβιτς. Σε ένα παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερη πίεση ο Πασχαλάκης δέχτηκε τρία τέρματα. Για το πρώτο και το τρίτο τέρμα δεν έχει μεγάλη ευθύνη, το δεύτερο όμως ένας τερματοφύλακας σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, το πιάνει με τα πόδια. Του έκαναν συρτό σουτ στο κέντρο της εστίας του και ο Πασχαλάκης επέλεξε να προσπαθήσει να αποκρούσει με βουτιά.

ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΡΜΕΝΤΣΙΚ

Σε μεγάλο βαθμό, το παιχνίδι χάθηκε από την αδυναμία του Σφιντέρσκι να λειτουργήσει σωστά στις φάσεις που δημιούργησε για αυτόν η ομάδα μέσα στην περιοχή. Με έναν φορ επιπέδου Ελ Αραμπί, Πριγιοβιτς, ο ΠΑΟΚ θα είχε τελειώσει στα πρώτα 54 λεπτά το παιχνίδι. Για αυτόν τον λόγο, επιλέχτηκε ο Κρμέντσικ, που είναι ένας καθαρός φορ περιοχής. Η εικόνα στην Λάρισα και στο Περιστέρι, δείχνει πως ο Γκαρσία έχει μεγάλη ανάγκη να βγει αυτή η μεταγραφή.

Είναι δεδομένο και όχι αμφισβητήσιμο πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο μπροστά από τους δύο δικεφάλους που ξεκινάνε τα τελευταία χρόνια, σαν ισότιμοι διεκδικητές. Ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία απέδειξε στα δύο πρώτα παιχνίδια του 2021, πως δεν είναι σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό. Επειδή το πρωτάθλημα όλοι καταλάβαιναν πως φέτος δεν γινόταν να κερδηθεί, το γεγονός πως βγαίνει νωρίς από αυτό το άγχος, μπορεί να βοηθήσει για να γίνει καλύτερη δουλειά στην ομάδα και να υπάρξει πρόοδος. Δικαιούται ο Γκαρσία, με βάση την ιστορία που έχει στον ΠΑΟΚ, να πάρει ένα ήρεμο διάστημα δουλειάς, για να αποδείξει αν είναι σε θέση, να βοηθήσει τον σύλλογο από το πόστο του προπονητή.

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ