ΕΛΛΑΔΑ

Κέρδισε η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό

Ο Σβέριρ Ίνγκασον πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το γκολ στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό
Ο Σβέριρ Ίνγκασον πανηγυρίζει το γκολ στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε περιθώριο να μην κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Η εικόνα του αγώνα της Κυριακής, το μέταλλο που είχε η ομάδα του Γκαρσία στις κομβικές μάχες στις δύο περιοχές, του έδωσε μία πολύ σημαντική νίκη. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι στα καλύτερα του, δεν βρίσκεται σε μία εποχή που μπορεί να παίξει ποιοτικό ποδόσφαιρο, είχε όμως την υποχρέωση να μείνει σε τροχιά τίτλου. Δεν δικαιολογούταν άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, να κρατήσει την απόσταση στους 5 βαθμούς και ασφαλώς να κοιτάξει και μέσα μεταγραφικής ενίσχυσης αλλά και δουλειάς την βελτίωση του τον Ιανουάριο.

Είναι λυπηρό για τους φίλους του Παναθηναϊκού, όμως όταν δεν κάνεις πρωταθλητισμό, είσαι και ελαφρύς, έχεις και το περιθώριο, να βάλεις διαφορετικές προτεραιότητες. Αυτές οι διαφορετικές προτεραιότητες, δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει στον βαθμό που μπορούσε, το αποτέλεσμα στην Τούμπα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ας ξεκινήσουμε όμως με τους νικητές. Ο ΠΑΟΚ ήθελε νίκη επί του Παναθηναϊκού την πέτυχε, θέλει όμως και μεταγραφές.

Οι μεταγραφές είναι η εύκολη λύση και όσο καλές και να είναι ποτέ δεν μπορούν να σώσουν μία ομάδα που δεν δουλεύει καλά. Επίσης το να περιμένεις προσθήκες για να καλύψεις τις αδυναμίες σου, αποτελεί και μία παραδοχή αδυναμίας, όμως είναι και ξεκάθαρο πως η δουλειά ενός προπονητή μπορεί να σε φθάσει μέχρι ενός σημείο.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε, πόσα πράγματα μπορεί να πετύχει στον ΠΑΟΚ ο Γκαρσία με την δουλειά του, όμως είναι ξεκάθαρο πως λείπουν στοιχεία από το ρόστερ, για να μπορέσει να χτυπήσει μέχρι τέλους τον Ολυμπιακό. Δεν διαθέτει το εύκολο γκολ που παίρνει η ομάδα του Μαρτίνς από την θέση του φορ, ούτε την δημιουργία από τον χώρο του επιτελικού χαφ, στοιχεία δηλαδή που προσφέρουν οι Ελ Αραμπί, Φορτούνης, Βαλμπουενά.

Φαίνεται πως την τρύπα στα δεξιά, θα την καλύψει όσο αντέχει ο Βιεϊρίνια, αλλά χρειάζεται να αποκτηθεί και ένας καλύτερος μπακ από τον Ροντρίγκο και φυσικά ένας κεντρικός χαφ που θα έχει ενέργεια και τρεξίματα. Ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν όλες οι διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο, χρειάζεται όμως, να βρεθεί τρόπος να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα της ομάδας, από τους Ζίβκοβιτς, Τζόλη, Γιανούλη. Είναι και φυσιολογικό, όσο γίνεται αυτό, οι αντίπαλοι να μαθαίνουν τον ΠΑΟΚ και να προσαρμόζονται.

Η ενημέρωση είναι, πως η διοίκηση έχει σκοπό να τον ενισχύσει τον Γκαρσία για να είχε όμως και νόημα, ήταν υποχρεωτικό να κερδίσει τον Παναθηναϊκό και αυτό έγινε.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

Είναι ξεκάθαρο πως αυτήν την εποχή, δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει ανάπτυξη με πολλούς τρόπους. Ο Γκαρσία προσπάθησε με τις επιλογές του, να κάνει όσο γίνεται πιο επιθετική την ομάδα του. Χρησιμοποίησε τον Μούργκ, που είναι και ο πιο επιθετικογενής χαφ που διαθέτει αντί του Σβάμπ, πηγαίνοντας σε 4-2-3-1 και στα δεξιά, προτίμησε τον Βιεϊρίνια, αντί την λύση του Κρέσπο, που θα κράταγε αναγκαστικά χαμηλά την ομάδα από την συγκεκριμένη πλευρά. Τελικά την διαφορά του την έκανε ο Ελ Καντουρι και το γεμάτο παιχνίδι το Σφιντέρσκι.

ΤΟΝ ΠΙΕΣΕ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΤΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Ο Παναθηναϊκός του φύλαξε μία πολύ μεγάλη έκπληξη, τον πίεσε με τον Αϊτόρ αλλά και την επιθετική διάθεση, που είχε ο Σάντσες, στην δυνατή του πλευρά. Η λογική έλεγε, πως οι παίκτες του Μπόλονι θα χτυπήσουν, από τα δεξιά του ΠΑΟΚ. Ο Χατζηγιοβάννης όμως δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και ο Χουανκάρ δεν προσέφερε την επιθετικότητα που έδινε ο Ζαγαρίτης, στα τελευταία παιχνίδια.

Από την απέναντι πλευρά όμως ο Αϊτόρ, ήταν πρόβλημα για την άμυνα του ΠΑΟΚ και παρά την απουσία ενός κεντρικού χαφ, η μεταφορά μπάλας γινόταν σωστά από τον άξονα, λόγο της ποιότητας στον συγκεκριμένο χώρο των Βιγιαφάνες, Μαουρίτσιο. Όταν βρίσκονται αυτοί οι δύο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές κοντά, η καλή κυκλοφορία μπάλας από τον άξονα μοιάζει εξασφαλισμένη και το γεγονός, πως υπήρχαν δύο καθαρά εξτρέμ, στα πλάγια έδινε την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό, να είναι απειλητικός. Τελικά όμως έχασε.

ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΦΑΝΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΣΑΝ

Υπάρχει ασφαλώς η δικαιολογία των απουσιών. Πράγματι είναι κομβικές απουσίες αυτές των Κουρμπέλη και Διούδη ήρθαν και τελευταία στιγμή, κάτι που δημιουργεί και ψυχολογικό κόστος, αλλά και έλλειψη χρόνου για να ετοιμαστεί σχέδιο, που να καλύπτει τις απουσίες τους. Τα κενά τους φάνηκαν και στοίχησαν.

Ο Ξενόπουλος, δεν έδωσε ποτέ ασφάλεια στην άμυνα του, με τον τρόπο που λειτουργούσε όταν σηκωνόταν η μπάλα. Ενώ ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να παίζει χωρίς 6άρι, με μόλις δυο καθαρά χαφ, σε μεγάλα διαστήματα μέσα στο γήπεδο. Ο Βέλεθ που ξεκίνησε σε αυτόν τον χώρο, λόγω του τραυματισμού του Κουρμπέλη, του προβλήματος που είχε ο Αλεξανδρόπουλος στον προσαγωγό και την έλλειψη εμπιστοσύνης του Ρουμάνου στους υπόλοιπους διαθέσιμους νεαρούς. Επιλογή που δεν βγήκε και σε μεγάλο βαθμό, επέτρεψε να οργιάσει ο Ελ Καντουρί.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΠΑΟΚ

Το αποτέλεσμα κρίθηκε στις μονομαχίες που έχασε στον αέρα, στην περιοχή του ο Παναθηναϊκός, στο κενό που υπήρχε στην θέση 6 και στην αδυναμία να επιτεθούν οι φιλοξενούμενοι στην δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ.

Ο Λάζλο Μπόλονι πήρε μια περίεργη απόφαση που εύχομαι πραγματικά, να αφορά δική του επιλογή και να μην έμπλεξε όπως φοβάμαι ξανά ο σύλλογος σε περιπέτειες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Όμως να είμαστε ειλικρινείς, μοιάζει δύσκολο κάτι τέτοιο για την περίπτωση του Ζαγαρίτη. Έπαιξε ο Παναθηναϊκός δύο ντέρμπι, στο Καραϊσκάκης και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Στο Καραϊσκάκης ήταν κοινά αποδεκτό πως ο μικρός ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, σε αυτό το ματς έλαμψε πρώτη φορά και στην συνέχεια πήρε τα πάνω του. Από τότε μετράει μόνο καλά παιχνίδια. Απέναντι στην ΑΕΚ, ανάγκασε τον Καρέρα στο ημίχρονο να κάνει αλλαγή και τους δύο ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στην πλευρά του. Δεν υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση, που προτίμησε έναν ποδοσφαιριστή που τελευταία φορά τον χρησιμοποίησε εξτρέμ στο Καραϊσκάκης και η εικόνα του, τον ανάγκασε να τον κάνει αλλαγή στο ημίχρονο.

Δεν είναι καλό μήνυμα για την συνέχεια αυτό που ξεκίνησε στην Τούμπα, μακάρι να τελειώσει εδώ. Ο Χουανκάρ, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση, να βοηθήσει επιθετικά τον Χατζηγιοβάννη και το γεγονός αυτό είχε επίπτωση και στην απόδοση του. Η έλλειψη επιθετικότητας από την πλευρά που μπορείς να χτυπήσεις τον ΠΑΟΚ, ήταν μία καλή νίκη, ένα δυνατό όχημα, για να χτίσουν οι γηπεδούχοι την επικράτηση τους.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΕΛΕΘ ΣΤΑ ΧΑΦ

Επίσης η απόφαση να παίξει ο Βέλεθ αμυντικός χαφ, έκανε κακό στον Παναθηναϊκό. Είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός μόνο μέσα από την δική του δημιουργία μπορεί να πάρει μεγάλα παιχνίδια. Δεν είναι μία σκληρή ομάδα που είναι σε θέση να αντέξει παίζοντας σε χαμηλά μέτρα. Οι επιλογές να χρησιμοποιηθεί ο Βέλεθ στην θέση 6 και ο Χουανκάρ αντί του Ζαγαρίτη, έφερναν από μόνες τους, τον Παναθηναϊκό πιο χαμηλά, κάτι που τελικά καθόρισαν και τον νικητή του αγώνα.

Ο Ρουμάνος τεχνικός με τον Βέλεθ στην θέση 6, ήθελε να δώσει δύναμη στην τελευταία γραμμή άμυνας και να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο, ώστε να λειτουργήσει με την ασφάλεια των τριών στοπερ καλυτέρα σε συνθήκες πίεσης και στο ψηλό παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο πάντως πως δεν συνέβη. Ο Παναθηναϊκός έχασε το παιχνίδι, σε μεγάλο βαθμό από το πρόβλημα που είχε, στο να ελέγξει τις μονομαχίες στον αέρα, μέσα στην περιοχή του. Ασφαλώς έπαιξε σημαντικό ρόλο η αδυναμία του Ξενόπουλου όταν η μπάλα βρισκόταν ψηλά και ένα μόνιμο πρόβλημα που έχει ο Σάντσες όταν πρέπει να λειτουργήσει σαν στόπερ απέναντι πλευράς.

Η παρουσία όμως του Βέλεθ, μοιάζει σαν να μπέρδεψε περισσότερο την ομάδα, καθώς ο Πούγγουρας που έπαιξε στην θέση του, δεν ήταν καλός, ο ίδιος με την μπάλα όταν έπρεπε να δράσει σαν χαφ τα έκανε μαντάρα και βοηθούσε ώστε να χάνονται κατοχές και να πιέζεται ο Παναθηναϊκός. Υπήρχαν διαστήματα, που όταν η μπάλα πήγαινε στην πλάτη των Βιγιαφάνες-Μαουρίσιο, έλειπε ο τρίτος χαφ από το κέντρο του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να μένει ελεύθερος χαφ του ΠΑΟΚ έξω από την περιοχή του.

Η ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο Παναθηναϊκός έχει βελτιωθεί στα χέρια του Μπόλονι, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο άνθρωπος είναι έμπειρος προπονητής, έχει πίσω του σημαντική καριέρα, την ξέρει την δουλειά και αυτό έχει ήδη φανεί. Ελπίζω όμως να μην ακούει περισσότερο από ό,τι πρέπει.

Όπως και για να επανέλθω στον τρόπο που ξεκίνησα το κείμενο μου, στην λεπτομέρεια που έκρινε το παιχνίδι, που δεν είναι άλλη από το γεγονός, πως είδαμε ένα ντέρμπι, στο όποιο μία ομάδα κάνει πρωταθλητισμό. Και η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, πήρε πιο επιθετικής λογικής αποφάσεις από τον προπονητή της, λόγω του πρέπει, που υπήρχε για την νίκη, από ότι η ομάδα που απλά παίζει για τις εντυπώσεις.

Οι εντυπώσεις μπορεί να μην χάθηκαν, ο Παναθηναϊκός έχασε στις λεπτομέρειες στην Τούμπα και αυτό δεν είναι ντροπή, ντροπή όμως είναι, αν ο λόγος που έγιναν κάποιες επιλογές, δεν έχουν να κάνουν με την αγωνιστική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Ο ΠΑΟΚ στο κέντρο του, δεν είχε τόσο ποιοτικό δίδυμο, σαν τους Βιγιαφάνες, Μαουρίσιο και αν ζύγιζε διαφορετικά το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, θα μπορούσε να του είχε κάνει σημαντική ζημιά.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ