ΠΑΟΚ

Η τριάδα που ξέχασε ο Γκαρσία

Ο Πάμπλο Γκαρσία κατά τη διάρκεια αγώνα του ΠΑΟΚ με την Λαμία για το Κύπελλο Ελλάδας
Ο Πάμπλο Γκαρσία κατά τη διάρκεια αγώνα του ΠΑΟΚ με την Λαμία για το Κύπελλο Ελλάδας EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ που νίκησε την ΑΕΚ με τον ίδιο τρόπο που έχανε βαθμούς στα τελευταία ματς της κανονικής περιόδου και ο Πάμπλο Γκαρσία που πρέπει να χτίσει πάνω σε Αουγκούστο, Καντουρί και Σβαμπ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Πάμπλο Γκαρσία είχε μεγάλη ανάγκη μία προσωπική νίκη. Μία επικράτηση του ΠΑΟΚ, σε ένα σημαντικό παιχνίδι που θα έρθει μέσα από δικές του επιλογές, ικανές να δημιουργήσουν και μία ποδοσφαιρική πρόταση, για να βοηθήσουν την ομάδα και στην συνέχεια των πλέι οφ.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΤΣ

Στο κείμενο που έγραψα την περασμένη εβδομάδα, με τίτλο "Στην άμυνα παίζουμε τα αγάλματα", εξήγησα τον πανομοιότυπο τρόπο, που συμπεριφέρθηκε στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα του Γκαρσία.

Στους αγώνες με Αστέρα εκτός, Άρη εντός και Παναθηναϊκό εκτός, υπήρχε μία κοινή πραγματικότητα, στην οποία είχε βρεθεί και στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκης στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή της μπάλας, ψηλά τις γραμμές του, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσε να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι στόπερ λύγιζαν με μεγάλη ευκολία και ο τρόπος που αγωνιζόταν ο ΠΑΟΚ δεν βοηθούσε, ώστε να έρχεται κάλυψη από τους ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στις υπόλοιπες γραμμές.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ

Για να έχει ο ΠΑΟΚ, τύχη στα playoffs, ο Γκαρσία έπρεπε να βρει τρόπο, να επέμβει σε αυτό το πρόβλημα. Να σκληρύνει τον άξονά του και να δημιουργήσει συνθήκες, ώστε στο αμυντικό κομμάτι, να πάρει βοήθειες από περισσότερους παίκτες.

Πήρε αποφάσεις, που τουλάχιστον απέναντι στην εύθραυστη ΑΕΚ, έφεραν αποτέλεσμα.

Χρησιμοποίησε τριάδα καθαρών κεντρικών χαφ, κρατώντας τον Ουάρντα στον πάγκο και ζητώντας τη δημιουργία από τον άξονα, από τους Σβαμπ, Καντουρί.

Χρησιμοποίησε τους Τζόλη, Ζίβκοβιτς στην πλευρά που έχουν το καλό τους πόδι, προκειμένου να μπορούν να δώσουν πιο εύκολα αμυντικές βοήθειες.

Επέλεξε να αφήσει την κατοχή μπάλας στην ΑΕΚ.

Κατέβασε τις γραμμές και δημιούργησε συνθήκες, για να χτυπήσει αυτός με άμεσο ποδόσφαιρο.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Στη χώρα μας η εξέλιξη του ποδοσφαίρου δεν μας έχει χτυπήσει ακόμη την πόρτα. Σε υψηλό επίπεδο, το ποδόσφαιρο έχει πάει στην ένταση, στην πίεση ψηλά και στην επιστημονική μελέτη, στην αξιοποίηση της κατοχής μπάλας.

Στην Ελλάδα όμως, μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να ακολουθήσει σε κάποια σημεία το συγκεκριμένο μοντέλο. Έχουμε μία σειρά από μεγάλα παιχνίδια το τελευταίο διάστημα, που η ομάδα που περιμένει, που άφηνε την κατοχή στον αντίπαλο, είναι αυτή που πετυχαίνει το στόχο της.

Γεγονός που από μόνο του, αποδεικνύει, πόσο προβληματικά φτιαγμένες, είναι οι ομάδες μας. Αυτό ακριβώς συνέβη και το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα. Ο Γκαρσία, πιεσμένος από τα τελευταία αποτελέσματα, συνειδητοποιημένος πως μέσα από κυριαρχικό ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του σε νίκες, κατάλαβε, πως για να μην χαθεί η πρώτη 4άδα, πρέπει να αναθεωρήσει. Η απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω και ο ίδιος στη φιλοσοφία του, αλλά και στις γραμμές της ομάδας του, έφερε την καθαρή νίκη επί της ΑΕΚ.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΑΝΕ

Ο ΠΑΟΚ με λίγα λόγια, κέρδισε όπως έχανε το τελευταίο διάστημα. Με τον Αστέρα είχε 66,7% κατοχή μπάλας, με τον Άρη 61,9% με τον Παναθηναϊκό 56,9%. Στο παιχνίδι με την AΕΚ 63,7% κατοχή μπάλας, είχε ο αντίπαλος. Στο δικό μας ποδόσφαιρο όμως, οι ομάδες που έχουν την μπάλα, μοιάζουν σαν να μην ξέρουν τι να την κάνουν και οι αμυντικοί δεν είναι ούτε εκπαιδευμένοι, ούτε στην ατομική κατάσταση που θα τους επέτρεπε να στηρίξουν μία ομάδα που παίζει επιθετικά.

Πιθανότατα, αυτός να είναι και ένας από τους λόγους, που το ποδόσφαιρο μας, έχει κατρακυλήσει στην ειδική βαθμολογία της UEFA και από την επόμενη σεζόν, οι ελληνικές ομάδες, θα ζήσουν μία νέα πραγματικότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΡΟΛΟΥΣ

Στο δικό μας όμως ποδόσφαιρο, ακόμα κερδίζει η ομάδα που αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο. Δεν έκανε τίποτα σπουδαίο ο ΠΑΟΚ, απλά βαρέθηκε να έχει αυτός την μπάλα και να χάνει και είπε στην ομάδα του Χιμένεθ να αλλάξουν ρόλους. Άφησε την κατοχή στους παίκτες της ΑΕΚ και χτύπησαν την προβληματική της άμυνα.

Εκμεταλλεύτηκαν πως δεν έχουν οι παίκτες του Χιμένεθ την εκπαίδευση, το ταλέντο, τους δουλεμένους αυτοματισμούς και συνεργασίες, για να ανοίξουν μία πολυπρόσωπη άμυνα. Επίσης εκμεταλλεύτηκαν πως η αμυντική τετράδα της ΑΕΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, το άμεσο ποδόσφαιρο γρήγορων ποδοσφαιριστών και οι περιορισμένες αντεπιθέσεις, μετατρέπονται σε καθαρές ευκαιρίες.

Ό,τι πρόβλημα αντιμετώπιζαν στα προηγούμενα παιχνίδια, οι στόπερ του ΠΑΟΚ, ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι Λάτσι, Σβάρνας. Να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει κάτι να χειροκροτήσεις, αλλά μία πραγματικότητα που θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσους θα κληθούν να φτιάξουν τον σχεδιασμό των ομάδων μας το καλοκαίρι που έρχεται. Όλες οι ομάδες, εκτός του Ολυμπιακού, που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ, ΣΒΑΜΠ, ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Να τονίσω όμως κάτι σημαντικό. Στο ποδόσφαιρο υπομονής και σκληράδας, που είναι και ο πιο βατός τρόπος, για να έρθουν αποτελέσματα στα εγχώρια μεγάλα παιχνίδια, η τριάδα Αουγκούστο, Σβαμπ, Καντουρί είναι η πιο ανταγωνιστική που διαθέτει ο ΠΑΟΚ.

Το είχα γράψει, πριν τιμωρηθεί εσωτερικά ο Αουγκούστο και βρεθεί για μεγάλο διάστημα εκτός ομάδας. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, που ο Γκαρσία δεν επέμεινε, δεν επένδυσε στην συγκεκριμένη τριάδα. Με αυτούς τους τρεις στον άξονα, είχε έρθει η πρώτη του μεγάλη νίκη, σαν προπονητής στον ΠΑΟΚ.

Ήταν μόλις το δεύτερο του παιχνίδι, με την Αϊντχόφεν εντός έδρας. Ο Γκαρσία είχε χρησιμοποιήσει στον άξονα τους Αουγκούστο, Σβαμπ, Καντουρί και απέναντι σε έναν αντίπαλο που προσφερόταν για να του κάνεις ζημιά, έτσι και του κλέψεις την μπάλα στον άξονα, η συγκεκριμένη τριάδα έκανε καλά τη δουλειά της.

Είναι παράξενο που δεν φρόντισε να βρει μία βάση, σε αυτή την τριάδα, για τα επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια και για τα εγχώρια ντέρμπι.

Παρότι ο Γκαρσία ψάχνεται, μετά από το παιχνίδι που νίκησε με 4-1 την Αϊντχόφεν, αυτοί οι τρεις δεν έχουν πάρει παιχνίδι μαζί, μέχρι το κυριακάτικο 3-1 απέναντι στην ΑΕΚ. Για να είμαι ακριβής, τους είχε ξεκινήσει σαν τριάδα στον άξονα μόλις μία φορά σε αγώνα πρωταθλήματος. Στις 6 Δεκεμβρίου, στον εντός έδρας αγώνα με τον Αστέρα, όταν και αποβλήθηκε ο Ελ Καντουρί στο 38ο λεπτό και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να νικήσει 2-0 με παίκτη λιγότερο.

Η ΑΕΚ ΠΡΟΣΦΕΡΟΤΑΝ

Το τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου έδειξαν πως ο Γκαρσία, για να βγάλει Ευρώπη τον ΠΑΟΚ, είναι υποχρεωμένος να ψάξει ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο που να επιτρέπει στους παίκτες του, να αμυνθούν καλύτερα. Πράγματι η συγκεκριμένη τριάδα, προσφέρει μεγαλύτερη σκληράδα στο μεσαίο μπλοκ. Για να είμαστε όμως απόλυτα ειλικρινείς, η ΑΕΚ προσφερόταν.

Ο Χιμένεθ επέλεξε χωρίς προφανή λόγο και δίχως να υπάρχει κάτι που να φαίνεται δουλεμένο, ένα σχήμα με δύο επιθετικούς. Αυτό που πέτυχε,είναι να είναι πιο ευάλωτη όλη η αριστερή του πλευρά, καθώς δεν κάλυπτε κανένας τον Λόπες και συνολικά οδήγησε, σε μία λογική την ΑΕΚ, να πάρει τη μπάλα, χωρίς να γνωρίζει τι να την κάνει.

Με την αλλαγή φιλοσοφίας, ήρθε για τον ΠΑΟΚ η πρώτη νίκη στα playoffs. Η λογική λέει, πως έστω και στον τελευταίο κύκλο της σεζόν, θα κοιτάξει ο Γκαρσία, να χτίσει στην τριάδα Αουγκούστο, Καντουρί, Σβαμπ, προκειμένου να έρθουν τα αποτελέσματα που θα βγάλουν Ευρώπη τον ΠΑΟΚ και θα αποφευχθεί η ταπείνωση.

Το ζητούμενο είναινα βρεθεί τρόπος, για να κερδίζουν οι ομάδες με ένα πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο, μέσα από τη δική τους επιθετικότητα. Γιατί μόνο με νίκες που τις πετυχαίνεις με δική σου ανωτερότητα, μπορείς να έχεις διάρκεια στα αποτελέσματα και να διεκδικήσεις, την πραγματική επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ